| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Nadwozie - Tylna półka w habecie mkII???
KubusWariat - |17 Maj 2009|, 2009 17:31 Temat postu: Tylna półka w habecie mkII??? Da radę zamontować coś takiego na wzór półki z sedana za tylnym oparciem???
Pytam, ponieważ w ten sposób chciałbym usztywnić tylny zawias... czy jest to wykonalne???
gufer-posepny - |17 Maj 2009|, 2009 17:35
Masz na myśli wspawanie pewnie tej blachy . Nie takie rzeczy w polsce spawaja to wejdzie .
KubusWariat - |17 Maj 2009|, 2009 18:12
a czy to w ogóle ma sens???
gufer-posepny - |17 Maj 2009|, 2009 19:27
Jak dla mnie szkoda czasu .
kondzio508 - |17 Maj 2009|, 2009 19:29
| gufer-posepny napisał/a: | | Jak dla mnie szkoda czasu . |
i samochodu bo juz bedzie rzezba na maksa
noi juz nic nie włozy bo do sedna to tak naprawde nic sie nie włozy
ford2fast - |17 Maj 2009|, 2009 19:36 Temat postu: Re: Tylna półka w habecie mkII???
| KubusWariat napisał/a: | Da radę zamontować coś takiego na wzór półki z sedana za tylnym oparciem???
Pytam, ponieważ w ten sposób chciałbym usztywnić tylny zawias... czy jest to wykonalne??? |
Można wykorzystać nawet blachę z sedana , po odwierceniu istniejących półeczek pod głośniki
Szerokość auta jest w tym miejscu identyczna , lepiej przykręcić
Nie wiem , czy w ten sposób skutecznie usztywnisz tylne zawieszenie , ale na pewno będzie ciszej w środku
KubusWariat - |17 Maj 2009|, 2009 19:52 Temat postu: Re: Tylna półka w habecie mkII???
| ford2fast napisał/a: | Nie wiem , czy w ten sposób skutecznie usztywnisz tylne zawieszenie , ale na pewno będzie ciszej w środku |
w takim razie za sprawą czego nadwozie sedana jest seryjnie sztywniejsze???
gufer-posepny - |17 Maj 2009|, 2009 19:55 Temat postu: Re: Tylna półka w habecie mkII???
| KubusWariat napisał/a: | | ford2fast napisał/a: | Nie wiem , czy w ten sposób skutecznie usztywnisz tylne zawieszenie , ale na pewno będzie ciszej w środku |
w takim razie za sprawą czego nadwozie sedana jest seryjnie sztywniejsze??? |
A jest ? Bo jakoś nie zauważyłem żeby ktoś narzekał na ten problem .
kondzio508 - |17 Maj 2009|, 2009 19:56
ja wsadzilem do mojego byłego sedana amorki na tył nówki gazowe i odrazu sztywniejszy sie zrobił
KubusWariat - |17 Maj 2009|, 2009 19:56
a ja słyszałem, że w habetach zakres pracy górnych mocowań amortyzatorów jest większy niż w sedanach
gufer-posepny - |17 Maj 2009|, 2009 19:59
Yyyy że co ? Chodzi o to że w tych gumach co siedzą bardziej latają ? To na to półka nic nie pomoże . Albo skręcisz mocniej albo nawal podkładek . Albo gazowe posadź . Tylko po co , skoro działa .
KubusWariat - |17 Maj 2009|, 2009 20:05
| gufer-posepny napisał/a: | | Yyyy że co ? Chodzi o to że w tych gumach co siedzą bardziej latają ? To na to półka nic nie pomoże . Albo skręcisz mocniej albo nawal podkładek . Albo gazowe posadź . Tylko po co , skoro działa . |
W gumach??? Jakich gumach??? Co skręcić mocniej, gdzie dołożyć podkładek???
Z tyłu mam gazówki Motorcrafta
ford2fast - |17 Maj 2009|, 2009 20:09 Temat postu: Re: Tylna półka w habecie mkII???
| KubusWariat napisał/a: | | ford2fast napisał/a: | Nie wiem , czy w ten sposób skutecznie usztywnisz tylne zawieszenie , ale na pewno będzie ciszej w środku |
Nadwozie jest sztywniejsze i dlatego wolę jeżdzić sedanem , gdyż jest w środku ciszej (pomimo tego , że HB bardziej mi się podoba )
Natomiast usztywnienie nadwozia nie jest równoznaczne z usztywnieniem zawieszenia tylnego
W ten sposób usztywnisz tylko górne mocowania amortyzatorów , co w efekcie niewiele daje w prowadzeniu się pojazdu
gufer-posepny - |17 Maj 2009|, 2009 20:09
No on jest mocowany do karoseri u góry . http://moto.allegro.pl/it...i_ii_85_94.html Tak to wygląda . może na tym więcej lata ale wątpię . Ta półka nic nie zmieni . Poza dodatkowymi kilogramami i tym że dalej siądzie tył auta .
[ Dodano: Nie 17 Maj, 2009 ]
| ford2fast napisał/a: | | KubusWariat napisał/a: | | ford2fast napisał/a: | Nie wiem , czy w ten sposób skutecznie usztywnisz tylne zawieszenie , ale na pewno będzie ciszej w środku |
Nadwozie jest sztywniejsze i dlatego wolę jeżdzić sedanem , gdyż jest w środku ciszej (pomimo tego , że HB bardziej mi się podoba )
Natomiast usztywnienie nadwozia nie jest równoznaczne z usztywnieniem zawieszenia tylnego
W ten sposób usztywnisz tylko górne mocowania amortyzatorów , co w efekcie niewiele daje w prowadzeniu się pojazdu |
No i tyle w tym temacie .
KubusWariat - |17 Maj 2009|, 2009 20:13
miałem na uwadze wyłącznie 'nierozchodzenie' się nadwozia, prowadzi mi się go bdb
gufer-posepny - |17 Maj 2009|, 2009 20:14
| KubusWariat napisał/a: | miałem na uwadze wyłącznie 'nierozchodzenie' się nadwozia, prowadzi mi się go bdb |
A co boisz się że klapa wpadnie do środka ?
Struna - |18 Maj 2009|, 2009 00:24
| KubusWariat napisał/a: | | miałem na uwadze wyłącznie 'nierozchodzenie' się nadwozia | to co - masz takiego zardzewiałego że się łamie ? To lepiej zmień na inny | KubusWariat napisał/a: | | a ja słyszałem, że w habetach zakres pracy górnych mocowań amortyzatorów jest większy niż w sedanach | a źródło tego typu info to ?
KubusWariat - |18 Maj 2009|, 2009 07:44
| Struna napisał/a: | ... masz takiego zardzewiałego że się łamie ? To lepiej zmień na inny |
Jurek wiesz, że mojemu daleko do łamania się
Ale F2f napisałam w jednej ze Jego odpowiedzi na ten post, że niby zrobi mi się ciszej w aucie po zamontowaniu tejże półki, tylko czemu będzie ciszej to niestety nie wiem
ford2fast - |18 Maj 2009|, 2009 09:18
Takie jest moje SUBIEKTYWNE wrażenie , że w sedanach jest ciszej niż w HB
Struna - |18 Maj 2009|, 2009 10:25
| KubusWariat napisał/a: | | tylko czemu będzie ciszej to niestety nie wiem | temu że masz sztywną półkę i nie trzaska na dziurach
pablo19 - |18 Maj 2009|, 2009 16:07
Kubuś, ale kombinujesz jak koń pod górę, jak sobie wspawasz płaski kawałek półki, a resztę zostawisz szmacianą to chyba nie wiele wyciszysz, a na pewno Twoja habeta zrobi się mniej funkcjonalna. Jak nic Tobie nie przeszkadza to po co to kminisz? Jakoś nie kumam celowości.
Tak na szybko, w celu wyciszenia bagażnika kup w sklepie pierzynę, zwiń i wepchnij do bagażnika, to bankowo wytłumi hałasy stamtąd dochodzące
KubusWariat - |18 Maj 2009|, 2009 16:27
Pablo... wracając do funkcjonalności... i tak ją ograniczyłem wrzucając za tylne oparcia 80litrowy walec
Struna - |18 Maj 2009|, 2009 16:32
i to jeszcze dla picu bo przecież nie korzystasz z LPG
KubusWariat - |18 Maj 2009|, 2009 16:45
Jurek... ale ciiiicho Wreszcie trzeba to zmienić
Struna - |18 Maj 2009|, 2009 16:49
no starym ja to nie wiem na co czekasz. zupa znów droga a gaz tani nadal.
gufer-posepny - |18 Maj 2009|, 2009 18:26
Jak te wspawanie będzie nadal aktualne to będę transportował taki nieduży sejf . wytnie się jedną ściankę i wspawa . A w praktyce to byś przyspawał do boków ten walec i wreszcie stałby się pożyteczny .
kat - |18 Maj 2009|, 2009 20:58
| pablo19 napisał/a: |
Tak na szybko, w celu wyciszenia bagażnika kup w sklepie pierzynę, zwiń i wepchnij do bagażnika, to bankowo wytłumi hałasy stamtąd dochodzące |
ja to bym najpierw wyjal to co siedzi w Kubusiowym bagazniku,bedzie na bank ciszej
|
|