Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Nadwozie - Tylna półka w habecie mkII???

KubusWariat - |17 Maj 2009|, 2009 17:31
Temat postu: Tylna półka w habecie mkII???
Da radę zamontować coś takiego na wzór półki z sedana za tylnym oparciem???

Pytam, ponieważ w ten sposób chciałbym usztywnić tylny zawias... czy jest to wykonalne???

gufer-posepny - |17 Maj 2009|, 2009 17:35

Masz na myśli wspawanie pewnie tej blachy . Nie takie rzeczy w polsce spawaja to wejdzie .
KubusWariat - |17 Maj 2009|, 2009 18:12

a czy to w ogóle ma sens???
gufer-posepny - |17 Maj 2009|, 2009 19:27

Jak dla mnie szkoda czasu .
kondzio508 - |17 Maj 2009|, 2009 19:29

gufer-posepny napisał/a:
Jak dla mnie szkoda czasu .

i samochodu bo juz bedzie rzezba na maksa :P

noi juz nic nie włozy bo do sedna to tak naprawde nic sie nie włozy :D

ford2fast - |17 Maj 2009|, 2009 19:36
Temat postu: Re: Tylna półka w habecie mkII???
KubusWariat napisał/a:
Da radę zamontować coś takiego na wzór półki z sedana za tylnym oparciem???

Pytam, ponieważ w ten sposób chciałbym usztywnić tylny zawias... czy jest to wykonalne???

Można wykorzystać nawet blachę z sedana , po odwierceniu istniejących półeczek pod głośniki :)
Szerokość auta jest w tym miejscu identyczna , lepiej przykręcić :-D
Nie wiem , czy w ten sposób skutecznie usztywnisz tylne zawieszenie , ale na pewno będzie ciszej w środku :roll:

KubusWariat - |17 Maj 2009|, 2009 19:52
ford2fast napisał/a:
Nie wiem , czy w ten sposób skutecznie usztywnisz tylne zawieszenie , ale na pewno będzie ciszej w środku :roll:

w takim razie za sprawą czego nadwozie sedana jest seryjnie sztywniejsze???

gufer-posepny - |17 Maj 2009|, 2009 19:55
KubusWariat napisał/a:
ford2fast napisał/a:

A jest ? Bo jakoś nie zauważyłem żeby ktoś narzekał na ten problem .

kondzio508 - |17 Maj 2009|, 2009 19:56

ja wsadzilem do mojego byłego sedana amorki na tył nówki gazowe i odrazu sztywniejszy sie zrobił :)
KubusWariat - |17 Maj 2009|, 2009 19:56

a ja słyszałem, że w habetach zakres pracy górnych mocowań amortyzatorów jest większy niż w sedanach
gufer-posepny - |17 Maj 2009|, 2009 19:59

Yyyy że co ? Chodzi o to że w tych gumach co siedzą bardziej latają ? To na to półka nic nie pomoże . Albo skręcisz mocniej albo nawal podkładek . Albo gazowe posadź . Tylko po co , skoro działa .
KubusWariat - |17 Maj 2009|, 2009 20:05

gufer-posepny napisał/a:
Yyyy że co ? Chodzi o to że w tych gumach co siedzą bardziej latają ? To na to półka nic nie pomoże . Albo skręcisz mocniej albo nawal podkładek . Albo gazowe posadź . Tylko po co , skoro działa .

W gumach??? Jakich gumach??? Co skręcić mocniej, gdzie dołożyć podkładek???

Z tyłu mam gazówki Motorcrafta

ford2fast - |17 Maj 2009|, 2009 20:09
KubusWariat napisał/a:
ford2fast napisał/a:

Nadwozie jest sztywniejsze i dlatego wolę jeżdzić sedanem , gdyż jest w środku ciszej (pomimo tego , że HB bardziej mi się podoba ) :)
Natomiast usztywnienie nadwozia nie jest równoznaczne z usztywnieniem zawieszenia tylnego :-D
W ten sposób usztywnisz tylko górne mocowania amortyzatorów , co w efekcie niewiele daje w prowadzeniu się pojazdu 8)

gufer-posepny - |17 Maj 2009|, 2009 20:09

No on jest mocowany do karoseri u góry . http://moto.allegro.pl/it...i_ii_85_94.html Tak to wygląda . może na tym więcej lata ale wątpię . Ta półka nic nie zmieni . Poza dodatkowymi kilogramami i tym że dalej siądzie tył auta .

[ Dodano: Nie 17 Maj, 2009 ]
ford2fast napisał/a:
KubusWariat napisał/a:
ford2fast napisał/a:

Nadwozie jest sztywniejsze i dlatego wolę jeżdzić sedanem , gdyż jest w środku ciszej (pomimo tego , że HB bardziej mi się podoba ) :)
Natomiast usztywnienie nadwozia nie jest równoznaczne z usztywnieniem zawieszenia tylnego :-D
W ten sposób usztywnisz tylko górne mocowania amortyzatorów , co w efekcie niewiele daje w prowadzeniu się pojazdu 8)

No i tyle w tym temacie .

KubusWariat - |17 Maj 2009|, 2009 20:13

miałem na uwadze wyłącznie 'nierozchodzenie' się nadwozia, prowadzi mi się go bdb :D
gufer-posepny - |17 Maj 2009|, 2009 20:14

KubusWariat napisał/a:
miałem na uwadze wyłącznie 'nierozchodzenie' się nadwozia, prowadzi mi się go bdb :D

A co boisz się że klapa wpadnie do środka ? :-d

Struna - |18 Maj 2009|, 2009 00:24

KubusWariat napisał/a:
miałem na uwadze wyłącznie 'nierozchodzenie' się nadwozia
to co - masz takiego zardzewiałego że się łamie ? To lepiej zmień na inny :D
KubusWariat napisał/a:
a ja słyszałem, że w habetach zakres pracy górnych mocowań amortyzatorów jest większy niż w sedanach
a źródło tego typu info to ?
KubusWariat - |18 Maj 2009|, 2009 07:44

Struna napisał/a:
... masz takiego zardzewiałego że się łamie ? To lepiej zmień na inny :D

Jurek wiesz, że mojemu daleko do łamania się ;)

Ale F2f napisałam w jednej ze Jego odpowiedzi na ten post, że niby zrobi mi się ciszej w aucie po zamontowaniu tejże półki, tylko czemu będzie ciszej to niestety nie wiem

ford2fast - |18 Maj 2009|, 2009 09:18

Takie jest moje SUBIEKTYWNE wrażenie , że w sedanach jest ciszej niż w HB :)
Struna - |18 Maj 2009|, 2009 10:25

KubusWariat napisał/a:
tylko czemu będzie ciszej to niestety nie wiem
temu że masz sztywną półkę i nie trzaska na dziurach :)
pablo19 - |18 Maj 2009|, 2009 16:07

Kubuś, ale kombinujesz jak koń pod górę, jak sobie wspawasz płaski kawałek półki, a resztę zostawisz szmacianą to chyba nie wiele wyciszysz, a na pewno Twoja habeta zrobi się mniej funkcjonalna. Jak nic Tobie nie przeszkadza to po co to kminisz? Jakoś nie kumam celowości.
Tak na szybko, w celu wyciszenia bagażnika -> kup w sklepie pierzynę, zwiń i wepchnij do bagażnika, to bankowo wytłumi hałasy stamtąd dochodzące ;)

KubusWariat - |18 Maj 2009|, 2009 16:27

Pablo... wracając do funkcjonalności... i tak ją ograniczyłem wrzucając za tylne oparcia 80litrowy walec ;)
Struna - |18 Maj 2009|, 2009 16:32

i to jeszcze dla picu bo przecież nie korzystasz z LPG :D
KubusWariat - |18 Maj 2009|, 2009 16:45

Jurek... ale ciiiicho ;) Wreszcie trzeba to zmienić
Struna - |18 Maj 2009|, 2009 16:49

no starym ja to nie wiem na co czekasz. zupa znów droga a gaz tani nadal.
gufer-posepny - |18 Maj 2009|, 2009 18:26

Jak te wspawanie będzie nadal aktualne to będę transportował taki nieduży sejf . wytnie się jedną ściankę i wspawa . A w praktyce to byś przyspawał do boków ten walec i wreszcie stałby się pożyteczny .
kat - |18 Maj 2009|, 2009 20:58

pablo19 napisał/a:

Tak na szybko, w celu wyciszenia bagażnika -> kup w sklepie pierzynę, zwiń i wepchnij do bagażnika, to bankowo wytłumi hałasy stamtąd dochodzące ;)

ja to bym najpierw wyjal to co siedzi w Kubusiowym bagazniku,bedzie na bank ciszej