Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - Jak wymienic sprzeglo ??

Ujek - |7 Maj 2009|, 2009 18:14
Temat postu: Jak wymienic sprzeglo ??
Witam. Wlasnie bede w sobote zmieniac sprzeglo w oczatym i moze ktos poinstruuje mnie jak to zrobic aby nic nie roztegowac ? najlepiej krok po kroku :)
karollo82x - |7 Maj 2009|, 2009 20:18

samo sprzęgło bez roboty z kołem zamachowym?
Ujek - |7 Maj 2009|, 2009 22:08

tarcza,docisk,wysprzeglik
karollo82x - |8 Maj 2009|, 2009 08:06

w 2.3 jest koło 2masowe
niektórzy specjaliści twierdzą żeby mieć spokój należy przy wymianie sprzęgła zmienić koło zamachowe - zwłaszcza 2masa - tylko tu blokuje cena takiego koła -1500
Pewno nie jeden zmienił sam komplet sprzęgła i jeździ - co mechanik to opinia

Ujek - |9 Maj 2009|, 2009 10:38

dwumas u mnie jest ok przynajmniej teoretycznie jak sie rozlozy to sie zobaczy dokladniej ale wciaz czekam na instrukcje wymiany
Rafał A.(antek) - |10 Maj 2009|, 2009 12:01

Dajesz auto na podnosnik, ew kanał, Zdejmujesz wydech i oslony termiczne, odkrecasz wał (4 sroby klucz 15 na moscie-przy przykrecaniu zwrocic uwage ze sa ulorzone niesymetrycznie-jak nie ma dojsca podnosic sobie jedno kolo i okrecac nim zeby sie wal obrocil) Potem odkrecamy z przodu na tlumiku drgan skretnych uwazajac zeby nie wyrwac szpilek/tulei z gumy[klucz 19nasadka+płaski], nastepnie odkrecamy podpory wału od nadwozia(jedna lub dwie [klucz 13] i wywalamy wał. Nastepnie odkrecamy tylna podpore skrzyni i opuszczamy skrzynie[4nakretki klucz13] oraz odkrecamy(albo i nie zalezyjak komu wygodnie)poduszke skrzyni od skrzyni. Odkrecamy wybierak i wyczepiamy go(z boku 2 sroby) Podpieramy skrzynie zeby nam na leb nie spadła, i odkrecamy blaszana osloneod obudowy skrzynie(srobka albo dwie na klucz 8) . Odpinamy akumulator,albo jestesmy kamikadze i demontujemy rozrusznik (3 sroby niecałogwintowane na klucz 13, inne niz reszta). Potem demontujemy filtr oleju, i rozpinamy przewod hudrauliczny wysprzeglika[jest na zawleczce przy wysprzegliku] sciskajac go wczesniej czyms zeby nam płyn hamulcowy nie zleciał(w wersji na linke wyczepiamy linke z lapy sprzegla)nastepnie jedziemy po obwodzie skrzynie wszystkei sroby, klucz 13, w tym pod jedna jest mocowana masa silnika, pod druga uchwyt na wiazke elektryczna. Zwrocic uwage na długości srob gdzie jaka byla(jak jeszcze jest oryginalnie) bo nie wszedzie dlugie sroby wejda(gorne sa np krotkie) po odkreceniu sciagamy skrzynie.

Pewnie jeszcze o czyms zapomnialem :P

--Marcin-- - |10 Maj 2009|, 2009 16:07

Przy odkręcaniu śrub łączących silnik ze skrzynią biegów, proponuję zacząć od poluzowania najpierw górnych śrub a potem dolnych.
Proponowałbym również poluzowanie śrub w/w przed odkręceniem tylnego mocowania skrzyni biegów (tylna podpora) do karoserii.
pozdrawiam :-d

Ujek - |10 Maj 2009|, 2009 16:53

no i o to mi chodzilo :) a jeszcze sa jakies konkretne kombinacje z samym sprzeglem juz po zdjeciu skrzyni ?
Rafał A.(antek) - |10 Maj 2009|, 2009 16:55

--Marcin--, a czemu tak i po co? Szczegolnie ze dostep do nich(gornych) bez opuszczenia skrzyni karkołomny.
--Marcin-- - |10 Maj 2009|, 2009 17:26

Rafał A.(antek) napisał/a:
--Marcin--, a czemu tak i po co? Szczegolnie ze dostep do nich(gornych) bez opuszczenia skrzyni karkołomny.

Gdy dolne śruby są nie ruszone to dociskają mocno skrzynię biegów do silnika, wtedy mniej siły potrzebujesz na odkręcenie górnych śrub, ale..... racja dostęp jest tragiczny żeby włożyć klucz, a co dopiero rękę i ciągnąć za ten klucz. Ja odkręcałem taką metodą, że założyłem klucz oczkowy (dwustronny, z lekko wygiętymi oczkami) i za drugie oczko zaczepiłem sobie dorobiony haczyk z grubego drutu, za który to drut już ciągnąłem nad silnikiem(jednak drugą ręką musiałem trzymać klucz, aby nie omknął się z łba śruby).
Oczywiście Antek twój sposób jest dobry(możliwe że go kiedyś przetestuję :-d ) ponieważ opuszczając skrzynię z tyłu odsłaniają nam się śruby górne dostępne pod samochodem i można je wtedy odkręcić kluczami nasadowymi , ale wtedy wyginają się bardzo poduszki silnika.

pozdrawiam :-d

VIK - |10 Maj 2009|, 2009 19:30

karollo82x napisał/a:
w 2.3 jest koło 2masowe
niektórzy specjaliści twierdzą żeby mieć spokój należy przy wymianie sprzęgła zmienić koło zamachowe - zwłaszcza 2masa - tylko tu blokuje cena takiego koła -1500
Pewno nie jeden zmienił sam komplet sprzęgła i jeździ - co mechanik to opinia

No, Twój też "jeździł" po wymianie samego sprzęgła :)

ford2fast - |10 Maj 2009|, 2009 22:17

Ano :)
Wystarczy dać kilka przedłużek do klucza nasadowego 8)

Rafał A.(antek) - |10 Maj 2009|, 2009 23:24

Ano :) ale jak ktos lubi sie męczyc :P
Ujek - |15 Maj 2009|, 2009 15:47

masakra w skrzyni przy katalizatorze sa dwie sruby odwrotnie niz wszystkie za choelre nie ma dojscia bo kat blokuje
Struna - |15 Maj 2009|, 2009 15:47

zwal wydech i po herbacie.
Ujek - |15 Maj 2009|, 2009 16:07

myslalem ze tylko wywalac wydech trza od srodkowych do koncowych no ale jednak jak trza caly to caly
VIK - |16 Maj 2009|, 2009 12:58

B Z D U R A :-d
Zwalanie wydechu wR4 do wymiany sprzęgła, pierwsze słyszę.