Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Nadwozie - Chromowane listwy drzwi

jaroz - |13 Kwi 2009|, 2009 17:15
Temat postu: Chromowane listwy drzwi
Witam Moi Drodzy,
w związku z renowacją nadwozia mam pytanko - czy można (mam na myśli,np. czy są zakłady, które się tym parają) w jakiś sposób odnowic "chromowane" listwy na drzwiach? Piszę w cudzysłowiu, bo one są pokryte taką folią, która niszczeje i odsłania listwę i nie wygląda to estetycznie, a poza tym straciły już swój pierwotny wygląd :(
Można to jakoś odnowic (np. samemu - jaki sposób?) czy trzeba niestety kupowac nowe?

Z góry dziękuję za wypowiedzi!

Adam73 - |13 Kwi 2009|, 2009 17:19

Nie ma takich zakładów, z tego co pamiętam był kiedys już taki temat i wniosek był taki że jedynie pozostaje zakupić na Alledrogo wąskie listewki chromowane i nakleic na nasze czarne szerokie.
Jankes - |13 Kwi 2009|, 2009 17:20

Nowych nie dostaniesz, pozostaje opcja kupienia listew na metry, tylko trzeba pamiętać o odpowiednim profilu
maross442 - |13 Kwi 2009|, 2009 17:37

My odnowiliśmy listwy farbą w sprayu z efektem chromu i z powrottem zabezpieczyliśmy to miejsce folią taką podobną jak była . Zainteresowany jak to wygląda to Ci mogę fotkę podrzucić , a związku że jedna z listew się ugotowała przy piecyku :P będziemy powtarzać tą operacje na nowej listwie przed lakierowaniem :)
jaroz - |13 Kwi 2009|, 2009 17:54

Jankes, gdzie takie listwy można kupic?

Maross442, podeślij na priva takie fotki, zobaczę jak to zrobic. :)
Swoją drogą ciekawy pomysł z tą farbą z efektem chromu! Widziałem takie farby ale nie pomyslałem o takim ich wykorzystaniu!

Myślę, że zakład, który zajmuje się chromowaniem elementów, mógłby się podjąc zadania :)

ford2fast - |13 Kwi 2009|, 2009 17:57

jaroz napisał/a:

Myślę, że zakład, który zajmuje się chromowaniem elementów, mógłby się podjąc zadania :)

Chromują chyba tylko elementy metalowe :)

[ Dodano: |13 Kwi 2009|, o 17:59 ]
jaroz napisał/a:
Swoją drogą ciekawy pomysł z tą farbą z efektem chromu! Widziałem takie farby ale nie pomyslałem o takim ich wykorzystaniu!

Pomysł wart uwagi , można to później spróbować polakierować lakierem bezbarwnym 8)

jaroz - |13 Kwi 2009|, 2009 18:04

ford2fast napisał/a:
Pomysł wart uwagi , można to później spróbować polakierować lakierem bezbarwnym
Romek, to też dobry pomysł! Co najmniej jak ten z chromem w spreyu :)

[ Dodano: |13 Kwi 2009|, o 18:05 ]
ford2fast napisał/a:
Chromują chyba tylko elementy metalowe
Któż to wie, może mają metodę na plastik? W każdym razie popytam w takich zakładach. Nie zaszkodzi :)
Jankes - |13 Kwi 2009|, 2009 18:14

jaroz :one: http://allegro.pl/

ja w MKI nakleiłem na te listwy białą folie(taka pasowała do nadwozia) i tez było ok

maross442 - |13 Kwi 2009|, 2009 18:44

jaroz napisał/a:
Maross442, podeślij na priva takie fotki, zobaczę jak to zrobic.

Pierwsze co Ci podeśle to jak to wygląda na aucie a jak będziemy robić tamtą listwę postaram Ci się zrobić dokumentację fotograficzną

jaroz - |13 Kwi 2009|, 2009 21:14

Oki Maross442, to czekam :)

Jankes, mógłbyś "uszczegółowić" ten link na allegro? :)

maross442 - |14 Kwi 2009|, 2009 00:21

jaroz, PW z opisem lekkim roboty masz , co do fotek też masz napisane
jaroz - |16 Kwi 2009|, 2009 20:05

Jankes napisał/a:
Nowych nie dostaniesz
Jankes, nieprawda! Dziś pytałem w serwisie Forda i są dostępne praktycznie od ręki :) I tak po kolei:
Na błotnik - 28zł / szt.
Na przednie drzwi - 85 zł / szt.
Na tylne drzwi - 90 zł / szt.

Wystarczy kupić, wypiąć stare, wpiąć nowe i cieszyć się widokiem :) A to za jakieś 4 stówki :P Po wypłacie i malowaniu auta kupuję!

Jankes - |16 Kwi 2009|, 2009 20:08

jaroz napisał/a:
Jankes napisał/a:
Nowych nie dostaniesz
Jankes, nieprawda! Dziś pytałem w serwisie Forda i są dostępne praktycznie od ręki :) I tak po kolei:
Na błotnik - 28zł / szt.
Na przednie drzwi - 85 zł / szt.
Na tylne drzwi - 90 zł / szt.

Wystarczy kupić, wypiąć stare, wpiąć nowe i cieszyć się widokiem :) A to za jakieś 4 stówki :P Po wypłacie i malowaniu auta kupuję!

no to mnie zaskoczyłeś, ale 400zł za takie coś...ja osobiście bym nie dał ;)

jaroz - |16 Kwi 2009|, 2009 21:20

Wiesz, ja normalnie też nie, ale...realizuję ogólnie plan całkowitej restauracji nadwozia, więc nie idę na żadne półśrodki, tylko oryginalne części! :) Jak szaleć, to szaleć!
Potem będzie mechanika,m.in. klima, lepsze zawieszenie, a całkiem na końcu...bi-turbo,ale w wersji soft :) Ale to ostatnie za jakiś rok, najwcześniej :-D

Jankes - |16 Kwi 2009|, 2009 21:22

jaroz napisał/a:
Potem będzie mechanika,m.in. klima, lepsze zawieszenie,

nie to żebym sie czepiał, ale czy nie lepiej, pierw stronę mechaniczna, a potem estetyczną

jaroz - |16 Kwi 2009|, 2009 21:28

Jankes napisał/a:
nie to żebym sie czepiał, ale czy nie lepiej
He he, wiedziałem, że to napiszesz :) Ale mam ku temu podstawy, bo - mechanika jest ok (a klima poczeka z miesiąc, dwa), a nadwozie już nie, bo nadkola już nieciekawie wyglądają, a i próg zaczyna się psuć (a zwlekałem pół roku z tym) i nie mogę już dłużej czekać. A że czeka autko lakiernik, to robię już za "jednym postojem" :) Zasada: raz a dobrze.
ford2fast - |16 Kwi 2009|, 2009 22:04

jaroz napisał/a:

Nie przypuszczałem , że są kupowalne osobno , dobrze wiedzieć :)