Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektro-Gadżet-Lab - Czujniki cofania - nieoryginalne.

Zysio - |12 Kwi 2009|, 2009 21:25
Temat postu: Czujniki cofania - nieoryginalne.
Pytanie do osób używających czujek cofania, zwykle kupowanych na ulubionym portalu aukcyjnym :P

Jak się takie coś sprawia? Warto sobie zawracać tym głowę w ogóle? Działa to w miarę precyzyjnie? Mam na myśli czujki w raczej bliskich okolicach ceny 100 PLN.

Pytam, bo przymierzam się do zakupu.

grzechu913 - |12 Kwi 2009|, 2009 22:31

szczerze to spisuje sie jakis czas,u mnie dzialalo bez problemu do tego momentu az lakierowalem zderzak bo byl przytarty lekko ,wiec wiadomo demontaz czujek i potem montaz ,po tym zabiegu juz zaczely glupiec ,wiadza jakas przeszkode ktorej nie ma :P . Powiem Ci tak nie wiem jak sie spisuja te fabryczne ,ale jak znalazlbys w cenie do 200zl orginal to wolalbym orgnial zalozyc.Ale jak wiecej to sie nie oplaca bo takie na allegro kosztuja do max 100zl ,a oscyluja juz kolo 70zl ,a tak jak pisze wczesnieju nie mialem z nimi problemu wiec zalezy jak sie trafi ;)
Zysio - |12 Kwi 2009|, 2009 22:33

Grzechu - do przejściówki to generalnie ciężko o oryginał :):

A od wieloryba chyba nie chcę szczepić, jakoś nie widzę tego w zderzaku mk2. ;)

Generalnie będę i tak czegoś szukać, co można odebrać osobiście.

kat - |12 Kwi 2009|, 2009 22:58

a ja wlasnie chce szczepic z wielorasa do mk2
Oli - |13 Kwi 2009|, 2009 00:25

Ja mam jak chyba wiecie i sprawuje sie bardzo dobrze. 4 sensory na tynym zderzaku, na wyswietlaczu pokazuje z której strony przeszkoda (Lewa,Środek, Prawa) i jaka jest odległoś - od 2 m do mi. - 30 cm. Ponadto jest sygnał dźwiekowy...
Pomaga naprawdę parkować szczególnie pod bokiem, czy w mieście, gdzie miejsca jest na styk... Inni nie parkują, a ja sie wciskam tyłem.

Wyświetlacz wsadziłem w miejsce zegarka od MKI pod szybrem :)

sebekmatti - |13 Kwi 2009|, 2009 10:11

Ja też mam czujnik cofania za 60zł z ulubionych stron aukcyjnych i jest bardzo dobry. Ma 4 czujniki, wyświetlacz, na którym pokazuje mi, z której strony jest przeszkoda i jaka jest odległość do niej. A także jest sygnał dźwiękowy i świeci się na 3 różne kolory w zależności od odległości. Sprawdzałem z kolegami z miarka w ręku i odległości się zgadzały. Instalacja zajęła mi godzinkę, bo wszystko do instalacji jest w zestawie a przydaje się za każdym razem jak parkuje pod blokiem i nie tylko
Kevin Xy - |13 Kwi 2009|, 2009 10:28

mam to z allegro i polecam
w przypadku uszkodzenia ktoregokolwiek elementu mozna dokupic oddzielnie
czujnik, 10 pln
wyswietlacz, 20 pln

Zysio - |13 Kwi 2009|, 2009 17:58

Oli napisał/a:
Wyświetlacz wsadziłem w miejsce zegarka od MKI pod szybrem

Podobuje mnie się to - i chyba spapuguję, jeśli znajdę takie ze stosownym wyświetlaczem.
Jak nie znajdę - to będzie rozwiązanie metodą Kevina, w każdym razie nie zamierzam pakować żadnych telewizorów na dechę.

Chyba jednak se kliknę i zanabędę :)

karollo82x - |13 Kwi 2009|, 2009 18:04

mam za 100 takie i działają elegancko
jeździłem kiedyś na takich za 300 i praktycznie różnica w odległości bo łatały z 2,5m i w szybkości działania - ale w praktyce wystarczają te za 100 :)
pozdrawiam

kat - |16 Kwi 2009|, 2009 11:00

wlasnie zanabylem parktrona z wielorasa i bedzie montaz w MK2
zobaczymy jak bedzie wygladac i dzialac

Zysio - |16 Kwi 2009|, 2009 15:01

Cytat:
zobaczymy jak bedzie wygladac i dzialac

Chętnie zobaczymy. ;)

Wrzuć fotki jak założysz.

[ Dodano: |16 Kwi 2009|, o 19:04 ]
http://moto.allegro.pl/it...lep_lublin.html

Myślicie że można spróbować tego?

Przesyłka mi odpadnie, stąd ten link a nie inny.

pablo19 - |16 Kwi 2009|, 2009 19:13

Zysio napisał/a:
...
...

Kevin ma chyba dokładnie taki model :) Raz mnie zawiódł, albo byłem zaspany po <400km trasy, ale instynkty zadziałały w porę :D

gw21 - |16 Kwi 2009|, 2009 21:57

Zysio napisał/a:

Mam taki lub podobny (jak to w chińszczyźnie ciężko odróżnić), generalnie działa ale... ma duże problemy z siatkami, ma czasami problemy z wysokimi krawężnikami, działa z dużym opóźnieniem, natomiast ma ten plus, że oprócz skali ma jeszcze odległość i można cofnąć naprawdę blisko (w seryjnym też się tak da ale tam już potrzeba odrobiny doświadczenia i wyczucia). Nie ma też problemu z autami i ścianami (ale te na ogół widać).

Boni - |17 Kwi 2009|, 2009 07:00

Ja w Trans Sporcie miałem taki, tylko na 6 punktów. No są delikatne wady, jak Grzegorz pisze (chociaż siatek, krzaków, itp to i markowe niektóre nie widzą) plus jeszcze w śnieżycy świrował trochę czasami. Ale jak ma w miarę dobrze wycelowane czujniki to jest jednak dużo fajniej i łatwiej parkować.
Vikinger - |17 Kwi 2009|, 2009 09:43

A ma ktoś może fotkę jak wyglądaja takie dorabiane czujniki w wielorybie?
Zysio - |17 Kwi 2009|, 2009 16:00

Irka pytaj.
Julek - |17 Kwi 2009|, 2009 19:20

Zysio, zalecam montaż wyświetlacza na tylnej półce, oryginalny parktron też tak jest i dla mnie to najwygodniejsze rozwiązanie. Cofając i tak odruchowo gapisz się w lustro, albo przez fotel w tył - no i zawsze mniej ciągania kabli;)
Miszcz - |17 Kwi 2009|, 2009 19:39

Julek napisał/a:
Cofając i tak odruchowo gapisz się w lustro, albo przez fotel w tył

A w żyyyyyyyciu... :roll: Komu by się chciało głową ruszyć?? :wink:

Julek - |19 Kwi 2009|, 2009 10:28

Miszcz, no nie wiem czujnik czujnikiem, ale mimo wszystko spoglądanie w tył, jest raczej wskazane w wielu sytuacjach. Przecież czujnik nie poinformuje Cię o poruszającej się przeszkodzie.
boggi77 - |19 Kwi 2009|, 2009 10:42

Ostatnio na TVN Turbo pokazywali kobitkę w Niemcowni,cofała nówką beemą i "całkowicie zaufała" czujnikom cofania,z tyłu przeszkody nie było,ale były schody,trza było potem dźwigiem auto wyciągać :)
A wystarczyło obejrzeć się do tyłu lub chociaż w lusterko.

Boni - |19 Kwi 2009|, 2009 11:27

Kiedyś obśmiałem się z gościa, okolice Giełdy i NBP, wciął się głęboko na chodnik całkiem nowym merolem, i akurat widziałem jak wyleciał z budynku, wlazł do merca, rozejrzał się, parkotron rzecz jasna, i sru do tyłu. A tam na środku, między czujnikami, bardzo solidny betonowy słupek. Ale krawaciarz klął, jak wysiadł, bo na bank musiał dobrze cyrklować, żeby wcisnąć samochód za ten słupek jak parkował, tylko potem zapomniał ;)
bingo - |19 Kwi 2009|, 2009 12:53

boggi77 napisał/a:
A wystarczyło obejrzeć się do tyłu lub chociaż w lusterko

w środkowym pewnie i tak byś nie zobaczył schodów.

kat - |26 Kwi 2009|, 2009 14:42

tak wlasnie wyglada u mnie w mk2,wlasnie zakonczylismy z Guferem prace
jest ladnie i ladnie dziala,kontrolki na polce z tylu jak w wielkiej rybie

gufer-posepny - |26 Kwi 2009|, 2009 15:02

Identycznie jak w oczatym zresztą obok wzorzec stał . Dość szeroko patrzą .
Zysio - |26 Kwi 2009|, 2009 15:04

Ładnie wyszło :)

Dużo roboty/rzeźby z przytwierdzeniem tego do zderzaka?

gufer-posepny - |26 Kwi 2009|, 2009 15:54

Niewiele . Szybko i sprawnie poszło . Potrzebne są takie wynalazki jak : wyżynarka do otworów , wiertarka albo wkrętarka ( byle by była regulacja obrotów ) . Wiertło 10 . Lutownica aby od wewnatrz zderzaka wytopić dziury żeby czujniki wetknąć . Zaznaczasz sobie odległości . Najlepiej wykorzystać te nacięcia fabryczne na zderzaku na rogach takie pionowe . 31 cm bodajże tak zobiliśmy .Istotna jest wysokość . Stożek czujnika dolną krawędzią musi prawie nachodzić na taki spadek na zderzaku . Nie może być za blisko listwy ozdobnej bo od wewnątrz będzie zawadzał o ten kanalik i nie poskłada się go . Wiercić otwory tylko ostrożnie bo wyżynarka lubi podskoczyć . z tyłu lutownicą wytopić otowory żeby dało się wcisnać czujniki . Założyć je . Pociągnać kable i przepuścić do wnętrza auta przez przepust gumowy pompy paliwa . On jest blisko tylnej belki . Moduł mieści się w mk2 pod lampą jest taka wnęka tam wlezie . Upchać gąbką . Wskaźnik na półce montujemy przy prawym głośniku . Tak w połowie jego . Kabel przepuszczamy . Są dwie opcje : albo przez fabryczne otwory wenytlacyjne albo wiertłem zrobić dziurę i poszerzyć ją bo ten plastik na kablu nie wejdzie i wtyczka też . Zasilanie to prosta sprawa . Brązowy czyli masa miała oczko to przykręciłem śrubą od lampy . Plus czyli czerwony kabel podpina się pod żarówki wstecznego . W mk2 jest to czarny podwójny kabelek . I tyle . Moduł w mk2 można z boku umieścić ale trzeba byłoby zdjać tą tapicerkę . W mk1 odpada bo tam lewarek siedzi .
Zysio - |26 Kwi 2009|, 2009 15:59

Dzięki Gufer, masz niepisanego punkta "pomók" ;) I kat też.

A ja zagwozdkę :)

gufer-posepny - |26 Kwi 2009|, 2009 16:08

Jakby co to Kat pyknie fotkę z bliska czujnikowi tak z bocznego profilu na jakiej wysokości zamontować .

Polecam jednak rozgladać się bo ludziska na hipermarketowych parkingach to i tak wlezą pod kołą .

kat - |26 Kwi 2009|, 2009 17:29

ale wlasna tworczosc wyglada jakby tam byla od lat tzn wyjechala z fabryki
Tritan - |27 Maj 2009|, 2009 20:26

Zysio napisał/a:
chmmm montowałem takie z megalithem i tak se to działa muszą mieć idelane warunki montażowe (nie mogą być ani za ciasno ani za luźno zamontowane) skończyło się na tym że jeden trzeba było odpiąć bo głupiał. :) polecam kupić coś lepszego i święty spokój.
Zysio - |27 Maj 2009|, 2009 20:32

Tritan napisał/a:
montowałem takie z megalithem

OK

A tak lekko OT - co się z Mega dzieje, masz Tritan jakieś wieści?

Vaux - |28 Maj 2009|, 2009 00:01

Zysio napisał/a:
A tak lekko OT - co się z Mega dzieje, masz Tritan jakieś wieści?

No właśnie - zakupił ładne scorpio i zniknął z forum :(

Tritan - |16 Cze 2009|, 2009 23:06

Vaux napisał/a:
zakupił ładne scorpio i zniknął z forum

ja się nim wożę (jeśli mowa o tym na rej DW...), Megalith cały czas z nim mam kontakt ale chyba już pożegnał się ze scorpiacami teraz w jego stajni inne

Vaux - |16 Cze 2009|, 2009 23:24

Tritan napisał/a:
(jeśli mowa o tym na rej DW...),

Ten ten - ex-kellerowy...

Tritan napisał/a:
ale chyba już pożegnał się ze scorpiacami teraz w jego stajni inne

Szkoda tylko że zniknął z naszego forum :( No ale koniec OT...

daniel0 - |17 Cze 2009|, 2009 10:38

Mam zamontowane czujniki cofania, instalowane jeszcze przez poprzedniego wlasciciela.
Od jakiegos czasu glupieja mi. Sprawdzalem podlaczenia na centralce, ale tam jest wszystko ok.
Musze jeszcze ogarnac same czujki.