| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - mk3 hamulec ręczny.
tomicobra - |6 Gru 2008|, 2008 16:08 Temat postu: mk3 hamulec ręczny. Witam , mam pytanko , dzisiaj zaciagalem ręczny i taki dosyc luzny sie zrobil.
Wiec jedna osoba zaciagala go a ja patrzalem na zacisku i sprawa wyglada tak.
Na jednym kole dzwigienka sie rusza a w drugim jest martwa , reczny trzyma na jedną strone.
Linka do wymiany ? czy jakies inne sugestie. Bo ta linka idzie i potem dzieli sie na 2 czy na jakiej zasadzie to tam styka, bo mi mcdonald padl i nie mam jak zobaczyc.
kondzio508 - |6 Gru 2008|, 2008 16:10
raczej masz w tym kole co sie nie rusza dzwigenka zacisk do wymiany
YGH - |6 Gru 2008|, 2008 16:28
zapieczony!! ...dla chcącego nic trudnego idzie wszystko ruszyć!! U mnie w lewym kole zaś dźwigienka przeskakuje i mimo zaciągniętego ręcznego lewa strona nie trzyma (przeciągnięta)
tomicobra - |6 Gru 2008|, 2008 21:46
Zaciski robione calkiem niedawno i reczny chodzil bo byl zrobiony. Teraz jedna strona zaciaga , a druga nie rusza sie nic.
Zapieczenie odpada.
kondzio508 - |6 Gru 2008|, 2008 21:59
| tomicobra napisał/a: | | Zaciski robione calkiem niedawno i reczny chodzil bo byl zrobiony. Teraz jedna strona zaciaga , a druga nie rusza sie nic. |
chyba cos nie tak zrobione skoro nie działają moze linke wyreguluj na tamte drugie koło .
GOLD3N - |7 Gru 2008|, 2008 10:30 Temat postu: mk3 hamulec ręczny. Wydaje mi się,że coś nie do końca były zrobione.
Mechanizm ręcznego w zacisku musisz wyciągnąć,wyczyścić starannie i lekko
przesmarować.Wtedy będzie pracować jak ta lala.
[ Dodano: 2008-12-07, 10:55 ]
A tu masz piękny opis całej operacji.
http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=20679
Jason - |7 Gru 2008|, 2008 15:10
| tomicobra napisał/a: | | Zapieczenie odpada. | raczej nie odpada, Mialem dokladnie to samo, Zacisk do wymiany, ewentualnie regeneracji.
YGH - |7 Gru 2008|, 2008 15:14
a porównaj obydwa zaciski czy dźwigienki są identycznie, ja mam z lewej strony przeciągnięty ręczny i mimo tego że nie jest zapieczony, nie chodzi i nie trzyma.
ford2fast - |7 Gru 2008|, 2008 16:34
Spróbuj poruszać dźwigienką ręcznie , a nie linką
Też stawiam na uszkodzony zacisk
tomicobra - |7 Gru 2008|, 2008 23:08
dzwigienka jest w pozycji jak reczny jest puszczony , caly ręczny jest luzny .
Wczesniej jak mialem zapieczone to sie normalnie zaciagalo z oporem i nie odpuszczalo.
Bo tak na logike reczny zapieczony w pozycji do zaciagniecia , gdy jest zapieczony bedzie stawial raczej opor , a nie reczny bedzie calkiem luzny.
Zreszta widze ze i tak bedzie trzeba podnisc autko kolo zwalic , bo inaczej to widze i tak nie da rady.
ford2fast - |7 Gru 2008|, 2008 23:10
Zamiast teoretyzować , lepiej spróbuj poruszyć dźwigienkę palcem
gorgo - |3 Lut 2011|, 2011 19:28
Witam Koledzy!!!
Mam pytanie, zregenerowałem zaciski według opisu zamieszczonego na FST ale pozostała mi do wymiany linka hamulca ręcznego, z zacisków linki odpiąłem ale nie wiem jak odpiąć albo zlokalizować w którym miejscu linka jest zapięta do dźwigni hamulca. Nie wiem czy trzeba demontować wszystkie osłony termiczne nad wydechem żeby się do tego dostać.
Z góry dziękuję za porady!!
ford2fast - |4 Lut 2011|, 2011 14:08
| gorgo napisał/a: | Witam Koledzy!!!
Mam pytanie, zregenerowałem zaciski według opisu zamieszczonego na FST ale pozostała mi do wymiany linka hamulca ręcznego, z zacisków linki odpiąłem ale nie wiem jak odpiąć albo zlokalizować w którym miejscu linka jest zapięta do dźwigni hamulca. Nie wiem czy trzeba demontować wszystkie osłony termiczne nad wydechem żeby się do tego dostać.
Z góry dziękuję za porady!! |
Aby odpiąć musisz najpierw to miejsce zobaczyć
Zdemontuj to co zasłania dżwignię hamulca ręcznego od spodu
Linka przechodzi przez blachę w kształcie półksiężyca , a blacha jest połączona z dźwignią za pomocą bolca z zawleczką
| WieSiu napisał/a: | | jeszcze jakby ktoś fotki z tego opisu odblokowal,to też bym sobie ta regeneracje łatwiej zrobił. |
Fotki nie zostały zablokowane , tylko zostały pewnie usunięte z darmowego serwera na którym wisiały
gorgo - |4 Lut 2011|, 2011 14:46
No to będę osłony po kolei odkręcał bo tego "półksiężyca" zlokalizować nie mogę
adamf - |4 Lut 2011|, 2011 15:41
ja w moim przeciąłem jarzmo na grubość linki około 2mm.prosty demontaż i montaż coś na wzór manetki w motocyklu.
ford2fast - |4 Lut 2011|, 2011 15:54
| adamf napisał/a: | | ja w moim przeciąłem jarzmo na grubość linki około 2mm.prosty demontaż i montaż coś na wzór manetki w motocyklu. |
O czym to niby piszesz
Jakoś ciężko mi zatrybić do czego się odnosisz
gufer-posepny - |4 Lut 2011|, 2011 16:39
no te oczko w zacisku przez które przechodzi koniec pancerza i się opiera urżnął . w sumie jak stara linka nie działa to ucina się te oczko . a tak to trzeba na regulacji mocno zluzować i zejdzie spokojnie .
gorgo - |4 Lut 2011|, 2011 18:59
No właśnie, ja linkę poluzowałem na regulacji i odpiąłem z zacisków ale nie mogę zlokalizować miejsca gdzie łączy się z dźwignią ręcznego...
gufer-posepny - |4 Lut 2011|, 2011 19:01
pod dźwignią . po drucie dotrzesz .
gorgo - |4 Lut 2011|, 2011 19:37
Tak myślałem :] A tak jeszcze zapytam wystarczy zdemontować tą osłonę termiczną nad tłumikiem czy tłumik też trzeba zdemontować??
gufer-posepny - |4 Lut 2011|, 2011 19:40
nie no sama osłona . raczej prościej jest linkę przełożyć niż tłumik .
gorgo - |4 Lut 2011|, 2011 20:19
No tak... Ale w życiu bywa różnie... Dzięki za podpowiedź, jutro muszę zdemontować tą linkę wreszcie
|
|