| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Nadwozie - Przednia szyba
brontozaur - |12 Lis 2008|, 2008 13:39 Temat postu: Przednia szyba Witam
Proszę o wszelkiego rodzaju podpowiedzi, odpowiedzi i sugestie na poniższy problem.
Więc tak, mam pękniętą przednią szybę i ostatnio niebieski na drodze mi się doczepił, na szczęście obeszło się bez mandatu ale obawiam się że za 2-gim razem tak dobrze to nie będzie. Czy można zamontować przednią ogrzewaną szybę do autka które takiej opcji nie ma?
Jeśli tak to co muszę dorobić żeby wszystko działało?
W Krakowie za ogrzewaną chcą 700 z za nieogrzewaną ok 250, i chyba się skuszę jeśli będzie taka możliwość na ogrzewaną. Będę miał wtedy kompletnie grzane autko tył, przód i lusterka, w końcu zima idzie więc będzie jak znalazł.
Boni - |12 Lis 2008|, 2008 13:58
Fabrycznie do grzanej przód jest oczywiście przycisk, bezpiecznik i przekaźnik-czasówka (bo to sporo prądu żre, i ma się wyłączyć po jakichś tam 40s czy ilu, nawet jak się zapomni wyłączyć z ręki, żeby szyby nie uszkodziło), no i dość grube kabelki. Mogę ci poszukać schematu jak koniecznie chcesz, gdzieś kiedyś miałem ten kawałek rozrysowany.
gufer-posepny - |12 Lis 2008|, 2008 16:42
Fusy 2x30 A jak pamiętam . Lampisław ma używkę za 200 zeta i jest z Krakowa .
ford2fast - |12 Lis 2008|, 2008 19:34
Jeżeli Cię na to stać to bierz nową
Przynajmniej będziesz wiedział co masz
Do tej używanej za 200 podchodziłbym sceptycznie , skoro sprzedającemu nie chce się jej sprawdzać
brontozaur - |12 Lis 2008|, 2008 20:25
Ehh. Widzę że to troszkę kombinowania, a że nie mam na razie na to czasu to chyba zakupię zwykłą. No chyba że znajdę gdzieś wszystkie klamoty tanio to może wtedy się skuszę. Na razie dziękuję za odpowiedzi.
Struna - |12 Lis 2008|, 2008 20:27
ale jaki to problem ? szyba ma dwie sekcje, każda zasilana z osobnego bezpiecznika ( po 30A każdy ) do tego przekaźnik z czasówką w komplecie, guzior i tyle.
pepi - |12 Lis 2008|, 2008 20:36
i jak fajnie potem w zimie tylko dlaczego bocznych niema
gufer-posepny - |13 Lis 2008|, 2008 17:19
Odpalasz silnik guziory naciskaszcz , czekasz chwilę i spływa albo bez drapania lód złazi . I odjeżdzasz patrząc na innych jak codziennie legną z drapaniem .
Boni - |13 Lis 2008|, 2008 21:21
Bozia, a co to było jak u mnie było - odpalasz zdalnie, sam se guziory naciskał, przychodziłem na gotowo, szyby przód tył czyste, fotele zagrzane, siadasz i jedziesz, odprowadzany zawistnym wzrokiem preziów i derektorów skrobiących nówki-służbówki. Chyba trzeba popracować nad obecnym (Pontonem )
Zysio - |13 Lis 2008|, 2008 21:22
Twój patent jednak robił wrażenie
ford2fast - |13 Lis 2008|, 2008 21:29
| Zysio napisał/a: | Twój patent jednak robił wrażenie |
Patent chiba hamerykański
Te chitre alarmy ze zdalnym odpalaniem to niezły ubaw
Szczególnie jak sąsiedzi skrobią autka , a tu pod bokiem coś samo odpala , a właściciel w oknie dopija poranną herbatkę
Teraz to można wszędzie kupić , ale tak parę lat temu , to trzeba było zza wielkiej wody ciągnąć
Szyby grzane też można do tego podłączyć
Zysio - |13 Lis 2008|, 2008 21:30
etam chitre alarmy, to lepsiejsze było
Boni - |13 Lis 2008|, 2008 21:52
Najgorzej że nie mam po prostu czasu na hobby samochodowe, moduł do komóry i do gadania dla Pontona leżą już chyba z pół roku A tu trzeba jeszcze Merkura dół dopieścić, Explo łasi się o porządny remont silnika, nie nadążam... powinienem se zatrudnić jakiegoś prywatnego mechesa
--Marcin-- - |15 Lis 2008|, 2008 19:41
| Boni napisał/a: | ... powinienem se zatrudnić jakiegoś prywatnego mechesa |
To byłby niezły pomysł, też ostatnio rozważałem. Boni gdyby tak go na spółkę to by było taniej. Podejrzewam, że jeszcze kilka osób (FST) z naszej okolicy by go chciało wykorzystać do naprawy/modernizacji swojego auta.
jaroz - |15 Lis 2008|, 2008 20:04
| Boni napisał/a: | | sam se guziory naciskał, przychodziłem na gotowo, szyby przód tył czyste, fotele zagrzane | A czy rzeczywiście da się tak zaprogramować alarm, żeby tak to działało w zimie? Oczywiście nie mam na myśli fabrycznego alarmu No i te przyciski, jak to zasterować? Bo chciałbym cosik takiego u siebie zmontować.
Boni - |15 Lis 2008|, 2008 23:19
| jaroz napisał/a: | | Boni napisał/a: | | sam se guziory naciskał, przychodziłem na gotowo, szyby przód tył czyste, fotele zagrzane | i te przyciski, jak to zasterować? Bo chciałbym cosik takiego u siebie zmontować. |
Zmontowac i zasterować prawidłowo Nie mam pojęcia jak to idzie w mk2, w mk1 musiałem zmotać obwód tylko przedniej szyby, bo tam jest przycisk do czasówki a nie przełącznik on/off jak do foteli czy grzania tylnej/lusterek, ale dalibóg, już nie pamiętam szczegółów, chyba przerobione było na przełącznik od halogena i coś tam podpięte inaczej, żeby od zapłonu zasterowywał czasówkę w zależności od wciśnięcia lub nie.
[ Dodano: 2008-11-15, 23:28 ]
Co do mechesa prywatnego, to na spółkę byłoby trudno i kosztownie (no bo to musiałby być meches z narządami i garażem), ale może kiedyś dorobię się jakiegoś parobka we własnym garażu
Żywcia - |23 Mar 2011|, 2011 07:13
Panowie odświeżam temat
Strzeliła mi szyba przód i chcę założyć grzaną ale wcześniej nie miałem takiej i tu kilka pytań:
1 czy jest instalacja już pociągnięta seryjnie do grzania przodu
2 rozumiem że muszę zmienić panel na taki (mam zwykłą klimę) http://allegro.pl/ford-sc...1520537545.html
3 dokupić przycisk - nie mogę go znależć na allegro
i co jeszcze muszę zrobić - dokupić?! mile widziane linki tych przedmiotów bo nie znam się na tym zbytnio
Z góry dziękuję za pomoc
ford2fast - |23 Mar 2011|, 2011 08:23
| Żywcia napisał/a: | | czy jest instalacja już pociągnięta seryjnie do grzania przodu |
Nie
Na podobny , ten na aukcji jest z anglika | Żywcia napisał/a: | | dokupić przycisk |
Tak
Żywcia - |24 Mar 2011|, 2011 06:03
Dziękuję serdecznie za odpowiedź. Wiem że te są z angola - chodziło mi tylko o kształt - ale dzięki mimo wszystko za zwrócenie uwagi bo czasem taki "detal" ucieknie. To nie dobrze że nie ma instalacji już pociągniętej. Czy w związku z tym dużo jest dłubania żeby takową stworzyć i czy da się to zrobić chałupniczym sposobem? Wiem że wszystko się da ale chodzi mi o to czy jest to w miarę proste czy dość trudna sprawa. Pozdrawiam
bolus1 - |24 Mar 2011|, 2011 22:19
raczej dużo rzeźbienia tam nie ma jak się chce to wszystko można
Zysio - |24 Mar 2011|, 2011 23:07
A nie łatwiej kupić gotową wiąchę z demontażu?
Żywcia - |25 Mar 2011|, 2011 05:45
pewnie tak tylko czy nie będzie z tym więcej roboty?
ford2fast - |25 Mar 2011|, 2011 09:00
| Żywcia napisał/a: | | czy nie będzie z tym więcej roboty? |
Nie będzie
|
|