| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Nadwozie - drzwi lewy tył zatrzaśnięte
macian - |31 Paź 2008|, 2008 09:36 Temat postu: drzwi lewy tył zatrzaśnięte Witam serdelecznie.
Mam problem z tylnymi drzwiami. W piękny słoneczny dzień przy czyszczeniu wnętrza żona delikatnie zamknęła drzwi - nie domknęły się, więc postanowiła je domknąć i tak zrobiła: pociągnęła za klamkę i popchnęła drzwi. Coś strzeliło drzwi się zamkły ale otworzyć się nie da:(((
Przy zamykaniu kluczykiem drzwi kierowcy słychać strzelanie w tych drzwiach jakby siłownik przeskakiwał czy coś w tym stylu.
Proszę o pomoc w tej sprawie. Czy trzeba zniszczyć boczek w drzwiach czy jest jakiś inny sposób na tą usterkę?? dodam, że skorupka pozbawiona jest autoalarmu - jest tylko centrany zamek bez pilota.
Za wszelką pomoc z góry dziękuję i pozdrawiam:))
Orzel666 - |1 Lis 2008|, 2008 07:45
zglos sie do najblizszego zlodzieja zeby otworzyl drutem przez szybe
maup - |1 Lis 2008|, 2008 11:51
Czyżby słynne podwójne ryglowanie wykonało jakiś numer??
Mi kiedyś blokada przeciwdzieciowa robiła podobny szpas ale - otworzywszy i zamknąwszy kilkakrotnie centralny zamek, zawsze udawało się je w końcu otworzyć
Spróbuj odkręcić maskownicę klamki od wewnątrz i odpiąwszy klamkę myrdać cięgnem - jest szansa, że zwolnisz zatrzask i otworzysz drzwi. Gorzej jak się odpięło przy zamku i nie da się zaczepić żadnym drutem (np tak jak Orze666 pisze, atakując od góry koło szyby), wtedy chyba się skończy na szukaniu boczka w kolorze i pruciu starego. O właśnie - a jak się klamka zachowuje jak próbujesz otwierać (od środka i od zewnątrz) czuć coś na niej czy lata całkiem luźno??
macian - |1 Lis 2008|, 2008 18:28
Witam:)
Dzięki za zainteresowanie.
właśnie sprawdziłem klamka zewnętrzna podnosi się z oporem jak pozostałe jednak brak w końcowej fazie podnoszenia charakterystycznego "PYK", które jak myślę otwiera zamek. Klamka wewnątrz pracuje tak jakby zapięta była blokada przeciwdzieciowa.
Reasumując wydaje mi się że spadło/pękło cięgno klamki zewnętrznej
Mam prośbę do maup - w jaki sposób rozebrać tą klamkę o której piszesz? jakoś nie udało mi się za pierwszym razem bo już tego próbowałem ale nie znalazłem żadnych śrubunków
maup - |1 Lis 2008|, 2008 23:44
we MkIII nie mam osobistych doświadczeń ale dzięki pomocy Speedo wiedz, że:
śrubka jest, z zaślepką, trza oną zaślepkę małym cosiem podważyć i sobie poodkręcać.
pik - |2 Lis 2008|, 2008 00:27
są jeszcze chyba 2 śrubki o ile pamiętam, ukażą się one po wyciągnięciu popielniczki
pierwsza jak pisze kolega maup za zaślepką - zaślepka za klamką
Julek - |3 Lis 2008|, 2008 16:13
Nie ma żadnych zaślepek - dwie śruby za popielniczką i jedna za klamką (trzeba odchylić klamkę tak jakbyś chciał otworzyć drzwi i wsadzić śrubokręt.
zbyszek - |3 Lis 2008|, 2008 16:19
Zaślepkę ma tylko ten wkręt w tym plastikowym trójkącie przy szybie
Zysio - |3 Lis 2008|, 2008 18:26
Ale tego plastikowego trójkąta nie trzeba zrzucać żeby boczek wyrwać.
Przy zamkniętych drzwiach problem mogą stanowić bodajże 2 lub 3 wkręty na bocznej ściance boczka, od strony nadkola.
Chyba że da się je brutalnie usunąć razem z tymi plastikowymi elementami, w które są wkręcane. Niestety nie pamiętam, jak osadzone są te elementy w drzwiach.
ford2fast - |3 Lis 2008|, 2008 20:06
| Cytat: | | Chyba że da się je brutalnie usunąć razem z tymi plastikowymi elementami, w które są wkręcane. Niestety nie pamiętam, jak osadzone są te elementy w drzwiach. |
Są osadzone na takiej zasadzie jak kołki rozporowe
macian - |22 Lis 2008|, 2008 08:30
Witam serdecznie po długiej nieobecności
Dziękuję bardzo za zainteresowanie moim problemem.
Polegał na primo- pękniętej klamce zewnętrznej (nie uruchamiała cięgna), po drugie primo -od środka nie można było otworzyć z powodu podwójnego ryglowania (tu ukłonik w stronę maup'a), które było niemożliwe do rozbrojenia z powodu pęknięcia mocowania siłownika i niejako odstawał od mechanizmu zamka. Po przekręceniu kluczyka (brak pilota do CZ) siłownik pracował jednak ślizgał się po mechanizmie (stąd te stuki ).
Drzwi otwarte, mechanizm naprawiony a temat uważam za zakończony
Ps. odnośnie wkrętów to dwa pod popiel., jeden pod klameczką umożliwia zdjęcie plastikowej ramki następnie wkręt pod plastikiem na wysokości klamki i dwa w uchwycie drzwi, potem klamka do podnośnika szyb i dwa lub trzy mocniejsze i zdecydowane szarpnięcia - poczynając od góry boczka poprzez środek i dół a na końcu po odchyleniu "wyrwanych" mocowań wkrętów na obrzeżach boczka od strony słupka, wyrywamy od strony nadkola i boczek uważam za zdjęty.
Koszt całego zabiegu - 0,00 zł
Julek - |28 Lis 2008|, 2008 11:11
Speedo, nie ma na 100% w żadnym mk3
Rafał A.(antek) - |29 Lis 2008|, 2008 11:36
| Cytat: | | hm to ja mam jakies mk3,5 pewnie... albo omamy wzrokowe, sprawdze |
omamy, juz mk2 nie mialo za klamka zaslepek, mondeo za to ma moze ci sie pomyliło
Kevin Xy - |29 Lis 2008|, 2008 23:59
a mk1 mialo ??
Rafał A.(antek) - |30 Lis 2008|, 2008 03:05
niesadze ale nie pamietam.
Kevin Xy - |30 Lis 2008|, 2008 03:30
nie widzialam
to musialo byc mondeo
ford2fast - |30 Lis 2008|, 2008 11:53
| Kevin Xy napisał/a: | | a mk1 mialo ?? |
Nigdy w życiu
Julek - |2 Gru 2008|, 2008 09:23
Speedo, i łokieć pasażera w łokieć kierowcy