Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - problem ze zmianą biegów, migająca kontrolka od/off

yoplo - |21 Wrz 2008|, 2008 15:33
Temat postu: problem ze zmianą biegów, migająca kontrolka od/off
Witam ponownie. Szukałem na forum czegoś co mogło by mi pomóc ale nie znalazłem zadowalającej mnie odpowiedzi wiec liczę na Waszą pomoc. Rano wsiadam w samochód i jadę, wszystkie biegi wchodziły ładnie. Zostawiłem auto na parkingu pod marketem, wracam i wtedy się zaczęło.
1. Z 1 na 2 wchodzi ładnie
2. Z 2 na 3 piłuje do 5000 - 6000 obr/min i do końca nie wchodzi jakby ślizgało się coś i zaczyna migać ta zielona kontrolka OD chociaż nie dotykałem tego guzika przy lewarku, pulsuje ciągle. Dojechałem jakoś do domu na zmianę na 2 i na D. Jak jest na 2 (lewarek w położeniu D) to popiłuje do maxa to tak jakby weszła 3 a może 4 ale nie zawsze. Czy może mieć na to wpływ temperatura oleju?? Bo rano "na zimnym" wszystko było dobrze.

Rafał A.(antek) - |21 Wrz 2008|, 2008 18:55

moze, ale to niejest przyczyna a skutek. padła skrzynia co do kladnie niech sie spece nasi wypowiedza.
1Bodzio - |22 Wrz 2008|, 2008 19:06

Trzeba będzie poszukac innej skrzynki. Bez rozebrania tej, nie da się powiedziec, co tam padło. Remont starej, w porównaniu do cen skrzyń używanych jest finansowo nieopłacalny.
yoplo - |23 Wrz 2008|, 2008 17:01

A nie orientujecie się kto miałby na sprzedaż skrzynie do coswortha? A może ktoś z Was ma taką? Bo na allegro widziałem tylko jedną ale nie jestem przekonany co do jej stanu, a na poleconą przez jakiegoś forumowicza to może bym się zdecydował.
1Bodzio - |23 Wrz 2008|, 2008 21:56

Zapytaj kolegę Zztop 2, Wąskiego, a najlepiej napisz w dziale Kupię. Jeśli ktoś z forumowiczów ma, to się pewnie odezwie.
michopawel - |24 Wrz 2008|, 2008 21:11

jeżeli miga ci cały czas O/D to sprawdż najpiew stan zębatki przy prądniczce lub samą prądniczke. podejrzewam że to biegi wchodza jakby je kto młotem wrzucał.
puffer - |3 Paź 2008|, 2008 13:50

osobiście polecam naprawę, wiem że wyjdzie jeszcze raz tyle, ale pośmigasz następne 200 tyś km jeżeli będziesz co 40 tyś regulwał taśmy,
ford2fast - |3 Paź 2008|, 2008 21:37

puffer napisał/a:
osobiście polecam naprawę, wiem że wyjdzie jeszcze raz tyle, ale pośmigasz następne 200 tyś km jeżeli będziesz co 40 tyś regulwał taśmy,

Tylko , że niestety porządny remont skrzyni kosztuje minimum trzy tysiące :(
Za te pieniądze można kupić co najmniej dwie sprawne , używane skrzynie :)

yoplo - |5 Paź 2008|, 2008 16:51

auto zostało sprawdzone na przyrządach WDS i FDS. wykazało błąd na wiązce silnika i usterka elektrozaworu nr 1 czy coś takiego. gość nie chciał za bardzo powiedzieć gdzie tego szukać i jak naprawić bo wiadomo że sam by chciał na tym zarobić. dlatego prośba do Was: gdzie mam szukać tego elektrozaworu i który to jest bo jest ich tam więcej chyba
pablo19 - |5 Paź 2008|, 2008 20:33

Jest ich 6, ale który to nr 1 to nie wiem. Wszystkie są w skrzyni.
1Bodzio - |5 Paź 2008|, 2008 21:52

Może to SS1 . Po stronie płyty, gdzie są dwa elektrozawory, SS1 to ten drugi od strony silnika patrząc. w pobliżu dekielka siłownika tasmy hamulcowej wstecznego biegu. ( Taka kwadratowa blacha przykrecona czterema śróbkami.
Boni - |6 Paź 2008|, 2008 07:05

Błąd jest o SS1, ale czy to na pewno SS1 to bym się nie zakładał, bo jak efekty są na ciepło a na zimno nie, to raczej będą przecieki wewnętrzne lub zacięcia, tylko kompowi wydaje się że to SS1. Ale można powiedzmy zacząć od wiązek i sprawdzenia SS1, jak nic się nie znajdzie, to jednak szukać skrzyni, bo przy obecnych cenach to nawet rozwalać płyty i wymieniać zawory nie bardzo się opłaci, no chyba że ktoś ma warunki i tak se hobbystycznie ;)
yoplo - |19 Paź 2008|, 2008 21:11

wymienilem wszystkie wiazki i skrzynia zaczela dzialac poprawnie chociaz nie do konca bo nadal miga mi OD :/
Pablo - |20 Paź 2008|, 2008 18:29

Cholera, u mnie taka sama sytuacja i też wzięła się ot tak sobie. Wsteczny czy jedynka zawsze wchodzą idealnie. Natomiast ruszam do przodu (gaz wciskam delikatnie tzn bez szaleństwa) z 1 na 2 wchodzi OK, później robi redukcje znowu na 1, obroty nawet do 6tys (też jakby się sprzegło ślizgało) a skrzynie nie zmienia biegów i po chwili zapala się od/off i miga sobie. Nie gaszac silnika zatrzymuje sie (od/off ciagne miga) i znowu ruszam i tak samo z 1 na 2 OK, później sam redukuje (jak przy kicku) i skrzynia nie wchodzi na wyższe biegi.

Jak zgasze silnik i znowu zapale sytuacja taka sama. od/off nie od razu zaczyna migać tylko po jakimś czasie.

PS. poziom oleju jest OK
PS.2. scorpio rusza z 1 czy 2 biegu ? (już wiem :-) )

Struna - |20 Paź 2008|, 2008 18:31

Pablo napisał/a:
PS.2. scorpio rusza z 1 czy 2 biegu ?
z tego z którego mu każe program lub położenie wybieraka biegów.
Pablo - |20 Paź 2008|, 2008 18:35

Struna napisał/a:
Pablo napisał/a:
PS.2. scorpio rusza z 1 czy 2 biegu ?
z tego z którego mu każe program lub położenie wybieraka biegów.

może wydawać Ci się to głupie pytanie ale np. automat w mercedesie 124/201 w położeniu drążka na D rusza z 2ki. Mam tez merca i dlatego pytam, bo jak mi zredukuje chyba z 2ki na jedynke (jak opisuje) to przy obrotach 5~6tyś mam chyba 80km/h (dokładnie nie pamietam)

yoplo - |20 Paź 2008|, 2008 18:43

no u mnie niby zmiana biegow wrocila do normy po wymianie wiazki, tzn. juz sama nie redukuje biegow tak jak opisalem na samym poczatku i 4 tez wchodzi tylko gdyby jeszcze nie ten migajacy OD... czy to moze byc jeszcze jakis blad ktory mozna wykasowac czy jednak cos innego? moze faktycznie cos z tym elektrozaworem jest nie tak. aha no i jeszcze od kiedy zaczelo to chodzic nie mam swiatel cofania i czujnik parkowania nie dziala
Pablo - |20 Paź 2008|, 2008 21:30

EDIT = nowe spostrzeżenia w moim przypadku

-drążek w położeniu D startuje z 1 przerzuca na 2 za chwile redukuje do 1 i nie zmienia biegów do góry w ogóle (czy jade wolno czy szybko. Przy dużych obrotach występuje efekt ślizgającego się sprzegła) . Jak jest na 2ce kick down działa. Obroty 4tyś=70km/h* czyli jedynka na 100%
-drążek w położeniu 2 startuje z 1 przerzuca na 2 i normalnie ciągnie tyle ile może (tak się zachowuje jak powinien. Obroty 4tyś=110km/h* czyli dwójka

*obroty i predkości podałem dla ustalenia biegu (akurat patrzyłem przy 4tyś)

W obydwu przypadkach mogę włączyć i wyłączyć od/off. Tym razem nie zapalił się sam i nie migał ale też nie pałowałem mocno. Mogłem nim sterować chociaż to nic nie dawało. Wczesniej też nie zapalał się od razu tylko po pewnym czasie. Po zgaszeniu auta i ponownym włączeniu od/off nie włączał się sam (ale można go było włączać/wyłączać samemu dopuki nie zaczał migać ;) )

Jakieś pomysły??

1Bodzio - |20 Paź 2008|, 2008 22:32

Scorpio rusza z I biegu. Jedynie gdy wybierak jest w pozycji 2, lub jeśli jest włączony zimowy program jazdy ( gwiazdka) , skrzynia rusza z II biegu . Jeśli w pozycji wybieraka 2, masz pierwszy i drugi bieg to coś jest nie tak. Powinien by tylko drugi bieg. Skoro OD zaczyna Ci miga po pewnym czasie to może to by problem z temperaturą oleju w skrzyni. Tak czy siak, zamiast szukac uszkodzenia, lepiej będzie poszukac sprawnej skrzyni, bo tej ewidentnie coś dolega i to raczej nie będzie jakiś bzdet.
Adam_2000 - |20 Paź 2008|, 2008 22:38

A ja bym obstawiał źle wyregulowane cięgno selektora ;)
1Bodzio - |20 Paź 2008|, 2008 23:07

Hm. Sprawdzic nie zawadzi, ale w takim przypadku powinny byc wyczuwalne próby załączenia wyższych biegów. Zastanawiająca jest zmiana I- II- I.

[ Dodano: 2008-10-20, 23:18 ]
Możliwe że babola w sterowaniu wali komp gazowy. Umnie na przyklad, przy braku gazu komp gazowy nie przełącza samoczynnie na benzynę (żle ustawiony MAP gazowy), a wtedy przy braku gazu silnik i skrzynia wcale nie reagują na wciśniecie pedału gazu. silnik to normalne, bo nie ma paliwa, ale skrzynia wtedy nie redukuje, ani nie ma też kick downa. Więc może i to warto by sprawdzic.

Pablo - |21 Paź 2008|, 2008 07:36

1Bodzio napisał/a:
Jedynie gdy wybierak jest w pozycji 2, lub jeśli jest włączony zimowy program jazdy ( gwiazdka) , skrzynia rusza z II biegu . Jeśli w pozycji wybieraka 2, masz pierwszy i drugi bieg to coś jest nie tak. Powinien by tylko drugi bieg.

Kolego a czy przypadkiem ustawienie wybieraka w pozycji 2 nie oznacza że skrzynia może właczyć biegi tylko do 2ki (ale startuje normalnie z 1ki potem dwójka i tyle).

Tak się powinno ustawić wybierak np. w przypadku ciągnięcia ciężaru (przyczepy) (np. pod górę) zeby nie próbowala zmieniać wyżej?

Przecież skoro ustawisz wybierak na pozycje 1 to ruszy z 1ki i nie wrzuci wyżej

Wg mnie tak właśnie jest

Aha zapomniałem dopisać że u mnie te siupy zaczeły się po wymianie przerdzewiałego przewodu ciśnieniowego łączącego chłodnicę oleju z chlodnicą wodu (ale nie widze związku). Chłodnice oleju też wymontowałem w celu oględzin bo się przy jednym krućcu pociła (ale jej nie wymieniałem ) Chyba nie zapowietrza się układ, co??

[ Dodano: 2008-10-21, 07:41 ]
1Bodzio napisał/a:
Skoro OD zaczyna Ci miga po pewnym czasie to może to by problem z temperaturą oleju w skrzyni..

Układ chłodzenia jest w pełni sprawny.

1Bodzio napisał/a:
Tak czy siak, zamiast szukac uszkodzenia, lepiej będzie poszukac sprawnej skrzyni, bo tej ewidentnie coś dolega i to raczej nie będzie jakiś bzdet.

Na takie porady jeszcze przyjdzie pora. Najszybciej to zmienie auto bo powoli tracie cierpliwość do tego... samochodu

[ Dodano: 2008-10-21, 07:57 ]
Adam_2000 napisał/a:
A ja bym obstawiał źle wyregulowane cięgno selektora ;)

mogło się samo rozregulować ot tak sobie ??

Struna - |21 Paź 2008|, 2008 17:46

Pablo napisał/a:
Kolego a czy przypadkiem ustawienie wybieraka w pozycji 2 nie oznacza że skrzynia może właczyć biegi tylko do 2ki (ale startuje normalnie z 1ki potem dwójka i tyle).
nie jest tak. 2 to 2 i tylko 2.
Pablo napisał/a:
Tak się powinno ustawić wybierak np. w przypadku ciągnięcia ciężaru (przyczepy) (np. pod górę) zeby nie próbowala zmieniać wyżej?
nie w scorpio - polecam lekturę instrukcji obsługi pojazdu.
Pablo napisał/a:
samo raczej nie, ale jak słabo dokręcone to mogło.
Adam_2000 - |21 Paź 2008|, 2008 17:55

Struna napisał/a:
Pablo napisał/a:
samo raczej nie, ale jak słabo dokręcone to mogło.

Albo skrzynia się przemieściła... uszkodzona poduszka ?

Pablo - |21 Paź 2008|, 2008 19:35

Struna napisał/a:
nie jest tak. 2 to 2 i tylko 2

hmm, to mnie się wydaje ze startuje z 1 w wrzuca 2 ?

[ Dodano: 2008-10-21, 19:38 ]
Adam_2000 napisał/a:

Albo skrzynia się przemieściła... uszkodzona poduszka ?

Poducha jest OK, przyczyna może leżeć w sławetnej wiązce??

Jak pisałem cuda zaczęły się dziać jak zmieniłem przewód łączący chłodnicę oleju z chłodnicą wody (był skorodowany i się pocił). Wcześniej wszystko było cacy. Zobaczyłem że cieknie wymieniłem i się zaczęło party :-d

Struna - |21 Paź 2008|, 2008 19:40

Pablo napisał/a:
to nie działa Ci tak jak ma działać.
Pablo - |21 Paź 2008|, 2008 19:48

Struna napisał/a:
Pablo napisał/a:

cholera, ide się przejechać i zaraz napisze na 1000% :-d

[ Dodano: 2008-10-21, 20:10 ]
Struna napisał/a:
Pablo napisał/a:

Zwracam honor. Jest tak jak mówisz czyli zapięty wybierak na 2ce jest tylko 2ka

PS. teraz jezdze mercedesem a tam właśnie tak działa skrzynka. Sorry za pomyłkę.

1Bodzio - |21 Paź 2008|, 2008 21:29

Pablo napisał/a:
Jak pisałem cuda zaczęły się dziać jak zmieniłem przewód łączący chłodnicę oleju z chłodnicą wody (był skorodowany i się pocił). Wcześniej wszystko było cacy. Zobaczyłem że cieknie wymieniłem i się zaczęło party
To sprawdź w takim razie czy przez chłodnice (obie ) jest wogóle przepływ oleju. Odkrecic przewód powrotny od dodatkowej chłodnicy oleju (ten co idzie już do skrzyni) , zamontowac jakiś wąż, wlożyc go do rury bagnetu. Odpalic silnik i obserwowac przepływ oleju. Powinien by równomierny i taki sobie nie mały.
Pablo - |21 Paź 2008|, 2008 23:08

1Bodzio napisał/a:
Pablo napisał/a:
Jak pisałem cuda zaczęły się dziać jak zmieniłem przewód łączący chłodnicę oleju z chłodnicą wody (był skorodowany i się pocił). Wcześniej wszystko było cacy. Zobaczyłem że cieknie wymieniłem i się zaczęło party
To sprawdź w takim razie czy przez chłodnice (obie ) jest wogóle przepływ oleju. Odkrecic przewód powrotny od dodatkowej chłodnicy oleju (ten co idzie już do skrzyni) , zamontowac jakiś wąż, wlożyc go do rury bagnetu. Odpalic silnik i obserwowac przepływ oleju. Powinien by równomierny i taki sobie nie mały.

U mnie te objawy występują od razu (tzn rano odpale auto i tak skrzynia się zachowuje). Jak się rozgdzeje sytuacja się nie zmienia. Przepływ jest bo oba przewody gorące czy duży nie wiem. przekroju węży nie zmieniałem tylko tek krótki (chłodnica wody->chłodnica oleju) dorobiłem z przewodu skrzynia ->chłodnica (z racji innego podgięcia metalowej czesci jest trosze dłuższy ale to chyba nie przeszkadza)

Boni - |22 Paź 2008|, 2008 08:38

Jednak przetestuj przepływ jak Bodzio napisał, bo po dorabianiu przewodów może coś być nie tak.
Pablo - |24 Paź 2008|, 2008 08:13

Boni napisał/a:
Jednak przetestuj przepływ jak Bodzio napisał, bo po dorabianiu przewodów może coś być nie tak.

pewnikiem jest to że przy profilowaniu przewodu zmienił się delikatnie profil rurki metalowej ( z okrogłego na owalny) ale jej przepustowość raczej nie bo nie zrobiłem żadnych mocnych zagięć

Boni - |24 Paź 2008|, 2008 08:40

A jednak zamiast gdybać o promieniach i "mocności", sprawdź przepływ.
Pablo - |4 Lis 2008|, 2008 18:50

Postanowiłem w tym wątku dokończyć bo w między czasie tu też zacząłem pisać i robił się bałagan. A więc.

Skrzynia już wyciągnięta. Czekam na nową od zztop'a.

Wyciągnąłem też wiązke skrzyni. Jak widać na fotkach jest upaprana w oleju ze zbiorniczka wspomagania. Węże sie pocą (przy krućcach) i tak wygląda. Zaraz ją wyciągam z pancerza, mam już przygotowaną miske z denaturatem i robie jej mycie. Wytedy też dokładnie ocenie stan. Widziałem delikatnie (nie do miedzi) pęknięcia izolacji przewodów przy głównej wtyczce (tej brązowej) ale też nie wszystkich. Co o tym sądzicie? Nie wydaje mi się żeby ATF ze wspomagania specjalnie tu zaszkodził.

Struna - |4 Lis 2008|, 2008 19:11

sądząc po fotkach to wiązkę masz w przyzwoitym stanie.
pepi - |4 Lis 2008|, 2008 19:17

nawet bdb jak na scorpio :P
Pablo - |4 Lis 2008|, 2008 19:35

po oskubaniu i po pierwszym czyszczeniu :-d Zaraz rozbieram brazową wtyczke. Ołówkiem pokazuje pęknięcie "ilozolacji" przewodu. O to chodzi przy uszkodzeniach wiązki czy nie? Jeszcze raz powiem, miedzi nie widać.

No więc jakie wnioski, bo chyba nie wiązka?

ford2fast - |4 Lis 2008|, 2008 19:40

Raczej nie jest to wina wiązki elektrycznej skrzyni :)
Podejrzanie dobrze wygląda :-d

Sprawdź jeszcze instalację po drugiej stronie tej brązowej wtyczki :shock:

Oczywiście na samochodzie

Pablo - |4 Lis 2008|, 2008 19:45

ford2fast napisał/a:
Raczej nie jest to wina wiązki elektrycznej skrzyni :)
Podejrzanie dobrze wygląda :-d

też mi się tak wydaje. Jutro obadam (przy okazji) wiązke silnika

ford2fast napisał/a:

oczywiście sprawdze, jutro. Chce po kolei wyszystko posprawdzać, zanim zamontuje 2gą skrzynie.

PS. Chce też dobrze przygotować auto potencjalnemu klientowi i wybić mu z głowy argumenty do ewentualnego targowania się :-d :-d

1Bodzio - |4 Lis 2008|, 2008 20:01

Pablo napisał/a:
PS. Chce też dobrze przygotować auto potencjalnemu klientowi i wybić mu z głowy argumenty do ewentualnego targowania się
:) Marzyciel. :-D ;)
Pablo - |4 Lis 2008|, 2008 20:09

na czesci pinów (igiełek) i w gniazdach jest coś w rodzaju białej mazi. Czy to jest jakiś smar zapobiegający "śniedzeniu" stuków?
1Bodzio - |4 Lis 2008|, 2008 20:31

Tak. to coś w tym stylu. Pytanie tylko, na ile jeszcze spełnia swoje zadanie, gdyż kolor raczej nie powinien byc biały, tylko taki trochę do smaru podobny.
Pablo - |4 Lis 2008|, 2008 20:39

1Bodzio napisał/a:
Tak. to coś w tym stylu. Pytanie tylko, na ile jeszcze spełnia swoje zadanie, gdyż kolor raczej nie powinien byc biały, tylko taki trochę do smaru podobny.

biały=taki jasny, złółty, kremowy etc. :-d . Na pewno nie brązowy, grafitowy... Swoje zadanie spełnia bo stynie nie zaśniedziały.

Struna - |4 Lis 2008|, 2008 22:08

Pablo napisał/a:
Ołówkiem pokazuje pęknięcie "ilozolacji" przewodu. O to chodzi przy uszkodzeniach wiązki czy nie?
od czegoś takiego sie zaczyna, potem pęka do miedzi, potem zaczyna obłazić jak toto ruszysz itd. Twoja póki co jest prawie idealna.
Pablo - |5 Lis 2008|, 2008 18:05

ford2fast napisał/a:

tak wygląda druga strona. Wszystko w bdb stanie:

Struna - |5 Lis 2008|, 2008 18:09

Pablo napisał/a:
normalnie wypasik, tylko pozazdrościć.
Pablo - |5 Lis 2008|, 2008 18:13

Struna napisał/a:
Pablo napisał/a:
normalnie wypasik, tylko pozazdrościć.

no wiec, dlaczego skrzynia sfiksowała?? Są jeszcze jakieś bolączki poza wiązką?

Struna - |5 Lis 2008|, 2008 18:16

Pablo, obadaj może czujnik przy selektorze, tam czasem się potrafi wypalić pin.
Pablo - |5 Lis 2008|, 2008 18:17

Struna napisał/a:
Pablo, obadaj może czujnik przy selektorze, tam czasem się potrafi wypalić pin.

jaśniej plis. Nie wiem co to i gdzie tego szukać ;)

Struna - |5 Lis 2008|, 2008 18:18

na skrzyni z lewej strony masz takie czarne coś na wybieraku zamontowane. To oblukaj dokładnie.
Pablo - |5 Lis 2008|, 2008 18:21

Struna napisał/a:
na skrzyni z lewej strony masz takie czarne coś na wybieraku zamontowane. To oblukaj dokładnie.

to z szesnastoma pinami na wtyczke "kwadaratową" z zabezpieczeniem?

PS. Na ogon skrzyni dochodzą 3 przewody. Od czego one?

Boni - |5 Lis 2008|, 2008 18:25

Nadajnik prędkości wylotu skrzyni, czyli kół, do ECU.
Struna - |5 Lis 2008|, 2008 18:32

Pablo napisał/a:
Od czego one?
od impulsatora ( prądniczka taka jakby ) podaje toto impulsy na podstawie których auto prędkość liczy.
Pablo - |5 Lis 2008|, 2008 18:38

OKI chłopaki :-d