| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - ASB problem z wstecznym biegiem
władysław - |11 Sie 2008|, 2008 17:08 Temat postu: ASB problem z wstecznym biegiem Witam Wszystkich !!!!
Jestem nowym na tym forum i świeżym właścicielem scorpio z 1997 i 2,3 motorkiem
autko ogólnie super jednak mam problem ze skrzynią na zimnym silniku jak odpalę nie ma wstecznego dopiero jak się trochę zagrzeje to jest resztę biegów działa w przód normalnie, jestem całkiem zielony w tych tematach możne ktoś pomoże lub pokieruje co robić. A i mam nie daleko auto złom gdzie jest skrzynia od scorpio z 2,9 motorem czy skrzynia automatyczna od tego mocniejszego w razie czego będzie pasować ewentualnie ten wsteczny?
Struna - |11 Sie 2008|, 2008 17:12
na początek sprawdź poziom oleju oraz zobacz jak ten olej wygląda.
gufer-posepny - |11 Sie 2008|, 2008 18:45
A skrzynka nie podejdzie . Pozatym przekładanie części to nie takie proste jak w manualu .
ford2fast - |12 Sie 2008|, 2008 10:01
| Struna napisał/a: | | na początek sprawdź poziom oleju oraz zobacz jak ten olej wygląda. |
Poziom oleju sprawdzaj na ciepłym , pracującym silniku
Powąchaj olej na bagnecie czy nie jest wyczuwalny zapach spalenizny
władysław - |14 Sie 2008|, 2008 18:54 Temat postu: C.D. Witam !!
Dziki za szybą pomoc
Domyślam sie że muszę sprawdzić to na ciepłym, i to pewnie gdzieś na kanale tak? bo nie ma jakiegoś bagnetu czy kontrolki?, jestem zielony i jest jeszcze kilka usterek w moim aucie które odkrywam po pewnym czasie gdyż nie wiele nim jeżdżę bo mam prace na miejscu,
mam jeszcze kilka pytań do starych wyjadaczy mianowicie:
1.cały czas po przekręceniu stacyjki działa wentylator na maxa i nie da sie wyłączyć ani sterować . ( klima tronic działa normalnie chłodzi ale wentylator na maxa?)
2. czyby tylne da się otwierać tylko z pulpitu sterującego z drzwi kierowcy, natomiast z tylnych drzwi sie nie otwierają _ przypuszczam ze coś zaśniedziało lub bezpieczniki ale jeszcze nie sprawdzałem ( totalny brak czasu).
3.Nie świeci mi sie pulpit czyli podświetlanie deski , zegarów i przycisków panelu od klimatroniku.
Pytanie takie, bo przeczytałem na tu na forum że te wiązki kabli siadają w scorpio czy można gdzieś kupić te wiązki nowe ? i czy są drogie ? albo czy ktoś to regeneruje czy jak.
dzięki za odpowiedz na moje zapewne prostackie pytania ale dla mnie to nowość?
Pozdrawiam i dziekuje
tomasz - |14 Sie 2008|, 2008 19:02
pkt.2 zobacz czy nie masz wlaczonej blokady przeciw dzieciakom w podlokietniku z przodu guzior z piorunem
pkt.3 jesli chodzi o wiazki to regeneracja
[ Dodano: 2008-08-14, 19:03 ]
co do regeneracji to robi to na forum kilka osob - moja profilaktycznie zrobil Waldasol z Poznania
władysław - |14 Sie 2008|, 2008 19:10 Temat postu: C.D. 4. odnoście ASB czyli od 2.9 nie pasuje do 2.3 a od 2,0? czy w razie czego muszą szukać tylko i wyłącznie do 2.3 ?
Orzel666 - |15 Sie 2008|, 2008 01:07
V6 ma inny dzwon niż rzędówka - nie podjedzie
2.0 ponoć podejdzie ale nie wiem bo nie miałem
a co do 1. jak masz klimatrona może trzeba mu zrobić reseta - jak nie podziała pytać dalej
WTOM - |17 Sie 2008|, 2008 01:18
Manual sobie wsadź i będzie bez kłopotów.
gufer-posepny - |17 Sie 2008|, 2008 09:05
Jak za mało oleju w ASB jest to mogą być problemy ze wstecznym . Wymiana na manulala to wyszszego kalibru zabawa , cenowa też . Wały , pedały , komp i inne .
grand funk - |17 Sie 2008|, 2008 11:10
też miałem problemy w pewnym kosie ze wstecznym jak skrzynka była zimna. dolewka oleju nie pomogła.
ford2fast - |17 Sie 2008|, 2008 11:36 Temat postu: Re: C.D.
| władysław napisał/a: | Witam !!
Dziki za szybą pomoc
Domyślam sie że muszę sprawdzić to na ciepłym, i to pewnie gdzieś na kanale tak? bo nie ma jakiegoś bagnetu czy kontrolki? |
Kontrolki nie ma
Jest bagnet
Sprawdź pod maską po stronie pasażera
Kanał do sprawdzenia poziomu oleju jest zbędny
władysław - |17 Sie 2008|, 2008 12:26 Temat postu: C.D Panowie a czy ta o symbolu A4LD skrzynia będzie pasowała do mojego scorpio 2,3 bo wygrzebałem ja niedaleko i dzwoniłem i koleś mówi ze będzie pasowała ale mówi ze ona jest od sierry 2.0 dohc i że trzeba tylko dzwon przekręcić ten od mojej skrzyni ? co wy na to czy faktycznie A4LD szły w scorpio 2,3 ?
kondzio508 - |17 Sie 2008|, 2008 12:29
raczej nie szly one byly montowane do 1994 chyba .... w mk 2 i mk 1 .
gufer-posepny - |17 Sie 2008|, 2008 12:31
Nie wlezie .
U Ciebie wszystkie biegi sterowane elektrycznie przez kompa silnika . A ta ma hydraulicznie i KD oraz 4 bieg elektrycznie włączany . No chyba że jakaś twórczość i jakoś się to skręci . Wątpię . Kusi bo tania pewnie .
Olej sprawdzasz tak : Przejedź się z pare km . Potem zatrzymaj , przełącz przez wszystkie ustawienia z 2 razy , daj na P i na odpalonym wyjmij bagnet . Będzie w komorze silnika gdzieś bliżej sciany między kabiną a silnikiem .
zztop2 - |17 Sie 2008|, 2008 12:51
| Cytat: | | Panowie a czy ta o symbolu A4LD skrzynia będzie pasowała do mojego scorpio 2,3 bo wygrzebałem ja niedaleko i dzwoniłem i koleś mówi ze będzie pasowała ale mówi ze ona jest od sierry 2.0 dohc i że trzeba tylko dzwon przekręcić ten od mojej skrzyni ? co wy na to czy faktycznie A4LD szły w scorpio 2,3 ? | nie bedzie psowala tak jak koledzy pisza jest to skrzynia typowo mechaniczna w wielorybie wiele wiecej elektroniki
mam na stanie tak skrzyneczke jak potrzebujesz sprawdzona w bdb stanie od 2.3 z 98 roku
cena 850 + wysylka lub odbior osobisty
jak bys byl zainteresowany to pw lub tel w podpisie
władysław - |17 Sie 2008|, 2008 13:31 Temat postu: C.D. Na razie profilaktycznie wypytuje bo chciałbym wiedzieć jak najwięcej jak zacznę grzebać w moim scorpio ze bym sie w miarę szybko uwinął i doprowadził go do ładu i jeździł oki.
do kolego id tej skrzyni za 850zł to na razie odpuszczam może zorbie tą swoją ale ja by co to będę sie kontaktował dzięki za propozycje.
a ktoś na forum zapisał bo przeglądałem ,http://forum.fordclubpolska.org/viewtopic.php?f=20&p=451293
że podobno do scorpio silnika 2.3 od coswortha ASB od po zmianie dzwonu podejdzie, ale będzie przekłamywać prędkościomierz.
to już nie wiem? bo tez mam dostęp do takiej i chyba wybiorę sie oglądnąć ja czy faktycznie by nie pasowała ? może była by mocniejsza niż ta z 2,3.
tylko ciekawe z tym sterowaniem elektronicznym czy by grało?
kondzio508 - |17 Sie 2008|, 2008 13:35
władysław, tak jak wszyscy juz pisali ona sie nie nadaje jest tansza ale co z tego jak bedzie zla ..... komputer bedzie szalal ( oile da sie ja podlonczyc )
władysław - |17 Sie 2008|, 2008 13:50 Temat postu: C.D. no skoro tak to odpuszczam i będę sie rozglądał dalej za ASB z 2.3 oczywiście jak najtańszą i jak najbliżej mnie ( Podkarpaciu)
ford2fast - |17 Sie 2008|, 2008 14:18 Temat postu: Re: C.D.
| władysław napisał/a: | no skoro tak to odpuszczam i będę sie rozglądał dalej za ASB z 2.3 oczywiście jak najtańszą i jak najbliżej mnie ( Podkarpaciu) |
Weź pod uwagę , że najtańsza nigdy nie znaczy najlepsza
tania = kłopoty = dodatkowe wydatki
850 zł za w pełni sprawną skrzynię elektroniczną to przyzwoita oferta
I chyba blisko Ciebie ?
kondzio508 - |17 Sie 2008|, 2008 14:21
i najwazniejsze ze pewna ... bo mozna trafic takiego sprzedawce ze hho a Zztop2 jest renomowanym sprzedawcą .
Mysza - |17 Sie 2008|, 2008 14:39
| gufer-posepny napisał/a: | | Nie wlezie . | Wlezc to akurat wlezie z palcem w tyłku, tylko co dalej?
| władysław napisał/a: | | za 850zł to na razie odpuszczam może zorbie tą swoją | Jesli myslisz ze bedzie taniej, to się grubo mylisz.
| władysław napisał/a: | | do scorpio silnika 2.3 od coswortha ASB od po zmianie dzwonu podejdzie | tak samo jak ta z DOHC 8v. Tylko co dalej? Podejść podejdzie, nawet będzie działać. Ale potem byś miał milion dziwnych pytań w stylu, ze auto nie ma sily jechac, albo dziwnie zmienia biegi itd itd, więc oszczędź lepiej sobie i nam.
gufer-posepny - |17 Sie 2008|, 2008 15:08
naprawa to średnio opłacalny biznes , i tak czeka Cię wtedy nowy olej , filtr usczelki . A jak się sypnął wsteczny to zaraz pójdą następne . Jazda z uszkodzoną ASB powoduje nowe problemy .
władysław - |20 Sie 2008|, 2008 01:00 Temat postu: C.D. Witam!!!
Sprawdziłem dziś moją skrzynie:
na zimnym:
-biegi do przodu działają normalnie załączają się chyba tak jak powinny
-bieg wsteczny na zimnym nie działa
-po około 2 minutach zaczyna coś łapać i chciałby jechać szarpie (więcej nie sprawdzałem żeby czegoś nie pogorszyć
-po nagrzaniu ( normalna jazda 20km ) wszystko działa jak trzeba
-da sie czasem odczuć dziwne dźwięki przy zmianie z 3 na 4 ale tylko przy mniejszej prędkości około 100km/h na przykład przy dynamiczniejszej jeździe ponad 120km/h i więcej działa normalnie i płynnie zmienia z 3 na 4
-natomiast redukuje w każdym zakresie normalnie i płynnie
OLEJ
-stan oleju minimalny - na zapalonym silniku po trasie
-kolor pomarańczowy ( wydaje mi się za bardzo rzadki ale ja się nie znam )
-zapach taki dziwny nie mam porównania nie określę go raczej
-stan oleju raczej normalny bez zanieczyszczeń
spróbuje dolać i zobaczymy czy coś da:
-jaki olej dolać?
-Którędy ? Czy mogę przez otwór- od bagnetu
jak pomoże to zmienię olej filer wyczyszczę co się da i będę jeździł.
Jak nie to chyba zdecyduje się na remont tej mojej asb, muszę odgrzebać telefon do znajomego zawodowca od skrzyń ( kiedyś mi zrobili kapitalny remont w T4 i ja jeździłem 3 lata sprzedałem koleś jeździ ze 2 już i nic nie nie dzieje, możne on coś powie konkretnego i czy się podejmie ? zobaczymy ? ( nie za bardzo bym chciał kupić od kogoś skrzynie za np. 1000zł wsadzić i jeździć w ciemno że w każdej chwili możne paść i stanę gdzieś i hol) a jak by się udało zrobić po rozsądnych pieniądzach ta moją to by było fajnie, zresztą przyjechałem na niej z Niemiec więc nie może być taka całkiem tragiczna, 800km bez problemu bez przystanków miasta korki i autostrada 150km/h jestem dobrej myśli.
Pozdrawiam !!! wszystkich na tym forum ( fajowo tu, można się wiele od Was dowiedzieć )
ja z mojej strony służę pomocą w sprawach komputerów i sieci ( pracuje od kilku lat w serwisie komputerowym) jak by co to nr do mnie na GG 3440487 lub [email protected] może się z czymś przydam
pablo19 - |20 Sie 2008|, 2008 08:35 Temat postu: Re: C.D.
| władysław napisał/a: | ...
-Którędy ? Czy mogę przez otwór- od bagnetu ... |
Właśnie tamtędy.
Struna - |25 Sie 2008|, 2008 12:53
| gufer-posepny napisał/a: | | Przejedź się z pare km | parenaście.
[ Dodano: 2008-08-25, 12:56 ]
| władysław napisał/a: | | -jaki olej dolać? | ATF 3 może być np. Mobil1 ATF 330
a co do wstecznego to może wystarczy tylko tłok zmienić na dobry.
1Bodzio - |27 Sie 2008|, 2008 20:06
Na tłok bym postawił wtedy, gdyby sytuacja była odwrotna tzn. na zimnym jest wsteczny, a po rozgrzaniu nie ma ( olej rzednie i tłok przepuszcza). Tu bardziej stawiałbym na zapchany filtr oleju, lub na brudną płytę sterowania.
grand funk - |27 Sie 2008|, 2008 23:36
| władysław napisał/a: | | ATF 3 może być np. Mobil1 ATF 330 |
a do A4LD analogicznie ATF 220? bo nie mam bladego pojęcia jaki lał poprzedni posiadacz. wiem tylko, że wymienić cza... aha i jest może jakiś sposób aby sprawdzić jaki olej był uprzednio w motorku? tego też nie wiem, a czorny z deka...
Struna - |28 Sie 2008|, 2008 10:47
| grand funk napisał/a: | | a do A4LD analogicznie ATF 220? | tak
[ Dodano: 2008-08-28, 10:49 ]
| grand funk napisał/a: | aha i jest może jakiś sposób aby sprawdzić jaki olej był uprzednio w motorku? tego też nie wiem, a czorny z deka... | czytałem kiedyś o teście kroplowym w benzynie.
Działa to mniej więcej tak że do szalki z beną kapiesz kroplę czy dwie oleju z silnika, mineral się rozpuści całkiem, półsyntetyk trochę a syntetyk wcale. Najlepiej wcześniej sobie zrobić test porównawczy żaby nabrać wprawy w ocenie.
buku - |28 Sie 2008|, 2008 12:05
Wlej olej taki jak pisał Struna stan ma byc na max. i zrób wtedy sprawdzenie ponowne.
władysław - |8 Wrz 2008|, 2008 22:26 Temat postu: C.D. WITAM PONOWNIE WSZYSTKCH!!!!!!!!!!!
ciesze sie że pomagacie!!
Dolałem oleju i sprawa wygląda lepiej ale nie idealnie bo krócej trzeba czekać niż kiedyś, żeby pojawił się bieg wsteczny jest lepiej ale nie do końca, ale przestałem się już tym tak bardzo przejmować ponieważ zakupiłem 2 skorpiona po kraksie na części identyczny model co mój a w nim jest skrzynia w bardzo dobrym stanie więc czaka mnie przekładka tylko .
Jakieś wskazówki w razie przekładki ? Panowie( model ten sam rok ten sam wyposażenie to samo ) na co zwrócić uwagę jak coś? .
A jak by ktoś potrzebował jakiś części ( stan bardzo dobry ) to proszę dzwonić 667909779 lub gadu gadu 3440487 scorpio do rozbiórki rok 1997 kombi 2.3 benzyna Giha ( zarejestrowany papiery!!) automat ( ale skrzynie sobie zostawiam chyba że tą moja z tym uszkodzonym wstecznym sprzedam – zastanowię się ).
pozdrawiam i przygotowuję się do przekładki
1Bodzio - |8 Wrz 2008|, 2008 23:02
| władysław napisał/a: | | Dolałem oleju i sprawa wygląda lepiej ale nie idealnie bo krócej trzeba czekać niż kiedyś, żeby pojawił się bieg wsteczny jest lepiej ale nie do końca, | Na Twoim miejscu przed zaplanowaną przekładką skrzyni, zaryzykowałbym zdjęcie miski starej skrzyni, wymianę filtra i chociaż częściową wymianę oleju. Przekładka Ci nie ucieknie, a może okazac się nie potrzebna.
Co do części to Tylne amorki Nivo by mnie interesowały.
pikus - |20 Cze 2012|, 2012 21:56
Chlopaki pomocy.
Mam ten sam problem ze wstecznym. Zakupilem skorupke i wsteczny zalacza sie po pewnym czasie.Wymieniony olej i filtr w asb - czy ma ktos jakies sugestie?
Z gory dziekuje za wszelkie spostrzezenia.
Pozdrowionka
gufer-posepny - |20 Cze 2012|, 2012 21:59
poziom oleju w czasie pracy w normie ?
pikus - |20 Cze 2012|, 2012 22:03
Tak z olejem wszystko OKI
Mysza - |21 Cze 2012|, 2012 09:53
To szukaj drugiej skrzyni.
pikus - |30 Cze 2012|, 2012 19:51
Bede szukal bo nastapil problem z 4 biegiem - gdy sie rozgrzeje zaczyna sie slizgac.
Tylko jak znalezc dobra skrzynie???
marco - |30 Cze 2012|, 2012 22:23
ogłoszonko w dziale "kupie" pewnie ktoś z forumowiczów ma
Zysio - |1 Lip 2012|, 2012 02:47
ewentualnie od razu atakuj np Julka
kondzio508 - |1 Lip 2012|, 2012 07:35
Zztop tez widziałem ma , na allegro wystawione pare sztuk .
bingo - |1 Lip 2012|, 2012 11:05
| pikus napisał/a: | Chlopaki pomocy.
Mam ten sam problem ze wstecznym. Zakupilem skorupke i wsteczny zalacza sie po pewnym czasie.Wymieniony olej i filtr w asb - czy ma ktos jakies sugestie?
Z gory dziekuje za wszelkie spostrzezenia.
Pozdrowionka | - też tak mam od momentu kupienia. przejechałem 60 tys bez problemów, bez wymiany oleju nawet (choć Julek zachęcał od samego zakupu), zimą trochę dłużej czekam (nawet do minuty), latem dużo krócej (dzisiaj 5 sekund), i tylko za pierwszym ruszeniem. Przez ponad rok nie zauważyłm zmiany pracy, ani żadnej róznicy (pomijając temperature otoczenia) w pracy skrzyni). nie przejmował bym się zbytnio.
[ Dodano: |1 Lip 2012|, 2012 11:06 ]
| pikus napisał/a: | Bede szukal bo nastapil problem z 4 biegiem - gdy sie rozgrzeje zaczyna sie slizgac.
Tylko jak znalezc dobra skrzynie??? | - a to już co innego - ale sugerował bym jednak remont skrzyni - koszt częsci niewielki, a wiesz, co masz.
pikus - |1 Lip 2012|, 2012 11:48
Dzisiaj pogadam z moim mechanniorem i podejmiemy decyzje.
A czy orientuje sie ktos ile wynosi taki remont?
bingo - |1 Lip 2012|, 2012 18:58
| pikus napisał/a: | | A czy orientuje sie ktos ile wynosi taki remont? | - wszystko zależy od zakresu zniszczń. Tarczki i przekładki to koszt około 20 zł/szt (licz 3-6 par na 1 kosz), do tego mogą dojść pasy, łożyska, elektrozawory. Dojdze napewno olej (60 zł/litr) , filtr i uszczelki (komplet też pewnie coś koło 200 zł). No i robocizna, jak nie robisz sam, a tu płacisz najczęsciej za strach przed automatami, a nie za rzeczywistą pracę (remont skrzyni to maks 4-8 godzin pracy, z przerwą na znalezienie części).
[ Dodano: |1 Lip 2012|, 2012 18:59 ]
no i regeneracja konwertera - 600 zł, ale to bym robił też przy wymianie skrzyni na inną.
pikus - |1 Lip 2012|, 2012 20:49
Dzieki za wszystkie info.Raczej chyba kupie uzywke - oby troche potrzymala:)
|
|