| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Odpowietrzanie elektrycznej pompy hamulcowej - Jak ?
gufer-posepny - |26 Maj 2008|, 2008 20:17 Temat postu: Odpowietrzanie elektrycznej pompy hamulcowej - Jak ? No jest taki motyw że chyba sam będę wymienial tą bzyczącą pompę . Jak to cudo odpowietrzyć bo wyczytałem że to nie takie łatwe . Różnice między COSSIE a cywilnymi ? Przekładać akumulator ciśnienia ?
Struna - |26 Maj 2008|, 2008 20:26
| gufer-posepny napisał/a: | | Różnice między COSSIE a cywilnymi | nie ma różnicy, kos mk1 i mk2 ma taki układ jak każde mk1, tylko modulator dali na drugą stronę ale to nic nie zmienia.
gufer-posepny - |26 Maj 2008|, 2008 20:28
Czyli dowolna sprawna podejdzie , a walka z odpowietrzaniem ? zamontować , podłączyć zalać płynem , przepompować ? Czy wyższego kalibru kombinacje .
No chyba że jestem czepialski : dziś stałem z 2 minuty na światłach i trzymałem go na gamulcu . A tu stopniowo pedał opadał . Tak że po 1,5 minuty prawie podłogę dotknął . Zawór zwrotny czy co innego się sypło ale to i tak wymiana unitu .
VIK - |26 Maj 2008|, 2008 20:49
W zwykłym pompa ma na środkowym wyjście na tył, w BOA zdaje się powrót z tego co na prawym nadkolu .
gufer-posepny - |26 Maj 2008|, 2008 21:24
| VIK napisał/a: | W zwykłym pompa ma na środkowym wyjście na tył, w BOA zdaje się powrót z tego co na prawym nadkolu . |
Skoro to samo jest to sie użyje klucza i przykręci co trzeba . Ale mnie dziś nerwica dopadła .
blaz - |29 Maj 2008|, 2008 12:54
a ja tak zapytam czy w moim strupie tez jest taka pompa? jak przekręcam kluczyk w zapłon to przez ok 10sek nawet jak postoi ze 2 dni takie terkotakie słychać
Struna - |29 Maj 2008|, 2008 12:55
| blaz napisał/a: | | a ja tak zapytam czy w moim strupie tez jest taka pompa? | tak, każde MK1 taką ma i kos MK2 również.
blaz - |30 Maj 2008|, 2008 11:10
musze to oblookac bo jak abs podlacze, ta szeroka kosc w komorze silnika, to lekko nacisne na hebel i mi terkota toto a jaki przez chwile wtedy hebel mocny:)
Struna - |30 Maj 2008|, 2008 11:23
| blaz napisał/a: | | to lekko nacisne na hebel i mi terkota toto | wyczyść sobie zębatki w kołach.
gufer-posepny - |30 Maj 2008|, 2008 20:28
A ktoś wie jak walczyć z pompką moją ?
Struna - |31 Maj 2008|, 2008 00:04
już nie pamiętam kolejności ale ogólnie trzeba odpowietrzając zrobić to na zapłonie i bez zapłonu ( na zapłonie właśnie po to żeby pompa przepompowała płyn i się odpowietrzyła )
VIK - |31 Maj 2008|, 2008 08:04
Tylne, 20razy na pedał nacisnąć, i wtedy zaczynać odpowietrzać, znaczy nacisnąć ham. odkręcić odpowietrznik i czekać aż wysypie powietrze. Przednie normalnie.
gufer-posepny - |31 Maj 2008|, 2008 19:21
Chwilowo się wstrzymam z grzebaniem przy pompie . Dziś zrobiłem raptem 5 km koło osiedla i uliczek , stanąłem pod blokiem i ... pomacałem felgi . Były gorące .Wygląda na to że przyczyną takiego zachowania jest zagotowny płyn hamulcowy . Pewnie te nowe klocki się zakleszczają . Małe sine paski na tarczach potwierdzały by przegrzewanie się .
Mysza - |31 Maj 2008|, 2008 19:33
| gufer-posepny napisał/a: | | pomacałem felgi . Były gorące .Wygląda na to że przyczyną takiego zachowania jest zagotowny płyn hamulcowy | Raczej skutkiem. Czy wkładając nowe klocki cofnąłeś tłoczki rękami? Sama wymiana klocków to nie robota. Trzeba ocenić stan zacisków, poczyścić i przesmarować suwaki, klocki włożyć na smar z alu, jeśli gumka na tłoczku ma choć dziurkę na szpilkę, to należy rozbierać, myć i składać na nowych uszczelnieniach. Tłoczki mają się cofać palcami. Zacisk ma lekko chodzić w prowadnicach. Jak poskładasz młotkiem, to się będzie wszystko grzało.
gufer-posepny - |31 Maj 2008|, 2008 19:56
| Mysza napisał/a: | | gufer-posepny napisał/a: | | pomacałem felgi . Były gorące .Wygląda na to że przyczyną takiego zachowania jest zagotowny płyn hamulcowy | Raczej skutkiem. Czy wkładając nowe klocki cofnąłeś tłoczki rękami? Sama wymiana klocków to nie robota. Trzeba ocenić stan zacisków, poczyścić i przesmarować suwaki, klocki włożyć na smar z alu, jeśli gumka na tłoczku ma choć dziurkę na szpilkę, to należy rozbierać, myć i składać na nowych uszczelnieniach. Tłoczki mają się cofać palcami. Zacisk ma lekko chodzić w prowadnicach. Jak poskładasz młotkiem, to się będzie wszystko grzało. |
NO tłoczki ciężko wracały takim dużym kluczem cofałem je . . Ale co dziwne wcześniej nie przegrzewały się . Może wtedy jak były wysunięte to tak nie działo się . Jutro szybko zrzucę i zobaczę . Jak ciężko będzie się kręcić to jest to odpowiedź . I tak jeszcze z przodu nie wymieniłem płynu , a z tyłu wyleciał żurek na przemian z kremem .
Mysza - |31 Maj 2008|, 2008 21:53
| gufer-posepny napisał/a: | | takim dużym kluczem cofałem je . . Ale co dziwne wcześniej nie przegrzewały się | Teraz pracują w innym położeniu i korozja może blokować ich ruch powrotny po odpuszczeniu hamulca.
gufer-posepny - |31 Maj 2008|, 2008 22:24
| Mysza napisał/a: | | gufer-posepny napisał/a: | | takim dużym kluczem cofałem je . . Ale co dziwne wcześniej nie przegrzewały się | Teraz pracują w innym położeniu i korozja może blokować ich ruch powrotny po odpuszczeniu hamulca. |
To się zrobi , akurat mniej roboty niż z tylnymi .
blaz - |3 Cze 2008|, 2008 09:14
| Struna napisał/a: | | blaz napisał/a: | | to lekko nacisne na hebel i mi terkota toto | wyczyść sobie zębatki w kołach. |
sory ze z takim opoznieniem:) zebatki w kołach tzn które? te od czujników ABS? lekko nacisne i ABS sie włącza, potem puszcze hebel to mam twardy pedła i mocniejszy jakis chwile i potem znów jest ok dopóki nie nacisne nawet nie za mocno, odłączyłem to na razie bo mnie wkurzało
Kevin Xy - |3 Cze 2008|, 2008 10:27
| blaz napisał/a: | | zebatki w kołach tzn które? te od czujników ABS? |
dokladnie te
tylnie i przednie dostepne po wyciagnieciu czujnikow, tylnie roowniez po sciagnieciu piasty
gufer-posepny - |5 Cze 2008|, 2008 18:51
Chwilowo nie ruszam problemu . Podniosłem koła , kręciły się lekko , dziś się przejechałem i wróciłem pod dom . Felgi zimne . To chyba chwilowa niedyspozycja układu była . Zresztą w służbowych tak samo się działo po założeniu nowych klocków . I juz się uspokoiło . Tyle że wrotką robię dziennie tak dystans jak skorupem miesięcznie . Czyli tu jeszcze trzeba poczekać .
|
|