| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - problem z ASB, mam tylko wsteczny
sebomen - |15 Maj 2008|, 2008 12:02 Temat postu: problem z ASB, mam tylko wsteczny Witam znawców tematu. Dwa miesiące temu kupiłem oczatego z ASB, skrzynia na początku jeździła jako tako, tzn. był problem ze zmianą biegu z 1 na 2, musiałem odpuścić gaz przy 3000 obrotów i jakoś zmieniała (poprzedni właściciel twierdził że taśmę od dwójki trzeba wyregulować). Niedawno padła mi na trasie mam tylko wsteczny, do przodu ni chce jechać ani na 1,2 i D. Jak wbijam 1 to jest jakby minimalne szarpnięcie do przodu i jak nacisnę mocno gaz to przy 4000 obrotów zaczyna w tempie ślimaka się toczyć, czasem zaczyna migać O/D OFF, o podjeździe pod jakiekolwiek wzniesienie nie mam co marzyć. Stan oleju dobry, ściągnąłem trochę oleju też do słoika no i jest czarny, wlałem trochę na spodek przyłożyłem magnes i po paru ruchach zebrały się mikroskopijne zanieczyszczenia przy magnesie. I teraz pytanie czy ryzykować i wymieniać olej i filtr, czy wymieniać całą skrzynię, czy może zmiana na manuala (jedna z firm krzyczy za to 2000 zł). A i jeszcze znajomy dzwonił do gościa od ASB i mówił on coś o elektrozaworze że mógł się zaciąć, może od tych opiłków, to może zmiana oleju by pomogła? I jestem w kropce bo nie wiem czy wywalać 300-400 zł na wymianę oleju, która nie wiem czy poskutkuje, jak możecie to poradźcie mi coś. Z góry dzięki.
Boni - |15 Maj 2008|, 2008 12:36
Absolutnie nie wymieniaj oleju, szukaj drugiej skrzyni, to najprostsze, albo nastawiaj się na duży remont obecnej, no, lub ew. zmiana na manula.
fiebik - |15 Maj 2008|, 2008 12:52
używka asb - 1000 - 1500
do tego z klucza:
regenerowany konwertor - 660
nowy olej, filtr, uszczelniacze i uszczelki, robocizna - ok 500 - 1000 (zależnie od warsztatu)
łącznie:
wersja optymistyczna - ok 2000
wersja pesymistyczna - ok 3000
1. kwestia - znaleźć uczciwego sprzedawcę używki.
2. przy naprawianiu asb istniejącej, koszty porównywalne - kwestia - czy pomimo poniesionych kosztów naprawiania skrzynia będzie chodzić. bo niestety pewne to nigdy nie jest.
3. jak sytuacja z wymianą na manuala - nie wiem. kwestia - nie lubię manuali
na samouzdrowienie twojej skrzyni poprzez tylko wymianę oleju raczej bym nie liczył, pozostają więc te trzy opcje w/w.
Struna - |15 Maj 2008|, 2008 12:56
| fiebik napisał/a: | | wersja pesymistyczna - ok 3000 | tyle mniej więcej krzyczą w krakowie za totalną odbudowę automata i to tak, że ma działać i jakąś gwarancję dają na to nawet.
sebomen - |15 Maj 2008|, 2008 19:19
Dziękuję jeszcze raz, trochę mi się nie uśmiecha taki wydatek, no ale co zrobić, life is brutal
fiebik - |15 Maj 2008|, 2008 20:36
oczywiście jest szansa, że może to tylko np. wiązka elektryczna. jednak to by było zbyt piękne, żeby było prawdziwe.
1Bodzio - |15 Maj 2008|, 2008 21:50
Nie ma takiej szansy Fiebik. Wszystko wskazuje na spalone sprzęgło Forward, które siedzi glęboko w skrzyni. Po drodze pewnie wyjdzie jeszcze parę innych uszkodzeń i koszt remontu przekroczy wartość dwóch skrzyń używanych w przyzwoitym stanie. Ja bym nie kombinował, lecz szukał sprawnej używki u kolegów zajmujących sie rozbieraniem aut na czesci. Co do konwertora, to wraz z używaną skrzynią powinien być i konwertor w komplecie.
Rafał A.(antek) - |15 Maj 2008|, 2008 23:12
| Struna napisał/a: | | tyle mniej więcej krzyczą w krakowie za totalną odbudowę automata i to tak, że ma działać i jakąś gwarancję dają na to nawet. |
taaa wlasnie mam taka skrzynie po remoncie z gwarancja. HiWD
VIK - |16 Maj 2008|, 2008 06:36
Nie ma jak automat, nie znasz dnia ani godziny.
Kup używkę, albo wstaw manuala z nowym sprzęgłem, 100.000km spokoju.
Boni - |16 Maj 2008|, 2008 06:57
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | Struna napisał/a: | | tyle mniej więcej krzyczą w krakowie za totalną odbudowę automata i to tak, że ma działać i jakąś gwarancję dają na to nawet. |
taaa wlasnie mam taka skrzynie po remoncie z gwarancja. HiWD |
Dobrze gada, dać mu kielonka. Jakoś ostatnimi czasy wśród znajomych i znajomych znajomych padło kilka automatów ewidentnie z przyczyny "remontów", od paru lat każdy gnojek w byle warstacie podejmuje się napraw automatów, i są skutki. Zresztą, w Explo też miałem efekty "a skrzynia super, po remoncie". Kiedyś jak było w Polsce 10 warsztatów na krzyż od automatów a reszta się bała dotykać, było inaczej.
VIK - |16 Maj 2008|, 2008 07:00
Powiem CI, że żaden wstyd powiedzieć, że się czegoś nie robi, jak się nie wie, ale jak jest z mechanikami - wiadomo, różni są ludzie.
Boni - |16 Maj 2008|, 2008 07:15
Ja wiem, ty wiesz, a inni robią jak wiesz. Nie wiem, może ja mam początki starczej demencji, ale mam wrażenie, że dawniej było normalniej, teraz przeciętny meches bierze się za wszystko, od zawiechy i silników przez elektronikę po automaty, przeciętny budowlaniec podobnie, od kafelek przez mur pod dach i jeszcze instalacje na dodatek, itd itd, inżynierowie w przemyśle też jakby się "rozspecjalizowali". Nie wiem czy ludzie tak są łasi na robotę czy co, ale specjalizacja techniczna jakby zanika, a z drugiej strony - kompetencji nie przybywa...
pepi - |16 Maj 2008|, 2008 07:25
| VIK napisał/a: | | wstaw manuala z nowym sprzęgłem, 100.000km spokoju. | -i mocy będzie wiecej
Boni - |16 Maj 2008|, 2008 09:03
- i komfortu mniej
Struna - |16 Maj 2008|, 2008 10:42
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | taaa wlasnie mam taka skrzynie po remoncie z gwarancja. HiWD | jest kilka zakładów w krakowie, nie każdy jest godny polecenia
pepi - |17 Maj 2008|, 2008 08:10
| Boni napisał/a: | - i komfortu mniej | - 2 litry i automat wprost komfortowe rozwiązanie napewno w trasie
[ Dodano: 2008-05-17, 08:10 ]
przy v6 ujdzie
Mysza - |17 Maj 2008|, 2008 10:21
| Struna napisał/a: | | mniej więcej krzyczą w krakowie za totalną odbudowę automata i to tak, że ma działać i jakąś gwarancję dają na to nawet | Jak to firma AXOD to polecam!
1Bodzio - |17 Maj 2008|, 2008 21:56
| Mysza napisał/a: | | Jak to firma AXOD to polecam! | AXOD to raczej typ fordowskiej skrzyni bedzie. No chyba że się tam specjalizują w naprawie tych skrzyń i tak sobie firmę nazwali.
Mysza - |17 Maj 2008|, 2008 23:02
AXOD to zmora taurusów i windstarów. Ale firme tak nazwali, pracuje tam mój kolega. Zna się na rzeczy.
Struna - |19 Maj 2008|, 2008 12:03
| Mysza napisał/a: | Jak to firma AXOD to polecam! | tak, właśnie ta firma. Dawniej gdzieś w okolicy wielickiej byli, obecnie na ul. Prądnickiej się mieszczą.
|
|