| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Smar do przegubów
__Robert__ - |10 Maj 2008|, 2008 02:22 Temat postu: Smar do przegubów Wiatm
Czy ktoś z Was uzupełniał smar pod gumą przegubu, jeśli tak to proszę mi powiedzieć jaki to ma być smar i jak go najlepiej tam wtłoczyć.
Marcin - |10 Maj 2008|, 2008 06:50
Ja uzupełniałem. Używałem tego smaru: http://www.autkoplus.com/...ow-motor-life-6 .
Najlepiej uzupełniać w taki sposób, że wyjąć półoś z przegubami i sobie uzupełnić "na stole" zdejmując większą opaskę i pakując smar pod gumę.
Alternatywnie może zdjąć koło wtedy zdjąć opaskę i napchać smaru.
A zamiast tamtych metalowych opasek zastosować plastikowe opaski zaciskowe do kabli, albo skołować nowe metalowe i przy zaciskaniu dopomóc sobie obcęgami.
Mysza - |10 Maj 2008|, 2008 08:13
Ja wciskałem dużą strzykawką pod gumę na aucie.
Marcin - |10 Maj 2008|, 2008 09:13
O właśnie, zapomniałem o strzykawce... taka wypasioną strzykawkę można sobie zrobić po tubie od sylikonu. Potrzebny jest jedynie kawałek pręta aby wypchać tłoczek.
Luke - |10 Maj 2008|, 2008 10:47
__Robert__ a może lepiej wyciągnąć całe przeguby na stół i wymienić smar razem z osłonami, będzie spokój na długo
przeważnie do osłon dodawane są opaski i smar - komplet na jeden przegub coś koło 15zł
__Robert__ - |10 Maj 2008|, 2008 11:29
Dzięki chłopaki za info, ale nie chce mi się wyciągac przegubów, ponieważ te torxy ciężko odkręcić, ale mniejsza z tym, zrobie tak jak mi Marcin poradził.
Struna - |10 Maj 2008|, 2008 12:00
| Mysza napisał/a: | | Ja wciskałem dużą strzykawką pod gumę na aucie. | ja również, jakas 20 czy taka, ze dwie tacie całe wpakowałem pod osłonę i nastał spokój ( to jeszcze w starym mk1 2.9 )
Kevin Xy - |10 Maj 2008|, 2008 16:18
smar do przegubow do kupienia w kazdym motoryzacyjnym, tak samo jak opaski metalowe do zaciskania
smar kupilem w zgrzewanej torbie foliowej- strzykawka- najwieksza w aptece
polosi nie ma co zwalac bo to za duzo zachodu
Srebrny - |11 Maj 2008|, 2008 16:39
| Struna napisał/a: | | i nastał spokój |
czyli jak nie ma awantury, to se lepiej dać spokój?
Zbyszek_WW - |11 Maj 2008|, 2008 22:00
Roberta idż do jakiegoś warsztatu mechanicznego im większy tym lepszy ale z tego co pamiętam ty masz chyba jakiś warsztat wizawi twej bramy to podejdz do nich zapytaj o smar do przegóbów daj im na piwo lub piwo i ci dadzą mały słoik (weż go ze sobą lub pudełko po pascie bhp ) bo po co masz kupować całą puchę a pózniej rub jak mówili strzykawka i tłocz pod gómę póżniej założ tą czarną długą opaskę co ci je dawałem one są super mechanicy tera je stosują właśnie do tych żeczy
Kevin Xy - |11 Maj 2008|, 2008 22:51
| Zbyszek_WW napisał/a: | | po co masz kupować całą puchę |
ja zakupilem w zgrzewanej torebce zawartosc na jeden przegub- jakies 5 pln sztuka
Zbyszek_WW - |11 Maj 2008|, 2008 23:17
no chyba że są takie opakowania nie wiedziałem sory
Mysza - |12 Maj 2008|, 2008 07:53
Na Bliskiej widzialem smar do przegubów w plastikowej tubce, coś jak pasta do zębów tylko większe. Myślę, że gdyby pokombinować jakiś aplikator, to dałoby się wycisnąć z tej tubki bez używania szczykafki.
sobolaqe - |12 Maj 2008|, 2008 09:07
pusta tuba po silikonie np jest bardo dobra.
trzeba wypchnac ten "tloczek" w tubie, napakowac smaru, zalozyc "tloczek" i mozna normalnie za pomoca pistoletu do takich tub wciskac smar.
5 min roboty a pozniej idealnie sie pcha smar pod gumy:)
__Robert__ - |12 Maj 2008|, 2008 15:37
No i po sprawie, smar siedzi tam gdzie jego miejsce, zrobiłem to strzykawka 20, kupiłem smar w tubce ( 3 szt, po 5,5 pln/1szt ), opasek nie kupowałem,zrobiłem tak jak mi poradził Zbyszek, czyli opaskami zacisnąłem i to wsio .
Struna - |12 Maj 2008|, 2008 15:43
władcy trytytek
sobolaqe - |12 Maj 2008|, 2008 15:57
a to jakies "specjalne" trytytki ?
bo z tego co wiem to super trwale te opaski chyba nie sa a pod podwoziem w kosc dostana troche
Struna - |12 Maj 2008|, 2008 15:59
| sobolaqe napisał/a: | a to jakies "specjalne" trytytki ?
bo z tego co wiem to super trwale te opaski chyba nie sa a pod podwoziem w kosc dostana troche | tak, to sa takie grube i mega mocne, mam od Zbyszka takich trochę, niesamowicie wytrzymałe.
sobolaqe - |12 Maj 2008|, 2008 16:15
aaa no chyba ze tak.
ja na tych dlugich grubych czarnych co mi dales kilka podwiazalem kiedys w starym scorpio wydech jak mi odpadl na drodze
Struna - |12 Maj 2008|, 2008 17:32
| sobolaqe napisał/a: | ja na tych dlugich grubych czarnych co mi dales kilka podwiazalem kiedys w starym scorpio wydech jak mi odpadl na drodze | no to właśnie takich używają chłopaki, ja tym ostatnio u brata w mdo podczepiałem tylny stabilizator bo urwały się śruby i żeby nie napieprzało po ziemi lub o budę to tym zamocowaliśmy, trzymało dzielnie kilka miesięcy a dziś Fructon przy okazji amorów zwalczył też stabilizator - chwała mu bo się namordował z deka, w mondziaku jest z deka niefajnie to zrobione.
|
|