Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - Nie załącza kompresora klimy

eskimos - |25 Kwi 2008|, 2008 00:47
Temat postu: Nie załącza kompresora klimy
Hej,

Jak w temacie. Czynnik jest (sprawdzałem u klimiarza), wentylator działa, a kompersora nie chce włączyć (dioda w przycisku się zapala, przekaźnik 24 załącza i to by było na tyle). Przy próbie resetu, po przytrzymaniu obu przycisków pokazuje wprawdzie 00, ale nie da się nic ustawić - nie reaguje na strzałki góra-dół. Czasem (rzadko), niezależnie od ustawionej prędkości, wentylator się wyłącza. Pomaga wyłączenie go pokrętłem i ponowne włączenie. Wszytskie kostki, bezpieczniki, połączenia sprawdzone, sikniete kontaktem, podociskane. Niby książkowe objawy uwalonego HBC, nie? Jutro spróbuję pomierzyć napięcia na wyjściu z HBC, jak radzą anglicy. Jak sie okaże, że HBC martwe, to pół biedy, bo przynajmniej będę wiedział co kupic i co zrobić. A co jeżeli napiecia będą OK? Co (i jak ) posprawdzac jeszcze?

Ew. może znajdzie się w Poznaniu ochotnik na pożyczenie sprawnego HBC na 5 minut celem podmiany i sprawdzenia?

Struna - |25 Kwi 2008|, 2008 10:56

a co ma hbc do sprzęgła klimy ? presostat albo de-ice bym obstawiał że sa uwalone ( zakładam, że ciśnienie w układzie jest należyte )
eskimos - |25 Kwi 2008|, 2008 17:59

Struna napisał/a:
a co ma hbc do sprzęgła klimy ? presostat albo de-ice bym obstawiał że sa uwalone ( zakładam, że ciśnienie w układzie jest należyte )

Na HBC to chyba wskazuje niemoznośc ustawienia 50 (ani czegokolwiek innego) podczas resetu klimy i wyłaczanie sie wentylatora. Znając moje "szczęście", to bedzie HBC, de-ice i pewnie cos jeszcze ;)

Wymiana oleju i czynnika w listopadzie zeszłego roku, ciśnienie sprawdzane przedwczoraj i, według klimiarza, odpowiednie.

zztop2 - |25 Kwi 2008|, 2008 18:02

sprawdzz jeszcze czujnik cisnienia na skraplaczu
bingo - |25 Kwi 2008|, 2008 18:24

a napięcie na sprzęgło idzie?
Rafał A.(antek) - |26 Kwi 2008|, 2008 08:35

a modul klimy?
eskimos - |26 Kwi 2008|, 2008 18:43

No to jest w połowie dobrze. Po zmostkowaniu wtyczki od czujnika oblodzenia kompresor startuje, klima chłodzi i ogólnie niby wszystko gra. Nie da się tylko jej wyłączyć - sprzęgło kompresora trzyma cały czas, mimo przekręcenia pokrętła dmuchawy maksymalnie w lewo. Jedyny sposób to zgasić silnik ;) I przy ponownym odpaleniu od razu włącza kompresor. Tak ma być przy spięciu na krótko wtyczki czujnika oblodzenia?

Niestety, nadal nie da się zrobic resetu. Po przytrzymaniu obu przycisków pokazuje naprzemiennie 00 i -- i nic się nie da ustawić strzałkami.

Czyli podsumowując: 1. _pilnie_ kupie sprawny czujnik oblodzenia; 2. jakieś pomysły dlaczego nie daje sie zrobić resetu?

Dzięki wszystkim za dotychczasowe wskazówki i proszę o jeszcze ;)

[ Dodano: 2008-04-26, 18:44 ]
Rafał A.(antek) napisał/a:
a modul klimy?

A jak go sprawdzić?

Rafał A.(antek) - |26 Kwi 2008|, 2008 20:35

podmianka na inny, czujnik i modul mam
Struna - |27 Kwi 2008|, 2008 21:43

eskimos napisał/a:
Tak ma być przy spięciu na krótko wtyczki czujnika oblodzenia?
czujnik jak to czujnik ma jakies parametry i zapewne nie sa one takie jaz zwora :)
Rafał A.(antek) - |27 Kwi 2008|, 2008 21:46

czujnik ma, ale dziala pozniej na zasadzie przekaznika, a raczej w komplecie jest do niego przekanik wiec sumarycznie dziala na zasadzie 1 - 0
eskimos - |30 Kwi 2008|, 2008 00:00

No to tak: podmieniłem moduł klimy i czujnik de-ice (dzięki Antek!). Podmiana modułu pomogła o tyle, że daje się teraz zrobic reset. Jednak z kompresorem nadal zonk. Podmiana de-ice nie pomogła - nie załacza się i koniec. Po zmostkowaniu wtyczki de-ica działa cały czas, mimo pokrętła max w lewo. Po podłaczeniu czujnika nie działa.
Wadliwy drugi czujnik od Antka to juz chyba za duzy zbieg okolicznosci ;)
Jakieś pomysły co dalej z tym fantem?

Rafał A.(antek) - |30 Kwi 2008|, 2008 10:03

czujnik 100% sprawny i modul wyciagniecy z klimujacego auta. A czujnika na osuszaczu jestes pewien?
WTOM - |30 Kwi 2008|, 2008 10:34

moim zdaniem to wina de-ice lub SATC-a, innej możliwości nie ma skoro zwarcie jego styków przekaźnika załącza kompresor to cudów nie ma! de-ice uwalony lub nie dochodzi zasilanie do niego z satc. prześledź sobie http://www.fordscorpio.co.uk/airconelectrical.htm. czujnika ciśnienia bym się nie czepiał bo de-ice jest wcześniej w układzie elektrycznym i skoro po jego zawrciu działa tzn. że czujnik ciśnienia jest ok. gdzieś ci ginie napiecie (moim zdaniem na zasilaniu de-ice-a)
Niki - |30 Kwi 2008|, 2008 11:08

Witam kolegow.Ja bym obstawial modul SATC jesli chodzi o niemoznosc regulacji.Co do braku uruchomienia kompresora to sygnal rowniez wychodzi z modulu SATC ale po drodze jest jeszcze chyba jak dobrze sprawdzilem z dwa przekazniki ale jezeli modul jest podmieniony na inny sprawny to modul nalezaloby raczej wykluczyc.A z wlasnego doswiadczenia mialem taki przypadek ze sygnal masy swirowal na jednej z nozek PCM ktora jest polaczona z systemem klimy i tez sie cuda dzialy ze kompresor sie nie zalaczal.Dodam jezeli kolega chce moge zerknac w schemat u siebie jak podlaczalem ten modul i sprawdzic jaki kolorek kabla z modulu SATC odpowiada za zalaczenie klimy i tam wtedy mozna sprawdzic czy wogole sygnal pojawia sie.Pozdrawiam.
eskimos - |30 Kwi 2008|, 2008 11:29

Po wymianie SATC-a możliwość regulacji wróciła. Można zrobić normalny reset. Co do przekaźników, to próbowałem zamieniać miejscami R19 z R24 i żadnej zmiany. Rozpiska skrzynek mówi, że R19 odpowiada za "układ sterowania pracy silnikiem". A konkretnie to za co? Odpina wtryski benzynowe? Bo po wyjęciu tego przekaźnika silnik nadal chodzi (na gazie).

Co to PCM i w którym miejscu sprawdzać ten sygnał? Podłaczyć obie kostki do SATC-a i wcinać się w kable? Czy może jedna kostka jest wejściowa, a druga wyjściowa i można sprawdzać na pinie w gnieździe wyjściowym? Jeżeli miałeś podobne przygody z klimą i ją w końcu ożywiłeś, to chętnie skorzystam z rad.

Uh, lamerstwo ze mnie wyłazi straszne... :P No, ale moja przygoda z elektryką zaczęła sie dopiero jak kupiłem Scorpio, jakies pół roku temu. Wcześniej gardziłem kablami i nawet nie próbowałem się w nich orientować. Teraz niestety muszę :)

Rafał A.(antek) - |30 Kwi 2008|, 2008 12:17

Sprawdz przekaznik dmuchawy wnetrza, nad schowkiem, jak on nie da sygnalu, de ice sie nie załaczy. I w druga strone, wylaczenie pokretlem nic nie da, bo ten przekaznik wlasnie na podstawie chodzenia lub nie chodzenia dmuchawy wylacza klime. Czyli jak dmuchawa nadmuchu staje, wylacza klime, jak padl przekaznik a ty mostkujesz de ice, to jak by omijasz ten przekazniek wiec nic dziwnego ze nie wylacza sprezarki.
eskimos - |30 Kwi 2008|, 2008 16:43

Tadaa! Jeden mały przekaźnik, a tyle stresu :-d
Po wymianie wszystko działa jak należy. Dzięki!

Jeszcze jedno małe pytanie. Czy do rocznika '95, z 740g czynnika w klimie, mozna/warto nabić 1000g, jak w nowszym typie? Czy nowsze/starsze układy czyms sie różnią konstrukcyjnie, czy tylko iloscia R134a i co daje wieksza jego ilość?

Struna - |30 Kwi 2008|, 2008 16:47

eskimos napisał/a:
Czy do rocznika '95, z 740g czynnika w klimie, mozna/warto nabić 1000g, jak w nowszym typie?
jak najbardziej można i nawet jest to wskazane.
eskimos napisał/a:
Czy nowsze/starsze układy czyms sie różnią konstrukcyjnie, czy tylko iloscia R134a i co daje wieksza jego ilość?
no właśnie tylko ilością czynnika. A jego większa ilość daje dłuższy i skuteczniejszy okres działania.