| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Wnętrze + klimatyzacja - Iluminacja klawiszy sterujących
jaroz - |6 Kwi 2008|, 2008 01:57 Temat postu: Iluminacja klawiszy sterujących Serdecznie witam,
zwracam się z pytaniem o przyciski:
-sterowania szyberdachem,
-regulacji tylnej kanapy,
-blokady elektryki tyłu kabiny pasażerskiej (szyby, kanapa)
Otóż, czy w/w przyciski są podświetlane (czy mają iluminację), tak jak ma to miejsce w przypadku, np. otwierania szyb bocznych? Proszę o pewne odpowiedzi. Bo nie wiem czy inwestować w nowe czy zostawić te co są.
Z góry dziękuję za wypowiedzi
Marcin - |6 Kwi 2008|, 2008 04:23
Przyciski szybra i kanapy nie mają fabrycznie ośwtlenia, dwóch pinów w nich brakuje (znaczy nie ma, na dnie przyciska widać dwa krągłe wglębienia , gdzie powinny piny od oświetlenia wystawać), ale można z powodzeniem dołożyć przyciski z oświetleniem. To samo dotyczy szybra.
http://ford-scorpio.pl/fo...rzyciski+kanapy polecam poczytać
I jeszcze tutaj: http://www.fordscorpio.co.uk/ilsunroof.htm
W kwestii przycisku do odcinania elektryki, to nie wiem.
Kevin Xy - |6 Kwi 2008|, 2008 09:57
| jaroz napisał/a: | | -blokady elektryki tyłu kabiny pasażerskiej (szyby, kanapa) |
rowniez podswietlany, zaroweczka taka jak w podswietlaniu ikonki grzania dupska- takie masz w samochodziku na desce
jaroz - |6 Kwi 2008|, 2008 12:11
| Marcin napisał/a: | | ale można z powodzeniem dołożyć przyciski z oświetleniem. To samo dotyczy szybra. |
Mam rozumieć, że wystarczy zmienić przyciski na 7 pinowe i będzie działać?
Czy tak jak w opisie szyberdachu, trzeba jakieś dodatkowe kabelki poprowadzić?
Jak to dokładnie jest?
gufer-posepny - |6 Kwi 2008|, 2008 13:05
Do szybra dorobić dw kabelki do pinów podświetlania i podpiąć się w zasilanie szybra . Akurat jest w kostce w którą się wpina guziora . Ja zrobiłem na ledach niebieskich . Świeci także jak się uchyli drzwi kierowcy . Pierwotnie są tam takie malutkie żarówki 0,8 W z drucikami do lutowania . Guziory szyb wszystkie mają podświetlanie . Nie mają podświetlania guziory kanapy tył . To też da się zmienić ( przygotowania w toku ) . Guzior elektryki tez podświetlany żaróweczką taką jak pozostałe przyciski .
Cyferki pod wajchą ASB też podświetlane są .
jaroz - |6 Kwi 2008|, 2008 13:08
| Speedo napisał/a: | | kabelki trzeba dodatkowe oczywiscie, sama zamiana guzika nic nie da |
Uuuu, to porażka, bo ja się na kabelkach nie znam, no ale spróbować można
A czy wtyczki są przystosowane oryginalnie, tj. czy są 7 pinowe?
Bo jeśli tak to coś pokombinuję i może zrobię
pablo19 - |6 Kwi 2008|, 2008 13:12
| jaroz napisał/a: | ...
A czy wtyczki są przystosowane oryginalnie, tj. czy są 7 pinowe?
... |
Z tego co pamiętam w MKI brakuje pinów we wtyczce, ale to też możesz dorobić tylko potrzebna jakaś inna wiązka na rozszabrowanie i możesz przełożyć wsuwki z kawałkami przewodów.
jaroz - |6 Kwi 2008|, 2008 14:33
| pablo19 napisał/a: | | Z tego co pamiętam w MKI brakuje pinów we wtyczce |
Tzn. mam rozumieć samych pinów, bo wtyczka sama w sobie posiada wszystkie otwory pod piny, tak? Czy się mylę?
pablo19 - |6 Kwi 2008|, 2008 14:36
Tzn. mam rozumieć samych pinów, bo wtyczka sama w sobie posiada wszystkie otwory pod piny, tak? Czy się mylę? |
U mnie w MKI wszystkie dziury są i wystarczy znaleźć dawcę wsuwek, w MKII sądzę, że jest identycznie, ale może MK dwójkowiec jakiś się wypowie.
bingo - |6 Kwi 2008|, 2008 15:55
w MK2 jest tak samo, wtyczka ma miejsce na piny, ale samych pinów brakuje.
fiebik - |6 Kwi 2008|, 2008 16:00
http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=8350
gufer-posepny - |6 Kwi 2008|, 2008 18:41
No i wziąść pod uwagę należy fakt że w MK2 są inne guziory , mniejsze i nieco inaczej wyglądają .
Marcin - |6 Kwi 2008|, 2008 18:42
guziory o kanapy i szybra są te same.
jaroz - |6 Kwi 2008|, 2008 19:40
| Marcin napisał/a: | | guziory o kanapy i szybra są te same. |
Ale inne (jak mówi gufer-posepny) od tych, które sterująszybami.
W MK1 sterujące szybami były takie jak te od szybru w MK2.
Chyba się nie mylę
pablo19 - |6 Kwi 2008|, 2008 19:42
W MK1 sterujące szybami były takie jak te od szybru w MK2.
Chyba się nie mylę |
W MKI wszystkie są takie same (oprócz sprawy z podświetleniem), więc się nie mylisz.
pepi - |6 Kwi 2008|, 2008 19:48
| jaroz napisał/a: | W MK1 sterujące szybami były takie jak te od szybru w MK2.
Chyba się nie mylę | - jest tak jak kolega mówi
bingo - |6 Kwi 2008|, 2008 20:21
W MK1 i MK2 przyciski od kanapy i szyber dachu są identyczne, a od szyb są inne - w MK1 podobne jak od szyber dachu, tylko że podświetlane, a w MK2 są nieco mniejsze.
Kevin Xy - |6 Kwi 2008|, 2008 22:52
| jaroz napisał/a: | | W MK1 sterujące szybami były takie jak te od szybru w MK2. |
bez sensu
przeciez ta zaleznosc nie dziala
w mk1 byly takie jakie byly, wszystkie takie same natomiast mk2/3 mialy takie w szybru i mk2 dodatkowo do kanapy
jaroz - |6 Kwi 2008|, 2008 23:18
| Kevin Xy napisał/a: | | jaroz napisał/a: | | W MK1 sterujące szybami były takie jak te od szybru w MK2. |
bez sensu
przeciez ta zaleznosc nie dziala
w mk1 byly takie jakie byly, wszystkie takie same natomiast mk2/3 mialy takie w szybru i mk2 dodatkowo do kanapy |
Na jedno wychodzi:)
Kevin Xy - |6 Kwi 2008|, 2008 23:20
skoro to na jedno wychodzi to tragedia
Struna - |7 Kwi 2008|, 2008 09:52
| Kevin Xy napisał/a: | | skoro to na jedno wychodzi to tragedia | z tym kolegą to już tak jest, wystarczy poczytać jego tematy.
marcys - |7 Kwi 2008|, 2008 13:28
ale o so chozi?
|
|