| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - Prosze o pomoc
remi - |11 Lut 2005|, 2005 22:30 Temat postu: Prosze o pomoc Witam wszystkich fanatyków forda scorpio (super autko) aczkolwiek prosze o pomoc
posiadam forda scorpio 89 2.0 ohc efi i mam taki dylemat
mianowicie jak pisałem wczesniej w swoim poscie pytałem o mała dziurke w przepustnicy mianowicie kupiłem cały kolektor ssacy (za 100 zł) od takiego samego modelu i tez ma dziurke w przepustnicy a moje pytanie brzmi jak odłacze zasilanie od silniczka krokowego silnik nie gasnie ale jak zaslepie ta dziurke to silnik gasnie
Czy tak ma byc? w tym modelu bo ogulnie z tego co czytałem powinien gasnac
Prosze o podpowiedz
Jeszce raz dzieki i pozdrawiam wszyskich miłosnikow tego wspaniałego autka
WTOM - |11 Lut 2005|, 2005 23:51
dziurka ma być jest to bjpas na przepustnicy służący do ustawienia bazowych obrotów jałowych przy uchylonej fabrycznie przepustnicy (na 5 stopni) i wyłączonym elektrozaworze wolnych (nie wiem czemu wszyscy mówią silniczek krokowy, bzdura !!!!!) zawór wolnych ma za zadanie doregulowywać wielkość jałowych w zależności od obciążenia.
remi - |12 Lut 2005|, 2005 19:14
dzieki za odpowiedz Wiem ze to regulator wolnych obrotow ale jakos tak wyszlo z tym silniczkiem ale mam do ciebie jeszcze jedno pytanie jak ustawic przepustnice na 5 stopni bo chyba ktos juz kiedys nia krecił narazie mam ustawiona na o.6v(tps)
dzieki jeszcze raz
Struna - |13 Lut 2005|, 2005 14:11
WTOM a czy jesteś pewnien tego rozwarcia przepustnicy ? a nie jest tak, że przepustnica zamknięta całkiem i wtedy jako bypas działa właśnie regulator biegu jałowego i to tamtędy powietrze ma lecieć ?
Rafał A.(antek) - |13 Lut 2005|, 2005 18:06
u mnie w dohc była zamknieta całkowicie. Jej otwarcie powodowalo odrazu wzrost obrotow (jesli regulator był sprawny. Wiem bo walczylem z tym. Przy opuszczonej przepustnicy (prawidlowo) i odpietym regulatorze silnik gasnie. Jak masz uchylona przepustnice, to juz regulator nie potrzebny.
Struna - |14 Lut 2005|, 2005 01:21
No właśnie dokładnie tak samo jest u mnie - chociaż też widziałem w przepustnicach otworki.
Rafał A.(antek) - |14 Lut 2005|, 2005 03:29
no moze otwor byl - nie wiem,ale gasł napewno
Struna - |14 Lut 2005|, 2005 09:28
No moj też gaśnie - i te które badałem i miały sprawny regulator też gasnęły.
Rafał A.(antek) - |14 Lut 2005|, 2005 17:37
no bo tak chyab powinno byc inaczej sens traci baypas. Pozatym u mnei 0,6 na tps ie to bylo wlasnie calkowite zamkniecie przepustnicy.
remi - |14 Lut 2005|, 2005 20:03
hej panowie chyba macie racje powinien gasnąć teraz tak tez i sie dzieje jak wymieniłem ten regulator to gaśnie chodż jeszce nie chodzi całkiem idealnie na wolnych ale jest znacznie lepiej i chyba nie ma co sie spodziewać ze bedzie super skoro regulator był chodzony ale dzięki wam jakos sobie radze z moim krokodylkiem Znajomy mechanik powiedził mi ze ta dziurka w przepustnicy to jakieś odprężenie i jak jest to powinna być
Rafał A.(antek) - |15 Lut 2005|, 2005 02:18
do obrotów masz jeszcze Lambde i TPSa, pamietaj o tym, no i oczywiscei sprawne świece i kable WN
Struna - |15 Lut 2005|, 2005 10:16
Możesz też mieć nieszczelność pod regulatorem - dorób jakąś uszczelkę z tektury i na oleju osadź albo na silikonie - tam nie może się dostawać żadne lewe powietrze.
remi - |15 Lut 2005|, 2005 18:54
no tak swiece mam nowe i kable też a tps sprawdziłem jak opisałes w poscie rafał i chodzi super wskazówka na mierniku co do lambdy jeszcze nie sprawdzałem ale pali w normie wiedz mam nadzieje ze sonda jest oki,auszczelke pod regulator zrobiłem nową z tektury ale moze jeszcze posmaruje silikonem ,a to mam jeszcze jedno pytanko panowie bo mam jeszcze takie urzadzonko tgz dopalacz spalin i słyszałem ze jak on zaczyna sie zatykac to tez motor moze kaszanic moze wiecie jak sprawdzic czy jest on sprawny?
Rafał A.(antek) - |16 Lut 2005|, 2005 03:56
nie bo to jest wynalazek ale jest to mozliwe. Tak jest wlasnie w astrach. Szukaj zaworu kry moze cie przycinac gdzis na wezach.
remi - |16 Lut 2005|, 2005 19:25
no tak sa tam jakieś zawory tylko jak je sprawdzic czy sie przycinaja czy nie, może macie jakiegoś pomysła? a może ktos już miał taki problem albo moze lepiej wymienic je na nowe jeśli byłyby w przystępnej cenie, ktos sie orientuje ile może to kosztowac Kurcze coś ostatnio za wiele tych może chyba trzeba na lato jechac nad morze
Rafał A.(antek) - |17 Lut 2005|, 2005 02:22
wyjac i organoleptycznie pomacaqc czy sie płynnie rusza. ew podlaczajac po wyjaciu pod jakis prad odpowiedni
Struna - |22 Lut 2005|, 2005 00:57
Powiem krótko - wypierdziel to , otwory zaślep i po bólu - to tylko problemy powoduje szczególnie jeżeli na gazie jeździsz bo spaliny z gazu to w większości CO2 i para wodna - miałem takie coś w R18 GTX - porażka.
remi - |22 Lut 2005|, 2005 20:04
Może i masz racje pewnie bede musiał to zrobic ale poczekam do wiosny bo teraz za zimno i nie chce mi się grzebac ale to napewno jest nieuniknione,choć nie ukrywam wolałbym w orginale pozdrawiam miłosnikow scorpio
|
|