Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

LPG - GAZ - 2,3 lpg zamulone

dajmispokoj - |25 Wrz 2007|, 2007 19:52
Temat postu: 2,3 lpg zamulone
witam

Pochwale sie ze od 2 tygodni jestem szczesliwym posiadaczem scorupki :D , wrocilem do lask przesiadajac sie z taczkowozu mundka ;) do wozidelka scorpuki :)

Autko wczoraj zostalo zagazowane, instalacja KME/AKME EGO + niebieska wtryski VALTEK
i... autko wogole nie chce jechac, jakby mialo polowe mocy :( , na obroty wogole nie chce sie wkrecac ... przyczyna??
Fakt faktem ze musze zmienic filtr powietrza, zrobie to na dniach bo jest czarny i zafajdany caly - poprzedni wlasciciel jeszcze. Swieczki nowe wymienilem NGK , na benzynie autko smiga jak " ta lala"

pozdrawiam
maciek

Banan - |25 Wrz 2007|, 2007 20:24

a co na to gazownicy co Ci zakładali LPG :027:
dajmispokoj - |25 Wrz 2007|, 2007 20:40

bya godzina 21 i juz mnie skrecalo zeby odebrac autko i wrocic do g-c, gazowalem w czestochowie! za 2 tygodnie bede jechac na regulacje, cos kombinowali , poprawili minimalnie ale dalej mul , tylko wczesniej byl w nizszym zakresie obrotow

jestem ciekaw waszych sugestii...

bo rozumiem ze takie polaczenie (wtryski + instalka) gada w scorupce 2,3 ??;>

Stefan - |25 Wrz 2007|, 2007 20:43

Witam! Pewnie zbyt uboga mieszanka. :one: Pozdrawiam.Stefan.
pepi - |25 Wrz 2007|, 2007 20:44

pewnie zle wykonana kalibracja instalki lub za male dysze wtryskiwaczy i tyle ;)
dajmispokoj - |25 Wrz 2007|, 2007 20:45

kalibracja byla wykonywana przy obrotach okolo 2500
Stefan - |25 Wrz 2007|, 2007 20:51

Witam!
dajmispokoj napisał/a:
-robi sie pod obciazeniem. :one: Pozdrawiam.Stefan.
pepi - |25 Wrz 2007|, 2007 20:54

lub cos panowie gazownicy skopali ale to normalka masz automat ? :-D
dajmispokoj - |25 Wrz 2007|, 2007 20:58

jak w opisie... automacik podstawa :-d
Banan - |25 Wrz 2007|, 2007 21:00

a może Ci się tryb zimowy właczył :P i dlatego muli :P
dajmispokoj - |25 Wrz 2007|, 2007 21:04

Banan napisał/a:
a może Ci się tryb zimowy właczył :P i dlatego muli :P

haha! chcialbym :evil:

pepi - |25 Wrz 2007|, 2007 21:10

napewno kwestja regulacji i tyle

[ Dodano: 2007-09-25, 21:11 ]
tak dopuki nie padnie a potem :sad: :shock:

dajmispokoj - |26 Wrz 2007|, 2007 06:10

Banan napisał/a:
a co na to gazownicy co Ci zakładali LPG :027:

wogole to namawiali mnie na stag'a 300, mowiac ze KME EGO to shit przy stagu, i jedynie stag gada w ford'e , co ciekawe za Staga zadali wiecej $$$ :shock:

pepi - |26 Wrz 2007|, 2007 07:29

stag tani najtanszy i tyle a zreszta sekwecje samomu mozna zdlubac naprawde proscizna tylko potem dobrac i poustawiac to juz nie takie latwe jak widac , znajomy ma sekwecjie i 2litry na manualu pali mu 15 litrow a panowie gazownicy nie moga zmniejszyc to prawie jak cosworth pali tylko ze nie jedzie tak jak cosi :/
Struna - |26 Wrz 2007|, 2007 09:38

Stefan napisał/a:
Witam!
dajmispokoj napisał/a:
-robi sie pod obciazeniem. :one: Pozdrawiam.Stefan.
a dupa sałata, akurat w KME się robi wstępną kalibrację dokładnei jak kolega napisał, dopiero potem w drogę z laptopem i mapy się zbiera i na ich podstawie się dopiero ustawia gazownie.
dajmispokoj napisał/a:
wogole to namawiali mnie na stag'a 300, mowiac ze KME EGO to shit przy stagu, i jedynie stag gada w ford'e , co ciekawe za Staga zadali wiecej $$$ :shock:
stag 300 jest naprawdę bardzo dobrym sterownikiem natomiast te wtryski niebieskie u Ciebie mnie niepokoją, powinieneś mieć żółte.
dajmispokoj - |26 Wrz 2007|, 2007 10:23

Struna napisał/a:

stag 300 jest naprawdę bardzo dobrym sterownikiem natomiast te wtryski niebieskie u Ciebie mnie niepokoją, powinieneś mieć żółte.

z tego co wyczytalem w necie zolte, czerwone,niebieskie, czarne, kazde wtryski maja rozna rezystencje - Ohm, jakie sa w przypadku scorpio 2.3 , zolte sa 1 Ohm, czerwone 3 Ohm, niebieskie tez 3 Ohm i czarne 2 Ohm....

nie chce pojechac do gazownika po czym pajac bedzie mi wciskac kity jakies... jeszcze ktos ma jakies pomysly, sugestie, ewentualnie moze wiedziec co siedzi nie tak w mojej instalce?? kalibracja byla robiona 2 krotnie, zawsze przy obrotach okolo 2500 na gazie!

Zauwazylem jedynie ze wtedy potrafily przez moment opasc obroty na 2200, mimo ze reka byla stablina na przepustnicy :-d i po chwili znowu sie zwiekszaly...

[ Dodano: 2007-09-26, 10:26 ]
Struna napisał/a:
a dupa sałata, akurat w KME się robi wstępną kalibrację dokładnei jak kolega napisał, dopiero potem w drogę z laptopem i mapy się zbiera i na ich podstawie się dopiero ustawia gazownie.

u mnie nikt z lapem do auta sie nie ladowal ;)

Struna - |26 Wrz 2007|, 2007 10:27

dajmispokoj napisał/a:
z tego co wyczytalem w necie zolte, czerwone,niebieskie, czarne, kazde wtryski maja rozna rezystencje - Ohm, jakie sa w przypadku scorpio 2.3 , zolte sa 1 Ohm, czerwone 3 Ohm, niebieskie tez 3 Ohm i czarne 2 Ohm....
rezystancja to jakby mniej istotna kwestia, wazna jest ich szybkośc działania, zółte sa szybkie, wogóle to bym Ci proponował dać MagicJet-y zamiast tych Valteków. Jesli masz interfejs do instalki to zrób screeny ustawień to może coś pomogę. A jak nie to z gliwic nie masz daleko do mnie, dziś jestem w katowicach nawet a interfejsa mam przy sobie to może bym mógł na szybkiego luknąć.

[ Dodano: 2007-09-26, 10:28 ]
dajmispokoj napisał/a:
u mnie nikt z lapem do auta sie nie ladowal ;)
to oznacza, ze gazownicy są partaczami.
dajmispokoj - |26 Wrz 2007|, 2007 10:36

w piatek bede w krakowie, to chetnie bym podjechal po pomoc fachowa :-d :682:
Struna - |26 Wrz 2007|, 2007 10:39

ja w piątek też akurat w krakowie więc jakoś się możemy ustawić. Dowiedz się jakiej średnicy masz dysze wstawione.
Julek - |27 Wrz 2007|, 2007 12:55

Mam instalacje na tych samych podzespolach (co prawda 2.0 DOHC) i juz dalem sobie spokoj z kalibracjami, ustawieniami itd. Co prawda nie mul jest wielkim u mnie problemem [bo to akurat w DOHCu8V normalne:)))], a spijanie gazu. Pali mi 14 -15 w miescie, w trasie 12 -13 przy naprawde normalnej jezdzie, bez odciec itd. i zaden z idiotow gazownikow ktorzy zakladali instalacje nie potrafi temu zaradzic.

Mialem robiona dwukrotnie mape drogowa, drugi raz ja prowadzilem auto i jezdzilismy z 40 minut. Nic z tego - dalej ta sama historia. Po co mi byl ten gaz, jak skorupka na miekko 9 - 10 litrow Pb w miescie pochlaniala, w trasie wyzej 9 nie wchodzac.

Osmielam sie stwierdzic, ze byle idiota, jakich wielu w zakladach gazomontazu tego nie ustawi, a Ty sie wtopiles jeszcze tak ze masz daleko do zakladu...

Chetnie wiec uslysze ze komus sie wreszcie udalo - trzymam za was kciuki!:)

Stefan - |27 Wrz 2007|, 2007 15:19

Witam!
Struna napisał/a:
w KME się robi wstępną kalibrację dokładnei jak kolega napisał, dopiero potem w drogę z laptopem i mapy się zbiera
-czy to znaczy ze pod obciazeniem robi sie ostateczne ustawienie? :one: Pozdrawiam.Stefan.
Struna - |28 Wrz 2007|, 2007 13:04

Stefan napisał/a:
czy to znaczy ze pod obciazeniem robi sie ostateczne ustawienie?
powinno się zrobić, a jak robią to sam wiesz najlepiej.
Stefan - |28 Wrz 2007|, 2007 13:14

Witam! Czyli tak jak pisalem.To co robia w "warsztatach" czesto mnie przeraza. :one: Pozdrawiam.Stefan.
Struna - |28 Wrz 2007|, 2007 13:21

Stefan napisał/a:
Czyli tak jak pisalem.To co robia w "warsztatach" czesto mnie przeraza.
w tym co ja robiłem to obowiązkowo wyjazd na obwodnicę i strojenie ( przynajmniej mnie w ten sposób potraktowali :) )
Boni - |28 Wrz 2007|, 2007 13:28

Julek napisał/a:
Pali mi 14 -15 w miescie, w trasie 12 -13 przy naprawde normalnej jezdzie, bez odciec itd.

Dżizus Ejcz Krajst, mi tyle w trasie pali 1 generacja w 2.9 :shock:

Julek - |28 Wrz 2007|, 2007 14:10

Boni napisał/a:
Dżizus Ejcz Krajst, mi tyle w trasie pali 1 generacja w 2.9

Co zrobic, sily juz nie mam do walki z nimi, skoro przekonuja mnie za kazdym razem ze tak wlasnie powinno byc. Swojego czasu bardzo powaznie rozwazalem skorzystanie z ustawy o sprzedazy konsumenckiej i straszenie ich paragrafami, ale odechcialo mi sie biegania po sadach.

Stefan - |28 Wrz 2007|, 2007 14:29

Witam!
Julek napisał/a:
Swojego czasu bardzo powaznie rozwazalem skorzystanie z ustawy o sprzedazy konsumenckiej i straszenie ich paragrafami, ale odechcialo mi sie biegania po sadach.
-popelniles do tej pory przynajmniej dwa bledy:nie zapytales kolegow gdzie bezproblemowo mozna taka instalacje zalozyc i pewnie przekonala Cie cena.Teraz zeby z tego wybrnac zapytaj kolegow czy znaja kogos kto to naprawi badz potrafi ustawic. :one: Pozdrawiam.Stefan.
Julek - |28 Wrz 2007|, 2007 14:50

Stefan napisał/a:
nie zapytales kolegow gdzie bezproblemowo mozna taka instalacje zalozyc i pewnie przekonala Cie cena.Teraz zeby z tego wybrnac zapytaj kolegow czy znaja kogos kto to naprawi badz potrafi ustawic.

Faktycznie cena byla dosyc atrakcyjna, ale instalacje zakladame w warsztacie ktory znalem, bo jezdzilem tam poprzednim autem i ktory cieszy sie niezla opinia w okolicy. Wazne dla mnie bylo rowniez to ze znajduje sie on niedaleko. Niestety o ile ze sierra panowie radzili sobie dobrze, to scorpio ich juz przeroslo.

Obawiam sie, ze samodzielnie probujac regulowac w/w instalacje strace na nia gwarancje. Zreszta tak naprawde to co tu mozna ustawiac? Jest w ogole jakis sens? Jesli auto jest na nizszych ustawieniach dlawi sie, wyzsze powoduja niespalanie gazu. Sadzicie ze jest ktos kto umialby to ustawic, bo moze blad tkwi w instalacji i sposobie jej montazu, a nie ustawieniach... jesli ktos zna miejsce w Warszawie gdzie odpowiedza mi na to pytanie - prosze o pomoc.

Struna - |28 Wrz 2007|, 2007 14:56

Julek, jaką masz dokładnie instalke, jaki sterownik, jakie wtryski jakie dysze ( zakładam że to sekwencja )
Julek - |28 Wrz 2007|, 2007 17:30

Struna, w tym watku http://ford-scorpio.pl/fo...der=asc&start=0 opisywalem ta cala poroniona instalacje. Niestety nie mam juz wypiski co jest jakiego producenta, bo musialem homologacje w urzedzie zostawic, pamietam tylko ze powtarzaly sie tam OMVL i AKME, nic innego nie przychodzi mi do glowy - w tamtym watku sa zdjecia, moze one cokolwiek wyjasnia.
Struna - |28 Wrz 2007|, 2007 23:06

Julek, nic tam nie ma o średnicy dysz, jak byłą robiona kalibracja ? w trasie czy tylko auto an postoju i tyle ?
Julek - |29 Wrz 2007|, 2007 14:32

Struna,
Srednicy dysz nie znam, da sie to jakos odczytac, zmierzyc?
Kalibracja kiedys byla tylko na postoju, ze 2 miesiace temu byla robiona mapa drogowa, no pojezdzilismy z 40 minut przy roznych predkosciach na roznych biegach - gosc kazal mi na kazdym biegu jechac na 2500 obrotow z tego co pamietam i tyle. Nie wiem czy tak powinno sie to wlasnie robic...

dajmispokoj - |29 Wrz 2007|, 2007 15:03

sukces :D !!!!! :-d

pojechalem , okazalo sie ze chodzil jak na 3 gary ( tak jakby ) bo wezyk od wtrysku byl zagiety, a kwestia mula..... - mapa zostala poprawiona dokaldnie do takiej jak na benzynie jest i autko dostalo zycia , chodzi jak szalone :)))))) :695: dzieki wszystkim za rady :)

Byniek - |29 Wrz 2007|, 2007 17:03

No to w końcu wszystkie gary odetchną pełną 'pojemnością" ;)
dajmispokoj - |29 Wrz 2007|, 2007 19:47

byniek napisał/a:
No to w końcu wszystkie gary odetchną pełną 'pojemnością" ;)

sam jestem w szoku ze to autko tak chodzi, poprostu latawiec! jest gigant roznica miedzy 2 gen. a sekwencja ( tatko ma 2 gen w 2,3 ) ;) :-d

Struna - |1 Paź 2007|, 2007 10:22

Julek napisał/a:
Srednicy dysz nie znam, da sie to jakos odczytac, zmierzyc?
wykręcić z listwy i zmierzyć można.
Julek napisał/a:
Nie wiem czy tak powinno sie to wlasnie robic...
no mniej więcej tak, z tym że robisz te same prędkości najpierw na benie a potem na gazie, wtedy się rysuje mapa beny i mapa gazu i się luka co jest nei tak i ewentualnie koryguje i znowu testy.
Julek - |1 Paź 2007|, 2007 12:18

Struna, jutro bede u gaziarzy, bo pekl trojnik i mi sie saczy plyn chlodniczy wiec spytam o srednice dysz.

ps. czy plyn chlodniczy jest zracy czy obojetny dla lakieru, bo mi to cholerstwo kapie po podluznicy - mam im to kazac umyc?

Struna - |1 Paź 2007|, 2007 12:20

Julek napisał/a:
ps. czy plyn chlodniczy jest zracy czy obojetny dla lakieru, bo mi to cholerstwo kapie po podluznicy - mam im to kazac umyc?
nie jest żrący.
Byniek - |1 Paź 2007|, 2007 19:24

Struna napisał/a:
Julek napisał/a:
nie jest żrący.

Dobrze, że to nie płyn hamulcowy, bo efekty by były inne :)

Julek - |1 Paź 2007|, 2007 21:30

byniek napisał/a:
Dobrze, że to nie płyn hamulcowy, bo efekty by były inne

Wlasnie dlatego zlapalem paranoje, bo pamietalem ze ktorys plyn ustrojowy trzeba szybko z lakieru zmywac.

Byniek - |2 Paź 2007|, 2007 21:33

Julek napisał/a:
bo pamietalem ze ktorys plyn ustrojowy trzeba szybko z lakieru zmywac.

To właśnie hamulcowy :) Teraz pewnie bedziesz pamiętał ;)

dajmispokoj - |9 Gru 2007|, 2007 00:17

pytanko do fachmanow od gazu, instalacja kme ego, wtryski niebeiskie valteka, jakie powinny byc srednice dysz wtryskow??
Struna - |9 Gru 2007|, 2007 11:21

wtryski sie dobiera do pojemności silnika a raczej mocy z jednego cylindra i sposobo wtrysku paliwa a nie do sterownika.