Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

LPG - GAZ - Sekwencja Scorpio cosworth ,

caprikw - |23 Lip 2007|, 2007 14:06
Temat postu: Sekwencja Scorpio cosworth ,
Witam
Mam problem zakładam instalację sekwencyjnego wtrysku gazu Zenit jz-2005 do forda scorpio V6 posiada on sterownik silnika EECIV który to steruje wtryskami benzyny stronami nie pojedynczym wtryskiwaczem, lecz całą jedną stroną silnika leją naraz trzy. I teraz moje pytanie w instrukcji od sterownika Zenit mam podpiąć się pod każdy wtrysk osobno tylko czy to spowoduje pracy wtrysków gazu dokładnie taką samą jak na benzynie, czyli wtryskują trzy w jednej chwili?? I czy da się to jakoś rozwiązać?? Może musi tak to właśnie funkcjonować?
Z góry dzięki za odpowiedzi
Pozdrawiam

Boni - |23 Lip 2007|, 2007 14:14

Chyba musi zostać stronami, bo nie bardzo wyobrażam sobie, jak problem ominie byle sterownik wtrysku LPG.
Struna - |23 Lip 2007|, 2007 16:48

Boni napisał/a:
bo nie bardzo wyobrażam sobie, jak problem ominie byle sterownik wtrysku LPG.
nie wiem jak jakiś tam zenit ( co to swoją drogą wogóle jest, bo pierwsze słyszę ) ale generalnie sterowniki do sekwencji obsługują wtrysk typu full-group ( a taki mamy w Scorpio) i robią jakąś szybką kalkulację-emulację no i ponoć sikają w pełni sekwencyjnie.
sierars1 - |23 Lip 2007|, 2007 18:04

Struna napisał/a:
nie wiem jak jakiś tam zenit ( co to swoją drogą wogóle jest, bo pierwsze słyszę )

Komputerki które lubią padać na samym starcie :)

Struna - |23 Lip 2007|, 2007 18:33

weź kolego caprikw, jakiegoś KME albo nawet STAG-a 300.
Stefan - |23 Lip 2007|, 2007 19:45

Witam!
caprikw napisał/a:
Zenit jz-2005
-
Drogi kolego! WYRZUC na wstepie ten zlom! :one: Pozdrawiam.Stefan.

Rafał A.(antek) - |23 Lip 2007|, 2007 20:11

caprikw, ty masz BOBa czy BOA silnik na ECCIV? Jaki masz moduł zapłonowy?
sierars1 - |23 Lip 2007|, 2007 22:13

Struna napisał/a:
albo nawet STAG-a 300.

Jak na razie to chyba jeden z leprzych komputerków jaki powstał.
Kumpel zakłada i nie narzeka na reklamacje.

Boni - |23 Lip 2007|, 2007 23:18

Struna napisał/a:
sterowniki do sekwencji obsługują wtrysk typu full-group ( a taki mamy w Scorpio) i robią jakąś szybką kalkulację-emulację no i ponoć sikają w pełni sekwencyjnie.

Słowo kluczowe: "ponoć" ;)

caprikw - |23 Lip 2007|, 2007 23:41

Silnik BOB sterownik EECIV z BOA
bigdaaddy - |24 Lip 2007|, 2007 07:56

caprikw napisał/a:

A co zrobiles ze sterowaniem VIS?
Pozatym sterownik EECV jest w pelni sekwencyny.

caprikw - |24 Lip 2007|, 2007 08:11

Vis jest rozwiązany obrotomierzem diodowym i tranzoptorami. EECV jest sekwencyjny ale dość problematyczny, pozatym EECIV daje lepsze osiągi w BOB-ie
Struna - |24 Lip 2007|, 2007 10:00

Boni napisał/a:
tak mi gaziarz opowiadał, a czemu miałby ściemniać.
sierars1 napisał/a:
Jak na razie to chyba jeden z leprzych komputerków jaki powstał.
no parametrycznie jest świetny, nie wiem jak z trwałością bo pierwsze STAG-i miewały z tym problemy, no ale to już któraś generacja więc zapewne wyciągnęli wnioski z poprzednich wpadek.
sierars1 - |24 Lip 2007|, 2007 10:09

Struna napisał/a:
no parametrycznie jest świetny, nie wiem jak z trwałością bo pierwsze STAG-i miewały z tym problemy, no ale to już któraś generacja więc zapewne wyciągnęli wnioski z poprzednich wpadek.

Chyba tak bo już nie ma tylu reklamacji.
A tu instalka podłaczenia :)
http://www.ac.com.pl/auto...%20Stag-300.pdf

caprikw - |24 Lip 2007|, 2007 10:28

W takim razie czy jest sens zakładać sekwencyjny wtrysk gazu, do auta nie posiadającego sekwencyjnego wtrysku benzyny, czy osiągnie się efekt taki jak w autach z sekwencyjnym wtryskiem( niewielki spadek mocy, zmniejszenie zuzycia gazu)??
Boni - |24 Lip 2007|, 2007 10:47

Struna napisał/a:
Boni napisał/a:
tak mi gaziarz opowiadał, a czemu miałby ściemniać.

Ależ ja ci wierzę, że gaziarz wierzył w to co mówi :P Tylko ja, wiesz, robię takie różne sterowania zawodowo, i jak widzę "sterownik robi z bele jakiej sekwencji na 2 banki wtryskiwaczy sygnały na 6 wtryskiwaczy" (a na 8 cylindrów też poda? a programuje się w ogóle tam kolejność cylindrów, czy ten steronik ponoć se sam poradzi?) i ma to niby działać w miarę dokładnie w czasach rzędu milisekund a nawet poniżej, to mam bardzo mieszane uczucia, co do tej całej idei... A jak nie podaje dokładnie, to jest to taka "sekwencja" a nie sekwencja, też se mogę dwa szybkie EZ sterowane przez EECIV wstawić przed miksery, ale sekwencją bym tego nie nazwał, no i nie zapłaciłbym za to tych paru kzł.

Struna - |24 Lip 2007|, 2007 11:06

Boni napisał/a:
jak widzę "sterownik robi z bele jakiej sekwencji na 2 banki wtryskiwaczy sygnały na 6 wtryskiwaczy" (a na 8 cylindrów też poda? a programuje się w ogóle tam kolejność cylindrów, czy ten steronik ponoć se sam poradzi?)
nie wiem, nie badałem osobiście, ale też nie mam podstaw aby twierdzić, że to kit.

[ Dodano: 2007-07-24, 11:08 ]
caprikw napisał/a:
W takim razie czy jest sens zakładać sekwencyjny wtrysk gazu, do auta nie posiadającego sekwencyjnego wtrysku benzyny
Irek ma założoną sekwencję do zwykłego silnika 2.9 12V6 i jest z tego zadowolony bardzo o ile mi wiadomo. Ja generalnie też bym się skłonił teraz ku sekwencji nawet w silniku z eec4
Oli - |24 Lip 2007|, 2007 20:37

[quote]caprikw napisał/a:
W takim razie czy jest sens zakładać sekwencyjny wtrysk gazu, do auta nie posiadającego sekwencyjnego wtrysku benzyny
Irek ma założoną sekwencję do zwykłego silnika 2.9 12V6 i jest z tego zadowolony bardzo o ile mi wiadomo. Ja generalnie też bym się skłonił teraz ku sekwencji nawet w silniku z eec4

ja też mam sekwencję i jestem wery wery zadowolony. Problemów żadnych, śmiga az miło... spadek moocy w zasadzie nie odczówalny... :one:

Rafał A.(antek) - |24 Lip 2007|, 2007 23:31

Cytat:

a jaki moduł zapłonowy?

caprikw napisał/a:
W takim razie czy jest sens zakładać sekwencyjny wtrysk gazu,

jest

caprikw - |25 Lip 2007|, 2007 07:52

Moduł zapłonowy to Edis 6
sierars1 - |25 Lip 2007|, 2007 07:55

caprikw napisał/a:
Moduł zapłonowy to Edis 6

Tak

Struna - |25 Lip 2007|, 2007 11:13

generalnie jakby do full-group sekwencja ma taki sobie sens ale z racji złożoności dolotu instalki podciśnieniowe mogą nie działać poprawnie