| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Nadwozie - Lakierek
Mattai - |7 Cze 2007|, 2007 22:06 Temat postu: Lakierek Szanowni koledzy powiedzcie mi ile nalezy polozyc warst lakieru akrylowego (nie matalicznego) aby uzyskac trwala powloke, i ile wychodzi tego na calego scorupiaka w litrach
bo sie przymierzam ale nie wiem ile tego powinno byc, nie malowalem jeszce scorupy
Waldi_L_N - |8 Cze 2007|, 2007 06:25
| Mattai napisał/a: | | nie malowalem jeszce scorupy |
A co malowałeś skoro pytasz się o ilość warstw? Ilość warstw oprócz zdolności kryjących zależnych od parametrów lakieru wynika też z umiejętności lakiernika, jak potrafi malować, jak rozcieńczy lakier itd. Dobry lakiernik na podstawie gabarytów samochodu określi Tobie w miarę dokładnie ile lakieru potrzebuje. Jeżeli nie lakierujesz sam to i nie kupuj sam lakieru bo jak coś nie zagra kolorystycznie to ci powie: A co mnie to obchodzi? Ja tu tylko malujem
Mattai - |8 Cze 2007|, 2007 17:15
prawda, zrobilem kilka prob na starych elementach autka (drobna blacharka byla) i kolorek juz mam dograny chodzi mi tylko o mniej wiecej ile tego trzeba, bo farbe mam w/g numerkow , pasuje, tylko musze sie przygotowac.
tomicobra - |15 Cze 2007|, 2007 18:12
Jeszcze mnie nie zbanowali to postaram sie pomoc , tutaj kilka przykladowych aut.
Przykładowe zestawienie kosztów materiałów przy lakierowaniu całego samochodu lakierem bazowym metalicznym, np. BMW serii 5:
- lakier bezbarwny DIAMENT z utwardzaczem; 2,2 litra x 50 zł = 110 zł,
- lakier bazowy metaliczny; 2,2 litra x 70 zł = 154 zł,
- rozcieńczalnik do bazy; 1,1 litra x 25 zł = 27,50 zł.
RAZEM: 291,50 zł brutto
Na mercedesa w203 klasa C tez sie tyle podaje.
Wiec tyle lakieru powinno napewno wystarczyc bo bmw 5 to jednak auto gabarytowo podobne
Baze sie kladzie az sie otrzyma 100% pokrycie i kolor ktory sie chce a bezbarwnego minimim to napewno 2-3 warstwy dla pelnego polysku
Mattai - |17 Cze 2007|, 2007 10:54
Serdeczne dzieki
Rozeznajesz sie moze jak wyglada sprawa z trwaloscia lakierow jedno skladnikowych?
Bo widze ze motip sie juz szykuje z farbami w sprayu dwuskladnikowymi ale to pewnie deko potrwa...
A mam czasem potrzebe cos machnac kolorkiem jako efekt, nie wlasciwy kolor i nie chcialbym zeby sie cos skopalo. Do tej pory lakierowalem raczej dwuskadnikowa.
A jeszcze nie lakierowalem calego auta. A powaznie sie szykuje:D
tomicobra - |17 Cze 2007|, 2007 23:19
| Mattai napisał/a: | Serdeczne dzieki
Rozeznajesz sie moze jak wyglada sprawa z trwaloscia lakierow jedno skladnikowych?
Bo widze ze motip sie juz szykuje z farbami w sprayu dwuskladnikowymi ale to pewnie deko potrwa...
A mam czasem potrzebe cos machnac kolorkiem jako efekt, nie wlasciwy kolor i nie chcialbym zeby sie cos skopalo. Do tej pory lakierowalem raczej dwuskadnikowa.
A jeszcze nie lakierowalem calego auta. A powaznie sie szykuje:D |
No ja mam zderzaczki klape do prysniecia , i do tego zakupilem bazy nabijane w spray. 25zl i 32zl zalezy od kogo. To profesjonalne zakladay robia. Do tego zakupilem bezbarwny lakier w sprawy boll , niby wytrzymaly.
Bo tez chcialem malowac calego tylko niestety nie mam miejsca do tego.
A ty malujesz sprezarka reduktor filtry pistolet czy jak??
kat - |18 Cze 2007|, 2007 17:00
Dajcie sobie spokoj raz na zawsze z malowaniem lakierami jednoskladnikowymi i sprayami.To sie nadaje do malowania drewnianych krzeselek a nie samochodu.Motip i dupli color nigdy nie byl guru jezeli chodzi o lakiery samochodowe.Maja doswiadczenie w sprayach i innych pierdolkach.sprayem nigdy nie pomalujesz tak jak powinno byc,a mozesz dodatkowo zepsuc.Boll zajmuje sie typowa chemia samochodowa.
te ceny co sa podane sa cenami orientacyjnymi,bo wszystko zalezy od firmy z jakiej sa lakiery.
Akryl w sprayu nie zawsze oznacza to samo co w puszcze.Mozna zobic probe i na 90% nalozenie akrylu na spray skonczy sie zwazeniem sprayu.
Stefen - |18 Cze 2007|, 2007 17:34
Mattai, mam takie nietypowe pytanie, ten na fotce w avanturze to twojego scorka??jak tak no mógłbyś mi przysłać zdjęcie blendy tylnej.Bedze wdzięczny
Mattai - |19 Cze 2007|, 2007 09:32
U mnie niestety nie ma blendy, poprzednik zamalowal sprayem na czarno przestrzen pomiedzy lampami.
[ Dodano: 2007-06-19, 09:33 ]
| kat napisał/a: | Dajcie sobie spokoj raz na zawsze z malowaniem lakierami jednoskladnikowymi i sprayami.To sie nadaje do malowania drewnianych krzeselek a nie samochodu.Motip i dupli color nigdy nie byl guru jezeli chodzi o lakiery samochodowe.Maja doswiadczenie w sprayach i innych pierdolkach.sprayem nigdy nie pomalujesz tak jak powinno byc,a mozesz dodatkowo zepsuc.Boll zajmuje sie typowa chemia samochodowa.
te ceny co sa podane sa cenami orientacyjnymi,bo wszystko zalezy od firmy z jakiej sa lakiery.
Akryl w sprayu nie zawsze oznacza to samo co w puszcze.Mozna zobic probe i na 90% nalozenie akrylu na spray skonczy sie zwazeniem sprayu. |
Ok ale ostatnio malowalem akryl na akryl i przyznam ze efekt byl naprawde zaskakujacy
Zapewne macie racje dwuskladnikowa to dwuskladnikowa i tego nie przeskoczy zaden lakier nie chemoutwardzalny. Pytanie padlo bo mam drobiazgi do skorygowania albo np jakis motyw do machniecia na karoserii
Tak sie zastanawiam na produktami firmy profix...ktos sie moze wypowiedziec czy uzywal ,jak z kolorkiem, plowieniem itd?
Cossi86 - |3 Sie 2007|, 2007 10:58
Witam !!
Jaki jest orientacyjny koszt polakieowania całego wieloryba.
Mam na na mysli koszt lakiernika, lakieru i tych wszystkich utwardzaczy itd itp. ??
Lakier taki sam jak na moim. Ciemny zielony.
Pozdrawiam:
Cossi86
Miszcz - |3 Sie 2007|, 2007 11:01
Koszt lakierowania całego Krokodyla w metallicu to ok. 2500 zł, więc myśle, że w Wielorybie będzie podobnie.
Struna - |3 Sie 2007|, 2007 13:53
| Miszcz napisał/a: | | Koszt lakierowania całego Krokodyla w metallicu to ok. 2500 zł, | myślę, że bardziej 3000 niż 2500
mmmk - |3 Sie 2007|, 2007 14:41
2800 dalem 2 lata temu za calosc scorpio mk2. kolor zielona perla i to bylo strasznie tanio bo w warsztacie na wsi. ale zaklad byl ok widzialem ich prace wiec sie nie balem,ze skopia sprawe... inni chcieli od chyba 1000 czy 1500 (takich to sie balem bo za tanio) do ponad 4500 zl a wieloryb jest jednak z wygladu bardziej exluzywny...
Miszcz - |3 Sie 2007|, 2007 21:03
| Struna napisał/a: | | Miszcz napisał/a: | | Koszt lakierowania całego Krokodyla w metallicu to ok. 2500 zł, | myślę, że bardziej 3000 niż 2500 |
Tyle chciał lakiernik jak się pytałem go z ciekawości, gdy Krokodyl stał u niego po spotkaniu z naczepą
maly771 - |12 Sie 2007|, 2007 12:33
A niewiecie jaki jest koszt lakierowania jednego elementu chodzi o blotnik przedni bo malzonka sie troche przetarla po slupku
grzechu913 - |12 Sie 2007|, 2007 12:44
my lakierowalismy MK1 cale to puszka 1L wyszla 80zl + klarak i utwarzacz,jakos 300zl nas to wyszlo,lakier niemiecki byl podam nazwe jak zerkne na puszke jutro ,w kazdym razie dorobienie potem tego koloru kosztowalo mowie o 1L 280zl , wiem bo brat dorabial sobie jak cos tam przytarl ,bo podobno jakis dobry ten lakier byl ,ale robota nie powiem ile bo brat jest z zawodu blacharz -lakiernik wiec sam z tym robil (ja za pomocnika )
maly771 - |12 Sie 2007|, 2007 12:48
ale jak jest lakiernik to pewnie bedzie wiedzial ile taka impreza kosztuje
grzechu913 - |12 Sie 2007|, 2007 12:56
bedzie wiedzial za ile on moze zrobic,bo co warsztat to inne maja ceny od elelmentu ,napisze do niego ,bo jest teraz w wojsku i zapytam orientacyjnie
[ Dodano: 2007-08-12, 13:11 ]
powiedzil mi ze scorpio w MK1 w granicach 1,5-2 tys sama robota +do tego material
maly771 - |12 Sie 2007|, 2007 13:36
ok dzieki
darek mikinka - |12 Sie 2007|, 2007 13:46
W Łodzi średnio biorą 300 pln za element.
maly771 - |12 Sie 2007|, 2007 19:26
o dzieki za info
mmmk - |13 Sie 2007|, 2007 16:20
u mnie minimum 300 zl z mozliwoscia zjechania do 200 przy wiekszej ilosci elementow
|
|