| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Wymnieniam Unit
pitusiek - |30 Mar 2007|, 2007 10:18 Temat postu: Wymnieniam Unit Witam.
Jako, że spartaczyły się hamulce tzn. od kiedy go mam nie mogę normalnie hamować. Poprzedni właściciel powymieniał dosłownie wszystko w kołach i też lipa była. Mówi, że zaczęło się to jak źle podłączył masę i spalił się komp. od abs. Komp. był zjarany więc go wymieniłem ale problem pozostał. ABS działa ale auto nie hamuje jedną stroną. Jak się rozgrzeje to jest ok ale rano nie mam nigdy hamulców. Jak się rozgrzeje i już pedał jest miękki i można go wciskać mocno i się nie blokuje to auto hamuje ok. ale tylko jedna strona druga chwyci na chwilkę i puszcza. Natomiast jak wyjmę sterownik ABS to hamulce są żyleta, na wszystkie koła, ale tylko jak auto jest ciepłe. Po nocy jest ich brak pedał jak z kamienia i znowu jedna str. hamuje (bez komp. abs tak samo).
Kupuje od SPEEDO cały układ, i chce go wymienić sam(do odpowietrzenia oczywiście kogoś wezmę). Boje się tu dać komuś coś do zrobienia, bo to są sami partacze a o 16 wszystkich można spotkać w barach naje....ych. Dlatego mam ogromna prośbę - jeśli ktoś ma jakieś wskazówki albo instrukcje jak i co tam robić, żeby to wymienić to bardzo bym był wdzięczny za nią.
Wiem, że Struna dał to mechanikowi i tez bym z chęcią dał ale u mnie nie ma prawdziwych mechaników tylko partacze od maszyn z PGR się przekwalifikowali.
Do tej pory dosłownie wszystko w fordzie robie sam i chciałbym aby tak zostało.
Trafiłem na pewno na wadliwy model scorpio, wiem o tym na 100% ale nie chcę sie poddać i go sprzedać. Jestem uparty i postanowiłem, że go doprowadzę do normalnego stanu. Nie chodzi tu o kasę bo juz tyle w niego włożyłem że szkoda gadać.
Od spedo trochę się dowiedziałem, ale chciałbym wiedzieć więcej, więc jeśli ktoś może mi pomóc po poprzez jakieś instrukcje to będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam Pitusiek
irek - |30 Mar 2007|, 2007 10:48
rozumiem, że wymieniasz całą pompę ?
tutaj jest trochę zabawy ale dasz se rady a tak pozatym, to więcej nie ma trudności
pitusiek - |30 Mar 2007|, 2007 10:52
Tak IREK wymieniam całość. Z odpowietrzeniem dam sobie raczej rade (chyba nie ma tam nic innego niz w R19).
Chodzi tylko o to, czy musze sciagac całą deske zaby ja wyjąć???? Speedo mowi że od dołu sie dojdzie ale tylko do 3 śrub.
Jak z przewodami od hamulców, są pod spodem więc pewnie sie pomęczę.
irek - |30 Mar 2007|, 2007 11:02
hmm u mnie sie doszło bez ściagania dechy
pitusiek - |30 Mar 2007|, 2007 11:04
Irek jak to robiłeś to prosze Cie opisz mi to troche co i jak robiłeś.
Struna - |30 Mar 2007|, 2007 14:43
| irek napisał/a: | | hmm u mnie sie doszło bez ściagania dechy | bez żadnego ściągania się wymienia. | pitusiek napisał/a: | | chyba nie ma tam nic innego niz w R19 | ano jest, masz do czynienia ze wspomaganiem elektrycznym i trzeba też dodatkowo odpowietrzać na załączonej pompie i nie załączonej.
pitusiek - |30 Mar 2007|, 2007 15:12
czyli odpowietrzać zarówno na zapłonie jak i bez tak? ok kumam
Struna - |30 Mar 2007|, 2007 15:14
jakaś specjalna sekwencja jest ale nie pamiętam już teraz jak to szło.
irek - |30 Mar 2007|, 2007 15:15
ja odpowietrzałem tylko na załonczonym zapłonie
pitusiek - |30 Mar 2007|, 2007 16:31
jaka znowu sekwencja. Kurde od ktorego kola zaczac a na ktorym skonczyc????
Boni - |30 Mar 2007|, 2007 16:35
Po pierwsze samochód stoi poziomo (bo już widywałem zawodowców, co na podnośniku odpowietrzali, długo i zacięcie ) po drugie sekwencja jest w książce Etzolda, ale tu jej nie mam ale jak pompa jest ok, to da się odpowietrzyć i w losowej kolejności, najwyżej trzeba dwa okrążenia po kołach zrobić.
pitusiek - |30 Mar 2007|, 2007 22:10
juz kumam. Dzieki
Struna - |2 Kwi 2007|, 2007 11:27
ja pamiętam jedną anomalię, że zaczyna się nie od najdalszego koła od pompy jak w większości aut a akurat od tylnego po stronie kierowcy.
pitusiek - |2 Kwi 2007|, 2007 11:41
tylne po stronie kierowcy, pozniej tylne po str pasażera, przednie od kierowcy i na koniec przednie od pasażera????
Jak wkońcu z tym odpowietrzeniem???? Najpierw przeleciec całe auto na niezałączonej pompie a potem na załączonej??? czy każde koło od razu najpierw na niezałączone a potem na załączonej???? mam zrobić 2 kółka czy jak?????
marcys - |2 Kwi 2007|, 2007 11:55
a tak sie zastanawiam po co odpowietrzac na niewlączonej?
pitusiek - |2 Kwi 2007|, 2007 11:57
mądry opis który studiuje mówi tak:
"Jeżeli dysponuje się specjalnym urządzeniem do odpowietrzania i do usuwania płynu hamulcowego, wyposażonym w odpowiedni zbiornik na płyn pod ciśnieniem, czynności związane z wymianą i odpowietrzeniem są takie same, jak dla tradycyjnych układów hamulcowych. Należy koniecznie pamiętać o konieczności “wyzerowania” ciśnienia w układzie przez wciśnięcie do oporu pedału hamulca co najmniej 20 razy, przy wyłączonym zapłonie. Po podłączeniu urządzenia za pomocą odpowiedniego przewodu, należy doprowadzić ciśnienie o wartości maksymalnej 0,12 MPa. Odkręcić kolejno wszystkie wkręty odpowietrzające zacisków kół tylnych oraz kół przednich i odczekać, aż zacznie wyciekać płyn pozbawiony pęcherzyków powietrza. Następnie należy wkręcić do oporu każdy wkręt odpowietrzający i uzupełnić poziom płynu hamulcowego w zbiorniku na pompie do prawidłowej wartości. W przypadku nie posiadania specjalnego urządzenia do odpowietrzania i usuwania płynu można po prostu odpowietrzyć obwód kół przednich metodą tradycyjną. Należy stale sprawdzać poziom płynu w zbiorniku i nie dopuścić do całkowitego jego opróżnienia. Odpowietrzanie obwodu kół tylnych musi być przeprowadzane przez dwie osoby. Jedna z nich powinna siedzieć na miejscu kierowcy a druga odkręcać wkręt odpowietrzający. Koniecznie należy sprawdzić czy obwód wysokiego ciśnienia jest rozładowany. Odkręcić jeden z wkrętów odpowietrzających przy jednoczesnym wciskani pedału hamulca i włączyć zapłon w celu uruchomienia pompy elektrycznej. Odczekać aż zacznie wypływać płyn bez pęcherzyków powietrza, dokręcić wkręt i zaraz po tym wyłączyć zapłon. Powtórzyć te same czynności w przypadku drugiego wkrętu odpowietrzającego. Sprawdzić i ewentualnie skorygować poziom płynu w zbiorniku. "
Nic tu nie ma o kolejnośći kół, pisze zeby wciskać pedał hamulca po czym włączyc zapłon.
Boni - |2 Kwi 2007|, 2007 11:58
Wg Haynesa, dla naszych hamuli (<'92) idzie tak
- wyłączyć zapłon
- normalnie odpowietrzyć lewy przód (klasyka, pompować z przytrzymaniem pedału i przykręcaniem odpowietrznika żeby nie zassało wstecz)
- normalnie odpowietrzyć prawy przód
- normalnie odpowietrzyć lewy tył, wcisnąć pedał
- włączyć zapłon, płyn ruszy z odpowietrznika
- odpowietrzyć do reszty lewy tył
- odpowietrzyć do reszty prawy tył
- koniec
oczywiście, dolewać płyn w miarę potrzeby, i pompa nie może chodzić ponad 2min (jeśli chodzi dłużej robić przerwy na ostygnięcie).
A tak z praktyki, to odpowietrzało się nieraz na pracującym unicie w dowolnej kolejności i też było tiptop, Scorpio ma bardzo fajny układ, i nie robi problemów.
Struna - |2 Kwi 2007|, 2007 12:23
| marcys napisał/a: | | a tak sie zastanawiam po co odpowietrzac na niewlączonej? | żeby układ hamowania bez wspomy też odpowietrzyć ?
pitusiek - |2 Kwi 2007|, 2007 12:24
to teraz juz sie zgubiłem jak andzia w czechach. Struna mówi że od tylnego zacząć, a Boni od przodu. Może naprawde to nie ma znaczenia???? Chlopaki sprostujcie to jakoś..
Struna - |2 Kwi 2007|, 2007 12:27
| pitusiek napisał/a: | | Struna mówi że od tylnego zacząć, a Boni od przodu | mi tak mechanicy z forda robili i tak gdzieś czytałem.
pitusiek - |2 Kwi 2007|, 2007 12:27
no włąśnie po co odpowietrzać bez zapłonu????
[ Dodano: 2007-04-02, 12:31 ]
| Struna napisał/a: | | pitusiek napisał/a: | | Struna mówi że od tylnego zacząć, a Boni od przodu | mi tak mechanicy z forda robili i tak gdzieś czytałem. |
Ale najpierw odpowietrzali bez zapłonu wszystkie koła a potem znowu ale na zapłonie czy jak?
[ Dodano: 2007-04-02, 12:52 ]
ps. jedna strona auta nie hamuje. Jest tak jak jade i widze że zwalniają to delikatnie na pedał i jakoś hanuje (saiąga ale lekko) a jak jade i mi ktoś wyjdzie na jezdnie i depne na hamuleć to natychmiast lece na drugi pas.
Boje sie już tym autem jechać. Jutro sie za to zabieram..
[ Dodano: 2007-04-02, 12:53 ]
jak nacisne na piasku przy ok 50 to pieknie mnie postawia bokiem....
Boni - |2 Kwi 2007|, 2007 13:52
Ty się mniej zastanawiaj "jak" (bo naprawdę wymiana tego i odpowietrzanie to pestka, zakładając, że masz moduł i unit sprawny), a bardziej "kiedy", bo się nam w końcu rozwalisz i tyle
pitusiek - |2 Kwi 2007|, 2007 23:11
Witam. Panowie na chwile obecną nowy unit jest zamontowany w aucie. Wszystko pozakładane na cacy. Pozostało tylko odpowioetrzyć układ - no właśnie. lolejność już znam z ksiązki. Jednak nie rozumiem co znaczy odpowietrzać na zapłonie. Jak to wkońcu zrobić bo to nie takie proste jak w zwykłym serwo. Zapłon włączony pompka pompuje i co??? Kiedy skończy hamulec na max i odkręcać odpowietrznik???? czy jak. Jutro już bym chiał to skończyć. Powiedzcie mi jak z tym zapłonem co i jak robić zeby było ok.
[ Dodano: 2007-04-02, 23:16 ]
sama wymiana to bułka z masłem. Nic trudnego - nie wiem czego sie tak bałem.
[ Dodano: 2007-04-03, 19:25 ]
wszytko porobione. Hamulce pieknie działaja. Dzieki za wszystko. Jak by ktoś chciał moge zrobić dokładny opis jak wymienić unit. Pozdro
|
|