| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
LPG - GAZ - Z rana nie chce jechać na gazie.
Patron - |15 Lut 2007|, 2007 10:09 Temat postu: Z rana nie chce jechać na gazie. Witam.
Przypominam sobie krótką dyskusję o tym jak kolegom autka palą w zimie na gazie i jeżdżą bez problemów. /kiedyś w granadzie miałem podobnie, zima na max-a a autko tylko na gazie/.
Niestety w moim scorpio przy temperaturach poniżej 5 stopni jak z samego rana przełączę na gaz nie chce jechać, chyba się "zalewa", gaśnie i DUPA problem z odpaleniem na bęzynie i na gazie.
Przyzwyczaiłem się i jak w wiekszości "sekwencji" palę na benzynie, w drogę i jak wskazówka temperatury ruszy "do góry" przełączam na gaz i wszystko OK ( ok. 2-3 km ).
Efekt taki, że przy jeździe po mieście na 100km zużywa 1-2 litry benzynki + oczywiście ok. 14-15 gazu.
CZY TO NORMALNE ??
pozdrawiam - Tomek ( PATRON )
Rafał A.(antek) - |15 Lut 2007|, 2007 11:20
przy słabym i malym reduktorze, tak
maup - |15 Lut 2007|, 2007 17:56
Tak, normalne. Parownik potrafi nawet zamarznąć jak się takie numery robi w niskich temperaturach. Poza tym jak zaczynasz jechać na gazie dopiero po rozgrzaniu układu to i parownik się odwdzięczy wolniejszym zużyciem membran.
Stefan - |15 Lut 2007|, 2007 18:06
Witam! Wszystko zalezy od plynu w ukladzie chlodzenia.Im nizsza krzepliwosc tym wczesniej mozna przelaczyc na gaz. Pozdrawiam.Stefan.
WTOM - |15 Lut 2007|, 2007 18:34
przyczyn może być kilka, miałem do niedawna podobnie:
- najpierw wina reduktora (padł) na wolnych miał za bogatą mieszankę, m.in. po zgaszeniu na gazie trudny był rozruch na beni. po rozruchu na na zimno z rana sonda pokazywała ok.1V (do czasu łyknięcia temperatury ok 10*C) więc krokowy zamykał dopływ gazu
- po wymianie reduktora dalej było podobnie więc wymieniłem filterek gazu (był mocno zasyfiony i doregulowałem mieszankę i to pomogło. teraz jak kiedyś odpalenie , przerzutka na gaz i jazda
Struna - |16 Lut 2007|, 2007 09:32
Patron, ja obecnie mam zwaloną benzynę i palę na gazie bez problemów.
Patron - |16 Lut 2007|, 2007 10:21
Witam ponownie.
Sprawdzę po południu filterek na zaworze gazowym, jak kiepski wymienię i zobaczę jutro z rana jak się zachowa.
Płyn chłodzący nowy "DYNAGEL", co najmniej dobry.
Autko bardzo szybko "łapie" temperaturę i na ciepłym nie ma problemu.
Instalka II generacji, parownik LANDI, po czym poznać jakiej mocy ??
MA jakieś 4 lata. gdzieś mam papiery z instalacji, może tam znajdę jaki to dokładnie parownik.
Fakt jednak jest, że jak z rana przed zagrzaniem się auta przełączy mi na gaz ( ponad 2 tys. obrotów ) to momentalnie go dusi, czuć wyraźnie zapach gazu, jak by go zalewało ??????.
Wolne obroty natomiast trzyma bez problemów. Jak nacisnę gaz to go "dusi".
marcys - |16 Lut 2007|, 2007 10:50
lipny parownik- przy minus 25 palilem na gazie i nic nie zamarzalo. Landi ma kiepska wydolnosc grzewcza-BRC ma nieporownywalnie lepsza. Przy Landi szlo zwariowac odkad mam BRC mam spokoj
VIK - |16 Lut 2007|, 2007 10:58
Spróbuj zubożyć mieszankę na LPG, bo jeśli czuć gaz, to go zalewa, dodatkowo jak dasz ostro w pedał gazu, to gaz szybko schładza płyn w parowniku.
Patron - |16 Lut 2007|, 2007 11:04
Czy do elektroniki "Landi.. " można założyć parownik np. BRC ??
| VIK napisał/a: | | Spróbuj zubożyć mieszankę na LPG, bo jeśli czuć gaz, to go zalewa, dodatkowo jak dasz ostro w pedał gazu, to gaz szybko schładza płyn w parowniku. |
"zubożyć" ??, na parowniku ? czy na przewodzie gazowym ?
VIK - |16 Lut 2007|, 2007 13:20
Na parowniku. Jak jest zimno na zewnątrz, to ona sama z siebie jest bogata wskutek tego, ze reduktor zimny.
Patron - |16 Lut 2007|, 2007 13:41
| VIK napisał/a: | | Na parowniku. Jak jest zimno na zewnątrz, to ona sama z siebie jest bogata wskutek tego, ze reduktor zimny. |
Rozumiem, że masz na myśli taką śrubkę: "wstępne napięcie membrany" czy jakoś tak.
Dla uboższej mieszanki śrubę wkręcać czy wykręcać ??
Stefan - |16 Lut 2007|, 2007 13:47
Witam! Nie kombinuj z regulacja na zimnym parowniku.Jest to wbrew wszelkim zasadom.Sprawdz natomiast czy uklad wodny reduktora nie jest zapowietrzony bo wszystko na to wskazuje. Pozdrawiam.Stefan.
Patron - |16 Lut 2007|, 2007 13:51
| Stefan napisał/a: | Witam! Nie kombinuj z regulacja na zimnym parowniku.Jest to wbrew wszelkim zasadom.Sprawdz natomiast czy uklad wodny reduktora nie jest zapowietrzony bo wszystko na to wskazuje. Pozdrawiam.Stefan. |
Temperatura wody zachowuje się wzorcowo. Nie mam czujnika temperatury parownika, ale połączony w szereg z nagrzewnicą, i czując temperaturę powietrza stwierdzam również że jest OK.
A przy okazji, w jakim kierunku krąży woda w "małym obiegu" ?
Rozumiem, że od strony termostatu w pierwszej kolejności na dolny króciec parownika ?
Struna - |16 Lut 2007|, 2007 13:52
| Patron napisał/a: | | Czy do elektroniki "Landi.. " można założyć parownik np. BRC ?? | jak najbardziej.
Stefan - |16 Lut 2007|, 2007 13:54
Witam! W takim razie wymien reduktor. Pozdrawiam.Stefan.
Patron - |17 Lut 2007|, 2007 10:41
Witam.
postanowiłem przeglądnąć dzisiaj "okolice parownika" :
Z rana, -6 stopni, otwieram maskę, a zawór główny gazowy cały oszroniony. Wygląda, że nieszczelne połączenie przewodu doprowadzającego gaz.
Rozkręciłem zawór, wymieniłem filterek, poprawiłem połaczenie przewodu gazowego.
Po zmontowaniu nowych połączeń przy zaworze gazowym ( jest zamontowany przy samym parowniku ) tak jakoś mi się ułożył zawór, że nie jest pionowo, tylko pod kątem ok 45 stopni. Czyb to nie przeszkadza ??
Woda podłączona prawidłowo
Na razie wszytko OK, sprawdzę jutro z rana czy coś się zmieni.
pozdrawiam - Tomek
A przy okazji, to nie zauważyłem śruby do regulacji składu mieszanki na parowniku. Jest duża śruba regulacyjna do wolnych obrotów ( tak mi się wydaje ) i żadnej innej. W dolnej częći parownika zaślepka na imbusa 6 mm, i żadnej innej "regulacji"
Czy to możliwe / parownik landi ... /
VIK - |17 Lut 2007|, 2007 17:42
1. Landi?? czy Landi Renzo??
2. w większości Landi jest jedna śruba składu, np. w 98LE itp, taka mosiężna, dość długa.
zapożyczone z allegro:
http://www.allegro.pl/ite...y_fr_a_vat.html to LANDI, a tu:
http://www.allegro.pl/ite...malopolska.html LANDI RENZO, regulacja składu wolnych przeciwlegle do "wejścia" LPG
Patron - |18 Lut 2007|, 2007 08:47
Witam.
To u mnie jest parownik "LANDI" , w tej pierwszwej wersji.
CZyli rozumiem jest tylko jedna śruba, i do czego ona służy ?
A przy okazji, to dzisiaj jeszcze nie jeździłem moim WILORYBEM, jak odpalę to dam znać czy coś się zmieniło
VIK - |18 Lut 2007|, 2007 11:55
służy do regluacji składu mieszanki LPG/powietrze, na wolnych obrotach
Patron - |18 Lut 2007|, 2007 13:14
| VIK napisał/a: | | Spróbuj zubożyć mieszankę na LPG, bo jeśli czuć gaz, to go zalewa, dodatkowo jak dasz ostro w pedał gazu, to gaz szybko schładza płyn w parowniku. |
| VIK napisał/a: | | służy do regluacji składu mieszanki LPG/powietrze, na wolnych obrotach |
Witam.
Czy ta śruba to jedyna możliwość regulacji składu mieszanki na tym parowniku ??
A przy okazji, to dzisiaj zachowuje się podobnie. Tyle że nie czuć tak zapachu gazu. Chyba uszczelniłem połączenia gazowe na zaworze. Jednak po przełaczeniu na gaz na nierozgrzanym silniku bardzo kiepsko jedzie, dusi go, jak się rozkręci do wysokich obrotów to da się jechać, na niższych raczej kiepsko.
marcys - |19 Lut 2007|, 2007 09:21
mozesz regulowac a na moje oko i tak parownik do wymiany.
Patron - |19 Lut 2007|, 2007 11:39
Witam.
| marcys napisał/a: | | mozesz regulowac a na moje oko i tak parownik do wymiany. |
Jaki parownik do takiego autka / 2.0 DOHC 16V / i gdzie go zdobyć najtaniej ?
__Robert__ - |19 Lut 2007|, 2007 21:18
Najlepiej kupic nowy z Allegro ( 140 kw ) i świety spokój masz, czasami warto dołożyć te 80-100 PLN na lepszy, a używek nie polecam bo nie3 wiadomo co w nich siedzi.
Struna - |19 Lut 2007|, 2007 21:28
| Patron napisał/a: | | nie jest pionowo, tylko pod kątem ok 45 stopni. | powinien być raczej pionowo.
|
|