| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Wnętrze + klimatyzacja - Fabryczny Alarm
mortcw - |29 Sty 2007|, 2007 19:09 Temat postu: Fabryczny Alarm Witam
Probowalem znalezc odpowiedz przeszukujac forum ale nic nie znalazlem.Problem pojawil sie dzis kiedy przez pomylke probowalem otworzyc samochod od strony pasazera ( przyzwyczajenie z kraju - w Anglii wsiada sie za kierownice z 2 strony) wydawalo mi sie ze samochod sie otworzyl wiec nacisnalem klape bagaznika a tu nagle mi wyc zaczyna - probowalem wylaczyc alarm poprzez otwarcie i zamkniecie samochodu z wlasciwej strony - nic to niedalo powyl jakies pol minuty po czym migal gdzies 5 . Teraz niestety nie moge sie dostac do bagaznika bo otwieranie z kluczyka nie dziala a centralny zamek otwiera wszystkie drzwi oprocz bagaznika. Probowalem na rozne sposoby i nic , od strony pasazera moge tylko zamknac samochod - nie moge otworzyc . W instrukcji czytalem ze zeby wylaczyc alarm wystarczy tylko otworzyc drzwi z kluczyka ale to nie dział - pomocy
fiebik - |30 Sty 2007|, 2007 01:21
hmm... tak na odległośc cięzko prorokować. tak na logikę, to wygląda na niestyk lub przerwę na kablu do zamka klapy. alarm "widzi" przecięty kabel i się buntuje.
a próbowałeś otworzyć bagażnik z pilota?
mortcw - |30 Sty 2007|, 2007 15:35
| fiebik napisał/a: | hmm... tak na odległośc cięzko prorokować. tak na logikę, to wygląda na niestyk lub przerwę na kablu do zamka klapy. alarm "widzi" przecięty kabel i się buntuje.
a próbowałeś otworzyć bagażnik z pilota? |
nie mam pilota , wczoraj otworzylem bagaznik od srodka i probowalem odlaczyc i podlaczyc wtyczki - nic to nie dalo. Czy ktos wie jak to dziala - bo na moj rozum to sa dwie drogi do otwarcia klapy mechaniczna i elektryczna . Mechaniczna to jest jasna -przekrecenie kluczyka w zamku powoduje uwolnienie zapadki ( u mnie to nie działa-musze zamek rozebrac bo nie moge przekrecic klucza ) Elektryczna ???? wlasnie - jest tam cos w rodzaju silownika w bialym plastiku i cos w rodzaju elektromagnesu (a moze to jest przelacznik ktory zamyka obwod po wcisnieciu zamka??)na zamku.Jak by mi to ktos wyjasnil jak to dziala to moze szybciej bym doszedl co jest nie tak .
Struna - |30 Sty 2007|, 2007 15:40
| mortcw napisał/a: | | Mechaniczna to jest jasna -przekrecenie kluczyka w zamku powoduje uwolnienie zapadki | no akurat nie, kluczyk daje impuls na siłownik a ten otwiera klapę - więc jak masz kable gdzieś urwane ( z pewnością w okolicy zawiasów klapy ) to też się nie otworzy.
mortcw - |30 Sty 2007|, 2007 15:44
A jeszcze jedno - alarm zachowuje sie jakby byl sprawny dioda na podszybiu swieci sie przepisowe 5 sek
[ Dodano: 2007-01-30, 15:47 ]
| Struna napisał/a: | | mortcw napisał/a: | | Mechaniczna to jest jasna -przekrecenie kluczyka w zamku powoduje uwolnienie zapadki | no akurat nie, kluczyk daje impuls na siłownik a ten otwiera klapę - więc jak masz kable gdzieś urwane ( z pewnością w okolicy zawiasów klapy ) to też się nie otworzy. |
ech Struna ja myslalem o przekreceniu kluczyka w zamku pokrywy bagaznika mowiac o mechanicznej drodze a Ty piszesz o elektrycznej - nawet jak masz odlaczony aku to mozesz przeciez drzwi z kluczyka otworzyc
[ Dodano: 2007-01-30, 15:54 ]
na moj rozum - przeciez przekrecenie kluczyka w drzwiach nie powoduje otwarcia sie klapy bagaznika tylko zwalnia blokade ktora daje centralny zamek i dopiero pozniej mozesz nacisnac na zamek klapy (co nadal jest droga elektryczna - poniewaz jak mniemam uruchamia to silownik) lub nacisnac przycisk na pilocie jesli go posiadasz ja niestety nie .
[ Dodano: 2007-01-30, 16:13 ]
Moim zdaniem - caly system czyli CZ + alarm dziala w ten sposob ze po wlaczeniu odcina zasilanie silownika ktory otwiera elektrycznie pokrywe bagaznika - co by potwierdzaly wypowiedzi innych uzytkownikow ktorzy twierdza ze nawet z pilota nie moga otworzyc klapy jak kluczyk jest w stacyjce . W moim przypadku przypuszczam :
1 Alarm po tym jak probowalem otworzyc klape bagaznika bez otwarcia CZ odcial zasilanie silownika i go nie przywrocil - jakby sie zawiesil w tej pozycji
2.Moze to poprostu zbieg okolicznosci i silownik najzwyczajniej padł
Rafał A.(antek) - |30 Sty 2007|, 2007 22:39
przekrecenie kluczyka gdziekolwiek w zamku otweiraz amek mechanicznienie elektrycznie.
palmi_lodz - |31 Sty 2007|, 2007 01:11
Ja w swoim rozniez nie moglem otworzyc klapy.
Wymienialem skrzynke bezpiecznikow i przypadkowo wysunela sie wtyczka z sterownika CZ, ktora znajduje sie nad nogami kierowcy pod oslona. Auto sie zamykalo, otwieralo ale nie dzialalo otwieranie klapy.
Rafał A.(antek) - |31 Sty 2007|, 2007 02:57
mortcw, nie ludziuj tylko najwyzej napisz naPW jak niemozesz uzyskac satysfakcjonujacej odpowiedzi, ja niejestem wstanie wszystkim na wszystko odpowiedziec poprostu
Juz biegne z wyjasnieniem.
Drzwi, przekrecenie kluczyka, mechanicznie rusza siłownik (mastera) odryglowujac zamek i dajac impuls na pozostale zamki, jednoczesnieobrot kluczyka powoduje obrot pierscienia na zamku co powoduje wyłaczenie alarmu (pierscien ma wylacznik)
zamkniecie, to samo w 2 strone. Jesli kluczyk w drzwiach nieprzekreca sie w strone otwierania, czyli to co u ciebie, na 90% niewlasciwy kluczyk, na 10% zastane wkladki w zamku. W strone zamykania przekreci siekazdy klucyzk, nawet niewłasciwy.
Przekrecenie kluczyka i impuls z mastera, powoduje ruch pozostalych 4 siłownikow (z klapka wlewu paliwa), i podanie zasilania na cewke silownika w bagazniku, dzieki czemu po wcisnieciu przycisku, mechanicznie wciskajac przycisk, wlaczamy przełacznik ktory uruchamia silownik i odbija rygiel, co umozliwia otwarcie klapy. To samo robi pilot tyle ze droga radiowa, rusza silownikiem odryglowujac klape.
mechanicznie obraca sie wkladka i pociaga ciegno to ktore popycha siłownik. Jak sienie che obrocoic kluczyk to to samo co z drzwiami nie ten kluczyk, ew zastane. jak niedopala elektrycznie to na 90 % spaliła sie cewka w tym silowniczku elektrycznym, na 10% urwane przerwane kable w klapie.
tak wiec ciebie czeka wyjecie zamka wkladki i albo rozruszania alebo dorobienie kluczyka, albo naprawa wymiaan silownika, lub dojscie czy jest wogole zasilanie na silonik. nIe sadze aby alarm odcioł i nie przywrocil zasilania.
mortcw - |6 Lut 2007|, 2007 12:23
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | nIe sadze aby alarm odcioł i nie przywrocil zasilania. |
A ja sadze ze to jednak wina alarmu bo jak odpiolem kleme akumulatora i zalozylem znowu alarm zaczal wyc co wczesniej sie nie zdarzało - tak jakby mimo otwartych drzwi nadal byl aktywny.Sprawdzilem miernikiem nie ma zasilania na tym silowniku elektrycznym - nie widze zadnych uszkodzen na kablach w klapie .Czy jest jakis sposob na zresetowanie alarmu ???
Pozdrawiam
Struna - |6 Lut 2007|, 2007 12:45
u mnie po odpięciu klemy i podpięciu zazwyczaj włącza się alarm.
mortcw - |6 Lut 2007|, 2007 13:02
| Struna napisał/a: | | u mnie po odpięciu klemy i podpięciu zazwyczaj włącza się alarm. |
Czy to jest prawidłowe działanie alarmu ??? jak remontowałem skrzynke i wymieniałem alternator to z 20 razy odpinalem i podpinalem akumulator i nigdy nie wyło ???
pozdrawiam
Struna - |6 Lut 2007|, 2007 13:03
u mnie czasem tak a czasem nie - te alarmy fordowskie to dziwolągi więc cholera je tam wie
Kevin Xy - |6 Lut 2007|, 2007 13:09
u mnie zawsze po ponownym podpieciu alarm sie zalacza
Struna - |6 Lut 2007|, 2007 13:20
u mnie kiedyś nie stykał ten czujnik pod maską więc może dlatego nie zawsze się włączał.
Rafał A.(antek) - |6 Lut 2007|, 2007 19:54
po podpieciu alarm zamyka centralny i uzbraja sie, zwykle.
krzyhoo - |6 Lut 2007|, 2007 21:17
| Kevin Xy napisał/a: | | u mnie zawsze po ponownym podpieciu alarm sie zalacza |
w MK1 zawsze mi tak sie dzialo
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | po podpieciu alarm zamyka centralny i uzbraja sie, zwykle |
tez czytalem, ze tak powinno byc, ale jak Rafał A.(antek) pisze "zwykle" - u mnie jest widocznie niezwykle wiec sie nie robi
mortcw - |6 Lut 2007|, 2007 22:33
A co z resetem alarmu czy ktos wie jak to sie robi ???
Czytałem na angielskim forum wypowiedz kolesia ktory twierdzil ze robil takowy w Mondeo i ze te alarmy sa bardzo podobne .Zrobilem wg jego instrukcji tzn nacisnalem szybko i przytrzymalem ten wymieniony przez Strune czujnik pod maską a nastepnie otwieralem i zamykalem wszystkie drzwi po kolei ale to nie działa Chyba ze u mnie tak jak u Struny cos nie tak z tym czujnikiem. Dziwne jest tez to ze wszystkie drzwi i bagaznik maja sygnalizacje na graficznym wyswietlaczu a maska nie ma - chociaz czujnik jest
Pozdrawiam
[ Dodano: 2007-02-06, 23:28 ]
Zawsze jakos podskornie wiedzialem ze nie nalezy ufac tym ktorzy ci mowia ze jestes do niczego , glupi , zarozumialy i w ogole na zlom a takich w naszym kraju masa - katolickie wychowanie - co ty tam wiesz wszystko w rekach Boga albo tych co sie lepiej znają(fachowcy znaczy się ) A jednak nie taki glupi - czulem ze to ma cos wspolnego z alarmem od poczatku to na tyle wstepu nie na temat jak Struna kce i lubi to niech usunie .
Teraz do rzeczy - czyli jak łatwo szybko i przyjemnie pozbylem sie klopotu .Otórz zachcialo mi sie piwa a przy okazji przyjrzałem sie kluczykom znaczy mam dwa matke czerwona i jeden czarny .Na pierwszy rzut oka oba wygladały identycznie - tylko ten czarny jakby bardziej zuzyty byl - tutaj olsnienie a moze czerwonego matki w drzwiach pasazera uzyc - jak pomyslalem tak zrobilem i co drzwi pasazera zadzialaly . Z czarnym nie moglem otworzyc - bagaznik sezamie otworz sie i sie otworzyl .
Wnioski dla potomnych
1.W moich drzwiach kierowcy nie dziala uzbrajanie alarmu tylko CZ !!! (znaczy wyrobiony -niedzialajacy pierscien uruchamiajacy alarm)
2.Przez przypadkowe zamkniecie samochodu w drzwiach pasazera uaktywnilem alarm (tak jak ktos napisal kazdy kluczyk moze zamknac forda i uzbroic alarm ) a tylko wlasciwy albo jak w moim przypadku nie wyrobiony moze go dezaktywowac.
3.Dziwne że Alarm pozwala na otwarcie wszystkich drzwi a blokuje bagaznik - ale moze tak jak Struna twierdzi te fordowskie alarmy to dziwologi
Wycofuje swoją wczesniejsza wypowiedz zbyt pochopna ze to forum jest beznadziejne dzieki informacja tu zdobytym doszedlem do rozwiazania problemu
Pozdrawiam
haupman - |7 Lut 2007|, 2007 00:11
podepne sie do tego tematu i zadam pytanie czy wszystkie fordy scorpio maja alarmy?
powiem co zrobilem. wsiadlem do samochodu i zmknolem sie od sierodka. zamkniecie drzwi na 1 i 2 stopien. a potem poruszalem sie w nim i nic. zaden alarm sie nie wlaczyl. czy tak powinno byc?
Marcin - |7 Lut 2007|, 2007 00:15
| haupman napisał/a: | | czy wszystkie fordy scorpio maja alarmy? |
Nie.
Jak chcesz mieć pewność czy masz alarm to podnieś maskę i spójrz na taki wytłoczone kółko koło tabliczki znamionowej, jeżeli jest tam przycisk do wciśnięcia (czujnik otwarcia maski) to alarm jest.
Kuzyn - |7 Lut 2007|, 2007 00:35
Mój ma alarm i nie ma czujników ruchu. Wejdź do środka albo otwórz szybę. Zamknij drzwi na 1 i otwórz je wewnętrzną klamką. Ja tak swój alarm sprawdziłem bo też się zastanawiałem czy jest i jak trąbi. Jak na auto tej klasy to trąbi śmiesznie Coś jak klakson z malucha podłączony pod przerywacz
Rafał A.(antek) - |7 Lut 2007|, 2007 01:05
tak jak pisze marcin musi miecz czujnik maski, albo 2 sposob musi miec klakson za akumulatorem (oczaty) mk2 mialy klaksn tez czasami kolo zbiornika płynu chłodniczego
krzyhoo - |7 Lut 2007|, 2007 08:37
| haupman napisał/a: | | a potem poruszalem sie w nim i nic |
u mnie jest tak samo, ale jak przekrece kluczyk w stacyjce to mi sie wlacza
Struna - |7 Lut 2007|, 2007 11:18
| mortcw napisał/a: | | Dziwne jest tez to ze wszystkie drzwi i bagaznik maja sygnalizacje na graficznym wyswietlaczu a maska nie ma - chociaz czujnik jest | ten czujnik nie jest od wskaźnika a tylko od alarmu - czujniki do wskaźników są na zamkach.
|
|