Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - jakie sprezyny

remi - |13 Sty 2007|, 2007 11:08
Temat postu: jakie sprezyny
witam mam zamiar zmienic amory na firmy nk z przodu i mam pytanie bo posiadam sprezyny od modelu 2,4 v6 wiem ze oznaczenia na moich i tych od 2,4 sa inne wiedz jakie dac czy pozostawic orginalne czy wsadzic od 2,4 moze ktos juz tak robil prosze o odpowiedz
mmmk - |13 Sty 2007|, 2007 12:33

ja mialem ten sam problem no i na forum polecono mi... (jak to fajnie i sztucznie brzmi) zeby sprezyny zostawic te co byly jezeli sa cale niz wsadzic jakies tam podroby. no to je zostawilem ale to glownie z powodu braku kasy na to. wymiana samych amorkow duzo dala a sprezyny jezdza ze mna do dzisiaj i jest ok. a pojemosci silnika przy sprezynach wedlug mnie nie maja znacznia bo w katalogach na to podzialu nie ma. no chyba,ze ktos sie tym powaznie zajmie i znajdzie orginal albo po prostu dla lepszego bajeru poudaje przed klientem,ze szuka i zada pare niby powaznych pytan tak dla lepszego bajeru. bo tacy tez sa. znam takich od hamulcow,ze najpierw chcial dokladnie rok samochodu pojemnosc silnika albo najlepiej to VIN zeby mu podac no to se poszukal a pozniej dopiero dal sobie powiedziec o wprowadzonych zmianach :690:
Struna - |15 Sty 2007|, 2007 10:33

remi, od V6 jak dasz a są w dobrym stanie to będziesz miał z deka wyżej przód.
remi - |16 Sty 2007|, 2007 20:18

ale konfort resorwania bedzie ok? mam nadzieje bo amory juz sa uzbrojone jutro zakladam
mmmk - |16 Sty 2007|, 2007 20:26

ja mam 2.0 na sprezynach od V6 i tak szczerze?? zadnej roznicy nie ma i nie czulem a szybciej jezdzilem orginalnym 2.0 i tak samo jezdzil wiec ja jestem prawie na 100% pewny,ze sprezyny sie nie roznia
remi - |18 Sty 2007|, 2007 08:50

wiedz tak jestem juz po wymiania amorkow firmy nk niezle sa naprawde wylapuja wsio tylko cos mi sie zdaje ze jednak jest troche twardszy teraz tylko nie wiem czy czasem to nie wina tych sprezyn od 2,4 albo porostu tak ma byc a jeszcze moze troszke przod bardziej sie podniosl ale znowu moze to byc od amorow bo te stare to lipne byly i nachodzi mnie takie pytanie gdyby okazalo sie ze auto stoi wyzej przez te sprezyny to czy czasem koty sie nie zmienia
Struna - |18 Sty 2007|, 2007 10:05

remi napisał/a:
nie wiem czy czasem to nie wina tych sprezyn od 2,4
a nie mówiłem, przerabiałem temat w kombi MK2 i po założeniu springów od V6 dostała nieziemskiej wysokości na przedzie a tył jak to w scorpio prawie po ziemi :)
remi - |18 Sty 2007|, 2007 13:39

no az takiej nieziemskiej to nie dostal ale wyzej jak bylo napewno ale jezdzi sie niezle a co myslisz o katach mogly sie pozmieniac a na tyl dam amory gazowe i bedzie git a napewno juz tak nie buja jak wczesniej
Struna - |19 Sty 2007|, 2007 10:23

kąty raczej nie ale po takiej robocie to raczej musowo zbieżność do sprawdzenia.
remi - |19 Sty 2007|, 2007 10:35

to jeszcze jedno pytanko do was panowie jakie zastosowac amortyzatory na tył gazowe czy olejówki i oczywiscie firma czy pozostac przy nk czy boge(niby mowia ze to sachs) bo sa w tej samej cenie dzieki za odpowiedz
Struna - |19 Sty 2007|, 2007 10:36

ja kładłem olejaki ale gazówki też spoko mogą iść
remi - |19 Sty 2007|, 2007 11:09

bo wiesz wydaje mi sie ze na gazówkach bardziej sie podniesie tyl ale znowu moze tluc na dziurach jak to mowia trza to sprawdzic ale nie chcial bym stracic na konforcie zeby mi deska stylu nie latala na dziurach
Struna - |19 Sty 2007|, 2007 11:09

akurat amory za wiele do wysokości nie mają.
remi - |24 Sty 2007|, 2007 17:18

wiedz panowie jestem juz po zmiania sprezyn na orginalne takie jakie bylo i jest wszystko cacy tak wiedz mieliscie racje ze na sprezynach od 2,4 bedzie wysoko stal przod teraz to sprawdzilem i potwierdzam
pozdrawiam

Struna - |25 Sty 2007|, 2007 11:21

remi napisał/a:
tak wiedz mieliscie racje ze na sprezynach od 2,4 bedzie wysoko stal
nie no tak se tylko gadałem o dupie marynie - sam to robiłem więc chciałem Ci poradą zaoszczędzić pracy - jak widać lepiej się na własnych błędach uczy :)
mmmk - |25 Sty 2007|, 2007 17:40

albo ja czegos nie rozumiem albo sam juz nie wiem. mam sprezyny od 2.9 a silnik 2.0 i w zyciu nie stoi nic wyzej niz powinno....
remi - |25 Sty 2007|, 2007 19:17

to napewno bylo cos kombinowane bo chyba nie byly orginalne od 2,9 ale napewno nie wiem wiem tylko ze na moich od 2,4 bylo zle a co do twoich rad struna napewno bym cie posluchal ale bylo juz niestety zapozno bo bylem po wymianie bo jak zwykle sie spieszylem
;)

Struna - |26 Sty 2007|, 2007 09:34

mmmk napisał/a:
mam sprezyny od 2.9 a silnik 2.0 i w zyciu nie stoi nic wyzej niz powinno....
może już tak ubite są/były, że się nie podniósł.
marcys - |26 Sty 2007|, 2007 09:38

a w ohc mialem serynje z przodu - i wygladal jak obnizony, mmmk pewnie zmeczone masz juz sprezyny i tyle (jak na 2,9);)
snoorek - |28 Lut 2007|, 2007 21:31

ja zmienilem w moim 2,4 na progresywne H&R (zgodnie z opisem minus 30 mm) - stare mialem takie zuzyte, ze po zmianie ani milimetra nie zmienil wysokosci z przodu, a z tylu tak z 5-10 mm opadl.
po zmianie samochod oszalal - zmienilem najpierw sam przod i juz bylem zaskoczony, a po zmianie 4 szt tak przyczepil sie drogi ze na oponach 205/65 15 to wiecej pracowal na gumie oponyniz na zawiasach :029: ale jak zalozylem mu letnie 205/50 ZR 16 na felgach cossa to nawet ojciec stwierdzil ze siedzi jak przybity. widzialem kiedys w lusterku oczy faceta, ktory trzymal sie za mna na gazete i w jednym zakrecie mial oczy takie ze nie miescily mu sie w szybie czolowej :shock: ja zrobilem zakret swoim pasem i tylko jakos fotel mnie nie chcial,a on przecial zakret zewnetrznym pasem z piskiem oponi natychmiast dal mi spokoj :one:
jesli ktos planuje wydac kilka stowek na sprezyny to ja polecam zalozyc progresywne. 2znajomychma progresy na przedniejosi i tez jest nienajgorzej - nie sa to 4 i to czuc, ale nie jest to fabryka.
wady:
trzeba bardziej uwazac na nierownosciach, przejazdy kolejowe tworza za mnaniewielka kolejke - po prostu nie chce szybko jezdzic po poprzecznych nierownosciach.I jeszcze jedno - komfort wcale nie ucierpial za bardzo - jesli znasz swoj samochod to odczujesz troche roznicy, ale w przyzwoitych granicach. kolezanki z wiekszym biustem na pewno poczuja roznice nawet jesli nie znaja twojego samochodu :690:

ogolnie poziom utraty komfortu w zestawieniu z przyrostem sztywnosci i polepszeniem trakcji wyszedl na DUZY plus :twisted:
jednak konieczne bylo spiecie gory kielichow rozporkami
(tak na marginesie - jak wrzuce sobie motor cossa to przednia rozporke oddam po taniosci bo bede musial zrobic inna)
tyle moich doswiadczen ze sprezynami
pozdrawiam

Struna - |1 Mar 2007|, 2007 09:31

ja miałem samoczynnie obniżoną zawiechę z racji totalnie zużytych tylnych sprężyn i żeby dupą nie wlec po drodze wstawiłem po 4 gumy w każdą sprężynę - auto się utwardziło konkretnie i najlepiej się nadawało do drifftu bo się nie kładło na sprężynach tylko cała energia szła na slide :)
snoorek - |1 Mar 2007|, 2007 13:18

struna-a polecasz jakis upgrade amorkow? Bo sprezynki duzo mi daly ale chce wiecej :twisted: a jak bede zmienial amorki to nie na jakies G tylko na cos lepszego.

O gumach w sprezyny myslalem ale nie mam zaufania do takich rozwiazan - u Ciebie sie sprawdzilo?

moje sprezynki przenosza mniej bujania niz profil opony wiec gdybym jeszcze dolozyl gumy to ciekaweco by wyszlo :roll:

a i jeszcze jedno - na jakich gumach jezdzisz? 205/50 ZR 16? (bo na foto masz felgi cossa a tam tyle przewidziala fabryka - kiedys chcialem szerzej na tylnej osi, ale zeby balon dobrze sie ukladal to na felge cossa max. 215) :neutral:
do slajdow masz jakies specjalne, wezsze, inny profil? bo ja jak planuje polatac boczki to od znajomego gumiarza biore co leci po taniosci - strasznie szybko koncza sie na tylnej osi :zly2: wiec biore co leci a jest tanie - kiedys milicjant po ciemku sprawdzal bieznik a ja akurat wracalem z boczkow -poswiecil, ale nie byl pewien i przejechal reka - wyjal juz pokrwawiona i tylko dlatego ze mialem w bagazniku zapas 2 szt i zmienilem przy nim to nie wzial dowodu :P do domku mialem niedaleko, jechalem powolutku a po ciemaku juz nie chcialo mi sie zmieniac. I oczywiscie trafil sie patrol.
pzdr

Struna - |1 Mar 2007|, 2007 13:28

snoorek napisał/a:
O gumach w sprezyny myslalem ale nie mam zaufania do takich rozwiazan - u Ciebie sie sprawdzilo?
nie miałem kasy na sprężyny więc jako środek zaradczy do podniesienia dupy się sprawdziło :)
snoorek napisał/a:
do slajdow masz jakies specjalne, wezsze, inny profil?
14" zakładałem, zresztą jak wspomniałem, zadzwoń na podany numer to pogadamy :)
snoorek - |1 Mar 2007|, 2007 14:51

ee,to sie tak zdaje - samo zadzwonic to jeszcze nie wszystko - trzeba by jeszcze odebrac ;)
miales wylaczony tel jak probowalem ale thx za namiar - pogadamy niebawem

Struna - |1 Mar 2007|, 2007 15:29

snoorek napisał/a:
miales wylaczony tel
sorka, padłą mi bateria wczoraj i nie zauważyłem - wieczorem dopiero w domku się kapnąłem.