Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - Szarpie...

Vaux - |8 Gru 2006|, 2006 18:36
Temat postu: Szarpie...
Chłopaki powiedzcie mi czy na dobrym tropie jestem - czsami jak ruszam z miajsca to auto szarpie, po wciśnięciu sprzęgła czuje się takie jakby "uderzenie" i widzę że lewarek skrzyni drga w tym momencie...czy można podejrzewać podporę skrzyni biegów o niecne zakończenie żywota czy gdzie indziej szukać problemu?
mattii76 - |8 Gru 2006|, 2006 18:40

moj znajomek mial podobie ale w granadzie i na koncu okazalo sie ze to jakas tam tuleja czy cos takiego metalowo-gumowego na wale pozrywalo mu pare srub i mial takie walenia .
Gruber - |8 Gru 2006|, 2006 18:42

A to nie ktoras ze sprezyn na tarczy sprzeglowej sobie pekla w najlepsze?
VIK - |8 Gru 2006|, 2006 18:52

może jedna z trzech szpilek na wyjściu ze skrzyni biegów, mocująca łącznik wału??
nie minie cię i tak wejście pod samochód

Boni - |8 Gru 2006|, 2006 21:59

Jakby to była szpilka albo guma na wale, to raczej nie przy ruszaniu, a przy jeździe by poczuł, wtedy wajcha przeważnie zamazuje się w oczach od drgań, przy szybszej jeździe ;) Ja bym stawiał na prozaiczne półosie, dyfer albo sprzęgło, no ew. półka pod skrzynią, ale tego też się raczej nie czuje, kiedyś jeżdziłem miesiącami z oberwaną gumą, dopiero jak na wybojach zaczął stukać metal o metal to się ocknąłem :D Tak czy owak czołganie przez pełzanie pod samochód.
Vaux - |9 Gru 2006|, 2006 08:57

Obadam w ten weekend :)

[ Dodano: 2007-03-12, 12:23 ]
No, trochę mi się zeszło z tym sprawdzaniem, byłem dziś u mechaniora i nie zauważyliśmy nic na podporze, jakieś tam nieduże luzy na gumie łożyska pośredniego (ile kosztuje to łożysko i co tam jeszcze by trzeba wymienić bo szumi już trochę jęcząco) No i staneło na sprzęgle...Czy to wystarczy tylko tarczę wymienić czy od razu trzeba wszystko?

Joanna - |12 Mar 2007|, 2007 12:26

up :one: mówisz i masz :)
marcys - |12 Mar 2007|, 2007 13:31

dzialaj dzialaj ja mam podobnie wymiana poduchy pod skrzynia niewiele dala w tym temacie (w innym bardzo wiele bo skrzynia przestała walic o nadwozie;) ) ja czekam na rozpad ale jak to bedzie malo skomplikowna naprawa to moze zrobie;)
WeGeR - |12 Mar 2007|, 2007 20:37

u mnie dokładnie ten sam motyw co opisałeś w pierwszym poście, więc jak już naprawisz to podziel się wiedzą koniecznie ;)
Vaux - |14 Mar 2007|, 2007 15:03

UUUch...za podporę razem z łożyskiem krzyknięto mi w sklepie 3 stówacze...da to radę taniej wyrwać?
boro_10in1 - |14 Mar 2007|, 2007 16:08

Z tego co wiem,to lewarek od biegów nawet w nowym aucie może drgać przy dodawaniu gazu,albo wciskaniu sprzęgła.Co do uderzenia,to mogą byc też półosie,ale niech sie wypowiedzą bardziej doświadczeni koledzy,no ale nie zaszkodzi wejsć pod auto i obadać w jakim stanie są półosie i wał.
Struna - |14 Mar 2007|, 2007 16:57

Vaux napisał/a:
UUUch...za podporę razem z łożyskiem krzyknięto mi w sklepie 3 stówacze...da to radę taniej wyrwać?
oczywiście, ja kupiłem kompletną za 80 zeta nówkę sztukę, kolesi mi znaleźli że transit ma któryś taką samą i sprowadzili taką,
Vaux - |14 Mar 2007|, 2007 18:11

Struna napisał/a:
za 80 zeta nówkę sztukę

Hmm, rozumiem że pewnikiem gdzieś u Ciebie w kraku...Nie masz jakiegoś oznaczenia? Może bym w lublinie bym zapytał...

Struna - |15 Mar 2007|, 2007 09:55

podpora w oryginale ma numer 83BG 4826AB lub AA i do takiej szukaj zamienników
Vaux - |15 Mar 2007|, 2007 15:26

właśnie dzwoniłem do auto-euro w lublinie i powiedzieli mi że prawdopodobnie ta podpora w całości jest u nich za 109 ( samo łożysko z gumą - 78) ale nie był pewny bo numer podany przez Ciebie nie chciał mu wejść, mówił że gdzieś pewnie jakaś spacja albo myślnik dodatkowo musi być
Struna - |15 Mar 2007|, 2007 15:39

Vaux napisał/a:
gdzieś pewnie jakaś spacja albo myślnik dodatkowo musi być

no to tak może :)
83BG 4826 AB lub AA

Vaux - |15 Mar 2007|, 2007 17:58

Dzięki, szukam dalej :-d oby z pozytywnym skutkiem
droidboo - |27 Mar 2007|, 2007 23:57

I co tam wyszło? Jestem ciekaw, bo mam to samo, jak wysprzęglasz, to taki stuk i jeszcze szum, przy ruszaniu potrafi szarpać, przy wrzucaniu wstecznego też lekko szarpnie.
Ja obstawiam sprzęgło raczej, może sprężyna pękła tak jak napisali wcześniej i bywa problem z wysprzęgleniem/dociskiem, tym bardziej, że zauważyłem, że objawy te nasilają się, jak się troche pojeździ po mieście i nagrzeje się wszystko.

marcys - |28 Mar 2007|, 2007 10:02

droidboo, ten szum trwa chwile czu caly czas po wysprzegleniu? ja obstawiam lozysko u ciebie i siebie tylko u mnie to wycisza sie po chwili.
Darek - |28 Mar 2007|, 2007 10:19

Droidboo takie objawy jak mówisz miałem w polonezie zwłaszcza po nagrzaniu szarpanie jak diabli aż miałem wrażenie ze zaraz coś się urwie od szarpania po wymianie sprzęgła wszystko super
droidboo - |28 Mar 2007|, 2007 11:29

marcys napisał/a:
droidboo, ten szum trwa chwile czu caly czas po wysprzegleniu? ja obstawiam lozysko u ciebie i siebie tylko u mnie to wycisza sie po chwili.

Zaraz cichnie.

W polonezie ostatnio sypnęło mi się też sprzęgło. Nie szarpał, ale nie dało się momentami wrzucić biegu, wymiana sprzęgła pomogła.

Ile może kosztować cały komplet sprzęgła do mojego scorpio, razem z łożyskiem na wałku przed skrzynią (bo to chyba o te chodzi) ?

marcys - |28 Mar 2007|, 2007 11:35

droidboo, jest juz taki watek na forum. ta juz sa ceny podane.

Tez mi cichnie po chwili. ale sprzeglo chodzi jak zyleta. Jesli samoregulator łaskawy;)

Szuler - |3 Kwi 2007|, 2007 12:51

marcys napisał/a:
..ale sprzeglo chodzi jak zyleta.

Nic dziwnego, skoro poprzedni właściciel kupił nowe sprzęgło :D :)

Pozdrawiam
Szuler

marcys - |3 Kwi 2007|, 2007 13:35

Szuler napisał/a:
marcys napisał/a:

Pozdrawiam
Szuler

taa. ale o łożysku zapomniał :036:

Szuler - |3 Kwi 2007|, 2007 15:16

marcys napisał/a:
Szuler napisał/a:
marcys napisał/a:

Pozdrawiam
Szuler

taa. ale o łożysku zapomniał :036:

Wymieniał podobno komplet.. Oddał do zakładu, zapłacił kupę kasy, co zrobili zostaje tajemnicą, efekt w każdym razie był widoczny, przestał się ślizgać..

Pozdrawiam
Szuler

marcys - |3 Kwi 2007|, 2007 15:17

łokej, sprzeglo dalej zyleta ale lozysko lipa. ale skrzynia tez wiec do calokształtu pasuje;)
Vaux - |27 Sty 2009|, 2009 23:10

Odgrzeję starocia bo mam pytanko - wymieniono mi stosunkowo niedawno sprzęgło na "sachsa" bo poprzednie szarpało i miało spory luz. Panowie "mechaniory od siedmiu boleści" zostawili stary zacisk bo nowy jak to stwierdzili ciągnął i jest zepsuty (hmm, dziwne?), nowa jest tarcza (podwójny tłumik drgań) i łożysko. Szarpanie znikło z czego się bardzo cieszę ale został spory luz...Czuć go przy ruszaniu i nie jest to luz na dyfrze (tam w zasadzie jest jakiś malutki) ale gdzieś w okolicach skrzynia-sprzęgło bo to stamtąd dochodzą stuki przy przełączaniu biegów (po wciśnięciu sprzęgła jest takie stuk-puk jakby tarcza latała na wałku atakującym skrzyni-tak mi się wydaje). Czy ktoś się spotkał z takim efektem i czy o ile mam rację to ewentualnie da się to naprawić powiedzmy przez wymianę łożyska wałka lub całego wałka?
ford2fast - |27 Sty 2009|, 2009 23:12

Vaux napisał/a:
zacisk

Może chodzi o docisk ? :shock:

[ Dodano: |27 Sty 2009|, o 23:17 ]
Vaux napisał/a:
(po wciśnięciu sprzęgła jest takie stuk-puk jakby tarcza latała na wałku atakującym skrzyni-tak mi się wydaje)

Latania tarczy to chyba raczej nie usłyszysz i nie wyczujesz :)
Najbardziej prawdopodobny wydaje mi się luz na krzyżaku wału napędowego lub tylnym moście/przegubach :roll:
Wjedź gdzieś na podnośnik lub kanał i sprawdź :)
Gdybyś miał luzy na łożysku wałka sprzęgłowego nie byłoby z pewnością stuku :)

Vaux - |27 Sty 2009|, 2009 23:44

ford2fast napisał/a:
Może chodzi o docisk ?

Oczywiście że chodzi o docisk :shock: Nie wiem skąd mi się ten "zacisk" wziął, pewnie dlatego że w drugim wątku czytałem o hamulcach :690:

ford2fast napisał/a:
Najbardziej prawdopodobny wydaje mi się luz na krzyżaku wału napędowego lub tylnym moście/przegubach

Wiem jak hałasuje most i reszta a tutaj we dwóch z Yakuzem sprawdzaliśmy i stuki słychać ewidentnie w okolicach skrzyni ale jeszcze zerknę czy podokręcali mi dobrze tłumik drgań wału chociaż żadnych wibracji nie ma...

pablo19 - |27 Sty 2009|, 2009 23:45

U mnie jest spory luz na dyfrze i w skrzyni, ale się już nie dziwi bo wiem od czego :/
ford2fast - |28 Sty 2009|, 2009 00:05

Vaux napisał/a:
Wiem jak hałasuje most i reszta a tutaj we dwóch z Yakuzem sprawdzaliśmy i stuki słychać ewidentnie w okolicach skrzyni ale jeszcze zerknę czy podokręcali mi dobrze tłumik drgań wału chociaż żadnych wibracji nie ma...

Jeżeli duże luzy byłyby w skrzyni , słyszałbyś głośne wycie :):

Struna - |28 Sty 2009|, 2009 12:48

a może łożyko wałka jest rozsypane albo już dogorewa, a przy wymianie sprzęgła tego nie zmienili.
Vaux - |28 Sty 2009|, 2009 13:23

Kupiłem nowiutkie sachs'a i dałem im do ręki, twierdzili że wymienione...no cóż, na wiosnę sam to rozbiorę o zobaczę co tam się dzieje bo na wszytskich puławskich mechaników nie ma co liczyć a do kraka niestety trochę za daleko :(
Struna - |28 Sty 2009|, 2009 13:24

Vaux napisał/a:
Kupiłem nowiutkie sachs'a i dałem im do ręki
łożysko igiełkowe wału ?
Vaux - |28 Sty 2009|, 2009 15:11

Napisałeś
Struna napisał/a:
łożyko wałka
więc sądziłem że masz na myśli wałek atakujący skrzyni biegów? Takie małe pierścieniowe łożysko...
Struna - |28 Sty 2009|, 2009 15:16

Vaux napisał/a:
więc sądziłem że masz na myśli wałek atakujący skrzyni biegów?
łożysko pilotujące wałek - znajduje się w główce wału silnika, zwane łożyskiem igiełkowym wału.
Vaux - |28 Sty 2009|, 2009 16:28

O tym samym myślimy - mechaniory twierdzą że było wymienione