| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - kompletna wymiana tylnego zawieszenia
WWWojciech - |3 Lis 2006|, 2006 22:59 Temat postu: kompletna wymiana tylnego zawieszenia Czy ktoś z grupowiczów przekładał całe zawieszenie do kombiaka'92 z sedana albo hatchbacka ? Czy te z sedana/hatchbacka pasują do kombi ? Jak to rocznikowo wygląda ? Skoro wahacz z 95 pasuje do 92, to czy będzie pasować cała reszta ? Według Wrocławskiego handlarza będzie No i też koszt 1000zł wraz z belką, a ja mogę mieć komplet za... 350zł :] ale od starszego modelu. Muszę wymienić, bo samochód już okrakiem jezdzi i nie można geometrii ustawić (z powodu jednego nowego wahacza).
Struna - |3 Lis 2006|, 2006 23:05
| WWWojciech napisał/a: | | Według Wrocławskiego handlarza będzie | nie będzie - są inaczej amory mocowane w kombi ( wewnątrz sprężyny ) a w sedanach i liftach jest na zewnątrz srężyny do uchwytu na wachaczu.
WTOM - |3 Lis 2006|, 2006 23:28
wahacze z wieloryba są inne niż w starym
WWWojciech - |3 Lis 2006|, 2006 23:38
Dobrze, ale z kombiaka 95 do 92 powinno pasować ?
Rafał A.(antek) - |3 Lis 2006|, 2006 23:42
nie
WWWojciech - |3 Lis 2006|, 2006 23:51
Przepraszam, ale chyba człowiek z Leśnicy (W-w) który się tym zajmuje, chyba zna się na rzeczy ? Mówi, że są potrzebne minimalne przeróbki,ale da się to zrobić. Nie mam pojęcia jakie to są przeróbki, ale wiem, że się da, bo już w niejednym kombiaku wyprostował koła.
Struna - |3 Lis 2006|, 2006 23:54
| WWWojciech napisał/a: | | Przepraszam, ale chyba człowiek z Leśnicy (W-w) który się tym zajmuje, chyba zna się na rzeczy ? | to po co tutaj pytasz - jak się zna to niech Ci to da na piśmie lub założy i po krzyku.
irek - |3 Lis 2006|, 2006 23:55
jak się zna to niech Ci to przełozy - gratulacje i powodzenia
Stefan - |3 Lis 2006|, 2006 23:56
Witam! Nastepny lepszy od fabryki! Pozdrawiam.Stefan.
WTOM - |4 Lis 2006|, 2006 00:30
gość jest drogi jak cholera, i często rzeźbę robi, znajomemu wstawiał manuala zamiast ASB do wielorybka, później sypało mu się sprzęgło i nne rzeczy.
Gościu też skupuje podstawy kolektora ssącego od 2.0 16V za <200zł dokłada górę dorobioną przez "rzemiosło" i sprzedaje do 2.3 zamiast plastikowego za grubo ponad 800zł
WWWojciech - |4 Lis 2006|, 2006 00:39
Zadam pytanie w inny sposób : to co zrobić z zawieszeniem aby koła się nie rozjeżdżały jak u żaby ? Widzę, że ów fachman nie tu mile widziany. Fakt, jego kolega już jest bardziej kumaty i szanuje klientów, oraz uznaje reklamację części które u nich się zakupiło.
blasta - |4 Lis 2006|, 2006 00:50
no za wysokosc zawiasu odpowiada w kombi nivomat.. jezeli wahacze sa proste i nieuszkodzone to nie ma sie co ich czepiac (a niec nie pisales ze sa krzywe czy cos..) u Ciebie za wysokosc tylka odpowiadaja nivo.. nivomat to amor ktory sam trzyma wyskosc zawieszenia a nie robi tego sprezyna jak w autach normalnie to jest.. a ze konstrukcja zawieszenia jest w scorpio taka ze im nizej dupa siedzi tym bardziej kola sie robia /---\ jak podniesiesz tylek poprzez wstawienie nowych nivomatow to zawias wroci do niemal |---|
WWWojciech - |4 Lis 2006|, 2006 01:02
Jeden z wahaczy pękł. Takich cyrków ze sprowadzeniem durnego wahacza to jeszcze w życiu nie widziałem.
WTOM: "Leśnica" zaproponowała taką kwotę za wahacz,że u konkurencji mogłem spokojnie za to 2 sztuki kupić!
Niestety lenistwo, pazerność owego człowieka przeszła najśmielsze granice dobrego wychowania i przy próbie kupna u niego usłyszałem "na razie są w samochodzie i nie chce mu się demontować". Marketing i obsługa klienta pierwsza klasa. Jednak jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. Wojcieszów nie miał żadnych wahaczy.
W efekcie końcowym został zamontowany wahacz w wersji od 95, jak się później dowiedziałem. Geometrii już się nie da ustawić, teoretycznie jezdzi bokiem, a na nowych oponach wyrzuca nawet na prostej drodze , o zakrętach nie wspomnę.
Jutro przejadę się do Carosa i powiem im o nivomatach, to może coś poradzą. Na razie nie odbierają telefonu (urlop mają, czy co ?).
blasta - |4 Lis 2006|, 2006 01:11
wstaw wahacze od tego co maja byc... moze sie roznia dlugoscia albo sa inaczej sentrowane i nigdy ich nie ustawisz.. szukaj na allegro przeciez tyle tego sciagneli na czesci.. wahacze to podstawa maja byc dobre i od modelu ktory masz pozniej dopiero walcz z nivo bo to jakby ma kolosalnie mniejsze znaczenie dla Twojego bezpieczenstwa
Rafał A.(antek) - |4 Lis 2006|, 2006 01:33
wahacze do kombi przejsciówki to ok 200 -300zł sztuka, od wieloryba sa inne mocowaia i dlugosci przez co samochod traci geometrie. nie rozumiem poco robic takie rzeźby.
WTOM - |4 Lis 2006|, 2006 01:38
wahacze w starych scorpio (niezależnie od typu) sa takie same jak w ścierwie. zadzwoń do kolegi na Strachowice 0606322416 może ci coś znajdzie, jak coś to stoi swieży kombiaczek (ale wieloryb)
WWWojciech - |4 Lis 2006|, 2006 01:45
Dziękuję Wszystkim za porady. Jutro [dziś] zacznę coś z nim robić
mmmk - |4 Lis 2006|, 2006 06:55
a czy taka rzeba by nie przeszla jakby sie wymienilo cala tylna belke?? bo punkty jej mocowania chyba we wszystkich scorpio sa takie same?? przynajmniej ja kiedys mialem "plana" wstawic cale przednie zawieszenie od wieloryba do swojego i mialo sie dac tylko,ze zakup potrzebnych elementow dorownywal cenie calego samochodu no to moze z tylnym tez by sie tak dalo... tylko po co skoro to by kosztowalo tyle,ze ho ho i jeszcze kilkaset zl
pozdrawiam
maciek
Struna - |4 Lis 2006|, 2006 21:32
| mmmk napisał/a: | | jakby sie wymienilo cala tylna belke?? | a od kiedy to Scorpio jakąś belkę ma ? przecież to niezależne dwuwachaczowe zawieszenie jest.
bigdaaddy - |4 Lis 2006|, 2006 21:47
| Struna napisał/a: | | a od kiedy to Scorpio jakąś belkę ma ? przecież to niezależne dwuwachaczowe zawieszenie jest |
A wahacze to do czego sie przykreca? Jest przeciez belka. W maluchu to sie do budy przykrecalo wahacze.
Struna - |4 Lis 2006|, 2006 21:54
| bigdaaddy napisał/a: | | A wahacze to do czego sie przykreca? | tylne ? do podłogi na uchwytach przecież.
bigdaaddy - |4 Lis 2006|, 2006 22:20
Struna, coś chyba niewyspany
Struna - |4 Lis 2006|, 2006 22:25
łeeee - ten wygibus belką zwiecie ?? belka to dla mnie jest w audi 80 czy 100 - prosty jak drut kawał szpeja a nie taki paragraf.
Struna - |4 Lis 2006|, 2006 22:27
ano w szpitalu jeszcze.
mmmk - |4 Lis 2006|, 2006 23:39
no chodzilo mi o to powyginane
pozdrawiam
maciek
|
|