| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - Jak odpowietrzyć sprzęgło w wielorybie ?
piter74 - |26 Wrz 2006|, 2006 21:17 Temat postu: Jak odpowietrzyć sprzęgło w wielorybie ? Szukałem jakiegoś tematu na ten temat, ale niczego nie znalazłem.
Jeżeli komuś by się chciało, to niech opisze łopatologicznie, krok po kroku, jak odpowietrzyć sprzęgło w wielorybie. Gdzie i co mam znaleźć, co odkręcić, itp.
Z góry dziękuję za wyrozumiałość i odpowiedzi.
Pozdrawiam, Piotrek.
adamussco - |27 Wrz 2006|, 2006 13:52
Jeśli jest podobne jak przy polonezie to wydaje mi się, że zasada podobna zalewasz płyn pompujesz trzymasz i odkręcasz odpowietrznik wysprzęglika i tak aż do całkowitego braku powietrza w płynie, nie zapominając dolewać płynu do zbiorniczka, nie wiem czy pompkę też się odpowietrza, jak co to korygujcie
Rafał A.(antek) - |29 Wrz 2006|, 2006 03:02
dokladnie, odpowietrznik jest w wysprzegliku, zasada powyzej
piter74 - |29 Wrz 2006|, 2006 19:22
Na początku dziękuję za odpowiedzi.
Jednak prosiłbym o bardziej szczegółowy odpis, gdzie dokładnie znajdę ten odpowietrznik.
Miałem kiedyś terenówkę i tam odpowietrznik wysprzęglika był jak na dłoni, a tutaj nie mogę go znaleźć. Zaglądałem od góry, z kanału i nie mogę go znaleźć.
Czy wszystkie wieloryby mają hydrauliczne sprzęgła?
A może ten odpowietrznik jest schowany w jakiejś obudowie.
Napiszcie mi proszę dokładnie, jak dla dziecka z pierwszej klasy, w którym miejscu znajduje się ten odpowietrznik.
Pozdrawiam, Piotrek.
Kistek - |30 Wrz 2006|, 2006 21:45
Patrząc od przodu samochodu po lewej stronie obudowy skrzyni biegów , tuż za łaczeniem z silnikiem jest prostokątny otwór może być tam zaslepka. w tym otworze sterczy rurka na końcu której jest odpowietrznik. Poszukaj sobie klucza 8mm mocno wygiętego bo odpowietrznik jest schowany w obudowie.
zztop2 - |30 Wrz 2006|, 2006 22:13
| piter74 napisał/a: | | Szukałem jakiegoś tematu na ten temat, ale niczego nie znalazłem. | a jakie masz objawy ???? ze to jest sprzeglo nieodpowietrzone???
piter74 - |1 Paź 2006|, 2006 12:09
Wielkie dzięki za odpowiedzi!
Objawy mam takie:
Jak stoję, to wszystkie biegi wchodzą bez problemu, a gdy już ruszę, to mam problem z wbiciem 2.
Gdy jadę szybciej, to przy przełączaniu na wyższe biegi jest małe zgrzytnięcie.
Myślę, ze to sprzęgło. Ale przed wydaniem pieniędzy na nowe, chciałbym sprawdzić czy jest odpowietrzone.
Pozdrawiam, Piotrek
fiebik - |1 Paź 2006|, 2006 20:08
hmm... mógłby się VIK wypowiedzieć. może to nie sprzęgło tylko problem z synchronizatorami?
zztop2 - |1 Paź 2006|, 2006 20:28
kurka ja mam wrazenie jakby u mnie zaczynalo sie slizgac, kurka pewnie trezba zbierać na nowe z tego co słyszałem to spory koszt, ktoś juz przerabiał w wielorybie ten temat??
Rafał A.(antek) - |2 Paź 2006|, 2006 01:38
taaa ok 600 zł w uzywko regeneracji 1400 jak nowki trza bylo lawety nie targać?:)
Danielos - |8 Paź 2006|, 2006 17:01
Witam, mam kilka pytan nie jako zwianych z tematem. Od jakiegos czasu troszke slizgalo mi sie sprzeglo, aktualnie slizga sie i to bardzo. Zamierzam dac tarcze do regeneracji (nabicie okladzin od 60-80zl zalezy gdzie) i pewnie powinienem wymienic lozysko oporowe. Jakie lozysko powinienem kupic, o jakich wymiarach czy parametrach? Gdzie w Warszawie za rozsadne pieniazki mozna kupic takie lozysko do Scorpio'95 2.0 DOHC 8V Manual?
Czy regeneruje sie gdzies dociski i po czym poznac ze jest juz do wymiany?
Na co zwrocic szczegolna uwage przy wymianie sprzegla?
Z gory dziekuje za odpowiedz
Struna - |9 Paź 2006|, 2006 10:33
Danielos, się okaże, czy potem będzie to wogóle się nadawało do jazdy - niewyważone sprzłęgło może nieźle dawać popalić.
kuba - |9 Paź 2006|, 2006 10:41
Na mój gust to raczej sprzęgło masz odpowietrzone, ono samo z siebie się nie zapowietrzy. Generalnie szykował bym kaskę na nowe sprzęgiełko. Co do regeneracji, to dużo zależy gdzie i jak robią. U mnie w Bielsku jest zakład regenerujący sprzęgła i robia na b. wysokim poziomie.
Danielos - |9 Paź 2006|, 2006 10:45
Struna, z tego co wyczytalem na jakims innym forum to takie regenerowane tarcze spisuja sie bardzo dobrze. Nie wiem tylko jak sprawdzic czy docisk wciaz spelnia swoje zadanie.
Kuba, a czy docisk tez sie regeneruje. No bo tarcze to na 100% i gadalem juz z ludzmi co maja regenerowane tarcze i sa bardzo zadowoleni, zadnych drgan.
Struna - |9 Paź 2006|, 2006 10:52
| Danielos napisał/a: | | a czy docisk tez sie regeneruje | ja sobie nie wyobrażam w jaki sposób mógłby być regenerowany docisk ??
Stefan - |9 Paź 2006|, 2006 11:48
Witam! "Zeletki" sie ostrzy....a taki docisk! Pozdrawiam.Stefan.
|
|