Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

LPG - GAZ - Dużo jara gazu

__Robert__ - |22 Sie 2006|, 2006 21:59
Temat postu: Dużo jara gazu
Witam Wszystkich
Mam problem tego typu, otóż Scorpio na instalacji II generacji pali ponad 20 litrów gazu. A wszystko zaczęło sie o d padnięcia zaworu wolnych obrotów, gdy usterke usunąłem to przy okazji spuściłem syf z parownika i od tego czasu spalanie wzrosło o 7 litrów. Posiadam interfejs i softa więc sobie wyregulował instalke jak należy, ale spalanie nie zmalało. Sonda pracuje elegancko 0,2-0,8 na wolnych i na wysokich obrotach. Byłem u gaziarza ale nic nie zrobił bo mówił że wszystko gra, sprawdził szczelność. Rozebrałem parownik i membrama była zapaćkana taką oleistą mażią, to pewnie ten spuszczony syf z parownika. Mebrama jest lekko pofałdowana ale nie strasznie mocno. Na tym parowniku przejechałem dopiero 22kkm. Co to może być bo obawiam sie że właśnie membrama jest do wymiany. Może macie jakieś inne pomysły. Bardzo proszę o pomoc.

megalith - |22 Sie 2006|, 2006 22:28

__Robert__ napisał/a:
Posiadam interfejs i softa więc sobie wyregulował instalke jak należy, ale spalanie nie zmalało.

Widocznie albo źle wyregulowałeś, albo masz nieszczelność gdzieś, bo żeby ohac 20 zechlał to mało prawdopodobne mimo wszystko.

__Robert__ napisał/a:
Mebrama jest lekko pofałdowana ale nie strasznie mocn

Ja miałem pękniętą i jeździł paląc tylko 15.

__Robert__ napisał/a:
Może macie jakieś inne pomysły.

Załóż BLOSa :P

mmmk - |22 Sie 2006|, 2006 22:34

mi ohc przy nieszczelnym ukladzie zuzyl ( no bo przeciez nie spalil) 50 litrow gazu na 100km (znaczy nie az 50 litrow ale takie mi wyszlo srednie spalanie) a nieszczelnosci latwo sprawdzic "mydlinami" i pedzelkiem po instalacji i jak sie pieni albo sa bańki to juz wiadomo.
pozdrawiam
maciek

__Robert__ - |22 Sie 2006|, 2006 22:48

mmmk pisałem że szczelność sprawdzona przez gaziarzy, może to spalanie spowodowane jest zużyciem silnika, bierze mi olej, no i może są do regulacji zawory. A jeszcze powidzcie mi jak prawidłowo powinien być ustawiony zapło n na gazie, bo gaziarz powiedział mi dzisiaj ze powinien być przyśpieszony, ale wtedy będzie spalanie tzw stukowe na beni. Instalacje ustawiałem juz nie pierwszy raz i mam nadzieje że ustawiona jest prawidłowo, ale jak będzie tak dalej palił to chyba pojadę do innego gaziarza i zobaczymy co poradzi. Co do blosa to nawet o nim dzisiaj myślałem, ale nie chcę w niego juz ładować forsy bo zamierzam sie przesiąśc na cosik innego.
megalith - |22 Sie 2006|, 2006 22:56

__Robert__ napisał/a:
bierze mi olej, no i może są do regulacji zawory.

No ale nie zaczął Ci brać oleju od dudrania z reduktorem, więc tu szukaj winnego.

Co do zapłonu - nie jestem pewien, ale chyba nawet OHAc ma samoregulację zapłonu, więc i tak wróci do swoich ustawień jak nim pokręcisz.

__Robert__ - |22 Sie 2006|, 2006 23:03

[quote="megalith"]
__Robert__ napisał/a:
bierze mi olej, no i może są do regulacji zawory.

No ale nie zaczął Ci brać oleju od dudrania z reduktorem, więc tu szukaj winnego.

Nie rozumiem co to jest "dudranie" Czy może sz napisać o co chodzi?

Stefan - |22 Sie 2006|, 2006 23:17

Witam! O ile ustawiles "oszczednie" to takie moga byc skutki.Dziwie sie ze po tym przebiegu masz tak zanieczyszczony reduktor.Jesli membrany nie sa gladkie i elastyczne(szczegolnie na niskim cisnieniu) to zapomnij o prawidlowej pracy reduktora.Pozdrawiam.Stefan.
marcys - |23 Sie 2006|, 2006 07:36

Robert a duzo tego syfu miales z parownika? bo ja w swoim starym (baardzo starym) parowniku w poprzednim aucie to sie z bieda kropla nazbierala. Rozumiem ze jedyna operacja bylo spuszczenie mazi - i wtedy zaczal palic wiecej? Jak masz model parownika? wymiana membran moze pomoc ale to zalezy nie wszystkie modele sie oplacają. a blosa kupujesz-jezdzisz-sprzedajesz-wyjmujesz:) Ja wlasnie dochodze do ladu ze spalaniem - wlasnie zszedl do 15,8. Ohac tyle bral;) (jak mial dobry humor:) )
__Robert__ - |23 Sie 2006|, 2006 18:06

http://www.fotosik.pl/pok...e21b68f2cb.html

To jest ten parownik. Syfu ( taka brązowa maź ) było ok Cwiartkę szklanki do herbaty. Jutro kolega ma mi sprzedać nowy parownik Landi Renzo 140HP i zobacze co sie bedzie działo. Narazie jeżdżę na tym co mam ale jutro robie podmianke, wyreguluje i zobaczę jaki będzie efekt tej operacji.

Stefan - |23 Sie 2006|, 2006 18:29

Witam! 1.Zmien stacje na ktorej tankujesz-tak duza zawartosc "oleju" przy tym przebiegu nie wystepowala nawet na poczatku lat 90.Prawdopodobnie jest to rosyjski gaz(LUKOIL).2.Wez ten reduktor i podjedz do Artura na Tama Pomorzanska 13(?)- on to obejrzy,zlozy i wyreguluje za pare zlotych.Pozdrawiam.Stefan.
__Robert__ - |23 Sie 2006|, 2006 21:41

Stefan jutro kupuje od kolesia drugi parownik 140HP za nieduże pieniądze i wkładam nowy. Wyreguluje go zobacze co bedzie. Tankuje na Statoil i na schell-u i czasami na BP
Stefan - |24 Sie 2006|, 2006 00:32

Witam! Ja czegos takiego przez lata nie widzialem! Ale sprawdz.Gdyby cos daj znac.Pozdrawiam.Stefan.
Srebrny - |24 Sie 2006|, 2006 10:28

Moim zdaniem niepotrzebnie rozbierałes parownik.Zanieczyszcenia o oleistej strukturze, nie są mocno destrukcyjne.Niszczące dla parownika(przyśpieszające zużycie) są zbyt duże skoki temperaturowe (zimowe zbyt szybkie przejścia na LPG z Beni).Mając instalacje nawt II generacji podstawowa regulacja zawsze dotyczy parownika.Sterownik koryguje nastawienia, adaptuje do wskazań sondy lambda. oszczedza środowisko i wspomnianą sondę, dobrze ustawiony zmniejsza trochę zużycie LPG.
__Robert__ - |24 Sie 2006|, 2006 20:40

Cześć Orły
No i kumpel zrobił mnie w hu..... , nie przyniósł mi parownika, kit z nim nie kupuje od takich ludzi, ale mniejsza z tym. Panowie dzisiaj poszedłem i jeszcze raz wyregulowałem instalkę, tym razem na tzw "bąbelki", pojężdżę troche i zobaczę ile tym razem mi spali, jak będzie lipa to jadę do gaziarza i zapłacę, niech on się dobierze do instalki. Stefan podaj mi może to miejsce które kiedyś na forum podawałeś, czy to właśnie na Tamie Pomorzańskiej?

Stefan - |24 Sie 2006|, 2006 20:50

Witam! Pewnie chodzi o Marka z Nehringa 11 (myjnia i "Gaz-Tech). Artur z tamy zrobi to od reki u Marka trzeba poczekac.Pozdrawiam.Stefan.
__Robert__ - |24 Sie 2006|, 2006 20:57

To w takim układzie podjadę do Artura, ale to w przyszłym tygodniu, po testach.
Narazie Ci Stefano Wielkie Dzieki :706:

marcys - |25 Sie 2006|, 2006 09:23

qrcze robert oswiec mnie co to te "babelki" bo jakos mi sie to kojarzy ale nie z gazem;)
fiebik - |25 Sie 2006|, 2006 09:36

faktycznie regulacja gazu na babelki to ciekawostka - o so chodzi.
Stefan - |25 Sie 2006|, 2006 16:19

Witam! Bardzo stara metoda! Troche wprawy i wkladamy szlajf wychodzacy z reduktora do naczynia z woda i srobeczka od biegu jalowego pokrecamy tak zeby ustawic na granicy wyplywu.przy okazji sprawdza sie szczelnosc reduktora.Pozdrawiam.Stefan.
__Robert__ - |25 Sie 2006|, 2006 20:38

No i Stefanek powiedział o co chodzi, Tylko trzeba zasilić elektrozawór na parowniku ( +12 V ) zakręcić wpierw dwie śruby - bieg jałowy i czujność membramy - i potem po zasileniu elektrozaworu odkręcić wąż który idzie do miksera i włożyć go do naczynia z wodą i wówczas odkręcić lekko śrubę regulacji biegu jałowego i patrzeć jak wypływają z węża bąbelki. Ja ustawiłem na początek jeden bąbel na sekundę ale na wysokich go muliło więc troszeczkę odkręciłem wyregulowałem na laptopie skład mieszanki i to wszystko. Dzisiaj wymieniłem membramy na nowe bo dalej jara jak smok. Zobaczymuy jaki to da efekt. Słuchajcie a czy regulacvja zaworów może pomóc bo nie regulowałem dość długo?
Stefan - |25 Sie 2006|, 2006 21:18

Witam! Tak. W moim OHC jak slabl i zuzycie wzrastalo to przeregulowywalem zawory.Z reguly na zaworach "podpartych" dawalem +0,1 mm.powodowalo to "uklepanie "gniazda.Pozdrawiam.Stefan.
marcys - |28 Sie 2006|, 2006 08:43

watpie zeby cos dalo. a regulacja ciekawa;)
__Robert__ - |2 Wrz 2006|, 2006 14:15

Słuchajcie a czy rozregulowany przepływomierz może spowodować duże spalanie gazu, jeśli tak to jak go najprościej wyregulować ( śruba z dołu ) bez analizatora spalin?
Kevin Xy - |2 Wrz 2006|, 2006 17:31

__Robert__ napisał/a:
Słuchajcie a czy rozregulowany przepływomierz może spowodować duże spalanie gazu,

moze, u mnie robil 27 na 100

Stefan - |2 Wrz 2006|, 2006 17:48

Witam! Przeplywomierz powinien chodzic lekko bez zaciec i na gazie tyle powinno wystarczyc.Pozdrawiam.Stefan.
__Robert__ - |4 Wrz 2006|, 2006 22:30

Temat rozwiązany, wina była po stronie przepływomierza, wyregulowany i wszystko wróciło do porządku. Na razie temat uważam za zamkniety. UFF