| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - Synchronizator
Szuler - |6 Sie 2006|, 2006 12:47 Temat postu: Synchronizator Synchronizator - to się naprawia czy się nie opłaca i lepiej wymienić całą skrzynie? . Jeśli tak to sobie odpuszcze. Objaw mam ten sam co Raf7 z tego co czytam. Jak na jedynce jadę dynamicznie to problem z wbiciem dwójki... Generalnie mam wrażenie, że 2 i 4 wchodzą ciężej.. Jest jeszcze taka sprawa, jak stoję na luzie, wduszam sprzęgło i zapinam jedynkę to słyszę jakby walnięcie pod samochodem, raczej w tylnim moście..
Co do problemów z dwójką to dobrze kojarzę, że to walnięte synchornizatory? Przy normalnej jeździe biegi wchodzą w miarę ok, ale zauważalnie ciężko, w każdym razie po paluszku ich nie wrzuce... . Generalnie nie jest to coś co uniemożliwia jazdę ale ja lubię jak w samochodzie wszytko działa tak jak powinno...
Najchętniej to bym automata zapodał Ale na to kasy nie mam...
Pozdrawiam
Szuler
Stefan - |6 Sie 2006|, 2006 15:47 Temat postu: Synchronizator Witam! Regula jest ze nigdy nie sypie sie sam synchronizator tylko razem z nim "leci" przesowka zesprzeglajaca i zeby korony.Nie widzialem tez zeby ktos zadawal sobie trud ustawienia luzu synchronizatora(Adam pewnie sie usmiecha) co jest bardzo istotne. moim zdaniem nalezy poszukac swiezej skrzyni co bedzie znacznie tansze od eksperymentow.Pozdrawiam.Stefan.
Adam_2000 - |6 Sie 2006|, 2006 16:28
Szuler, z tego co piszesz, to w/g mnie wcale nie kwestia synchronizatorów, tylko sprzęgła (nie wysprzęgla do końca) albo oleju w skrzyni.
Na sprzęgło, albo zły olej wskazuje to :
| Szuler napisał/a: | | jak stoję na luzie, wduszam sprzęgło i zapinam jedynkę to słyszę jakby walnięcie pod samochodem, raczej w tylnim moście.. |
Stefan - |6 Sie 2006|, 2006 16:35
Witam! Prawda. Nie doczytalem postu do konca. Przy wlaczaniu biegu nie moze byc zadnych pukniec-stukniec.Tak jak pisze Adam sprawdz najpierw sprzeglo.Hipolu tez majsterkowicze do skrzyni lubia nalac.Co do synchronizatora jak wyzej.Pozdrawiam.Stefan.
megalith - |6 Sie 2006|, 2006 19:08
Jak na zimnej skrzyni puści sprzęgło na luzie i auto się nie próbuje poruszyć to olej jest ok
Szuler - |6 Sie 2006|, 2006 22:13
Jak sprawdzić olej czy jest dobry? A może to kwestia że jest jego za mało?
Co do sprzęgła to mnie się wydaje, że chodzi dobrze... Na pewno się nie ślizga, przy niskich obrotach biegi wrzuca bez problemu choć jak pisałem biegi mogłyby wchodzić lżej.. A skoro mówicie, że może nie wysprzęglać do końca to co można z tym zrobić, jest jakaś regulacja?
A to uderzenie przy wbijaniu jedynki jest w momencie jak mam samochód na luzie, sprzęgło nie wciśnięte - i następnie wciskam sprzęgło i jedynka i jest takie delikatne bum.. Nie dzieje się to zawsze ale jednak bardzo często.
Pozdrawiam
Szuler
Stefan - |6 Sie 2006|, 2006 23:01
Witam! Olej sprawdza sie wykrecajac korek wlewu. Powinno byc rowno z krawedzia.Jesli jest za malo biegi moga wchodzic z oporem.Olej jezeli nie masz pewnosci profilaktycznie wymien.Pozdrawiam.Stefan.
pablo19 - |7 Sie 2006|, 2006 00:37
Takie bym u mnie też występuje czasami ale szczerze mówiąc to sobie tym głowy nie zajmuje. Ciężkie wkładanie biegów może być spowodowane wyrobieniem się elementów plastykowych przy tym całym mechaniźmie przy lewarku zmiany biegów, który jest przykręcony do główki skrzynie, przynajmniej tak było u mnie w MT75.
Struna - |7 Sie 2006|, 2006 16:42
| Stefan napisał/a: | | Olej jezeli nie masz pewnosci profilaktycznie wymien | też polecam - w sumie wydatek niewielki a masz święty spokój i pewność czym jeździsz - ja swojej zaaplikowałem Valvoline ATF Maxlife.
Szuler - |8 Sie 2006|, 2006 22:26
No więc sprawdziłem dziś olej. Po odkręceniu korka zaczeło się przelewać delikatnie więc jest ok . Kolor czerwonawy, konsystencja dobra, ogólnie olejek wyglądał cakiem dobrze.
Pozdrawiam
Szuler
Adam_2000 - |8 Sie 2006|, 2006 23:21
No to teraz sprawdź, czy nie masz zapowietrzonego sprzęgła.
Stefan - |8 Sie 2006|, 2006 23:30
Witam! O ile jest hydrauliczne sprzeglo to nalezy nacisnac kilkakrotnie i wowczas probowac wlaczyc bieg.O ile wystapi znaczna poprawa to tak jak Adam pisze jest zapowietrzone sprzeglo.Pozdrawiam.Stefan.
olcha20 - |10 Sie 2006|, 2006 11:38
| Stefan napisał/a: | | Witam! O ile jest hydrauliczne sprzeglo to nalezy nacisnac kilkakrotnie i wowczas probowac wlaczyc bieg.O ile wystapi znaczna poprawa to tak jak Adam pisze jest zapowietrzone sprzeglo |
No i u mnie jest dokłądnie tak samo - objawy identyczne jak Szulera. Po parokrotnym wciśnięciu sprzegla - o niebo lepiej.
Jak odpowietrzyć sprzęglo??
Struna - |10 Sie 2006|, 2006 14:53
| olcha20 napisał/a: | | Jak odpowietrzyć sprzęglo?? | use search feature
Szuler - |12 Wrz 2006|, 2006 14:50
| Struna napisał/a: | | olcha20 napisał/a: | | Jak odpowietrzyć sprzęglo?? | use search feature |
Chyba godzinę już szukam i dupa... Wszędzie widzę tylko pytanie i zero odpowiedzi, czasami widać Twoją odpowiedź, że już gdzieś to było napisane ale nie pamiętasz gdzie
PS. Dlaczego na każdym forum opcja search jest taka do dupy, że jak czegoś potrzeba to nic nie można znaleźć...?
Pozdrawiam
Szuler
Rafał A.(antek) - |12 Wrz 2006|, 2006 18:17
odpowietrzenie sprzegla, zalewasz płyn hamulcowy, wlazisz pod samochod i odpowietrzasz sprzeglo tak jak by to byl 5 zacisk hamulcowy
remi - |13 Wrz 2006|, 2006 13:06
witam to ja moze sie podepne do twego postu W mojej skrzyni jest cos takiego jak wlanczam 2 to slychac jakby taki klekot(cos jakby dwie kulki w reku) i podobnie jest przy 3 przyczym biegi chodza wszystkie lekko bez oporow i dzieje sie to tylko wtedy przy dynamiczniejszym ruszaniu przy spokojnej jezdzie nic sie nie dzieje moze ktos sie spotkal z czyms takim
Struna - |13 Wrz 2006|, 2006 15:49
| Szuler napisał/a: | | PS. Dlaczego na każdym forum opcja search jest taka do dupy, że jak czegoś potrzeba to nic nie można znaleźć...? | bo jest w cholerę OT w każdym temacie a i same tytuły tematów są zazwyczaj z dupy - ciężko wtedy skonstruować sensowne zapytanie do bazy.
remi - |13 Wrz 2006|, 2006 20:25
a co z moim pytaniem nikt nie ma jakiejs koncepcji jeszce dodam ze typ skrzyni to n9 i wlasnie slychac to jakby przy lewarku jakies ciegna
Struna - |14 Wrz 2006|, 2006 09:30
remi, pewnie synchronizatory są już takie sobie.
marcys - |14 Wrz 2006|, 2006 14:38
nie martw sie remi to zgonu jeszcze daleko skoro biegi jakos wchodza. u mnie dwojka to wchodzi opcjonalnie
remi - |14 Wrz 2006|, 2006 18:40
dobra i taka pociecha
czyli jezdzic tylko mnie dziwi ze wczesniej bylo wszystko dobrze a po wymianie sprzegła wszystko zaczeło wychodzic Czyli z tego wniosek lepiej nic nie ruszac
Struna - |15 Wrz 2006|, 2006 12:35
| remi napisał/a: | | po wymianie sprzegła wszystko zaczeło wychodzic | może coś jest źle poskładane.
remi - |15 Wrz 2006|, 2006 21:26
moze bo juz sam nie wiem co to moze byc sprawdzilem i slychac to jeszcze jak mocno przygazujesz na 1 i puscisz gaz i znow dasz gwałtownie w pedal to jakby cos tam w skrzyni latalo efekt taki jak puszke z areozolu wezniesz pusta i poruszasz to kulka stuka w niej podobnie wlasnie cos stuka jakby w skrzyni a i odrazu tego nie bylo teraz dopiero zaczelo
Struna - |17 Wrz 2006|, 2006 01:44
to jakby conieco niepokojące odgłosy - może jednak faktycznie coś źle poskładane.
|
|