Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - CIĄG dalszy o wspomaganiu

windykatorek - |2 Sie 2006|, 2006 22:22
Temat postu: CIĄG dalszy o wspomaganiu
witam wymieniłem pompe wspomagania i dalej to samo autko pływa po ulicy ciezko chodzi układ kierowniczy kierowniaca nie wraca do swojej pozycji po zakrecie , jak rano odpalam autko i temperatura jest okolo 20 stopni na dworzu to wspomaganie chodzi jak nowe jesli stane w korku lub na dworzu jest 29 stopni wspamganie kierownicy szalej cos sie nagrzewa tylko co i jak i gdzie dipol od chłodnicy oleju wspmagania jest ok i jest przed chłodnica klimy normalnie brak pomysłów , mam do sprzedania pompe wspomagania kierownicy do 2,0 16v dohc
a wogole to wku......mnie spalanie lpg czy jest skrecony czy rozkrecony czy bogaty czy ubogi zawsze pali ponad 15 na miescie i 12-13 na trasie

Struna - |3 Sie 2006|, 2006 11:01

windykatorek napisał/a:
zawsze pali ponad 15 na miescie i 12-13 na trasie
no t dosyć ok wynik - o co Ci chodzi ? nie wierz w mity spalanie po 9 l na 100 itd. jak korzystasz z dynamiki auta to nie mam mowy o takich extremalnie niskich wynikach.

a co do wspomy to zostaje Ci listwa

Jasny - |3 Sie 2006|, 2006 12:06

Struna napisał/a:
a co do wspomy to zostaje Ci listwa

Witam
Potwierdzam te słowa, miałem to samo z początku roku w moim bilidzie. Wymieniłem pompe, przewody i dalej to samo, a jak zmieniłem listwę to sie uspokoiło.
Pozdrawiam Jasny

windykatorek - |3 Sie 2006|, 2006 15:26

tak widze ze z tym spalaniem niewiele wykombinyuje , maiełm tez plan wyciagnać krokowca i wstawić zwykły registerek może w ten sposób by coś się udało siągnąć w dół ale dynamika pewnie legnie w gruzach :) a odnosnie listwy to tez tak sie obawiam ze ona bedzie do wymiany pomimo że nie cieknie
Jasny - |3 Sie 2006|, 2006 15:44

No właśnie kolego moja też nieciekła, a szlak ją trafił :702:
Rafał A.(antek) - |4 Sie 2006|, 2006 18:36

moze listwa jest za ciasno skrecona :)
windykatorek - |4 Sie 2006|, 2006 20:32

ee to by było zbyt piekne hehehhe sprawdziłem to na początku
Rafał A.(antek) - |4 Sie 2006|, 2006 21:08

czyli co jest jak sie nagrzeje to przestaje wspomagac czy jak?
windykatorek - |4 Sie 2006|, 2006 21:24

dokładnie
olej robi sie ciepły i wspomaganie ginie w pewnym stopniu ,jest ale juz nie takie ze kierownica wraca do swojego polozenia chwilka jazdy olej ostygnie i wszystko wrqaca do normy

Rafał A.(antek) - |6 Sie 2006|, 2006 13:28

gestosc oleju jak by miala na to wpływ albo jak by sie gotowal... hmm co juz robiles sprawdzałeś.
windykatorek - |6 Sie 2006|, 2006 15:54

co robiłem wymieniłem pompe i dalej to samo wypłukany układ denaturatem najwieksza beka ze na denaturacie chodził zajebiscie , zalany niemieckim olejem forda do wspomagania , układ wyglada na ok magiel nie cieknie , jedyne czego nie mam to czujnika cisnienia na przewodzie wychodzacym od pompy do magla ktos to zaspawał , wiec przepuszczam ze zostaje mi tylko wymiana magla , kupie chcetnie ten czujnik z wezem jakby ktoś posiadał
Stefan - |6 Sie 2006|, 2006 17:21

Witam! To co opisales wskazuje ze przewod miedzy pompa a wspomaganiem nie jest w pelni drozny.Po wlaniu denaturatu(szkoda surowca!) ktory ma znacznie mniejsza lepkosc i w zwiazku z tym mniejsze opory przeplywu jest Ok.Mozliwe ze zaslepiajacemu wejscie czujnika "cus" wpadlo.Pozdrawiam.Stefan.
windykatorek - |6 Sie 2006|, 2006 17:49

moze to i pomysł ale dlaczego jak stoje w korku ten olej sie grzeje a jak jade nie ma tego problemu , jakby bylo zatkane to bez wzgledu na to czy zimy czy cieply nie bylo by wspomagania
Stefan - |6 Sie 2006|, 2006 18:01

Witam! Jak jedziesz pompa ma wyzsze obroty(olej jakos przepycha) i jest przeplyw powietrza przez chlodnice.Pozdrawiam.Stefan.
windykatorek - |6 Sie 2006|, 2006 18:20

eee no fakt nie pomyslałem wezme sie za to w tygodniu
Rafał A.(antek) - |6 Sie 2006|, 2006 20:21

i ten czujnik tez bym wstawił... weza mam od cossiego trza zobaczyc czy jest taki sam.
windykatorek - |6 Sie 2006|, 2006 22:18

weza z czujnikiem ma za 50 dych jak ma ktoś taniej z przesyłka to biore
Vaux - |8 Sie 2006|, 2006 21:45

A może ktoś ma pomysł co się u mnie dzieje ze wspomą? Jest tak że w położeniu środkowym kierownica chodzi w zasadzie trochę cięzej, skręcając w jedną lub drugą stronę po około 30-45 stopniach czuję taki jakby "próg" po czym ten opór skokiem ustępuje i dalej idzie lekko, ale w zakręcie taki efekt jest niebezpieczny, no i psuje mi zadowolenie z jazdy :( Olej był wcześniej wymieniany, ja w sobotę wymieniłem go jeszcze raz na hipol ATF IID bodajze (wczesniej był jakiś lepszy-mam gdzies butelke). Poprawa wystąpiła na chwilę, ale znowu jest to samo...myślę że to listwa, ale wiem że do wymiany jest też łożysko w przegrodzie bo się rusza (Zdaje się że Naimad mówił że jest od sierki założone)- czy to możliwe że to jego wina?
Stefan - |8 Sie 2006|, 2006 21:56

Witam! Nalezy przeplukac uklad wspomagania czms o malej lepkosci.To o czym piszesz to efekt zabrudzenia glowki(rozdzielacza).W kilku mi znanych przypadkach po plukaniu uklad wrocil do normy.jest to jednak zawsze zwiazane z ryzykiem ze nie zadziala w najbardziej potrzebnym momecie.Pozdrawiam.Stefan.
Vaux - |8 Sie 2006|, 2006 22:04

Stefan napisał/a:
Nalezy przeplukac uklad wspomagania czms o malej lepkosci

Denaturat wystarczy jak koledzy sugerowali?

Stefan - |8 Sie 2006|, 2006 22:10

Witam! Tak ale taki surowiec marnowac..........Pozdrawiam.Stefan.
Rafał A.(antek) - |8 Sie 2006|, 2006 22:16

zacinanie sie listwy niestety czesto powodowane jest jej zuzyciem
Vaux - |8 Sie 2006|, 2006 22:37

Rafał A.(antek) napisał/a:
zacinanie sie listwy niestety czesto powodowane jest jej zuzyciem

Mam drugą tylko się zastanawiam czy trzeba już wymieniać (ta co jest teraz z jednej strony bardzo delikatnie cieknie) czy przepłukać i może zacznie działać normalnie...

Stefan - |8 Sie 2006|, 2006 22:58

Witam!Plukanie moze ale nie musi przyniesc porzadanych skutkow.Jesli masz druga to wymien i zapomnij o sprawie.Pozdrawiam.Stefan.
Rafał A.(antek) - |9 Sie 2006|, 2006 00:35

jak cieknie to juz zgon!
Vaux - |9 Sie 2006|, 2006 09:07

Rafał A.(antek) napisał/a:
jak cieknie to juz zgon!

Hmm, w deohacu mi też cieknie a nie ma żadnych przeskoków, chodzi bardzo lekko...Spoko, to nie ma co tylko za wymianę się biorę i będzie kłopot z głowy :706:

Struna - |9 Sie 2006|, 2006 09:25

też miałem w poprzednim Scorpi ten efekt - w obecnym też się pojawił, olejek czysty nie tak dawno zmieniony, układ przepłukany. te zacięcia moga powodować łożyska na mcpersonie - w poprzednim scorpio miałem jedno nieco już zużyte i ono może się lekko kleszczyć. W obecnym nie rozbierałem jeszcze kolumn to nie wiem ale być może i tutaj będzie to samo.
Kevin Xy - |9 Sie 2006|, 2006 15:11

przede wszystkim nie zalewaj hipolem- ja go uzywam jedynie do plukania, bo jezdzenie na tej kupie magiel mi wylozylo. u mnie tez czuc jakby srodek ukladu (znowu??) ale wystepuje to jedynie na zimnym ukladzie