Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

LPG - GAZ - cos z gazem nie tak

juby6 - |6 Lip 2006|, 2006 21:26
Temat postu: cos z gazem nie tak
Witam od pewnego czasu cos mi sie dzieje z gazem. jak jadę na gazie wieloryb raptownie traci moc i staje sie mułem :( Przełączam go na Paliwo i idzie jak rakieta :( potem znów przełączam na gaz i znów idzie dobrze do pewnego momentu i potem znów muł :( panowie co to może być??
Adam73 - |6 Lip 2006|, 2006 21:49

A filterek gazu sprawdzałeś?
Stefan - |6 Lip 2006|, 2006 22:03

Witam!Sprawdz czy nie masz zapowietrzonego (od strony wody) parownika.O ile nie jest dobrze cieply beda takie cuda.Pozdrawiam.Stefan.
juby6 - |6 Lip 2006|, 2006 22:04

Stefan napisał/a:
Witam!Sprawdz czy nie masz zapowietrzonego (od strony wody) parownika.O ile nie jest dobrze cieply beda takie cuda.Pozdrawiam.Stefan.

A JAK TO SPRAWDZIĆ ??

Stefan - |6 Lip 2006|, 2006 22:35

Witam! Napisalem i ucieklo?-Poprawiam.Przejedz kilka kilometrow zeby rozgrzac silnik.Jak parownik nie jest goracy to wiadomo-zapowietrzony.Pozdrawiam.Stefan.
juby6 - |6 Lip 2006|, 2006 22:37

parownik znajduje się koło nad filtrem gazu ?? bo sam nie wiem juz jak to wyglada ??

i jak jest zapowietrzony jak go odpowietrzyć :P :)

Stefan - |6 Lip 2006|, 2006 22:59

Witam! To takie duze "cus" przy silnku.A powaznie to nie wiem jak to u Ciebie wiglada.O ile wiesz gdzie jest filtr gazu to ochodza(dochodza) tam dwie rurki.Jedna pewnie idzie pod samochod do zbiornika a druga wlasnie do tego"cus".Pozdrawiam.Stefan.
juby6 - |6 Lip 2006|, 2006 23:10

to juz chyba wiem o co chodzi :P tylko teraz jak to odpowietrzyć ?? hih :) bo pierwszy raz cos takiego bwede robił ;]
Stefan - |6 Lip 2006|, 2006 23:21

Witam! najpierw sprawdz.Potem (o ile to jest to) sie pomartwimy.Pozdrawiam.Stefan.
fiebik - |7 Lip 2006|, 2006 00:04

juby6 napisał/a:
parownik znajduje się koło nad filtrem gazu ??

adam kubiak napisał/a:
A filterek gazu sprawdzałeś?
No własnie, ja bym zaczął od filterka. Może masz tez gdzies jeszcze tzw odstojnik gazu i tam może się syfu nazbierało. A jaęli chodzi o parownik to może membrana jakaś padła. Wydaje mi się, że taki parownik powinien sie sam odpowietrzać chyba. (No chyba, że jest za wysoko umieszczony).
Stefan - |7 Lip 2006|, 2006 00:10

Witam! Pomyslowosci "gazownikow nie znasz?!
juby6 napisał/a:
jak jadę na gazie wieloryb raptownie traci moc
Jak jedzie.Do pewnego momentu jest dobrze.Pozdrawiam.Stefan.
adamussco - |7 Lip 2006|, 2006 13:21

tylko na wszelki wypadek zakręć gaz na butli i kup sobie zawczasu filierek, bo jak ma ze 3 lata to po wyjęciu ci się rozsypie a i jeszcze taką okrągłą uszczelkę małą i dużą kup do tego filierka, bo później jaja będą.
juby6 - |7 Lip 2006|, 2006 23:37

Witam Panie Stefanie czy chodziło dla pana o to <zdjecie>

http://www.uploadfile.info/uploads/bad71bac68.jpg

Jak tak to jak to rzebrać :)

na forum wstawiamy albo linki, albo miniaturki do fotek - to tak na przyszłość - Marcin

1Bodzio - |7 Lip 2006|, 2006 23:41

Popieram Stefana . Będzie to raczej zamarzanie parownika z powodu zapowietrzenia układu chłodzenia. Gdyby to miał być filterek to auto od razu nie chciałoby jechać.
Stefan - |7 Lip 2006|, 2006 23:44

Witam! Na zdjeciu zaznaczony jest zawor gazu i filtr za razem.Sa one we wspolnej obudowie.Zeby dostac sie do wkladu filtra nalezy odkrecic ta 13 z gory.Zaraz obok jest parownik. Sprawdziles czy goracy? Pozdrawiam.Stefan.
1Bodzio - |8 Lip 2006|, 2006 00:51

Na zdjęciu widać że parownik jest zamontowany zdecydowanie za wysoko. Powyżej poziomu płynu w zbiorniczku wyrównawczym. Daje to efekt zapowietrzenia układu chłodzenia. Zimą pewnie będzie bardzo słabe ogrzewanie. Lekarstwo- tak zamontować parownik aby jego górna krawędź była poniżej p[oziomu płynu w zbiorniczku. Myślę że to załatwi problem.
Stefan - |8 Lip 2006|, 2006 01:15

Witam!
Cytat:
Na zdjęciu widać że parownik jest zamontowany zdecydowanie za wysoko.
I to jest jeden z tych cudow swiata od "fachowcow". Potem"membrany mnie leca szarpanie itp. Pozdrawiam.Stefan.
1Bodzio - |8 Lip 2006|, 2006 19:13

He he. Czyż nie? :690:
juby6 - |19 Lip 2006|, 2006 01:01

Wczoraj czyli we wtorek odebrałem samochód od Mechanika i samochód idzie jak rakieta na tym i na tym a to nie żaden filer to tylko Przepływomierz był trochę zabrudzony :) i bardzo jestem zadowolony ze doszedł co jest przyczyną bo juz chciałem sprzedać bo byłem już w kilku warsztatach i nikt nie wiedział co to może być. Ale kumpel mi poradził kolesia który dobry jest w ty i doszedł co i jak i dla tego jestem zadowolony pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje
Kevin Xy - |19 Lip 2006|, 2006 01:52

juby6 napisał/a:
i bardzo jestem zadowolony ze doszedł co jest przyczyną bo juz chciałem sprzedać

:692: wiecej wiary !!

Stefan - |19 Lip 2006|, 2006 01:58

Witam! Gratuluje pomyslnego zakonczenia sprawy.Ciekawi mnie jednak dlaczego na tym samym przeplywomierzu chodzil na benzynie a na gazie nie chcial.pozdrawiam.Stefan.
Rafał A.(antek) - |19 Lip 2006|, 2006 05:29

1Bodzio napisał/a:
Na zdjęciu widać że parownik jest zamontowany zdecydowanie za wysoko

ale zasadniczo to nie ma wiekszego znaczenia :) zbiorniczek jest tylko zbiorniczkiem wyrownawczym, uklad jest samoodpowierzajacy sie, nie ma tragedii
Stefan napisał/a:
Witam! Gratuluje pomyslnego zakonczenia sprawy.Ciekawi mnie jednak dlaczego na tym samym przeplywomierzu chodzil na benzynie a na gazie nie chcial.

inny sklad miesznki poprostu, niewiem czy koledzy zauwazyliscie ze kolega ma sekwencyjna instalacje, wiec tu troche bardziej skomplikowana sytuacja

Stefan - |19 Lip 2006|, 2006 07:16

Witam! Odwagi.Pozdrawiam.Stefan.
1Bodzio - |20 Lip 2006|, 2006 20:15

Rafał A.(antek) napisał/a:
zasadniczo to nie ma wiekszego znaczenia zbiorniczek jest tylko zbiorniczkiem wyrownawczym, uklad jest samoodpowierzajacy sie, nie ma tragedii

Niejednego gaziarza ten sposób myślenia doprowadził do nieustannych kłopotów z klientem (o ile klient był chć trochę kumaty w motoryzacji).

megalith - |20 Lip 2006|, 2006 20:19

ale zasadniczo to nie ma wiekszego znaczenia :) zbiorniczek jest tylko zbiorniczkiem wyrownawczym, uklad jest samoodpowierzajacy sie, nie ma tragedii

Teoria teorią, a praktyka jednak prowadzi do różnych rzeczy... Sam mam nieco za wysoko, i przy pierwszym lepszym klopocie z wodą parownik zamarzał.

tomi503 - |20 Lip 2006|, 2006 21:37

megalith napisał/a:

Teoria teorią, a praktyka jednak prowadzi do różnych rzeczy... Sam mam nieco za wysoko, i przy pierwszym lepszym klopocie z wodą parownik zamarzał.

Trzeba na to popatrzeć troszkę inaczej. Czyli że jest to system wczesnego ostrzegania przy rozszczelnieniu układu chłodzenia np. Wystarczy delikatny wyciek i już autko zacznie się dławić co zapobiegnie przegrzaniu silnika bo będziemy się doszukiwać czemu tak jest.

Każdy medal ma 2 strony.

megalith - |20 Lip 2006|, 2006 23:18

tomi503 napisał/a:
Każdy medal ma 2 strony.

:706: