Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - Niebieskie podświetlenie w skorupie 96'' oraz Xenon!!!!

Dedmike - |24 Wrz 2005|, 2005 20:14
Temat postu: Niebieskie podświetlenie w skorupie 96'' oraz Xenon!!!!
witka...

dla potomnych...

co do zmiany podświetlenia, to:

jest to walka z wiatrakami...zegary i wszystkie inne elementy są powleczone zielonym plastikiem wiec zmiana koloru zaczyna się od wymiany tarcz i innych elementów na przeźroczyste...w drugiej kolejności diody...

odpuściłóem sobie jak to wszystko rozebrałem...

zostanie dziewiczy zielony...jako w maluchu... :lol: :lol: :lol:

co do zmiany na xenon...jak najbardziej...wyszło pięknie i bez większych problemów...

pod spodem fotka...

sami oceńcie jak wyszło...

pozdrawiam

Dedmike

Marcin - |24 Wrz 2005|, 2005 20:48

wypas 8)

jeszcze się tylko pochwalk co trzebabyło wybebeszyć, co wsqadzić, żeby ksenony działały

sierars1 - |25 Wrz 2005|, 2005 00:04

Efekt byłby lepszy w nocy.
Już to mam za sobą 2 lata.

Dedmike - |25 Wrz 2005|, 2005 07:37

witka...

w zasadzie, to trzeba tylko wpasować żarnik xenonowy w miejsce, gdzie wchodzi żarówka H1...trzeba go rozwiercić i przerobić trzymanie...nic wielkiego...potem tylko podłączyć dwa kabelki i wszystko gra...wchodzi na oryginalną wtyczkę...bez kombinowania...

pozdrawiam

Dedmike

barroz - |25 Wrz 2005|, 2005 10:58

to można powiedzieć ,że to taki ala ksenon 8)
sierars1 - |25 Wrz 2005|, 2005 12:28

barroz napisał/a:
to można powiedzieć ,że to taki ala ksenon 8)

Nie ala xenon tylko to są xenony.

barroz - |25 Wrz 2005|, 2005 13:42

no proszę to niewiedziałem ,że można w tak prosty sposób zrobić w wielorybie ksenony :)

Proszę napisz jeszcze gdzie zamontowałeś moduł(y) zapłonowe .

A jak jest z rejestracją czeba kombinować czy nie :?:

sierars1 - |25 Wrz 2005|, 2005 14:58

Nie wien jak kolega Dedmike ale u siebie moduły zamontowane mam pod reflektorm a z przeglądami nie ma zadnych problemów bo kto akurat wie że wielorybek nie mniał montowanych xenonów tylko pogromcy scorupek :)
mmmk - |25 Wrz 2005|, 2005 15:31

i kazdy diagnosta czytajacy nasze forum :wink: a jaki jest orientacyjny koszt tego?? kupiles nowe wszystko czy uzywki z jakiegos innego samochodu? no i pytanie z dziedziny glupich czy mk3 tez ma H4??
pozdrawiam
maciek

Adam_2000 - |25 Wrz 2005|, 2005 15:33

mmmk napisał/a:
... no i pytanie z dziedziny glupich czy mk3 tez ma H4

Pytanie nie jest głupie :) ... MK-III ma H1 :)

Dedmike - |25 Wrz 2005|, 2005 18:47

koszt to jakieś 600 -800 zł...w zależności jakie kupisz...mówie oczywiście o oryginalnych i co najwazniejsze chermetycznych palnikach...bo te z alegro za 500 zł sa nie chermetyczne i po jakimś czasie się poprostu palą...ja mam akurat od renault...

pozdrawiam

Dedmike

barroz - |25 Wrz 2005|, 2005 19:16

zapytałem o rejestracje bo w ksenonach jak mi sie zdaje reg.reflektora musi być automatyczna ,ale być może sie myle
Marcin - |25 Wrz 2005|, 2005 19:50

wybaczcie, ze teoretyzuję, ale takie coś mi wpało do głowy :arrow: :
jakby nie patrzeć scorpio ma regulację reflektorów, więc silniczki są, no i tu moje pytanie: czy dałoby rade podłaczyć te silniczki do jakiegoś czujnika ugięcia zawieszenia żeby to wszystko pracowało automatycznie :?:

mmmk - |25 Wrz 2005|, 2005 20:25

no raczej nie bo te xenonowe nie moga dzialac tak powoli bo to byloby bez sensu no i xenony musza miec cos do utrzymanai ich w czystosci a nie wiem czy kazdy wieloryb to ma. ale jak sie da za nie do konca wielkie pieniadze to zrobic to fajna sprawa miec taki lampki.
pozdrawiam
maciek

Marcin - |25 Wrz 2005|, 2005 20:43

mmmk napisał/a:
cos do utrzymanai ich w czystosci a nie wiem czy kazdy wieloryb to ma

nie ma :)

mmmk - |25 Wrz 2005|, 2005 21:25

http://republika.pl/xenony_warszawa/ takie cos na sierrafanie znalazlem. moze cos madrego tu bedzie. na sb tez to wrzucilem. tylko autor strony moze napisac wszystko tylko zeby to bylo zgodne z przepisami....
pozdrawiam
maciek

Dedmike - |26 Wrz 2005|, 2005 13:00

witka...

te ceny są jakieś chore i tyle...

w ogóle moim zdaniem nie ma sensu brać się za przeróbkę jak nie ma oryginalnych soczewek w lampach...można przerobić trzymanie żarówki ale żeby wprawiać soczewkę to już naprawdę trąci fuszerą...

jeśli się dobrze postarać, to przerobka razem z materiałem spokojnie zamyka się w granicach 600 zł...

co za to kupujesz??

napewno dużo większe bezpieczeństwo bo widzisz wiecej i cieibe widac bardziej...

no i ten fajny niepowtarzalny wygląd...

myśle ze warto wydać...

ja moje lampy przerobiłem w niecałą godzine...i nie było w tym niczego dziwnego...

aha...dodam iż nie jestem elektrykiem...

pozdrawiam

Dedmike

Struna - |26 Wrz 2005|, 2005 13:05

hmm czemu fuszerą ? jak jest dobrze zrobione - a akurat w Scorpio np. MK1 i MK2 się ładnie szkło ściąga więc można pięknie soczewe dowalić.
Dedmike - |26 Wrz 2005|, 2005 14:00

wiesz Struna - wszystko można zrobić...tylko mocowanie soczewki to juz nie byle głupota...jakby nie było nie jest bardzo lekka...trzeba ingerować w odbłyśnik...to już jest rzeźba w przeciwieństwie do tego, jak zmieniasz tylko żarówkę na inną...

pomijam fakt, iż do xenonu musi być gładkie szkło reflektora...w starszych skorupach jest takowe?? bo mnie się wydaje że nie... oczywiscie da się to ominąć poprzez wypolerowanie szkła...ale...no właśnie i kolejne ale...

pozdrawiam

Dedmike

Struna - |26 Wrz 2005|, 2005 14:02

na zlocie bodajże Cygaro miał do MK2 zapodane xenonki na takich szkłach jak fabryka i bez żadnych soczewek - bardzo pieknie świeciły.
Kevin Xy - |26 Wrz 2005|, 2005 14:11

z tego co pamietam (nie duzo pamietam) to akurat Cygaro mial szkla wlasnie polerowane
Struna - |26 Wrz 2005|, 2005 15:03

hmmm - a to nie wiem - ja az tak dużo nie pamiętam ;)
fiebik - |28 Lis 2005|, 2005 23:53

znalazłem ten post i pomyślałem sobie - chcę xenony;
nawet nie wiedziałem że jest taka możliwośc przeróbki.
czy ktoś z życzliwych i kumatych w tej dziedzinie forumowiczów podjąby się tego w moim oczatym i za ile?
czy też będę zmuszony żebrać w firmie z linka podanego wyżej przez mmmk?

mmmk - |28 Lis 2005|, 2005 23:56

tylko pamietajcie,ze ja jestem niewinny to byl tylko link :mrgreen: :wink:
pozdrawiam
maciek

fiebik - |29 Lis 2005|, 2005 00:06

mmmk napisał/a:
tylko pamietajcie,ze ja jestem niewinny to byl tylko link

mmmk tobie za ten link to jeszcze chyba pifko by się należało, ale postawię ci, dopiero jak się firma solidna okaże :)
no chyba, że ktoś z forumowiczów by się podjął j.w. :)

jemsik6 - |30 Lis 2005|, 2005 11:21

ja wiem jedno ze jesli sie trafi na upier...na przegladach to nie ma szans bez spryskiwaczy przejść taki przeglad, no chyba ze ma sie wtyki
Matth - |30 Lis 2005|, 2005 12:06

a ja powiem tak.. zjezdzielem kawalek swiata noca (najbardziej lubie jezdzic noca) i wiem ze ksenony oslepiaj znacznie mocniej niz zwykle lampy mimo tego ze maja szybkie samopoziomowanie, a teraz przerabiajac swoje lampy na xenony ze swyklym odblysnikiem bez zadnego poziomowania ktory przy mocniejszym snopie swiatla generuje jeszcze wieksze oslepianie (wiadomo jakie rowne sa nasze drogi i jak czesto swieci sie w niebo) powodujecie zagrozenie na drogach.. to ze widzicie lepiej droge to ok... ale przy okazji kazdy jadacy z naprzeciwka jest oslepiony i ledwo widzi droge nie mowiac o ewentualnych pieszych na poboczu czy rowerzystach i to juz przy "normalnych" ksenonach a co dopiero przy chalupnictwie.. a uklad bez oczyszczania reflektora to jeszcze gorsze rozwiazanie bo brud rozprasza swiatlo co w konsekwencji jeszcze bardziej oslepia.. ja dziekuje wole sobie zamontowac pozadne zarowki niz stwarzac zagrozenie na drodze.. dla siebie i innych
mmmk - |30 Lis 2005|, 2005 12:38

ja kiedys czytalem,ze czlowiek to taka bestia co jak widzi inny kolor swiatla to sie w to sam gapi i wtedy oslepia. ja na xenonach tak robie na 100% bo najpierw patrze czy to aby xenony a potem jak juz prawie pewny jestem to gapie sie na ksztalt lamp w czym one sobie jada. wiec wierze tej gazecie czy gdzie ja to tam wyczytalem.
pozdrawiam
maciek

[ Dodano: 2005-11-30, 12:39 ]
a swoja droga dobre zarowki to jeszcze nic. mialem i bylo lepiej ale to dalej nie to. dopiero wlasciwe ustawienie dalo efekt ale xenony i tak beda duzo lepsze. a spryskiwacz zawsze mozna dolozyc przeciez

Matth - |30 Lis 2005|, 2005 12:47

ale samopoziomowania juz nie dolozysz bo sie nie oplaca.. odblysniki lamp ksenonowych to zupelnie inna konstrukcja przygotowana do mocnego swiatla i odpowiedniego kierowania nim, a nasze niestety sa przystosowane do slabych zarowek w zwiazku z tym mniej oslepijacym z natury.. a ja nigdy nie patrze sie w swiatla jadacyhc z naprzeciwka.. gdymym mial tak zorbi 500km to chyba by mi oczy wykrecily sie na druga strone, ale mimo to ksenon daje wrazenia prawie jak swiatla drogowe.. tylko nie swieci tak wysoko, ale zapewne chalupnictwo wlasnie tak swieci.. juz widzialem (a w zasadzie staralem sie zobaczyc cokolwiek) niebieskie drogowe wiec pewnie wlasnie "xenony" jechaly
fiebik - |1 Gru 2005|, 2005 02:14

Matth napisał/a:
to ze widzicie lepiej droge to ok... ale przy okazji kazdy jadacy z naprzeciwka jest oslepiony

jakby wszyscy mieli xenony, to by wszyscy widzieli swoje pobocze, rowery itd.

Matth - |1 Gru 2005|, 2005 09:14

ale nasze auta nie maja i nie sa przystosowane do ksenonow.. dobra wszytsko mozna zrobic ale jak juz to pozadnie i tak jak powinno byc.. a nie byle jak byle by swiecilo na niebiesko, a to jest straszny egoizm.. ja mam jasno a co mnie inni obchodza nich sobie tez zrobia.. piekne podejscie
Marcin - |1 Gru 2005|, 2005 09:20

fiebik napisał/a:
jakby wszyscy mieli xenony, to by wszyscy widzieli swoje pobocze, rowery itd.

a co myślicie o właczaniu przednich świateł przeciwmglielnych w celu lepszego oświetlenie poboczy?

irek - |1 Gru 2005|, 2005 09:41

gdy nie leje i nie sypie i nie ma mgły to nie mozna włancząć przeciwmgielnych bo mandacik murowany
Marcin - |1 Gru 2005|, 2005 09:45

fakt, ale w sumie ten przepis to taki nie teges..

jadąc w nocy przez jakieś zadupie lepiej właczyć przeciwmglielne bo ma się widoczność na żuli jadących nie oświetlonymi rowerami

i tu rodzi sie pytanie, lepiej dostać mandat czy przejechać niezauważonego w nocy żula :?:

Damian_Lisu - |1 Gru 2005|, 2005 09:52

w sumie to lepiej zaplacic mandat za dodatkowo zaswiecone "oczy" ale co w wypadku gdy ktos oscyluje w okolicy 24 punktow karnych ?? Lepiej zula rozjechac czy stracic prawko ?
Matth - |1 Gru 2005|, 2005 10:18

ale swiatla przeciwmgilne (dobrze ustawione :wink: ) swieca tylko kilka metrow przed autem , barzo nisko i mocno.. jak jest bardzo kreto albo mocno leje (jak sie mijania zaczynaja odbijac od deszczu i robic biala sciane) no i oczywiscie mgla to warto poza tym wzork skupi sie blisko auta tam gdzie jasno.. z reszta jak juz zobaczysz tego rowerzyste w tych przeciwmgielnych to znaczy ze jestes stanowczo za blisko niego..
Damian_Lisu - |1 Gru 2005|, 2005 12:27

no nie wiem czy tak za free, bo przeciez takowy zul nie ma ubezpieczenia oc, a ty mozesz sobie to najwyzej z ac zrobic ale to oczywiscie nie za free bo i tak odbije sie to po twojej kieszeni.
Tutaj pojawia sie jeszcze temat ewentualnego przezycia takiego zula pod kolami twojego samochodu a pozniej sad, prokurator i jeden saddam wie co jeszcze.

mmmk - |1 Gru 2005|, 2005 12:32

a przeciwmgielne tez sie jakos ustawia?? bo ja mam a ich swiecenia jak w nie nie patrze to nie widze. no i nie przydaja mi sie.
pozdrawiam
maciek

Rafał A.(antek) - |1 Gru 2005|, 2005 16:18

raczej jest regulacja góra doł, a nie prawo lewo.

A co do przeciwmgielnych - jak one kogoś oslepiaja, to ja nie wiem gdzie wy macie oczy, przeciez one swieecą własciwie tuż przy ziemi. JAsne jak sie lmpicie na auto z przeciwmgielnymi to pewnie ze oslepi, ale to i krótkie oslepiaja. Przeciwmgilene nie sa mocneijsze od krotkich, wiece jak niby maja bardziej oslepiac?? szczegolnie ze swieeca nizej.
A co do oświetlania pobocza, to owszem doswietlaja ale ma to sens tylko przy bardzo wolnej jeździe. bo przy szybszej nic to i tak nie da, jak juz cos w nich zobaczysz to i tak bedzie za pozno na cokolwiek..
Jedyne co to w wessji angilskiej jak jechalem to mi tego brakowalo - cczarne pobnocze przeszkadza strasznie!

Matth - |1 Gru 2005|, 2005 19:17

bylo se przelaczyc na normalne :P :P :P :P
Adam_2000 - |1 Gru 2005|, 2005 19:22

Matth napisał/a:
bylo se przelaczyc na normalne :P :P :P :P

Złośliwiec, nie ? ! :evil: :)

Matth - |1 Gru 2005|, 2005 20:14

8) 8) 8)
Adam_2000 - |1 Gru 2005|, 2005 20:19

Speedo napisał/a:
I jestem PEWIEN ze maja regulacje tylko prawo-lewo za pomoca tej sruby ktora przyciaga-odpycha lustro od siebie nie zmieniajac jedo polozenia w plaszczyznie pionowej. WSZYSTKO. prawidlowe swiecenie halogena w plaszczyznie pionowej zapewnia jego zamocowanie na stale w zderzaku, chyba ze ktos ma zderzak obwisniety to mu beda swiecic za nisko

I tak samo są regulowane w wielorybie ! :)

irek - |1 Gru 2005|, 2005 20:32

tylko regulacja w oczatym jest w gorszym miejscu czyli pod zderzakiem od wewnątrz, w MK1 i MKII to mozna zrobić w sekundy
fiebik - |2 Gru 2005|, 2005 01:39

Matth napisał/a:
ale nasze auta nie maja i nie sa przystosowane do ksenonow.. dobra wszytsko mozna zrobic ale jak juz to pozadnie i tak jak powinno byc.. a nie byle jak byle by swiecilo na niebiesko, a to jest straszny egoizm.. ja mam jasno a co mnie inni obchodza nich sobie tez zrobia.. piekne podejscie

OK. Matth wszystkie twoje argumenty są rzeczowe i przekonywujące, ale:
zauważ, że auta przystosowane do xen i tak błyskają na dziurach oślepiając z nienacka (konstruktorzy i producenci tych aut nie przewidzieli "jakości polskich dróg").
Na przestrzeni ostatnich 10 lat robię średnio 60-70 tys. kilometrów rocznie i nauczyłem się już patrzeć w nocy na drogę (a nie na świetła samochodów) i wręcz wykorzystywać światła samochodu jadącego z naprzeciwka do wyłapywania wzrokiem na drodze ewentualnych zagrożeń (człowiek, rower itd) znajdujących się poza zasięgiem moich świeteł mijania.
Faktem jest, że ostre światła z naprzeciwka delikatnie mówiąc wqrwiają, ale Matth uwierz mi, że ostre światła z naprzeciwka nie są tak niebezpieczne, jak niebezpieczne jest zmęczenie. Przykładowo, kiedy mijasz całą noc samochody, które co raz bardziej zaczynają cię oślepiać (i co raz mniej widzisz) to nie znaczy, że mają co raz jaśniejsze światła, tylko, że ty (a właściwie twój wzrok) jesteś co raz bardziej zmęczony. Pomijam tu oczywiście kierowców z choćby częściowym daltonizmem, ślepotą zmierzchową czy też innymi schorzeniami, których na naszych drogach też nie brakuje.
Faktem jest, że ciąg samochodów, które mijamy nocą z chałupniczo zrobionymi xenami zmęczą każdego kierowcę szybciej, ale z drugiej strony...??? - życie!

Rafał A.(antek) - |2 Gru 2005|, 2005 02:06

Adam_2000 napisał/a:
Matth napisał/a:
bylo se przelaczyc na normalne

Złośliwiec, nie ? !

hmm banika mu?

fiebik - |2 Gru 2005|, 2005 02:09

marcin napisał/a:
a co myślicie o właczaniu przednich świateł przeciwmglielnych w celu lepszego oświetlenie poboczy?

irek napisał/a:
gdy nie leje i nie sypie i nie ma mgły to nie mozna włancząć przeciwmgielnych bo mandacik murowany

Nie do końca, kierowca jest obowiązany do włączenia przednich świateł przeciwmgłowych w warunkach ograniczonej przejrzystości powietrza (mgła lub dym) oraz na oznaczonej krętej drodze. W warunkach opadów atmosferycznych używanie tych świateł jest zabronione. To ogólny zarys przepisów, a moje zdanie?
Mgła, dym - wiadomo, że tak.
Zakręty - powiedzmy, że tak (to zależy jaka droga i jak szybko po niej jedziesz).
Deszcz - nie (bo przeciwmgielne umieszczone są i "płożą się" nisko przez co światło odbija się od wody na asfalcie i skutecznie oślepia tych z naprzeciwka)
Dobre warunki - nie (ten punkt już wcześniej w temacie wyjasnił Rafał A.(antek) i do tych wyjaśnień dodam tylko pytanie - ile metrów do przodu oświetlają drogę przeciwmgielne? Bo jadąc 120km/h przelatujesz ok. 33,33 metrów na sekundę więc używanie ich przy wiekszych prędkościach nie ma sensu. :? :)

[ Dodano: 2005-12-02, 02:10 ]
Uff... ale dwa długie jak na mnie posty wypociłem :mrgreen:

mmmk - |2 Gru 2005|, 2005 02:22

byleby w deszczu nie uzywac tylu przeciwgielnego. bo jak widze takich to zaluje,ze nie mam czym im w ta lampke strzelic. to to dopiero oslepia :evil: :evil: :evil: i jedziesz za takim dlugo to mozna zglupiec a samochody jadace z przeciwka widzi sie tylko chwile. oczywiscie byloby milo gdyby nie uzywaly swiatel na wyrost ale nawet te najzwyklejsze warto raz na jakis czas ustawic nawet jak samachod dostaje przeglad nie bedac na stacji diagnostycznej.
pozdrawiam
maciek

Rafał A.(antek) - |2 Gru 2005|, 2005 02:26

Speedo napisał/a:
regulacje tylko prawo-lewo za pomoca tej sruby ktora przyciaga-odpycha lustro od siebie nie zmieniajac jedo polozenia w plaszczyznie pionowej

Hmm no aleo najest mocowana w rogu a lustro zamontowane chyba osiowo... jek pamietam ja tego nie rozbierałem ale to regulowałem sobie i własnie regulowało sie ta śróba zasieg...

fiebik - |2 Gru 2005|, 2005 02:54

mmmk napisał/a:
warto raz na jakis czas ustawic nawet jak samachod dostaje przeglad nie bedac na stacji diagnostycznej.

Ja na stacji diagnostycznej dostałem rachunek między innymi za regulację ustawienia świateł przeciwmgielnych przednich, których jeszcze wtedy nie miałem wogóle.

Rafał A.(antek) - |2 Gru 2005|, 2005 03:05

druczek był szablonowy :D
mmmk - |2 Gru 2005|, 2005 03:10

ciekawe bo mi nie chcieli ich ustawic ale generalnie w biurze ugadalem sie na zwykle swiatla. ale za to jak ustawial to az mi glupio bylo :oops: chyba cala regulacje musial przekrecic bo krecil i krecil a w koncu na drodze teraz jakos to wyglada. a ze nikt mi nie mrugal to musialo swiecic bardzo wysoko. szczegolnie prawy. dobrze,ze NASA mi maila nie przyslala,ze utradniam prace ich satelitom przez oslepianie :wink:
pozdrawiam
maciek
p.s. a przeciwmgielne dzisiaj w dzien zobacze czy sie ruszaja bo te srubki w starych fordach sa czasami takie zardzewiale,ze nic ich nie ruszy. jak rozruszam to w "jasna pore" to wieczorem pokombinuje

Dedmike - |6 Gru 2005|, 2005 08:45

Matth napisał/a:
a uklad bez oczyszczania reflektora to jeszcze gorsze rozwiazanie bo brud rozprasza swiatlo co w konsekwencji jeszcze bardziej oslepia.. ja dziekuje wole sobie zamontowac pozadne zarowki niz stwarzac zagrozenie na drodze.. dla siebie i innych

sorki a pierdoły gadasz...sprawdziłęm to 100 razy już...nawet sam jechałem przed moim samochodem oraz mijałem się z nim...nic nie oślepia jak są dobrze wyregulowane...a główną regulacją zajmuje się soczewka która jest oryginalnie zamontowana...co do samopoziomojących się reflektorów to jak zauwazył pewien kolega wyżej nie zdają one tak naprawde egzaminu...wiele razy jechało auto "oryginalnie" wyposażone w Xenony oraz oczywiście całą resztę badziewi typu spryskiwacze i samopoziomowanie i raziło na wzniesieniach i uskokach wiec ja pytam po co to w ogóle jest??...jeśli chodzi o brud na reflektorach to kolejne bardziej marketingowe podejscie do spryskiwaczy...gwarantuje ci, pobrudze szkło reflektora i założe się z tobą o cokolwiek że nikogo nie będę raził...sprawdzone...poporstu nie świeci jasno tylko trochę bladziej...naprawde nie ma co wierzyć tak bezgranicznie we wszystko co napisane...

pozdrawiam

Dedmike

Matth - |6 Gru 2005|, 2005 14:45

no to moze masz jakies lewe zarnii prawdziwe ksenony emituja potezne swiatlo i bardzo sie grzeja.. ale ta dyskusja jest bez sensu robta co chceta wiem czym to grozi i dlatego tego nie zrobie
Cygaro - |11 Sty 2006|, 2006 20:46

Witam !
Co do przeróbki na Xenon to przerabiałem to sam 1,5 roku temu . Lamp nie szlifowałem są oryginały (nie ruszone ) dopasowałem żarówki (palnik) do lampy, musiałem tylko dorobić odblask do odbijania światła (załamanie konta padania światła) i oczywiście są też przetwornice . I ten komplet miałem zamontowany w poprzednim scorpio a teraz tylko przekładam z auta do auta .
Pozdrawiam Cygaro

arturrrr - |17 Lis 2007|, 2007 19:23

Dedmike napisał/a:
napewno dużo większe bezpieczeństwo bo widzisz wiecej i cieibe widac bardziej...

no i ten fajny niepowtarzalny wygląd...

myśle ze warto wydać...

ja moje lampy przerobiłem w niecałą godzine...i nie było w tym niczego dziwnego...

aha...dodam iż nie jestem elektrykiem...

pozdrawiam

Dedmike

Pozwalam sobie stwierdzic,ze to totalna BZDURA..
Faktycznie widzisz wiecej,lecz reflektor z ksenonem pozbawiony szybkiej stabilizacji poziomu oslepia auta z naprzeciw tak mocno ,ze NIE JESTES WIDZIANY przez innych.
Sam widzisz dobrze,ale Ciebie wcale nie widac... :shock:

- a wystarczy tylko jeden raz zeby kogos oslepic swoimi trefnymi ksenonamii to moze byc ten ostatni..a w najlepszym razie firma ubezpieczeniowa osoby poszkodowanej posle Cie do kryminaly-nad tym sie zastanowic tez trzeba.

mmmk - |17 Lis 2007|, 2007 19:26

e tam przesadzasz. czym to grozi?? najwyzej czolowka....

p.s :wink: zeby mnie dobrze zrozumiano

arturrrr - |17 Lis 2007|, 2007 19:30

mmmk napisał/a:
e tam przesadzasz. czym to grozi?? najwyzej czolowka....

A wozisz w aucie dzieci moze...?

[ Dodano: 2007-11-17, 19:38 ]
Tak wiec jak producent przewidzial-proponuje z powrotem zalozyc soczeweczki :)

feluke - |17 Lis 2007|, 2007 19:43

arturrrr - ojej, a wiec 100% starszych aut z ksenonami jest zagrozeniem na drodze. :D
Dynamiczna stabilizacja to tak powiem jest jeszcze nowosc i nie wszystkie samochody to maja a te starsze to na 100% nie maja takiego bajeru.

Zysio - |17 Lis 2007|, 2007 19:45

a ta dynamiczna stabilizacja i tak nie nadąża za częstotliwością wybojów na naszych drogach :P
arturrrr - |17 Lis 2007|, 2007 20:01

feluke napisał/a:
Dynamiczna stabilizacja to tak powiem jest jeszcze nowosc i nie wszystkie samochody to maja a te starsze to na 100% nie maja takiego bajeru.

moze byly w starszych autach montowane xenonki o mniejszym natezeniu slupa swiatla,a z tego co widze koledzy montuja xenony funkcjonujace jak domniemam na zasilaniu 42v do czego potrzebna jest przetwornica ;)
a takie juz maja prawo oslepic..

[ Dodano: 2007-11-17, 20:06 ]
Prztwornica w xenonach wytwarza napięcie ok.10tys Voltów potrzebnych do wytworzenia łuku elktrycznego w żarówce z gazem. standartowa instalacja wytrzyma a efekt jest niesamowicie silny w nowych xenonkach.. ;)
musi byc stabilizacja i JUZ

mmmk - |17 Lis 2007|, 2007 20:18

arturrrr, czytaj calosc. ja tez zawsze pisze,ze takich co mnie oslepiaja to bym zamykal na kilka lat za usilowanie zabojstwa. a napisalem czolowka po to,ze oslepienie niejednemu nic nie mowi a tak to sie przeciez moze skonczyc. ja zawsze jezdze na zarowkach o odpowiedniej mocy i co jakis czas jade na ustawienie swiatel w mysl zasady nie czyn drugiemu co tobie nie milo
arturrrr - |17 Lis 2007|, 2007 20:29

ale nasze drogi to wyzyny ,dziury, doliny i nie wiem co jeszcze..i wszystko moze bujac autem ze hej..
Wiesz jak to jest -jeden cale zycie bedzie jezdzil i nic .A drudi ledwo co sprubuje i...
A wtedy juz jest za pozno na przemyslenia.

fiebik - |17 Lis 2007|, 2007 21:31

arturrrr napisał/a:
z tego co widze koledzy montuja xenony funkcjonujace jak domniemam na zasilaniu 42v
chyba sto lat temu :P teraz standard to 30v i 35v;
arturrrr napisał/a:
Prztwornica w xenonach wytwarza napięcie ok.10tys Voltów potrzebnych do wytworzenia łuku elktrycznego w żarówce z gazem
napewno powyżej 20tys. (moje mają 28tys wzbudzenie i 23tys podtrzymanie);
arturrrr napisał/a:
a efekt jest niesamowicie silny w nowych xenonkach..
musi byc stabilizacja i JUZ
już kiedyś bigdaaddy zapodawał ten link, zapodam go jeszcze raz i zachęcam do lektury.
http://arbiter.pl/galeria/ksenon.halogen
nie twierdzę, że samopoziomowanie jest beee, ale nie dajmysie zwariować, wszystkie xenony dają po oczach. sorry. jednak jak mijając kolumnę aut w nocy ze światłami najróżnistrzymi, fatalnie poustawianymi i oslepiającymi potrącisz pieszego, rowerzystę lub dziecko idące (jadące) przy prawej krawędzi drogi i nie daj Boże na dodatek zabijesz, to nikt nie będzie sięciebie pytał czy cie czasem coś z tej kolumny aut nie oslepiło. zabiłeś i koniec (o wyrzutach sumienia nie wspomnę).
podobnie w czasie jazdy w bardzo złych warunkach i w nocy, jak trafisz pieszego jesteś morderca.
staram się uzywać xenonów optymalnie i pilnuje, żeby zakres swiecenia nie walił na wysokości mijanych osobówek. a błyski na dziurach są i będą i jak na razie nawet najszybsze samopoziomy niesą w stanie temu zapobiec. jedyny wyjatek to dojazd do wierzchołka wzniesienia.
generalnie jednak ryzykując konsekwencje nikt mnie już nie przekona do zwykłych halogenów.

Mysza - |17 Lis 2007|, 2007 21:38

Skoro xenon razi kogoś do tego stopnia, ze moze spowodowac wypadek, to sory, ale okulista sie kłania. Mnie wkurza pare fur na xenonach, np takie Punto (jedynka), ktore skacze po drodze jak pchła i wali po oczach wszystkiemu co popadnie, ale co zrobic... moze fotochromowe okulary?
Adam_2000 - |17 Lis 2007|, 2007 21:49

Kurde ludzie ! ... tak trudno zapamiętać - moc podaje się w WATACH ! :evil:
A więc nie 42v, 30v czy 35v, tylko 42W, 30W i 35W

Mysza - |17 Lis 2007|, 2007 22:06

Niektórzy prąd w Voltach podają, więc co sie dziwić.
arturrrr - |17 Lis 2007|, 2007 22:07

eee,zostawmy szczegolowa specyfikacje xenonek :)

Ale jak spowoduje sie jakas kolizja /nie wazne jaka /to gwozdziem do trumny , ktory z pewnoscia wykozysta prawnik w sadzie to bedzie na niekozysc jadacego na trefnych xenonkach wlasnie efekt oslepiania w skutek nielegalnego wstawienia xenonek ...
Odpowiedzialnosc majatkowa za tym idzie,a
fiebik napisał/a:
(o wyrzutach sumienia nie wspomnę).
tak ze..

fiebik napisał/a:
jedyny wyjatek to dojazd do wierzchołka wzniesienia

Znam magikow co jezdza na lewych xenonach w ruchu lewostronnym.. :shock:
Mozesz sobie teraz wyobrazic co widza w nocy ci ktorzy Cie mijaja..
ja Ci podpowiem--NIC nie widza ,bo klosze reflektorow pomijajac efekt oslepiania przy braku stabilizacji,dodatkowo wala swiatlo bardziej na prawo.
Bo w ruchu prawostronnym na prawo winny oswietlac pobocze..
Nie wybierac sie raczej za granice Panowie z takimi xenonami bo Was pozamykaja-bez obrazy-ale to widac podczas kontroli drogowej..i do Polski autobusik-jak oczywiscie szczescie dopisze..

mmmk - |17 Lis 2007|, 2007 22:13

tylko w razie wypadkow w miejscach w ktorych ja jezdze to jakbym cos trafil to ten co mnie oslepil nawet nie bedzie tego wiedzial. punto chyba w zadnej wersji nie mialo seryjnie xenonow??
arturrrr - |17 Lis 2007|, 2007 22:23

http://arbiter.pl/galeria/ksenon.halogen

[ Dodano: 2007-11-17, 22:25 ]
Jestem jak najbardziej zwolennikiem xenonow-ale w montowanych fabrycznie,tez zaluje ze moja skorupa nie ma xenonek,a chcial bym :neutral:

[ Dodano: 2007-11-17, 22:26 ]
ten link do powtornej weryfikacji dla Ciebie Fiebik
8)

fiebik - |17 Lis 2007|, 2007 23:38

Adam_2000 napisał/a:
Kurde ludzie ! ... tak trudno zapamiętać - moc podaje się w WATACH !
A więc nie 42v, 30v czy 35v, tylko 42W, 30W i 35W
uuupss, oczywiście masz rację. z rozpędu za arturrrr, poleciałem za nim z tym błędnym oznaczeniem pracy "v" :oops:

arturrrr, odnoszę wrażenie, że troche demonizujesz ten "efekt oślepienia".
sam testowo wielokrotnie na różnych odcinkach drogi mijałem się w nocy z własnym autem (jadąc drugim) i wiem, że moje światła mogą irytować jednak o oślepieniu tu raczej nie ma mowy. i tu raczej przyznam rację koledze Mysza, :
Mysza napisał/a:
Skoro xenon razi kogoś do tego stopnia, ze moze spowodowac wypadek, to sory, ale okulista sie kłania.
czesto krew mnie zalewa, jak jedzie nocą przede mną fafręga, która przy mijaniu sie prawie z każdym autem ostro klocuje. jak ktoś ma kurzą ślepotę to nie powinien nocą siadać za kierownicę.
mmmk - |17 Lis 2007|, 2007 23:46

ostro jak ostro ja tez zawsze wole zwolnic jak nie widze niz ryzykowac zahaczenie kogos lub czegos na poboczu
fiebik - |17 Lis 2007|, 2007 23:48

mmmk napisał/a:
ostro jak ostro ja tez zawsze wole zwolnic jak nie widze niz ryzykowac zahaczenie kogos lub czegos na poboczu
ok. zwolnić czyli dostosowac prędkość do zasięgu widzenia itd. rozumię i popieram. jednak trafiaja sie na trasie okazy "kierowców", że normalnie szkoda gadać.
Stefan - |18 Lis 2007|, 2007 00:55

Witam!
Mysza napisał/a:
Skoro xenon razi kogoś do tego stopnia, ze moze spowodowac wypadek, to sory, ale okulista sie kłania.
-do okulisty to bym wyslal goscia ktory musi zakladac xenony zeby cokolwiek widziec.Utrudnianie przy okazji zycia innym to osobne zagadnienie.
fiebik napisał/a:
wiem, że moje światła mogą irytować
-w innym miejscu pisze sie ze kierowcy powinni sie wzajemnie szanowac.
fiebik napisał/a:
czesto krew mnie zalewa, jak jedzie nocą przede mną fafręga, która przy mijaniu sie prawie z każdym autem ostro klocuje.
-bardzo dobrze.Latwiej takiego wyprzedzic.
fiebik napisał/a:
jak ktoś ma kurzą ślepotę to nie powinien nocą siadać za kierownicę.
-to jedna strona zagadnienia.Druga to jak zareaguje po oslepieniu?Nigdy nie mrugam dlugimi swiatlami nawet jesli z przeciwka ktos jedzie na dlugich bo nie wiem jaki to bedzie mialo skutek.
fiebik napisał/a:
błyski na dziurach są i będą
-bo to do cywilizowanych krajow wymyslili gdzie drogi sa rowne. :one: Pozdrawiam.Stefan.
Mysza - |18 Lis 2007|, 2007 08:41

Stefan napisał/a:
-do okulisty to bym wyslal goscia ktory musi zakladac xenony zeby cokolwiek widziec

Moze nawet do psychologa ;) Bo w wiekszosci przypadkow nie jest to kwestia widzenia czy nie widzenia, tylko posiadania bajerku. Nawet jakby slabiej swiecily, to i tak pragnienie posiadania byloby silniejsze niz potrzeba dostrzegania.

Waldi_L_N - |18 Lis 2007|, 2007 09:15

A o so chodzi? Chyba xenony montowane są raczej w droższych modelach samochodów. To tych wszystkich zamożniejszych użytkowników aut trzeba wysłać do okulisty Stefan?
Mysza - |18 Lis 2007|, 2007 10:05

Stefan napisał/a:
goscia ktory musi zakladac xenony zeby cokolwiek widziec

Jest napisane o zakładaniu, a nie o kupowaniu auta z ksenonami. Pozatym w naszym kraju zanim sie dorobisz na legalu auta z ksenonami, to rzeczywiscie juz masz spooooorą zniżkę w wiżynexpres.

bigdaaddy - |18 Lis 2007|, 2007 10:55

Mysza napisał/a:
Moze nawet do psychologa

Mysza napisał/a:
Pozatym w naszym kraju zanim sie dorobisz na legalu auta z ksenonami, to rzeczywiscie juz masz spooooorą zniżkę w wiżynexpres.

U psychologa tez :)

arturrrr - |18 Lis 2007|, 2007 11:17

Waldi_L_N napisał/a:
A o so chodzi? Chyba xenony montowane są raczej w droższych modelach samochodów. To tych wszystkich zamożniejszych użytkowników aut trzeba wysłać do okulisty Stefan?
\\

Jak sa montowane w drogich modelach-to fabrycznie i nie ma tematu...no moze w uzyciu auta w ruchu lewostronnym,gdzie linia cienia reflektora jest po przeciwnej stronie.

A do okulisty to byla mowa ,ale o wysylaniu tych co sa ofiarami efektu oslepienia..
a nie posiadaczy xenonek :one:

Stefan - |18 Lis 2007|, 2007 14:37

Witam!
Waldi_L_N napisał/a:
xenony montowane są raczej w droższych modelach samochodów.
-oczywiscie.Tyle ze sa tam jednoczesnie montowane mechanizmy zabezpieczajace innych uzytkownikow drogi i nieco inna konstrukcja reflektora. :one: Pozdrawiam.Stefan.
fiebik - |18 Lis 2007|, 2007 14:58

dobrze. macie rację. przyznaję się bez bicia. jestem przestepcą stosując zestawy xenonowe w wielorybie bez systemu samopoziomowania i w soczewkach oryginalnie nie przeznaczonych do tego. :oops:
podejmę jednak jeszcze jedną próbę argumentacji, żeby wzbudzić waszą wyrozumiałość.

Stefan napisał/a:
-do okulisty to bym wyslal goscia ktory musi zakladac xenony zeby cokolwiek widziec.Utrudnianie przy okazji zycia innym to osobne zagadnienie.
Stefan napisał/a:
-w innym miejscu pisze sie ze kierowcy powinni sie wzajemnie szanowac.
zestawy które zamontowałem mają żarniki o ogniskowej identycznej do oryginalnych żarówek halogenowych h1.
tak wygląda porównanie światła oryginalnego z xenonowym, fotka robiona na klęczkach i stosunkowo z bliska z poziomu napewno niższego niż twarze kierowców jadących z przeciwka:
http://dutar.pl/~dutar/SC...061021(009).jpg
przyznam też, że irytujący efekt wypełnienia reflektora światłem jest dużo miejszy w poliftowych reflektorach.
jednak dzięki identycznej do H1 ogniskowej żarników xenonowych jakie zastosowałem kształt i punkty odcięcia granicy światła i cienia są identyczne do świateł oryginalnych z podniesieniem lini oświetlenia na prawą stronę tak jak w oryginałach.:
http://dutar.pl/~dutar/SC...ny/20061120.jpg
a tak wygląda to na światłach mijania, na mokrej drodze, gdzie wyraźnie widać, że kierowcy jadący z przeciwka na lewym pasie w czasie mijania sie ze mną praktycznie nie wejdą w pełny i oślepiający zakres moich świateł, przez co o ich oslepieniu nie ma mowy:
http://dutar.pl/~dutar/SC...061022(001).jpg
dla porównania fotka na tej samej drdodze gdzie są włączone światła drogowe, które jeszcze nie były xenonowe tylko tradycyjne halogeny. teraz widać (mijania xenony - drogowe jeszcze zwyklaki) jak słabe są oryginalne światła w porównaniu z xenonami i różnica w widzeniu drogi oświetlonej xenonami a zwykłymi światłami nic tu z okulistą nie ma wspólnego:
http://dutar.pl/~dutar/SC...061022(002).jpg
w/w fotka pokazuje, jak miernie mało widzimy w drogowych naszych światłach tradycyjnych np na mokrych drogach.
a teraz dwie fotki. pierwsza na xenonowych mijania i druga na xenonowych drogowych, pokazujące jak widać generalnie drogę na zastosowanych xenonach:
http://dutar.pl/~dutar/SC...ny/20061124.jpg
http://dutar.pl/~dutar/SC...061124(001).jpg
nie wiem co by tu jeszcze pokazać na swoje usprawiedliwienie. generalnie cossami jeździ się nie za wolno (choć staram się nie przesadzać). wszyscy zdają chyba sobie sprawę jakie są drogi hamowania szczególnie z większych predkości. naprawdę jazda z xenonami pozwala widzieć zdecydowanie dalej. a naprawdę dla jadących z przeciwka aut nie ma dramatu. a jadący przed nami w tym samym kierunku zawsze mogąsobie odchylić lusterko (chyba, że mają samościemy sprawne).
i jeszcze raz powtarzam:
jeeli zabijesz bo cię ktoś oślepił, to i tak będzie to mierne tłumaczenie - zabiłeś i koniec.
jeżeli uda się kogoś nie zabić z powodu, że i ja widzę dużo dalej pomimo oslepiającego z przeciwka auta, to o to chyba chodzi.
fakt, że są różne sytuacje na drogach i może się zdarzyć, że moje swiatła komuś innemu zbytnio nie pomogą, a wręcz przeciwnie. jestem jednak świadom tego i gotów poniesć wszelkie tego konsekwencje, bo uważam, że to i tak jest mniejsze zło.
i dodatkowo na koniec mojego wywodu, jeszcze jedna kwestia:
Mysza napisał/a:
Bo w wiekszosci przypadkow nie jest to kwestia widzenia czy nie widzenia, tylko posiadania bajerku. Nawet jakby slabiej swiecily, to i tak pragnienie posiadania byloby silniejsze niz potrzeba dostrzegania.
mam nadzieję, że przy okazji udamło mi siepokazać, że z chęcią posiadania "bajerku" nie ma to nic wspólnego. dość długo zastanawiałem się i analizowałem celowość montazu xenonów, szczególnie, że operacja najtańsza nie była. jednak ilość argumentów za była wieksza i silniejsza. teraz po ponad roku jazdy na xenonach jestem już przekonany, że zrobiłem dobrze. jeżeli sie to komuś nie podoba - trudno, przecież nigdy nie bedzie tak, że wszyscy będziemy mieli takie samo zdanie na dany temat. jednak nie jest to aż tak cięzki powód, żeby rodziły się reakcje sarkazmu czy nawet pogardy.
uffff, chyba przesadziłem z długością tego postu, sorry :): :oops: ;) :690:

Stefan - |18 Lis 2007|, 2007 15:38

Witam!
fiebik napisał/a:
zestawy które zamontowałem mają żarniki o ogniskowej identycznej do oryginalnych żarówek halogenowych h1.
-tylko srtumien i widmo swiatla inne.
fiebik napisał/a:
identyczne do świateł oryginalnych z podniesieniem lini oświetlenia na prawą stronę tak jak w oryginałach.:
-szczegolnie fajne(dla jadacych z przeciwka)
fiebik napisał/a:
a tak wygląda to na światłach mijania, na mokrej drodze, gdzie wyraźnie widać, że kierowcy jadący z przeciwka na lewym pasie w czasie mijania sie ze mną praktycznie nie wejdą w pełny i oślepiający zakres moich świate
na lekkim luku drogi w prawo.-kaluze i rozbryzgi wody nalezy pominac.
fiebik napisał/a:
fotka pokazuje, jak miernie mało widzimy w drogowych naszych światłach tradycyjnych np na mokrych drogach.
_ja onegdaj przyslalem koledze fotke z oryginalnych reflektorow z oryginalnymi zarowkami.Pamietam ze byl kolega zaskoczony.
fiebik napisał/a:
dość długo zastanawiałem się i analizowałem celowość montazu xenonów, szczególnie, że operacja najtańsza nie była
-koszt jest porownywalny z wymiana zuzytych(tak mysle) reflektorow na nowe zgodne z normami.
fiebik napisał/a:
jeżeli sie to komuś nie podoba
_mnie sie podoba.Jestem daleko. :one: Pozdrawiam.Stefan.
arturrrr - |18 Lis 2007|, 2007 17:45

fiebik napisał/a:
jeeli zabijesz bo cię ktoś oślepił, to i tak będzie to mierne tłumaczenie - zabiłeś i koniec.

Tu musze poprawic..jezeli to my kogos oslepiamy xenonem.

Swietelka imponujace,musze przyznac.Jezel sie nie bedziesz wypuszczal np.do Angli gdzie jest ruch lewostronny to moze nie bedzie problemow.

Stefan - |18 Lis 2007|, 2007 17:53

Witam!
arturrrr napisał/a:
Jezel sie nie bedziesz wypuszczal np.do Angli gdzie jest ruch lewostronny
-na te okolicznosc jest w reflektorze opuszczana blenda. :one: Pozdrawiam.Stefan.
gufer-posepny - |18 Lis 2007|, 2007 20:02

Ze zdjęć widać że świecą prawidłowo . Nie ma co się czepiać . Pamiętaj ze jak coś do paki wrzucisz to opuść je troszkę .

Masa ludzi nawet głupiej H4 nie umie prawidłowo zamontować . Potem jedzie i wali po oczach wszystkim wokoło .

MK1/M2 mają dopalacze do drogowych , niezłego kopa mają . Moim zdaniem to z H4 dużo można wycisnąć ( tej poczciwej 60/55W ) . W berlingo II kapitalnie świecą .

Adam_2000 - |18 Lis 2007|, 2007 20:06

Dzięki fiebik ! :)
O ile miałem jeszcze jakieś wątpliwości, to Twój post je rozwiał - zakładam xeny :))

mmmk - |18 Lis 2007|, 2007 20:07

no ale to berlingo ma lampe z przezroczystym kloszem o duzej powierzchni wiec tam to to musi dzialac ok. gorzej jest to dobrze zrobic w lampach w stylu opla calibry czy innych takich dziwnych ksztaltach

[ Dodano: 2007-11-18, 20:08 ]
dobrze, ze lodz jest daleko i raczej nigdy mnie nie oslepisz :P

gufer-posepny - |18 Lis 2007|, 2007 21:55

Jadę na dopalaczach jak warunki na to są .Także spoko .

Ja o dziwo nie mam regulacji lampek i ustawiłem nieco w dół także nie będą oślepiać .

Marcin - |5 Gru 2007|, 2007 17:08

Ja narazie xenony sobie odpuszczam, dostałem nowe, normalne (nie żadne xenon-led, substytut stuwatówek czy inne gówna) żarówki, założyłem je... i przestałem narzekać na jakość świecenia. Lipna jakość świecenia wynikała poprostu ze starych żarówek. Co prawda xenon to to nie jest, ale przestałem narzekać na słabą jakość świateł.
Struna - |5 Gru 2007|, 2007 17:10

Marcin napisał/a:
dostałem nowe
na mikołaja ? ;)
Stefen - |5 Gru 2007|, 2007 17:15

Mnie tez bardzo ostatnio denerwowały te światła prawie nic nie było widać, wiec zamówiłem te ala xsenon Philipsa lekko niebieskie, wsadzę je i porównam, zobaczymy jaki będzie efekt
Marcin - |5 Gru 2007|, 2007 17:18

Struna napisał/a:
na mikołaja ?

Nie, sąsiad sie pozbywał nowych, nie rozpakowanych, bo zanabył sobie super-hiper-turbo-czajnatałn żarówki 100w i woli na nich jeździć i te nie będę mu potrzebne, no i tym sposobem stałem się właścicielem 2 nowych żarówek H1 :)

Struna - |5 Gru 2007|, 2007 17:21

Stefen napisał/a:
zobaczymy jaki będzie efekt
jeśli to philips bluevision to powinieneś być zadowolony.
Stefen - |5 Gru 2007|, 2007 17:23

Struna napisał/a:
Stefen napisał/a:
zobaczymy jaki będzie efekt
jeśli to philips bluevision to powinieneś być zadowolony.

Dokładnie tak to te bluevision, 49,99 za 2 szt

[ Dodano: 2007-12-05, 17:24 ]
wsadzę do jednej te philipsy a drugą zostawię na tych zwykłych i zrobię fotki, to będzie można porownac

Stefen - |5 Gru 2007|, 2007 17:38

a i jeszcze muszę kupić białe/ niebieskie postojowki, bedzie taki niebieski komplet żarówek w lampach ;)
Stefen - |5 Gru 2007|, 2007 17:43

takie dywaniki z ala blachy ryflowanej ;) to będzie wypas
Mysza - |5 Gru 2007|, 2007 17:58

nie pokrowce, a koraliki. Do tego chlapacze z odblaskiem lub (i !) szachownicą. Powinno byc lux. A, jeszcze felgi 19stki, ale tylko stalowe, zaś prawdziwym wyzwaniem bedzie dokupienie do nich stylowych kołpaczków.
Stefen - |5 Gru 2007|, 2007 18:00

mam nadzieje ze jutro przyjdą te żarówki to będzie można porównać czy sie opłacało wydać te 110zl
Mysza - |5 Gru 2007|, 2007 18:13

Stefen napisał/a:
110zl

Kupa kasy :(

Ja bym inwestował w żarówki NARVA lub Tungsram (bańka MINIMALNIE barwiona na niebiesko co daje baaardzo jasne BIALE swiatło). Cena niewielka, a wszystko jasne.

Stefen - |5 Gru 2007|, 2007 18:40

no w nich tez jest mańka delikatnie niebieska, a cena... ;)
tomasz - |5 Gru 2007|, 2007 19:55

ja tydzien temu jak waldasol wymienial mi weze elastyczne przy hamulcach zalozyl mi zarowki osram :-d i musze powiedziec , ze jest duza roznica
te z linka
http://www.jcauto.pl/pl/a...osci/art34.html

cena 55

Stefen - |5 Gru 2007|, 2007 20:04

H4 do wieloryba zamontowałeś??

Mówią ze te żarówki +30/50% wypalają odbłyśniki w lampie, to prawda??

tomasz - |5 Gru 2007|, 2007 20:09

Stefan wejc na linka ,potem dalej i zobaczysz , ze H1 jest dostepne - a co do odblysnikow to mysle ze , osram jest dobra firma - philips tez robi mocniejsze i nie slyszalem , zeby wypalalo :-d
Stefen - |5 Gru 2007|, 2007 20:15

o tym wypalaniu to naczytałem sie na sierrafanie, ale oni mają specyficzne podejście do tych aut ;)
gufer-posepny - |5 Gru 2007|, 2007 20:16

Chodzi o blokadę UV promieni . Wszystko zmatowieje .
Struna - |5 Gru 2007|, 2007 22:22

Stefen napisał/a:
o tym wypalaniu to naczytałem sie na sierrafanie
wypalają żarówki o większej mocy a nei o większej jasności. jeżeli moc nominalna to jest ok.
Mysza - |5 Gru 2007|, 2007 23:22

Tyle, ze zarowki o wiekszej mocy wypalają tez kable... Ja w granadach zawsze przerabialem instalkę - przewody ktore szly do lampy sterowaly przekaznikami. Potężny prąd prosto z aku oraz wzmocniona masa napędzały H4 o mocy 140/100W z napisem NOT FOR USE IN EUROPE. Jest na prawdę jasno! Odbłyśniki mialem regenerowane w zelmocie, położony porządny chrom. Nic się nie dzieje.
Struna - |5 Gru 2007|, 2007 23:24

jak masz odbłyśniki metalowe to sięnic nie dzieje, w Scorpio są z plastiku więc wiesz, chrom to daje tyle co nic na temperaturę, poprostu się stopią od jej nadmiaru.
Stefan - |5 Gru 2007|, 2007 23:34

Witam![quote="Stefen"]Mówią ze te żarówki +30/50% wypalają odbłyśniki w lampie, to prawda??[/quote]-zawsze im wiekszy strumien swiatla tym wieksze obciazenie lustra.Ja mam takie zarowki od roku i widocznej (przyzwyczajenie?)zmiany nie zaobserwowalem.Koledzy po zalozeniu xenonow maja(podobno) inne doswiadczenia.[URL=http://imageshack.us][IMG]http://img511.imageshack.us/img511/8434/023ne0.gif[/IMG][/URL]Pozdrawiam.Stefan.
Struna - |5 Gru 2007|, 2007 23:35

Stefan napisał/a:
zawsze im wiekszy strumien swiatla tym wieksze obciazenie lustra.
no bez przesadyzmu, kwestia idzie o temperaturę, jak większa to odbłyśnik cierpi, ilośc światła nic tu nie pogarsza.
dajmispokoj - |6 Gru 2007|, 2007 11:03

Adam_2000 napisał/a:
Dzięki fiebik ! :)
O ile miałem jeszcze jakieś wątpliwości, to Twój post je rozwiał - zakładam xeny :))

Adam_2000 kombinowales juz cos z tymi spryskiwaczami?? kupilem dokaldnie te z linku ktory podales wczesniej... fajny komplecik, ale widze ze moze byc rzezba przy montazu, nie prostopadle tylko pod katem do zderzaka :/ ?!

[ Dodano: 2007-12-06, 11:04 ]
Struna napisał/a:
Stefan napisał/a:
zawsze im wiekszy strumien swiatla tym wieksze obciazenie lustra.
no bez przesadyzmu, kwestia idzie o temperaturę, jak większa to odbłyśnik cierpi, ilośc światła nic tu nie pogarsza.

dokladnie a swiatla - ksenon daja wieksza ilosc swiatla, temperatura zarnika jest duzo duzo nizsza... od zwyklej zarowki h1

Struna - |6 Gru 2007|, 2007 11:06

dajmispokoj napisał/a:
ale widze ze moze byc rzezba przy montazu, nie prostopadle tylko pod katem do zderzaka :/ ?!
no to było od razu wiadome, że rzeźba będzie okrutna.
dajmispokoj - |6 Gru 2007|, 2007 11:14

Struna napisał/a:
dajmispokoj napisał/a:
ale widze ze moze byc rzezba przy montazu, nie prostopadle tylko pod katem do zderzaka :/ ?!
no to było od razu wiadome, że rzeźba będzie okrutna.

co szpachelka sie poklei, tego zadna sila nie rozklei :-d :682:

Struna - |6 Gru 2007|, 2007 11:34

daj znać czy i jak to zrobiłeś i jak wyszło.
Bauer1000 - |6 Gru 2007|, 2007 11:58

dajmispokoj napisał/a:
co szpachelka sie poklei, tego zadna sila nie rozklei :-d :682:

Tylko popęka :P

fiebik - |6 Gru 2007|, 2007 12:17

dajmispokoj napisał/a:
dokladnie a swiatla - ksenon daja wieksza ilosc swiatla, temperatura zarnika jest duzo duzo nizsza... od zwyklej zarowki h1
nie zmienia to faktu, że xenony niszczą odbłysniki w oczatym dosłownie w oczach. prawdopodobnie przyczyną jest wysokie poromieniowanie UV, które emitują xenony, a na które nie jest odporna powłoka odbłyśnika. tak po prawie roku używania xenonów widzę, że nowe odbłysniki nie dożyją do 3 lat i trzeba będzie je wcześniej wymienić.
Struna - |6 Gru 2007|, 2007 13:02

fiebik napisał/a:
tak po prawie roku używania xenonów widzę, że nowe odbłysniki nie dożyją do 3 lat i trzeba będzie je wcześniej wymienić.
coooo ???? dopiero teraz mówisz ?
Mysza - |6 Gru 2007|, 2007 13:15

Noo, to dopiero bedzie widoczność :) Ale w koncu to ksenon, to moze i bez odblysnikow da rade :rofl:
Struna - |6 Gru 2007|, 2007 13:17

no to dobrze, ze jeszcze nie kupiłem, może jednak kupię jakies bluevision i spokój, jak mam co chwila wymieniac odblaski to się zaczyna średnio kalkulować.
dajmispokoj - |6 Gru 2007|, 2007 13:50

Struna napisał/a:
no to dobrze, ze jeszcze nie kupiłem, może jednak kupię jakies bluevision i spokój, jak mam co chwila wymieniac odblaski to się zaczyna średnio kalkulować.

dokladnie... :644: pozostaje kupic jakies dobre zarowki + 50% ... to na co mi ta rzezba zderzaka teraz :( ?

Struna - |6 Gru 2007|, 2007 13:55

dajmispokoj napisał/a:
to na co mi ta rzezba zderzaka teraz :( ?
to się oglnie przydaje bez względu na źródło światła, czy takie czy taki to lampy się syfią tak samo :)
dajmispokoj - |6 Gru 2007|, 2007 13:56

racja, ale ambitny plan sie pojawil z mysla o xenonkach... jak jade brata autkiem na ksenonach albo kumpla... to czuje sie jak w dzien a tu taka ... "draka" :sad:
Marcin - |6 Gru 2007|, 2007 14:59

a może by te lustra tutaj wysłać jak zdechną? http://www.regeneracja-hc.com/
fiebik - |6 Gru 2007|, 2007 15:01

spokojnie, spokojnie, póki co, jak porównuję je do zwykłych świateł, to nadal jest niebo a ziemia, różnicę widać jednak znaczną po niedawnej wymianie w drugim wielorybie reflektorów na nówki i porównaniu ich z tymi co maja już prawie rok.
dajmispokoj - |6 Gru 2007|, 2007 17:21

ile taki nowy komplecik?? w oryginale forda czy zamiennik(jaka firma)??
fiebik - |6 Gru 2007|, 2007 18:13

dajmispokoj napisał/a:
ile taki nowy komplecik??
chodzi ci o reflektory? oryginały osiemset z hakiem za sztukę.
dajmispokoj - |6 Gru 2007|, 2007 21:03

fiebik napisał/a:
xenony niszczą odbłysniki w oczatym dosłownie w oczach. prawdopodobnie przyczyną jest wysokie poromieniowanie UV, które emitują xenony, a na które nie jest odporna powłoka odbłyśnika. tak po prawie roku używania xenonów widzę, że nowe odbłysniki nie dożyją do 3 lat i trzeba będzie je wcześniej wymienić.

a jakie ty masz wstawione 4300 , 6000 , 8000 kelvinow?? bo to tez ma pewnie wplyw na dlugosc zycia odblysnikow

arturrrr - |6 Gru 2007|, 2007 21:15

taka fajna stronka ,tu jest wszystk co trzeba wiedziec, no prawie wszystko :)

http://www.vtuning.com/zarowki.html

[ Dodano: 2007-12-06, 21:15 ]
o swiatelkach sie rozumie

Stefen - |12 Gru 2007|, 2007 17:15

Witam. W kóncu przyszły dziś te żarówki ahh ta poczta polska, różnica w jasności jest spora naleźcie widzę asfalt przed sobą ale teraz pojawił się mały problem lampa od strony pasażera świeci może z 1,5m przed zderzakiem jak to podnieść, czym to wyregulować??

tu fotka, zapalone tylko mijania, tylko w jednej lampie wymienione żarówki żeby porównać

Struna - |12 Gru 2007|, 2007 17:30

Stefen napisał/a:
jak to podnieść, czym to wyregulować??
masz śruby do regulacji ręcznej na lampach ( takei plastikowe ) jedna do wysokości druga do regulacji na boki.
Stefen - |12 Gru 2007|, 2007 17:33

na boki to jest ok. A która będzie właśnie od wysokości??
Struna - |12 Gru 2007|, 2007 17:34

zdaje sie druga, jak zapalisz światłą to jedna jest jakby podświetlona ( światło żarówki przez nia prześwituje ) i ta jest do regulacji na boki a ta obok do wysokości, zresztą stań wieczorem koło ściany na swiatłach i pokręć to zobaczysz czy idzie góra dół czy nie.
Stefen - |12 Gru 2007|, 2007 17:36

jutro się z tym pobawię, moim zdaniem warto było wydać ta kasę teraz przynajmniej widzę gdzie jadę ;)
Stefan - |12 Gru 2007|, 2007 17:45

Witam!
Stefen napisał/a:
teraz przynajmniej widzę gdzie jadę
-to straszne! Co bylo wczesniej?Pozdrawiam.Stefan.
Stefen - |12 Gru 2007|, 2007 17:47

po wyjęciu tych starych zwykłych żarówek, stwierdziłem ze po tylu latach to jakby to szkło sie utleniło jest akie jakby mleczne ;)
arturrrr - |12 Gru 2007|, 2007 20:32

ja w tym tygodniy zalozylem diodowe do lamp-podobno nigdy sie nie przepala ;) ,w przyszlym wymianka reszty H1 Osram -NightBreaker -podobno zyja trzy razy dluzej od Philips..zabaczymy

[ Dodano: 2007-12-12, 20:37 ]
tu sa fajne i najtaniej- jak by ktos pytal:

http://domswiatla.pl/index.php?cPath=49

Stefen - |13 Gru 2007|, 2007 17:41

Światła ustawiłem wiec napisze które pokretla za co dopowiadają,pokrętło przez które wylatuje światło/ podświetla jest do regulacji na boki i to jest to bliżej błotnika a to drugie bliżej środka jest właśnie do ustawienia góra dól
luki34 - |13 Gru 2007|, 2007 17:56

odnośnie niebieskiego podświetlenia zegarów to można to zrobić tylko w taki sposób:
http://allegro.pl/item282...rewelacja_.html

Z tego co pamiętam to do scorpio też chyba kiedyś były dostępne. Ja mam już takie w astrze classic od 2 lat i to jest dla mnie rewelacja. Najlepsze jest to że nic się nie spali no i efekt jest niesamowity. zawsze będzie ślicznie świecić.
Jedyną wadą tych tarcz jest to, że aby je zamontować to trzeba zdejmować wskazówki a to jest male ryzyko. W astrze nie było zbytnio z tym problemu ale krzywo założyłem wskazówkę od obrotomierza i kręciła się do 10 000 obrotów :P i musiałem jeszcze raz wszystko demontować i ją zakładać :-d
A niewiem jak to jest w scorpio z tymi wskazówkami. bałbym się je zdejmować.

Struna - |13 Gru 2007|, 2007 19:19

do scorpio pewnie nie mają.
Mysza - |13 Gru 2007|, 2007 21:48

moze jakby bylo wiecej chetnych to by zrobili
Struna - |13 Gru 2007|, 2007 22:37

rozbieranie zegarów w oczatym jakoś mi sie nie uśmiecha, od kilku miechów się nie mogę zebrać żeby żarówkę wymienić w nich a co dopiero dla sportu dłubać :)
arturrrr - |13 Gru 2007|, 2007 22:52

Mysza napisał/a:
moze jakby bylo wiecej chetnych to by zrobili

chentnych nie brak- tylko nikomu nie usmiecha sie tego rozbebeszac... :?

luki34 - |14 Gru 2007|, 2007 11:07

Cześć. dzisiaj dostałem odpowiedź od tego gościa co sprzedaje te tarcze.
Cytuję:

Witam

Niestety nie mamy tarcz do tego samochodu - koszt przygotowania jednego kompletu na indywidualne zamówienie jest bardzo wysoki - około 700zł.

Tak drogie jest przygotowanie nowego projektu, matryc itp.

Istnieje jednak możliwość przygotowania tarcz indiglo w normalnej ( zbliżonej do ceny popularnych tarcz w naszej ofercie ) cenie jeśli dostaniemy tarcze na wzór lub ich skany . Są dwa warianty:

- Tarcze indiglo bez nadruku - tarcze będą świeciły na całej powierzchni - nadruk należy zrobić we własnym zakresie - nie musi to być koniecznie tak profesjonalny nadruk jaki my stosujemy - metod druku jest wiele - sporo na ten temat napisane jest na naszej stronie www.moman.pl w dziale tarcze bez nadruku. Koszt tarcz bez nadruku to średnio 100zł + 58zł inwerter - koszt uzależniony jest głównie od powierzchni tarcz.

- Drugi wariant to tarcze wykonane metodą ploterową. Są to tarcze których powierzchnia w dzień jest czarno biała, efekt uzyskuje się poprzez nałożenie samoprzylepnej czarnej folii, nieprzepuszczającej światła na powierzchnię tarczy indiglo a następnie wycięcie w niej elementów ( podziałek, ringów, cyferek itp. ) za pomocą plotera, efekt jaki uzyskujemy możemy obejrzeć na dołączonym zdjęciu. Koszt takiego zestawu przygotowanego przez nas na gotowo również zbliżony jest do cen innych dostępnych kompletów tarcz. Realizacja takiego zamówienia również wymaga dostarczenia skanu tarcz, lub całych wymontowanych tarcz licznika ( ewentualnie całego licznika który możemy wykorzystać do pomiarów – najlepiej uszkodzony).

Zdjęcia tarcz wykonanych metodą ploterową mozna obejrzeć na przykładzie tarcz do Peugeota 307, Toyoty Cariny i Forda Escorta Mk4 na naszej stronie.

Pozdrawiam

[ Dodano: 2007-12-14, 11:12 ]
Struna napisał/a:
od kilku miechów się nie mogę zebrać żeby żarówkę wymienić

To wpadnij do mnie to ci wymienię :690: :D
Sam widziałeś jak u mnie ładnie świeci

Struna - |14 Gru 2007|, 2007 11:40

luki34 napisał/a:
To wpadnij do mnie to ci wymienię :690: :D
po weekedzie jestem w rzeszowie ale raczej nie oczatym.
luki34 - |22 Sty 2008|, 2008 20:07

Nie chcę zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj. Przeglądając zdjęcia na necie zauważyłem że w jednym z wielorybów te znaczki przy regulacji nawiewów są podświetlane Czy te znaczki mają być podświetlane czy to tylko wybrane wersje czy ktoś sam rzeźbił bo u mnie nie są podświetlane i nie zauważyłem żadnych żaróweczek. Pozdrawiam

Struna - |22 Sty 2008|, 2008 20:11

luki34 napisał/a:
Przeglądając zdjęcia na necie zauważyłem że w jednym z wielorybów te znaczki przy regulacji nawiewów są podświetlane
pokaż tą fotę co niby podświetlana, jeśli już to tylko rzeźba.
luki34 - |22 Sty 2008|, 2008 20:13

trochę cierpliwości bo muszę poszukać
Struna - |22 Sty 2008|, 2008 20:17

ja generalnie mam zamiar sobie coś takiego zrobić bo w nocy poregulować jakiś nawiew to graniczy z cudem.
Rafał A.(antek) - |22 Sty 2008|, 2008 20:21

rzeźba ciekawe czy sie da to ladnie zrobic.
Struna - |22 Sty 2008|, 2008 20:23

wstępnie chcialem dać diode lub dwie gdzieś za pokrętłami od regulacji. Powinno być ok.
luki34 - |22 Sty 2008|, 2008 21:01

I mam fotkę. Mi to wygląda na oryginał i bardzo mi się podoba. Ja chcę tak u siebie :-d

Struna - |22 Sty 2008|, 2008 21:07

zabawa programem graficznym raczej :)
Rafał A.(antek) - |22 Sty 2008|, 2008 22:27

kurde ale mi sie cos kojazy to z jakiegos folderu o scorpio ta fotka...
Marcin - |22 Sty 2008|, 2008 22:36

Toż to z prospektu jest :P
luki34 - |22 Sty 2008|, 2008 22:38

Ja to znalazłem na tej stronce
http://www.schnitzler-aac...en/Scorpio2.htm

Struna - |22 Sty 2008|, 2008 22:39

no może i z prospektu ale to może była koncepcja, a w praktyce wyszło jak wyszło, poza tym zobaczcie jak świecą wyświetlacza klimatronika, to po prostu robota grafika i nic więcej.
Rafał A.(antek) - |22 Sty 2008|, 2008 22:43

no coz szkoda
Waski - |11 Lut 2008|, 2008 01:07

a ja wam powiem ze fajnie sobie mozna zrobic tak jak jest w A6 w kuli
tam jest dioda w lusterku albo podsufitce i fajnie oswietla calosc deski delikatnie
jak dla mnie cos pieknego
zrodło swiatła niewidoczne dla oczu a oswietlajace deske

luki34 - |11 Lut 2008|, 2008 10:01

ja tam podsufitki a tym bardziej lusterka dziurawił nie będę. Już lepiej spróbować jakoś może z tyłu nawiewów zamontować oświetlenie. Ale to tylko moje zdanie :)
Mysza - |11 Lut 2008|, 2008 10:50

"dziurawe" lusterko z diodką ma rowniez siakiś opel, vectra C albo omega B po FLu. Rzeczywiscie fajnie to swieci, delikatna zielona smużka.
gufer-posepny - |16 Lut 2008|, 2008 11:33

na próbę można jakiegoś LEDa białego jednego albo dwa kupić i przykleić taśmą do lusterka i sprawdzić rezulaty . Po co odrazu dziurawić je .
mariusz_technik - |16 Lut 2008|, 2008 12:31

Przydało by się takie podświetlenie regulatorów nawiewu, w passacie z 98 jest, zwróciłem na to uwage właśnie. Dobrze że chociaż przyciski komputerka są podświetlone, u mnie nie działały, trzeba było wlutować 3 nowe diody i opornik na zasilaniu, teraz ładnie to jest podświetlone(tylko trochę inny kolor niż reszta, taki zielony wpadający w zółty jakby). A fotka tamta z prospektu rzeczywiście :)
gufer-posepny - |16 Lut 2008|, 2008 15:24

Jak dingsy do regulacji są pod kratką nawiewu to tam wepchać diodę mleczną żeby się światło ładnie rozeszło wokoło .

Ja wstawiłem do fabrycznego radia biale ledy do wyświetlacza gotowe w oprawkach . Powstał taki niebieskawo zielony kolor . Kapitalnie to wyglada i bardzo czytelene ( to że radio już całkiem umarło to co innego ) .