| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Nowe tarcze = nowe klocki ?
gufer-posepny - |11 Maj 2010|, 2010 20:34 Temat postu: Nowe tarcze = nowe klocki ? klocki niewiele starte , równo . czy jednak nowe .
Cygan - |11 Maj 2010|, 2010 20:46
Suwmiarka i mierzysz,jak naprawdę równo to zakładaj.Ja niedawno kupiłem nacinano-wiercone Mikody i też założyłem stare/ale jak nowe klocki/ i jest super.
gufer-posepny - |11 Maj 2010|, 2010 20:48
zdarte równo .
Cygan - |11 Maj 2010|, 2010 20:52
Ja nie widzę przeszkód,może wypowiedzą się inni.Obecne klocki sa bardzo miękkie,także najpierw je diabli wezmą a tarcze ze dwa komplety powinny wytrzymać.Zapomniałem dodać,że włożyłem klocki Galfera.
masa300789 - |11 Maj 2010|, 2010 21:46
Tez jestem ciekaw wypowiedzi szerszego grona i doswiadczen zwiazanych z w/w tematem
Rafał A.(antek) - |12 Maj 2010|, 2010 01:04
Zasada mowi ze powinno sie nowe, niemniej, jak klocki prawie nowe, to tak czy siak klocek sie do tqarczy ulozy.
Reader - |12 Maj 2010|, 2010 01:48
Ja bym dał nowe , a te zostawił na następną zmianę.
gufer-posepny - |12 Maj 2010|, 2010 06:31
no robię takie przebiegi że dla mnie klocki są dożywotnie w sumie . TO dam nowe bo z Lucasa są w miarę tanie . Ciekawe jak siądą z tarczami MC .
pepi - |12 Maj 2010|, 2010 06:56
niema takiej potrzeby można stare klocki delikatnie wyrównać nawet papierkiem i delikatniej hamować i będzie ok
gufer-posepny - |12 Maj 2010|, 2010 07:56
Splanuję sobie
Reader - |12 Maj 2010|, 2010 08:03
W takim razie może na magnesówce by wyrównał nie tylko płaskość powierzchni ale i jej równoległość do blachy klocka.
gufer-posepny - |12 Maj 2010|, 2010 08:12
Zdejmę i popatrzę . I tak muszę popatrzeć czy tłoczki cofają się a nie zakleszczaja bo pogieła się tylko prawa strona .
ford2fast - |12 Maj 2010|, 2010 08:15
| gufer-posepny napisał/a: | | pogieła się tylko prawa strona |
mikody się pogieły ?
gufer-posepny - |12 Maj 2010|, 2010 08:20
| ford2fast napisał/a: | | gufer-posepny napisał/a: | | pogieła się tylko prawa strona |
mikody się pogieły ? |
zima im zaszkodziła i może małe felgi . a także moje zamiłowanie do jeżdżenia po wodzie . pogieły albo i pękła nawet .
Tak przy okazji . Smar do tłoczków to to samo co miedziowy ? Daje to coś ?
gufer-posepny - |12 Maj 2010|, 2010 08:34
czyli rozgrzebywanie zacisków będzie miało sens . jakaś inna metoda na wypchnięcie tłoczka niż pompowanie pedałem aż wypadnie jest ?
gufer-posepny - |12 Maj 2010|, 2010 13:25
| Speedo napisał/a: | | jest, kompresor i 8bar w dziure po wykreconym wezu - uwaga! tloczek moze wystrzelic niczym pocisk |
Taaa już raz sobie palce przytrzasnąłem .
Struna - |12 Maj 2010|, 2010 14:05
w tym wypadku to by Ci łeb rozwaliło raczej niż palec przytrzasnęło no ale zasada podobna
sobolaqe - |12 Maj 2010|, 2010 14:38
| gufer-posepny napisał/a: |
zima im zaszkodziła i może małe felgi . a także moje zamiłowanie do jeżdżenia po wodzie . pogieły albo i pękła nawet .
Tak przy okazji . Smar do tłoczków to to samo co miedziowy ? Daje to coś ? |
no jak Ci kleszczyla jedna strona to sie pewnie troszke tarcza grzala wiec sie nie dziwie ze ja szlak trafil
mnie w mk1 jak sie tloczek zapiekl to musialem z gory gazu dodawac bo hamowal, tarcza do wywalenia byla
[ Dodano: |12 Maj 2010|, o 14:39 ]
| gufer-posepny napisał/a: | | jakaś inna metoda na wypchnięcie tłoczka niż pompowanie pedałem aż wypadnie jest ? |
a po co szukac innej metody
ta jest chyba wystarczajaco prosta i skuteczna bez zadnych dodatkowych narzedzi.
gufer-posepny - |12 Maj 2010|, 2010 17:03
Pół litra płynu na glebie będzie . Na razie czekam na te śmieszne metalowe krążki aż przyjdą . Potem będzie walka . Najpierw to wogóle zbadam czy tłoczek powraca dobrze . Depnę , puszczę pedał hamulca i sprawdzę czy da się tarczę obracać .
Struna - |12 Maj 2010|, 2010 17:10
gufer-posepny, a to przednie czy tylne zaciski ?
gufer-posepny - |12 Maj 2010|, 2010 17:30
przednie .
sobolaqe - |12 Maj 2010|, 2010 19:45
| gufer-posepny napisał/a: | | Pół litra płynu na glebie będzie |
ale jesli chcesz rozebrac zacisk(z wyciaganiem tloczka) to i tak stracisz to co jest w "srodku"
to ze podeptasz po hamulcu nie spowoduje ze znajdzie sie tam 2x wiecej plynu.
wg mnie stracisz z 50-100 ml plynu wiecej(czas potrzebny na wyskoczenie z samochodu, odkrecenie zacisku i zatkanie wezyka zeby nie kapalo)
VIK - |12 Maj 2010|, 2010 20:00 Temat postu: Re: Nowe tarcze = nowe klocki ?
| gufer-posepny napisał/a: | | klocki niewiele starte , równo . czy jednak nowe . |
NOWE.
Gaiger - |12 Maj 2010|, 2010 21:05
| gufer-posepny napisał/a: | | Pół litra płynu na glebie będzie | i tak wypada wlać świeżego...
pepi - |12 Maj 2010|, 2010 21:34
| Gaiger napisał/a: | | Pół litra | - można potem wlać ale gdzie indziej
gufer-posepny - |12 Maj 2010|, 2010 21:34
mam nowy płyn nieco ponad rok temu kompletna wymiana .
Gaiger - |12 Maj 2010|, 2010 22:32
gufer-posepny, ile kosztuje pół litra płynu?
10 zł? 15 zł?
Warto lać roczny płyn z powrotem?
Wiesz czemu zaleca się jego wymianę co 2 lata?
Wchłania wodę z powietrza przez co obniża się jego temp. wrzenia.
Ja z zasady nie wlewam z powrotem płynu który już przeszedł przez układ.
Kevin Xy - |13 Maj 2010|, 2010 00:05
| sobolaqe napisał/a: | | ta jest chyba wystarczajaco prosta i skuteczna bez zadnych dodatkowych narzedzi. |
ja zakladam zacisk bez klockow- daleko tloczek nie poleci
| Cytat: | | jest, kompresor i 8bar w dziure po wykreconym wezu - uwaga! tloczek moze wystrzelic niczym pocisk |
to zmusza do odkrecenia weza zasilajacego, a jak nie trzeba to nie odkrecam
a plyn i tak swiezy lejemy wiec mozna rozlewac
VIK - |13 Maj 2010|, 2010 06:51
| Kevin Xy napisał/a: |
| Cytat: | | jest, kompresor i 8bar w dziure po wykreconym wezu - uwaga! tloczek moze wystrzelic niczym pocisk |
to zmusza do odkrecenia weza zasilajacego, a jak nie trzeba to nie odkrecam
a plyn i tak swiezy lejemy wiec mozna rozlewac |
Można przez odpowietrznik
gufer-posepny - |13 Maj 2010|, 2010 08:02
Aaaa fakt , tak kiedyś pompką wypychałem hehe .
Oczywiscie Gufer pierdoła zapomniał wczoraj sobie spisać numer klocków hamulcowych . To jak jutro zamówię to przyjdą w poniedziałek .
gufer-posepny - |13 Maj 2010|, 2010 08:23
Na aucie są . Spoko jakoś sobie poradzę .
sobolaqe - |13 Maj 2010|, 2010 09:32
| Kevin Xy napisał/a: | | sobolaqe napisał/a: | | ta jest chyba wystarczajaco prosta i skuteczna bez zadnych dodatkowych narzedzi. |
ja zakladam zacisk bez klockow- daleko tloczek nie poleci |
ale mowisz o kompresorze czy o pompowaniu hamulcem ?
ja jak musiale wypchac tloczek to odkrecilem zacisk(wisial na wezu) podstawilem wiaderko zeby plynem nie upackac podlogi i tyle.
tez nigdzie nie latal tylko wypadl do wiaderka
Struna - |13 Maj 2010|, 2010 11:59
| gufer-posepny napisał/a: | | Gufer pierdoła zapomniał wczoraj sobie spisać numer klocków hamulcowych | yyy na klocki numer ? ja leze do sklepu, mówie że takie auto i że koniecznie 2.9 24V i zawsze dają dobre Ewentualnie wspominam że mondeo V6 ma takie same.
gufer-posepny - |13 Maj 2010|, 2010 19:10
no właśnie zamówić chcę z mondeo V6 tylko symbolu tych lucasów nie pamiętam już Gdzieś mam swoją książkę zdrowia wieloryba i tam różne ciekawe rzeczy wpisuję ale nie widzę symbolu tych locków . A na zacisku nie widzę . Jeszcze rzucę gałką oczną w paragony czy faktury to może znajdę .
Struna - |13 Maj 2010|, 2010 19:44
FINIS klocków na przód do kosa to 1097768
gufer-posepny - |13 Maj 2010|, 2010 19:55
A może faktycznie do origi tarcz klocki też origi posadzić .
Struna - |13 Maj 2010|, 2010 22:04
ja mam złe doświadczenia z origi klockami - jakby kto pytał to nie polecam.
gufer-posepny - |13 Maj 2010|, 2010 22:07
eee , właśnie pamiętam że w sklepie prawie obok mnie lucasy w tym samym albo następnym dniu mi sprowadzą więc luz . i może dla stałego klienta jakiś upust będzie .
Struna - |13 Maj 2010|, 2010 22:17
mi oryginały piszczały - wiocha straszliwa. Do tego strasznie ryły tarcze - jakieś bruzdy takie robiły.
gufer-posepny - |13 Maj 2010|, 2010 22:19
może za twarde były do tarczy .
Struna - |13 Maj 2010|, 2010 22:21
tarcze z niemcowni takie przyjechały więc raczej oridżi albo coś niezgorszego.
sobolaqe - |13 Maj 2010|, 2010 22:23
| Struna napisał/a: | | Do tego strasznie ryły tarcze - jakieś bruzdy takie robiły. |
oooo mam to samo u siebie z przodu na komplecie MC + MC
od wew strony na obu tarczach mam bruzdy na calej szerokosci tarczy, tarcza grubosc ma OK wiec troche szkoda zmieniac ale z drugiej strony wkurza mnie to.
tak czy inaczej juz MC nie zamontuje
bedzie ATE Power Disk albo Mikoda GT
[ Dodano: |13 Maj 2010|, o 22:25 ]
| gufer-posepny napisał/a: | | może za twarde były do tarczy . |
u mnie byly zmieniane na oryginaly(zarowno klocki jak i tarcze) i mam to samo co Struna(na szczescie nie piszcza
Struna - |13 Maj 2010|, 2010 22:25
| sobolaqe napisał/a: | | oooo mam to samo u siebie z przodu na komplecie MC + MC | a nie kwiczą do tego czasem ? u mnie jak wolno już jechałem i lekko hamowałem to masakra. Ktoś ze SierraFan mi podpowiedział, że to farba co na bokach okładziny jest tak kwiczy. Wziąłem i oszlifowałem toto - strasznie twarde no i pomogło znacznie, na tyle że już wiochy nie było takiej. Ale coś tam jesio popiskiwały.
sobolaqe - |13 Maj 2010|, 2010 22:29
| Struna napisał/a: | | a nie kwiczą do tego czasem ? |
na szczescie nie, bo jak by jeszcze piszczaly to by poszly do wymiany odrazu
ale w poprzedniej firmie mielismy sluzbowego forda i po wymianie hamulcow w ASO piszczal jak Ikarus wstyd bylo hamowac
tak czy inaczej te bruzdy mnie dziwia
gufer-posepny - |13 Maj 2010|, 2010 22:33
kij tam z bruzdami . ma hamować i nie rzucać budą .
Gaiger - |14 Maj 2010|, 2010 07:12
| sobolaqe napisał/a: | Struna napisał/a:
Do tego strasznie ryły tarcze - jakieś bruzdy takie robiły.
oooo mam to samo u siebie z przodu na komplecie MC + MC |
Ja na kpl MC+MC z przodu i z tyłu mam już najechane 50 tyś km i ani nie piszczy ani bruzd mi nie robi.
Albo ja miałem farta i trafiłem dobre albo wy mieliście pecha.
Edit Kiepsko widać ale tak to wygląda
Uploaded with ImageShack.us
Cygan - |14 Maj 2010|, 2010 08:13
| Struna napisał/a: | | ja mam złe doświadczenia z origi klockami - jakby kto pytał to nie polecam. | Dokładnie miałem to samo.Poprzednie miałem założone Frentexa a teraz jw Galfera.Są zrobione jakby z grafitu,jak ręką przejedziesz to czarna jak od sadzy.Fakt,że zdzierają się szybko ale nie ma żadnych pisków,telepania itp.
ford2fast - |14 Maj 2010|, 2010 08:25
| Struna napisał/a: | | tarcze z niemcowni takie przyjechały więc raczej oridżi albo coś niezgorszego. |
Raczej zamienniki
sobolaqe - |14 Maj 2010|, 2010 08:47
| Gaiger napisał/a: |
Edit Kiepsko widać ale tak to wygląda
|
u mnie bruzdy sa tylko od wew strony na obu tarczach
jak bede wymienial tarcze to ogladne dokladnie co i jak, tak czy inaczej to zaden problem.
producentow tarcz i klockow jest cala masa i bez problemu da sie zlozyc zestaw lepszy niz MC/MC
Gaiger - |14 Maj 2010|, 2010 08:51
| sobolaqe napisał/a: | | producentow tarcz i klockow jest cala masa i bez problemu da sie zlozyc zestaw lepszy niz MC/MC |
niby tak, tylko jaki
sobolaqe - |14 Maj 2010|, 2010 09:17
| Gaiger napisał/a: | niby tak, tylko jaki |
aaa wiesz co nie bede tutaj kolejnej wojny rozpetywal o to co jest dobre a co zle.
kazdy kto zrobil troche km i mial rozne tarcze czy klocki bedzie mial juz jakies wyrobione zdanie. ja myslalem np nad ATE (tarcze power disc) - w kazdym samochodzie docelowo montowalem ATE i bylem calkiem zadowolony.
ogolnie opini bylo na forum sporo, trzeba poszukac i odsiac opinie tych ktorzy maja jakies pojecie o czym pisza od tych ktorym sie tylko wydaje ze wiedza o czym pisza
do tego jeszcze trzeba brac poprawke ze nie wszyscy montowali tarcze w prawidlowy sposob czy tez nie mieli sprawnego ukladuhamulcowego(blokujace sie hamulce a co z a tym idzie przegrzanie tarczy
i po odsianiu tych informacji mozna bedzie pewnie zebrac jakies opinie ktore beda obiektywne.
Gaiger - |14 Maj 2010|, 2010 09:27
sobolaqe, dobrze mówisz.
Sparzyłem się kiedyś na delphi, nie byłem zadowolony z brembo i ferodo.
Klocki lucasa były OK.
MC sprawdziło mi się i w scorpio i w sierze (70 tyś km 1 kpl tarcz i klocków) więc złego słowa na mc nie powiem
Przynajmniej jak na razie
pepi - |14 Maj 2010|, 2010 09:41
| sobolaqe napisał/a: | do tego jeszcze trzeba brac poprawke ze nie wszyscy montowali tarcze w prawidlowy sposob czy tez nie mieli sprawnego ukladuhamulcowego(blokujace sie hamulce a co z a tym idzie przegrzanie tarczy | - a ja jeszcze dodam są auta takie co się zakłada byle co i byle jak i są auta bardzo wymagające np -ford tak ktoś pomyślał że jest to nie za bardzo udane o dziwo w audi też układ ate jest i niema tego problemu tam umieli
sobolaqe - |14 Maj 2010|, 2010 09:52
| Gaiger napisał/a: | MC sprawdziło mi się i w scorpio i w sierze (70 tyś km 1 kpl tarcz i klocków) więc złego słowa na mc nie powiem
Przynajmniej jak na razie |
wiesz co tylko ze wg mnie to ile tarcze wytrzymuja to jedno a to jak hamuja to drugie.
nie do konca tarcze i klocki na ktorych mozna trzaskac niewiadomo ile km sa skuteczne w hamowaniu.
trzeba brac poprawke ze to zestaw cywilny wyliczony wlasnie tak zeby user zalozyl i mial dosc dlugo bez zagladania do hamulcow.
oczywiscie taki zestaw hamuje OK bo do tego jest stworzony ale jak sie chce poprawic fabryke to trzeba juz szukac innych zestawow.
moze byc tak ze klocki ktore sa bardziej miekie szybciej sie skoncza ale wydajnosc przy hamowaniu maja lepsza.
znowu za twarde klocki wytrzymaja dluzej ale tarcza dostanie w kosc bardziej.
itd itp
[ Dodano: |14 Maj 2010|, o 09:56 ]
| pepicosi napisał/a: | - a ja jeszcze dodam są auta takie co się zakłada byle co i byle jak i są auta bardzo wymagające np -ford tak ktoś pomyślał że jest to nie za bardzo udane o dziwo w audi też układ ate jest i niema tego problemu tam umieli |
aaa no wiesz jeden producent(ATE) wiele roznych ukladow hamulcowych dla roznych producentow. jak zwykle firma to jedno, a rozne jej produkty to zupelnie co innego.
mnie sie wydaje ze jak sie prawidlowo dba o uklad hamulcowy i poprawnie sie montuje tarcze to ciezko zajezdzic jakies markowe tarcze. ja przynajmniej nie mialem jeszcze problemow(no poza zapieczonym tloczkiem w mk1 z przodu ale to wiedzialem ze guma juz popekana i syf sie dostaje)
w mk3 standardowo tylne zaciski trzeba bylo zregenerowac, ale juz teraz sa OK i mam nadzieje ze niebede musial tam zagladac
pepi - |14 Maj 2010|, 2010 09:58
no mi się udało ze 2 razy
Gaiger - |14 Maj 2010|, 2010 10:37
| sobolaqe napisał/a: | | wiesz co tylko ze wg mnie to ile tarcze wytrzymuja to jedno a to jak hamuja to drugie. |
W 100% prawda.
Ja nie narzekam, jeszcze nie miałem okazji powiedzieć że mi auto słabo hamuje na mc.
Nawet jak miał lawete z drugim scorkiem na haku .
Co nie zmienia faktu że nie jest to zestaw wyczynowy.
A i jeszcze jedno. Przy wymianie tarczi klocków szlifowałem piasty, czyściłem jarzma i zaciski i dałem nowe gumki i wężyki.
Takie kompleksowe podejście .
Może to też coś dało.
pepi - |14 Maj 2010|, 2010 12:19
tylko powiedzmy cosy latają troszkę lepiej niż zwykłe scorpio i na dodatek to automaty i też hamulce dostają więcej , tylko nie pisać mi że się śmiga przepisowo albo że człek akiś pirat ja staram się 200 nie przekraczać ale tak 120-160 to taka normalna fajna prędkość trasowa no chyba że akiś małolat w bolidzie młodzieży wiejskiej się trafi po drodze to wtedy hamulce mają co robić -a tak na prawdę po to są aby można było wyhamować z każdej prędkości na dodatek parę razy
Gaiger - |14 Maj 2010|, 2010 12:31
| pepicosi napisał/a: | | Tylko powiedzmy cosy latają troszkę lepiej niż zwykłe scorpio | tak owszem, racja
| pepicosi napisał/a: | | i na dodatek to automaty i też hamulce dostają więcej | a ja to niby co mam
Struna - |14 Maj 2010|, 2010 16:07
| ford2fast napisał/a: | Raczej zamienniki | nie wiem po czym wnosisz - ale nawet jeśli to były niezłe bo pałowanie ostre przechodziły i nie krzywiły się.
gufer-posepny - |14 Maj 2010|, 2010 17:19
klocuszki lucasa zamówione i jutro odbieram . tanio dość .
ford2fast - |14 Maj 2010|, 2010 18:42
| Struna napisał/a: | | ford2fast napisał/a: | Raczej zamienniki | nie wiem po czym wnosisz - ale nawet jeśli to były niezłe bo pałowanie ostre przechodziły i nie krzywiły się. |
ATE , Textar , Ferrodo to też zamienniki
Tyle , że dobre
Gaiger - |14 Maj 2010|, 2010 20:06
Ja tam jestem ciekaw kto robi tarcze i klocki dla forda.
Kiedyś mogło to być Ate i Lucas...
VIK - |14 Maj 2010|, 2010 20:15
tak było, ATE kładli
Gaiger - |14 Maj 2010|, 2010 20:34
A teraz VIK,
ford2fast - |14 Maj 2010|, 2010 20:38
Kiedyś mogło to być Ate i Lucas... |
Nie tylko mogło , ale i było tak
sobolaqe - |14 Maj 2010|, 2010 22:12
| Gaiger napisał/a: | Ja tam jestem ciekaw kto robi tarcze i klocki dla forda.
. |
teraz to moze byc jakikolwiek producent na swiecie
globalizacja panie, kazdy ci wyprodukuje co chcesz a twoj znaczek dorzuca gratis jak zamowisz odpowiednia ilosc
Kiedyś mogło to być Ate i Lucas... |
w mk1 widzialem sporo elementow z logiem ATE wiec oni napewno.
pepi - |14 Maj 2010|, 2010 22:14
| sobolaqe napisał/a: | | w mk1 widzialem sporo elementow z logiem ATE wiec oni napewno. | - akurat dla forda to robili po całości w wierorybie też jest ate
sobolaqe - |14 Maj 2010|, 2010 22:21
| pepicosi napisał/a: | | akurat dla forda to robili po całości w wierorybie też jest ate |
no wlasnie w wielorybie jeszcze nie mialem okazji widziec loga ATE na elementach ukladu hamulcowego(ale nie mowie ze niema, poprostu nie mialem jeszcze wielu okazji przy nim grzbeac)
w mk1 to logo widzialem na zbiorniczku, na gumowych przewodach hamulcowych, gdzies chyba na pompie itd itp.
pepi - |14 Maj 2010|, 2010 22:22
czujnik abs np
[ Dodano: |14 Maj 2010|, o 22:23 ]
pompa i takie tam
gufer-posepny - |15 Maj 2010|, 2010 16:15
Noje tarcze Motorcraft + klocki TRW installed . Zdjęcionko starych tarcz poniżej . Widać że od wewnątrz je mocno zjechało . praktycznie do zera . Najbardziej przy krawędzi . W prawej to chyba pod klocek coś podlazło jakiś kamień bo zdrowo wyryte było . Zasadniczo to 6 tyś km i tarcze zjechane . poprzednie identyczne też tak były zjechane a nawet bardziej .
VIK - |15 Maj 2010|, 2010 17:44
te tarcze wyglądają na spalone na wskroś
gufer-posepny - |15 Maj 2010|, 2010 18:49
2-3 razy zagrzane do świecenia na czerwono lekko . dziwią mnie te sine ślady wokół otworów i frezów .
Nowy zestaw wstępnie dotarty . Chciałem specjalnie przed ulewami bo potem strach że znów padnie któraś .
ford2fast - |15 Maj 2010|, 2010 19:08
| VIK napisał/a: | | te tarcze wyglądają na spalone na wskroś |
No co Ty ?
Przecież pochodzą z najlepszej na świecie wytwórni tarcz mikoda
gufer-posepny - |15 Maj 2010|, 2010 19:11
wszystko idzie zniszczyć .
gufer-posepny - |15 Maj 2010|, 2010 20:58
Znalazłem to forum i to zdjęcie . Tylko jest taka sprawa że tam kolesie zajeżdżali zestawy za ponad 1000 zeta na oś . Brembo , ATE ( powerdisc ) EBC , Zimmerman to na potęgę . Miałem kupić zimmermany nawiercane ale padają tak jak mikoda . Dopiero jakieś ultra kij wie co zestawy działały im . A żeby było ciekawiej to powstały takie wnioski :
- Seryjny oryginał może nie był najwydajniejszy ale mega trwały
- Te wszystkie cuda nawiercane czy nacinane z reguły szybko padają
- Wszystkie małe tarcze "tjuningowane" szybko padają
Tak jak pisałem , zniszczyć da się wszystko . Pały to padły . Szkoda że tak szybko . Z tyłu jakoś się trzymają ale też po ostrym hamowaniu z górki z prawej dym leciał . Rozejrzę się za oryginałem w promocji albo używką z minimalnym nalotem . Tam wymiana to pikuś .
pepi - |15 Maj 2010|, 2010 21:24
tylko i wytłumacz dlaczego ja ich jeszcze nie popsułem -zakładałem tego troszkę i zawsze było ok -a dlaczego ty te tarcze obsadziłeś na piaście tak aż ruda wyszła albo jesteś piratem drogowym -tylko takim prawdziwym albo masz coś nie tak z układem hamulcowym
[ Dodano: |15 Maj 2010|, o 21:27 ]
ja kiedyś testowałem je tak że 3 razy od 200 do zera i nic się nie dymiło może akieś klocki dałeś -może tu jest przyczyna
ford2fast - |16 Maj 2010|, 2010 01:28
| Speedo napisał/a: | | gowniane sa i tyle |
Dlaczego tak ostro ?
mikoda to tylko takie lepsze badziewie
mszwajnoch - |16 Maj 2010|, 2010 01:48
Widzę, że jestem kilka pln do przodu kupując tarcze ATE a nie Mikody.
gufer-posepny - |16 Maj 2010|, 2010 09:16
| pepicosi napisał/a: | tylko i wytłumacz dlaczego ja ich jeszcze nie popsułem -zakładałem tego troszkę i zawsze było ok -a dlaczego ty te tarcze obsadziłeś na piaście tak aż ruda wyszła albo jesteś piratem drogowym -tylko takim prawdziwym albo masz coś nie tak z układem hamulcowym
[ Dodano: |15 Maj 2010|, o 21:27 ]
ja kiedyś testowałem je tak że 3 razy od 200 do zera i nic się nie dymiło może akieś klocki dałeś -może tu jest przyczyna |
Wiesz , nie pamiętam czy wtedy piastę czyściłem szczotką drucianą czy jak teraz papierem ściernym . Wiem że po szorowaniu drutem i tak zostają kawałki rdzy i potem tarcza huśta się . Dopiero jak wyszorowałem na błyszcząco się papierem siadły równo . Jak tam rdza wlazła to nie wiem . woda i tak się jakoś dostanie .
W zasadzie to spróbuję zareklamować je jako wada materiałowa .
nk3 - |16 Maj 2010|, 2010 23:55
http://servmepic.dreambyt...74046808352.jpg
tak też można zrobić z tarczą
pepi - |17 Maj 2010|, 2010 07:09
bez obrazy ale ja bym ich nie reklamował widać że są spalone co prawda nie wiem jak to tyś to uczynił ale jak widać można ja montowałem jak pisałem ze 40 kompletów mikody połowa może więcej nawiercana i żadnym aucie nic się nie działo ,więc
[ Dodano: |17 Maj 2010|, o 07:13 ]
| Speedo napisał/a: | | wygladaja jak te co wklejalem z mondeo w sb kiedys, gowniane sa i tyle | - a ja słyszałem ostatnio jak pan wypowiadał się tak o fordzie a scorpio to zjechał że szok i co z tego a mikode zjechali w serwisie forda że niby ich tarcze są takie dobre tylko jak koleś reklamował u nich te co niby mu zamontowali to twierdzili że nie ma lepszych tarcz a tu patrz pogięły się
[ Dodano: |17 Maj 2010|, o 07:13 ]
a na piaste pod tarcze psika się smarem miedzianym jakby co
gufer-posepny - |17 Maj 2010|, 2010 08:06
z tym psikaniem to właśnie wyczytałem . tylko po co . nawet przy alufelgach to wogóle zbędne jest .
Struna - |17 Maj 2010|, 2010 11:13
ja od dawna kładę miedź w spray-u i bardzo sobie chwalę taki montaż. Za rok bez problemu zdejmuję tarczę a nie nawalam młotem. gufer-posepny, Ty to albo masz coś z nogami albo z zaciskami - strasznie szybko to zajechałeś. Swoją drogą w jaki sposób zaświeciłeś tarcze ? ja żeby to zrobić przejechałem 25 km na uszkodzonym zacisku ( zakleszczony ) i dopiero tarcza świeciła na bordowo ( a tarczka niewielka 240mm w sierce )
To skoro 25 km jazdy zrobiło dopiero na bordowo to co Ty robiłeś żeby zaświeciła ? Najwyraźniej też masz coś nie teges z hamulcami.
Ja tam na takich mikodach mam już koło 35 kkm i nadal ok ( klocki TRW ). Ostatnio lukałem to klocki się już mają ku końcowi, ale tarcza jeszcze jeden komplet klocków objedzie. Co daje jakieś 70 kkm a nie 8 jak u Ciebie.
Struna - |17 Maj 2010|, 2010 14:04
napewno zminiła się sama tarcza typu GT bo daawno temu nie było przewiertów na wylot tylko tak jak te pręgi na jakąś tam głębokość.
Obecnie strona się sporo zmieniła, można kolorek tarcz zamówić.
Ja mam już te z otworami na wylot i jest nadal ok.
VIK - |17 Maj 2010|, 2010 18:54
| ford2fast napisał/a: | | VIK napisał/a: | | te tarcze wyglądają na spalone na wskroś |
No co Ty ?
Przecież pochodzą z najlepszej na świecie wytwórni tarcz mikoda
|
Przepraszam, ja Mikod nie zakładam. Czytałem tu, że takie dobre, ale jakoś sobie bym nie wstawił.
gufer-posepny - |17 Maj 2010|, 2010 19:01
żeby było weselej sąsiad podpatrzył i se do leganzy zapakował mikody .u niego o dziwo spoko . tylko że jezdzi jego żona na pocztę i do przedszkola po dzieci .
pepi - |17 Maj 2010|, 2010 19:18
| gufer-posepny napisał/a: | | żeby było weselej sąsiad podpatrzył i se do leganzy zapakował mikody .u niego o dziwo spoko . tylko że jezdzi jego żona na pocztę i do przedszkola po dzieci | - wiesz co ty może robisz stal test bo tarcze uliczne są do 600-700 stopni jakby co , polska wolny kraj każdy może zakładać co chce i na co go stać moim zdaniem mikoda w tej cenie jest najlepszym wyborem z możliwych a jakość się pogorszyła niby nie bo nawet w tamtym tygodniu zakładałem to do galaxy i ze parę tygodni temu do scorpio mojego i są nadal ok teraz mam już zestaw do paska zapodam to się zobaczy czy jakość spadła
[ Dodano: |17 Maj 2010|, o 19:19 ]
wiem że na tym forum się liczy MC -tylko czy akurat coś zrobione w turcji czy może w chinach jest aż takie dobre
gufer-posepny - |17 Maj 2010|, 2010 20:03
widocznie trafiły mi się gorsze egzemplarze . albo ja je niszczę i tyle
ford2fast - |17 Maj 2010|, 2010 22:28
| VIK napisał/a: | | Przepraszam, ja Mikod nie zakładam. |
Wiem o tym
To nie była aluzja do Ciebie tylko perskie oko do czcicieli mikody
Cygan - |18 Maj 2010|, 2010 08:02
Teraz z tymi Mikodami to ja już boję wyjeżdżać się na ulice
sobolaqe - |18 Maj 2010|, 2010 08:28
| Cygan napisał/a: | Teraz z tymi Mikodami to ja już boję wyjeżdżać się na ulice |
przeciez ogolnie wiadomo ze Mikoda powoduje wszelkie zlo na swiecie(chociazby te ulewy z paru ostatnich dni i wogole jest to wiekszy dramat niz zacinajace sie pedaly w toyotach
ja by na twoim miejscu zmienial czym predzej tarcze na MC ktore sa poswiecone przez samego Forda i dodaja + 7 KM
a tak na powaznie to ja bym sie nie przejmowal
jak widac wiekszosc jezdzi i problemow niema to czym sie przejmowac
Cygan - |18 Maj 2010|, 2010 08:35
Zaraz je ściągam i oddaje na złom .Przecież ja też robię sobie jaja.Założyłem je,pojechałem w góry,hamowałem w deszczu,wodzie i itp.Jak na razie nic się nie dzieje,wręcz odwrotnie.Uważam ,że hamują doskonale.W przyszłym tygodniu jadę na Wybrzeże,Mazury i cos tam jescze-będzie dobry test.
sobolaqe - |18 Maj 2010|, 2010 08:58
| Cygan napisał/a: | Zaraz je ściągam i oddaje na złom .Przecież ja też robię sobie jaja.. |
wiem ze sobie jaja robisz
ja mam teraz na przodzie MC+MC a na tyle ATE+ATE
tylko ze z tylu tarcze po 18 tys km juz sa raczej do wymiany wiec nie jest to jakis super wynik jak na nowe tarcze(inna sprawa ze 90% miasto, gdzie hamowania sporo i hamulcow nie oszczedzam
tak czy inaczej teraz planuje zmiane i mysle czy nie wrzucic na tyl wlasnie Mikody, koszt marginalny to jak wytrzyma tyle co ATE to bede zadowolony.
pepi - |18 Maj 2010|, 2010 12:27
| ford2fast napisał/a: | | To nie była aluzja do Ciebie tylko perskie oko do czcicieli mikod | - ire rzay tu było że np mikoda to szmelc ngk też szmelc ja tam akurat nie polecam towarów MC -BO SĄ ZA DROGIE -do jakości ich ale to twój bóg nie mój
Boni - |18 Maj 2010|, 2010 13:07
Tak przy okazji waszej rozmowy luknąłem co tam słychać w OEMie forda, i czy dalej niektóre hamulcowe rzeczy Motorcrafta są robione na Filipinach, no i wpadło mi w oko, że fabryka robiąca oryginalnie "nasze" ASB czyli plant Bourdeaux został w cholerę sprzedany w międzyczasie, a jakieś odpryski z tych skrzyń jeszcze robią tylko w US (któreś lincolny ich jeszcze używają itp) ale tylko co patrzeć zamkną w diabły. No więc już za parę lat, to się będzie planetarki robiło do A4LD pilnikiem a taśmy czy tłoki na kowadle. Za to nowe B-MAXy właśnie zaczynają tłuc Rumuni, fabryka poprzednio Dajewo, jeszcze poprzednio taki ich Żerań mniej więcej. Kondolecje przyszłym-licznym-wkrótce-zawiedzionym właścicielom B-MAXów
pepi - |18 Maj 2010|, 2010 21:02
ta volowo -chiny świat idzie na psy
sobolaqe - |18 Maj 2010|, 2010 22:12
| pepicosi napisał/a: | ta volowo -chiny świat idzie na psy |
po pierwsze tnie koszty(niekoniecznie dlatego ze jest zle, tylko ze zawsze mozna wiecej zarobic
po drugie chiny to rosnaca potega wiec stac ich na coraz wiecej i trzeba sie przyzwyczaic ze beda kupowac coraz wiecej
po trzecie nie zawsze chinskie = badziew
ford2fast - |18 Maj 2010|, 2010 22:19
| pepicosi napisał/a: | | ja tam akurat nie polecam towarów MC -BO SĄ ZA DROGIE -do jakości |
A z tym to się akurat zgadzam
Znaczy się w kwestii ceny
gufer-posepny - |19 Maj 2010|, 2010 15:53
mikody takie jak miałem cena 286 zeta . MC 330 zeta . I tyle w temacie .
Struna - |19 Maj 2010|, 2010 15:59
gufer-posepny, zdaj relację z używania MC. Chętnie skonfrontuję ze swoimi doświadczeniami.
gufer-posepny - |19 Maj 2010|, 2010 16:06
na razie 50 km zrobiłem . nie mam czasu żeby nawet wsiaść do oczaka , siły też . spoglądam przez okno czasami na niego .
Struna - |19 Maj 2010|, 2010 16:23
e to się jeszcze nie ułożyły nawet, no ale jak już coś pojeździsz to napisz wrażenia - zwłaszcza po pałowaniu
gufer-posepny - |19 Maj 2010|, 2010 16:35
| Struna napisał/a: | e to się jeszcze nie ułożyły nawet, no ale jak już coś pojeździsz to napisz wrażenia - zwłaszcza po pałowaniu |
poczekam aż pajace na hulajnogach znów pojawią się . w krętych drogach w lesie nie uciekli mi . za to cyklicznie gaz do oporu gdzies do 170 i hamowanie do 90 i tak w kółko aż do utraty hamulców było . potem sobie odpuściłem bo nie miałem czym hamować już . se myślę ... znów coś zepsułem .
sobolaqe - |19 Maj 2010|, 2010 16:39
| gufer-posepny napisał/a: | | mikody takie jak miałem cena 286 zeta . MC 330 zeta . I tyle w temacie . |
cena cena ale jesli mozna miec lepsze hamulce to czemu nie
jak mowilem MC jest ok bo dlugo wytrzymuje ale nie ma rewelacji jesli chodzi o hamowanie.
ot standard.
troche kombinujac mozna miec lepsze hamulce(chociaz nie koniecznie taniej wyjdzie niz MC
BTW
co do cen to az popatrzylem
Mikoda standard
kpl przod 154 zl
kpl tyl 160
MC standard
kpl przod 380 zl
kpl tyl 280
gufer-posepny - |19 Maj 2010|, 2010 16:42
weź pod uwagę że przy moich znikomych przebiegach co roku tarcze zmieniam . W służbowych seryjne tarcze ( wątpię czy oryginały ) , 50 kkm ( w tym 2 komplety klocków ) . bez wydziwiania .
sobolaqe - |19 Maj 2010|, 2010 16:47
| gufer-posepny napisał/a: | | weź pod uwagę że przy moich znikomych przebiegach co roku tarcze zmieniam . |
no ale jak piszesz to one u Ciebie latwo nie maja
wiec przebieg przebiegiem a palowanie palowaniem.
zreszta jak ktos lata duzo na trasie to hamulce maja lepsze zycie bo hamowania mniej, wiec mozna wykrecic niezly przebieg pomiedzy wymiana tarczy czy klockow.
ja po 18 tys w miescie wykonczylem tarcze i klocki ATE
| gufer-posepny napisał/a: | | W służbowych seryjne tarcze ( wątpię czy oryginały ) , 50 kkm ( w tym 2 komplety klocków ) . bez wydziwiania . |
no to taki calkiem OK przebieg
gufer-posepny - |19 Maj 2010|, 2010 16:50
dziś widziałem w Katowicach E klasse czy coś wyżej jakiś nowy sedes AMG i tarcze rozmiarów wielorybowych raczej miał . bez ulepszeń . jakoś to tam działa . a może dlatego że ja nie ujeżdżałem go
Struna - |19 Maj 2010|, 2010 17:04
| gufer-posepny napisał/a: | | tarcze rozmiarów wielorybowych raczej miał | heheh, weź zmierz 300 na bide
gufer-posepny - |19 Maj 2010|, 2010 17:05
jeszcze z bejsbola zbiorę ze 3 bonusy jak będę grzebał kolesiowi .
Struna - |19 Maj 2010|, 2010 17:07
no ale ile rispektu na dzielni zaliczysz to ho hoooo
sobolaqe - |19 Maj 2010|, 2010 17:10
| Struna napisał/a: | heheh, weź zmierz 300 na bide |
i z 3 tloczki na zacisk
edit
tak na szybko sprawdzilem nowy model E klasy AMG
330 mm tarcza tyl (26 mm grubosc)
360 mm tarcza przod (36 mm grubosc)
gufer-posepny - |19 Maj 2010|, 2010 17:12
nie , tarcza i zacisk podobne do wielorasowej .
jakby co to będą za 20 zeta tylne tarcze do sprzedania bo czekam na nowe tylne też .
Struna - |19 Maj 2010|, 2010 17:16
| sobolaqe napisał/a: | | 330 mm tarcza tyl (26 mm grubosc) | hehehee - to z tyłu nawet bije kosa na łeb a co dopiero | sobolaqe napisał/a: | | 360 mm tarcza przod |
pepi - |19 Maj 2010|, 2010 17:35
ja tam mam oczywiście mikodę dzisiaj byłem w poznaniu tak w tam i z powrotem nie wiem ile fotek będzie bo przeginałem jak djabli bo pojechałem bezpiecznik w audi s 8 wymienić bo w serwisie nie umieli jełopy albo zobaczyli lubelskie blachy i myśleli że jak gość ma udi na dodatek 4,2 to jelenia można obskubać ,nawet sprawdzałem czy wieroryb umie pływać umie i nawet nie zgasł troszkę wody mi się nabrało do środka i tarcze były też już ciepłe ,potem jak zrobiłem to audi to tak starałem się utrzymywać za nim a nawet wyprzedać to hamulce nie miały łatwo i co chwila padało przerwami wiec jak się wpadło w wodę to wiadomo i akoś mikoda dała radę dziwne bo przecie to szmelc a jak bym miał MC -to przy prędkościach 180-220 w deszcz były by świetne hamulce pozdrawiam panów policjantów co stali i łapali i szuszyli na autostradzie debilizm
gufer-posepny - |19 Maj 2010|, 2010 21:43
Mikody padły po 6000 km . motorcraft zawstydził mikodę i padł po 150 km .
Żartuję .
Inny fakt że tylne tarcze też są krzywe . i to takie buczenie słychać . A jak zaciągnę ręczny to drga mi tył auta . Po pewnym hamowaniu drgania takie idą że przenosi się na przód .
pepi - |19 Maj 2010|, 2010 21:58
a może akurat te MC W TWOIM PRZYPADKU będą ok wyjdzie w praniu
gufer-posepny - |19 Maj 2010|, 2010 22:01
czekam na tarcze na tył . się okaże . ale po rdzy widać że krzywo chodzą .
Kevin Xy - |20 Maj 2010|, 2010 09:21
| gufer-posepny napisał/a: | | za to cyklicznie gaz do oporu gdzies do 170 i hamowanie do 90 i tak w kółko aż do utraty hamulców było |
tak to wszystko w ciagu dnia zajezdzisz
| Struna napisał/a: | sobolaqe napisał/a:
330 mm tarcza tyl (26 mm grubosc)
hehehee - to z tyłu nawet bije kosa na łeb |
Boni - |20 Maj 2010|, 2010 11:55
No raczej w ciągu godzin. Jak tarcze w WRC starczają na wyścig, czy na torach podobnie, to w zasadzie, czemu ktokolwiek z przeciwstawnym kciukiem uważa, że do bardzo podobnej jazdy (np 180-90-180-90 po mieście ) wystarczą mu cywilne tarcze i hamulce na dłużej niż dzień czy dwa i narzeka że nie wystarczają???
Struna - |20 Maj 2010|, 2010 12:54
| gufer-posepny napisał/a: | | A jak zaciągnę ręczny to drga mi tył auta . Po pewnym hamowaniu drgania takie idą że przenosi się na przód . | też tak miałem, a krzywa była tylko jedna z tyłu. Zainwestowałem ponownie w mikodę GT, skoro na przodzie się u mnei sprawdzają to i na tył dałem - a co no i w końcu nastał spokój
gufer-posepny - |20 Maj 2010|, 2010 15:29
zasadniczo jak w marcu przez ramię diagnoście patrzyłem na wyniku pomiarów układu hamulcowego to nic nie powiedział że oba prawe koła nierówno "biorą" . siakieś tarcze na tył zdobyłem to sobie zmienię .
Struna - |20 Maj 2010|, 2010 15:31
ja to czasem jak sie sam nie poproszę o jakieś konkretne testy to by wcale na przeglądzie nie zrobili
gufer-posepny - |20 Maj 2010|, 2010 15:40
ja lubię wiedzieć .
Struna - |20 Maj 2010|, 2010 15:59
ja też, dlatego nieraz sam każę gościowi np amory dobrze sprawdzić albo potrzepać zawiasem - włażę z nim do kanału i sam lukam też co i jak
gufer-posepny - |22 Maj 2010|, 2010 21:51
Dziś zmienione tarcze tylne :
Widać na prawej taką czarną rysę i jedną plamę czarną . A zaciski są ok nic nie zakleszcza się . Klocki swobodnie latają sobie .
marcys - |25 Maj 2010|, 2010 09:50
a ja polecam tarcze AD polska- 99 zet komplet w promocji - 40 kkm juz zrobily, wrzucilem wczoraj nowe klocki i dalej sa prosciutkie
Cygan - |6 Cze 2010|, 2010 12:53
Objechałem Polskę dookoła i jakoś Mikody mają się dobrze,w deszczu,upale.Nic nie telepie i nie trzęsie
grzechu913 - |6 Cze 2010|, 2010 12:56
u mnie mikody tez smigaja ,pierwsze nacisnane i wiercone zajechalem ale z moejej winy w krakowie jak sie spieszylem a nie byly dotarte ,bo moze z 200-300km mialy dopiero ale teraz juz mam z 3 tys albo lepeeij i nic sie nie dzieje
pepi - |6 Cze 2010|, 2010 13:49
| gufer-posepny napisał/a: | | Widać na prawej taką czarną rysę i jedną plamę czarną . A zaciski są ok nic nie zakleszcza się . Klocki swobodnie latają sobie | - no może noga latała jak widać na fotce to ładniejsze są tylnie a ta plama to pewnie po klockach takie dobre były
gufer-posepny - |6 Cze 2010|, 2010 20:43
zasadniczo to po zlocie przyłapałem z przodu winowajcę chyba . prawa strona się grzeje mocno . mimo iż tłoczek spokojnie da sie palcami cofnąć .
sobolaqe - |6 Cze 2010|, 2010 20:55
| gufer-posepny napisał/a: | | zasadniczo to po zlocie przyłapałem z przodu winowajcę chyba . prawa strona się grzeje mocno . mimo iż tłoczek spokojnie da sie palcami cofnąć . |
a cale jarzmo jak chodzi ?
pepi - |6 Cze 2010|, 2010 21:16
pompa może albo serwo bo płyn zmieniałeś pewnie ??
gufer-posepny - |6 Cze 2010|, 2010 21:25
klocki i jarzmo śmiga , rzekłbym że klocki luźno mają . płyn nowy .no chyba że piasta się grzeje tak . dopiero taka trasa to wykryła bo do momentu założenia wszystkich tarczy na nowo po każdej jezdzie sprawdzam temperaturę każdego koła i stan dotarcia co przy tych felgach jest dość proste .
|
|