| |
Ford Scorpio Team Forum mi³o¶ników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Ogólne - Rozmiar g³osników NOWE AUDIO W SAMOCHODZIE PROPOZYCJE
Anihilator - |26 Gru 2009|, 2009 19:21 Temat postu: Rozmiar g³osników NOWE AUDIO W SAMOCHODZIE PROPOZYCJE Zamieszczam to z takim pytaniem jak byscie mi polecali zrobic ca³kowicie od nowa Audio tzn. Radio wzmacniacz g³osniki co polecacie dzieki za pomoc
kondzio508 - |26 Gru 2009|, 2009 19:30
Ja bym da³ na Przód Helixy 16 cm . odseparowane zwrotnicami i do tego syczki w s³upki przednie , pod wzmaka 2 kana³owego np. dark blue 2 zalezy czy ma to byæ budzetowe... i do tego koniecznie wyg³uszyædrzwi zeby efekt by³ oki .
a na ty³ subik Car Power 250 W RMS starczy i do tego monoblok jakis konkretny . kable min. 30mm2 .
ja bym zastosowa³ skrzyniê zamkniet± a nie tubê .
i oczywiscie tylnie g³osniki zmien bo beda harczeæ (ja bym wcale je od³±czy³ bo ty³ to tylko sub pownien graæ zeby scena by³a ...
radyjko min. 4 x40 wat . i jakies firmowe bo sie spali koncówka mocy szybko w byle jakim ...
Anihilator - |26 Gru 2009|, 2009 19:33
a jakos móg³bys mi to wszystko cenowo przyblizyc ??
kondzio508 - |26 Gru 2009|, 2009 19:34
no móg³bym a ile masz na to to moze bedzie wiadomo co poleciæ ?
mozna ratami robiæ , ja tak bede robi³ . kupisz najpierw przód i maty do drzwi , potem ty³ . a zaczniesz np. od radia ...
Anihilator - |26 Gru 2009|, 2009 19:43
w sumie to 1000 zyta moge przeznaczyc
[ Dodano: |26 Gru 2009|, o 19:45 ]
http://allegro.pl/item853..._rds_pilot.html myslisz takie radio dobre by by³o ??
ford2fast - |26 Gru 2009|, 2009 19:49
Ten tysi±c na co ma byæ przeznaczony , na same g³o¶niki czy co¶ jeszcze ?
Z przodu do drzwi bez problemu wchodz± tylko 13
Aby zamontowaæ prawid³owo 16 i ¿eby to jeszcze jako¶ wygl±da³o trzeba siê sporo napociæ
Nie wspominaj±c o dodatkowych kosztach i/lub robocie
kondzio508 - |26 Gru 2009|, 2009 19:49
yhym na ca³o¶æ ?
to tylko kupiæ gotowy zestaw uzywany z samochodu wyjety bo ca³osæ raczje za tyle nie zrobisz . chyba ze pierwsza tura za 1000
radio bym kupi³ najtansze pioneera ale nowe max 300 z³. , g³osniki przód 250 +100 maty =650 i zostaje 350 na wzmaczniacz na przód .
ty³ np. skrzynie samemu zrobiæ pod dany g³osnik z mdfu ja kupuje mdf z pod palet tam co handluj± p³ytami maj± przegródki palet od³o¿one bo kupuj± to na skrzynie po 10 z³. za p³yte bra³em i do tego g³osnik 250 w promocji widzialem carpowera 250 wat . i terminal 5 z³ . kable do wzmaka 70 juz kupisz dobre , i wzmak balupunkt np. coprawda monoblok najlepszy ale 2 kana³owka tylko w dobrej cenie np. 250 . juz robi sie ponad 1000 ale tak jak mówi³em da sie na raty robiæ .
Anihilator - |26 Gru 2009|, 2009 19:51
no to widze ze bedzie ciezko to wszystko
kondzio508 - |26 Gru 2009|, 2009 19:51
| ford2fast napisa³/a: | | Aby zamontowaæ prawid³owo 16 i ¿eby to jeszcze jako¶ wygl±da³o trzeba siê sporo napociæ |
Ja w³asnie jestem na etapie montowania mam juz dystanse pod g³osniki 16 , wyciete z mdfu , teraz czeka mnie korpus coby z szyby woda sie nie la³a na nie , potem montaz i wyg³uszanie drzwi ale musze jeszcze po drodze wstawiælampki w drzwi bo potem juz nie rozerwe wyg³uszenia ...
[ Dodano: |26 Gru 2009|, o 19:56 ]
Anihilator, te radio odpu¶æ , pochodzi Ci ok pó³ roku i padnie , a pozatym malo co bedzie gra³o ....
Anihilator - |27 Gru 2009|, 2009 09:56
to chyba zainwestuje w pioniera albo alpina i bedzie git
gufer-posepny - |27 Gru 2009|, 2009 10:58
jak chcesz tanio to wetkaj Ford 7000 i zmieñ kable g³o¶niki . je¶li koniecznie mp3 to te radyjka co poda³e¶ bêd± gra³y . ale mp3 a dobra jako¶æ to dwa koñce kija .
YGH - |27 Gru 2009|, 2009 12:36
| kondzio508 napisa³/a: | | kable min. 30mm2 |
bez przesady!! ja za 16mm2 da³em 6z³/m, a poza tym którêdy przeci¶nie 30mm2?!!
kumplowi firma sk³±da³a audio w pasioku (za sam sprzêt da³ ponad 4500z³) i ma te¿ na 16mm2
| kondzio508 napisa³/a: | | ja bym zastosowa³ skrzyniê zamkniet± a nie tubê |
dok³adnie, jest totalna ró¿nica.
| kondzio508 napisa³/a: | | 2 kana³owka |
to chyba pod sam sub!!
Ja mam taki sprzêt:
na tyle JBL GTO 937 (bez ciêcia pó³ki siê nie obêdzie) http://www.allegro.pl/ite...ega_okazja.html (jak kupywa³m kosztowa³y 265z³)
wzmacniacz http://www.allegro.pl/ite...cny_wariat.html (jak kupywa³em kosztowa³ ok 350z³) podpiêty tylko pod suba
sub - http://www.allegro.pl/ite...power_850w.html (ale skrzynie mam w³asnej konstrukcji)
kondensator - http://www.allegro.pl/ite...ad_polecam.html
radio - http://www.allegro.pl/ite...kazja_2009.html tylko ¿e starszy model
g³o¶niki z przodu seryjne, do tego dolicz koszty kabli, koñcówek itp.
Wcale nie trzeba ¿adnych zwrotnic poniewa¿ ju¿ s± w tylnych g³o¶nikach, a poza tym ustawiasz radiem, sprzêt gra bardzo dobrze, o charczeniu nie ma mowy, a jak bas dobrze podkrêcisz to w lusterkach nic nie widzisz i masa¿ foteli elegancki .
ford2fast - |27 Gru 2009|, 2009 13:31
| YGH napisa³/a: | kondzio508 napisa³/a:
kable min. 30mm2
bez przesady!! ja za 16mm2 da³em 6z³/m, a poza tym którêdy przeci¶nie 30mm2?!!
kumplowi firma sk³±da³a audio w pasioku (za sam sprzêt da³ ponad 4500z³) i ma te¿ na 16mm2
|
Przekrój kabli zasilaj±cych powinno siê obliczyæ z zapasem uwzglêdniaj±c przede wszystkim pobór mocy oraz d³ugo¶æ kabla
A to , ¿e zrobi³a to firma nie znaczy - dobrze
Kabelek 25mm2 mo¿na w Scorpio bez problemu poci±gn±æ od akumulatora do baga¿nika
| YGH napisa³/a: | | Wcale nie trzeba ¿adnych zwrotnic poniewa¿ ju¿ s± w tylnych g³o¶nikach, a poza tym ustawiasz radiem, sprzêt gra bardzo dobrze, o charczeniu nie ma mowy |
Bardzo ciekawe podej¶cie , jednak nie dla ka¿dego LEPIEJ = g³o¶niej
MOIM zdaniem pozostawienie przednich g³o¶ników seryjnych i montowanie dodatkowych w tyln± pó³kê to pomy³ka
Rozwi±zanie proponowane przez kondzio508 jest w MOJEJ opinii du¿o ciekawsze
YGH - |27 Gru 2009|, 2009 13:53
| ford2fast napisa³/a: | | Bardzo ciekawe podej¶cie , jednak nie dla ka¿dego LEPIEJ = g³o¶niej |
a czy ja mówi lepie - g³o¶niej ?
| ford2fast napisa³/a: | | montowanie dodatkowych w tyln± pó³kê to pomy³ka |
jakich dodatkowych?? ja mam je posadzone zamiast strarych (wraz z nowymi kablami)
Z przodu mia³em zamontowane alpinki ale 10 i pozosta³em przy oryginalnych bo lepiej gra³y. A i zapraszam na prównanie!
a co do zwrotnic to sie montuje gdy masz odobno piszczki, midi itd. ¿eby porozdzielaæ, a je¿eli masz 4 g³o¶niki to sterujesz nimi radiem tak ¿eby gr³ay wysokie i ¶rednie a sub ma swoj± regulacje na wzmacniaczu.
[ Dodano: |27 Gru 2009|, o 13:56 ]
| ford2fast napisa³/a: | Przekrój kabli zasilaj±cych powinno siê obliczyæ z zapasem uwzglêdniaj±c przede wszystkim pobór mocy oraz d³ugo¶æ kabla
A to , ¿e zrobi³a to firma nie znaczy - dobrze |
skoro profesjonalna firma zajmuj±ca siê car audio to chyba dobrze? nie?
ford2fast - |27 Gru 2009|, 2009 13:57
| YGH napisa³/a: | | jakich dodatkowych?? ja mam je posadzone zamiast strarych (wraz z nowymi kablami) |
Oryginalne najlepiej od³±czyæ je¿eli chce siê poprawiæ jako¶æ d¼wiêku
| YGH napisa³/a: | ford2fast napisa³/a:
Przekrój kabli zasilaj±cych powinno siê obliczyæ z zapasem uwzglêdniaj±c przede wszystkim pobór mocy oraz d³ugo¶æ kabla
skoro profesjonalna firma zajmuj±ca siê car audio to chyba dobrze? nie? |
Partacze s± w ka¿dej bran¿y
| YGH napisa³/a: | | Z przodu mia³em zamontowane alpinki ale 10 i pozosta³em przy oryginalnych bo lepiej gra³y. A i zapraszam na prównanie! |
Dziêkujê za zaproszenie , je¿eli jeste¶ z tego rozwi±zania zadowolony - to dobrze
Ka¿dy powinien robiæ modyfikacje wed³ug w³asnych preferencji , jednak moje s± ca³kiem inne
Co najgorsze moje preferencje pokrywaj± siê z tym co mo¿na wys³uchaæ w pojazdach wygrywaj±cych zawody w kategorii SOUND OFF
YGH - |27 Gru 2009|, 2009 14:02
| ford2fast napisa³/a: | YGH napisa³/a:
ford2fast napisa³/a:
skoro profesjonalna firma zajmuj±ca siê car audio to chyba dobrze? nie?
Partacze s± w ka¿dej bran¿y |
to jednak nie znaczy ¿e za ka¿dym razem gdy kto¶ tu co¶ opisuje musz± to robiæ partacze. Z reszt± nie widzia³e¶/s³ysza³e¶ sprzêtu wiêc du¿o mo¿esz mówiæ
| ford2fast napisa³/a: | | Co najgorsze moje preferencje pokrywaj± siê z tym co mo¿na wys³uchaæ w pojazdach wygrywaj±cych zawody w kategorii SOUND OFF |
no jakby mnie by³o staæ to te¿ bym my¶la³ w tym kierunku ale tu jest mowa o czym innym !! Audio do 1000z³!!
ford2fast - |27 Gru 2009|, 2009 14:36
| Cytat: | | to jednak nie znaczy ¿e za ka¿dym razem gdy kto¶ tu co¶ opisuje musz± to robiæ partacze |
To prawda , jednak dobrych i solidnych firm w tej bran¿y jest stosunkowo niewiele , partaczy i naci±gaczy kilkakrotnie wiêcej
| YGH napisa³/a: | | tu jest mowa o czym innym !! Audio do 1000z³!! |
Nawet za tê kwotê mo¿na zacz±æ budowaæ przyzwoity system , co prawda bez suba i z u¿ywanym radyjkiem
Szkoda pieni±¿ków na jakie¶ buszmeny czy inne wynalazki
Lepiej zaczekaæ , do³o¿yæ i kupiæ co¶ przyzwoitego
gw21 - |27 Gru 2009|, 2009 16:36
| kondzio508 napisa³/a: | na Przód Helixy 16 cm . odseparowane zwrotnicami i do tego syczki w s³upki przednie , pod wzmaka 2 kana³owego np. dark blue 2...
na ty³ subik Car Power 250 W RMS starczy i do tego monoblok...
radyjko min. 4 x40 wat . i jakies firmowe bo sie spali koncówka mocy |
Skoro wszystko ma byæ zasilane ze wzmacniaczy, to po co jakakolwiek koñcówka w radiu?
Nie chce podwa¿aæ twojej wiedzy itp. ale czy ty masz jakiekolwiek pojêcie o fizyce itd.? Obci±¿alno¶æ sta³opr±dowa przewodu 16mm^2 to oko³o 100A !!! a je¶li chodzi o spadki napiêæ przy max obci±¿eniu wzmacniacza w chwili uderzenia basu, to problem ten rozwi±zuje siê kondensatorem, a nie grubo¶ci± przewodu zasilaj±cego, bo id±c tym tropem to najkorzystniej by³oby po³o¿yæ w ogóle szynoprzewody. Je¶li montuje siê w samochodzie wzmacniacze potrzebuj±ce wiêcej pr±du, to daje siê drugi aku w baga¿niku w miarê blisko wzmacniaczy i osobne kondensatory dla ka¿dego wzmacniacza. | gufer-posepny napisa³/a: | | ale mp3 a dobra jako¶æ to dwa koñce kija | mo¿e przy odtwarzaczach z Chin rzeczywi¶cie, ale przy sprzêcie dobrej jako¶ci dobrze nagrane mp3 jest nie do odró¿nienia chyba, ¿e na sprzêcie audiofilskim i przez osobê posiadaj±c± s³uch absolutny. (wiem co piszê, a je¶li kto¶ mówi, ¿e odró¿nia mp3 od CD na sprzêcie zamontowanym w samochodzie, to znaczy tylko, ¿e albo to mp3 ¶ci±gn±³ z sieci albo nie potrafi u¿ywaæ programów do zgrywania, innej opcji nie ma).
| ford2fast napisa³/a: | Co najgorsze moje preferencje pokrywaj± siê z tym co mo¿na wys³uchaæ w pojazdach wygrywaj±cych zawody w kategorii SOUND OFF | wiesz co¶ wiêcej na temat tej kategorii? Kryteriów oceny sprzêtu i d¼wiêku, jak równie¿ warunków ods³uchu? Chcesz posiadaæ taki sprzêt w jakim¶ konkretnym celu, czy tylko po to "by mieæ".
Mam wra¿enie, ¿e robicie ch³opakowi wodê z mózgu i próbujecie wcisn±æ wasze niespe³nione marzenia o car-audio.
Pierwsze pytanie jakie powinno pa¶æ na pocz±tku w±tku to jakiej muzyki bêdziesz s³ucha³? Na czym ci zale¿y na tonach niskich, czy na "precyzji" d¼wiêku? | ford2fast napisa³/a: | Nawet za tê kwotê mo¿na zacz±æ budowaæ przyzwoity system , co prawda bez suba i z u¿ywanym radyjkiem | I tu kolego masz 100% racji.
Kolego Anihilator je¶li s³uchasz muzyki dyskotekowej/techno itp. to proponowa³bym ci taki zestaw (dBdrag Racing nie wygrasz ale powinien byæ do¶æ czysty d¼wiêk z basem dynamicznym i ju¿ odczuwalnym)
radyjko
g³o¶niki przód
ty³ orygina³ od³±czasz.
skrzynka do baga¿nika
wzmacniacz ca³o¶æ z przewodami powinna wynie¶æ w³a¶nie oko³o 1000pln
Je¶li s³uchasz muzyki innej ni¿ dyskotekowa/techno:
radio clarion lub Alpine Clarion, ma bardziej naturalny d¼wiêk, Alpine trochê przebarwia górê, ale do¶æ dobrze reaguje na korekcjê.
G³o¶niki albo ten sam zestaw co wy¿ej albo: przód
i takie elipsy i rezygnacja z suba i wzmacniacza ¿eby wyrobiæ siê w cenie, niestety trzeba porze¼biæ pó³kê. Tony niskie nie bêd± tak mocne ale ca³o¶æ bêdzie bardziej precyzyjna ni¿ przy skrzyni. W obu przypadkach musisz dodatkowo wyg³uszyæ drzwi (oczywi¶cie te w których s± g³o¶niki).
ford2fast - |27 Gru 2009|, 2009 16:44
| gw21 napisa³/a: | | Obci±¿alno¶æ sta³opr±dowa przewodu 16mm^2 to oko³o 100A !!! |
Na to stwierdzenie odpowiem u¿ywaj±c Twoich w³asnych s³ów:
| gw21 napisa³/a: | | Nie chce podwa¿aæ twojej wiedzy itp. ale czy ty masz jakiekolwiek pojêcie o fizyce itd.? |
Dla jakiej d³ugo¶ci przewodu ? Dla 100 metrów te¿ ?
YGH - |27 Gru 2009|, 2009 16:47
| gw21 napisa³/a: | radyjko
g³o¶niki przód
ty³ orygina³ od³±czasz.
skrzynka do baga¿nika
wzmacniacz ca³o¶æ z przewodami powinna wynie¶æ w³a¶nie oko³o 1000pln
Je¶li s³uchasz muzyki innej ni¿ dyskotekowa/techno:
radio clarion lub Alpine Clarion, ma bardziej naturalny d¼wiêk, Alpine trochê przebarwia górê, ale do¶æ dobrze reaguje na korekcjê.
G³o¶niki albo ten sam zestaw co wy¿ej albo: przód
i takie elipsy i rezygnacja z suba i wzmacniacza ¿eby wyrobiæ siê w cenie, niestety trzeba porze¼biæ pó³kê. Tony niskie nie bêd± tak mocne ale ca³o¶æ bêdzie bardziej precyzyjna ni¿ przy skrzyni. W obu przypadkach musisz dodatkowo wyg³uszyæ drzwi (oczywi¶cie te w których s± g³o¶niki). |
i ju¿ przekroczyli¶cie 1000z³
| ford2fast napisa³/a: | tu jest mowa o czym innym !! Audio do 1000z³!!
Nawet za tê kwotê mo¿na zacz±æ budowaæ przyzwoity system , co prawda bez suba i z u¿ywanym radyjkiem |
je¿eli mówisz o sprzêtach | ford2fast napisa³/a: | | wygrywaj±cych zawody w kategorii SOUND OFF |
to 1000z³ mo¿e na radyjko wystarczy
[ Dodano: |27 Gru 2009|, o 16:49 ]
a i tak najlepiej bedzie jak kolega Anihilator wejdzie sobie na forum car audio i tam siê dowie.
ford2fast - |27 Gru 2009|, 2009 16:50
| gw21 napisa³/a: | ford2fast napisa³/a:
Co najgorsze moje preferencje pokrywaj± siê z tym co mo¿na wys³uchaæ w pojazdach wygrywaj±cych zawody w kategorii SOUND OFF
wiesz co¶ wiêcej na temat tej kategorii? Kryteriów oceny sprzêtu i d¼wiêku, jak równie¿ warunków ods³uchu? Chcesz posiadaæ taki sprzêt w jakim¶ konkretnym celu, czy tylko po to "by mieæ". |
Tak siê dziwnie sk³ada , ¿e znam sporo w³a¶cicieli firm montuj±cych sprzêt równie¿ w samochodach wygrywaj±cych Mistrzostwa Polski jak i Europy
Równie¿ dziwnym zbiegiem okoliczno¶ci mia³em okazjê w spokoju sprawdziæ jak graj± autka wygrywaj±ce takie zawody
Chyba s³ysza³e¶ , ¿e Gliwice s± polskim centrum dobrego grania w autkach , a w³a¶ciciela pewnej firmy tam stacjonuj±cej znam ju¿ ponad trzydzie¶ci lat
| YGH napisa³/a: | je¿eli mówisz o sprzêtach
ford2fast napisa³/a:
wygrywaj±cych zawody w kategorii SOUND OFF
|
W±tpiê czy wystarczy
Anihilator - |27 Gru 2009|, 2009 16:58
to widze roboty od zaciukania hehe..
ford2fast - |27 Gru 2009|, 2009 17:10
Na pocz±tek mo¿esz spokojnie zamontowaæ wskazane wy¿ej Hertze , kupiæ przyzwoity wzmacniacz , który mo¿e pracowaæ w uk³adzie trimodalnym , jakie¶ przyzwoite u¿ywane radyjko i niedrogi g³o¶nik niskotonowy
Radyjka u¿ywaæ jako ¼ród³a sygna³u , g³o¶niki przednie i subwoofer ( najlepiej przez odpowiedni± zwrotnicê ) pod³±czyæ do wzmacniacza
Wyt³umiæ przednie drzwi , zrobiæ solidn± porz±dn± skrzynkê dla niskotonowego , po³±czyæ przyzwoitej jako¶ci interkonektami , przyzwoitym pr±dem nakarmiæ równie¿ wzmacniacz i graæ
Jak przybêdzie pieni±¿ków dokupiæ wzmacniacz do subwoofera
Jankes - |27 Gru 2009|, 2009 17:22
¯eby nie zakladac nowego tematu, szybkie pytanie moze byc to http://allegro.pl/item854..._brzmienie.html w pó³kê do chabety pod fabryczne radio 7000
YGH - |27 Gru 2009|, 2009 17:40
| ford2fast napisa³/a: | YGH napisa³/a:
je¿eli mówisz o sprzêtach
ford2fast napisa³/a:
wygrywaj±cych zawody w kategorii SOUND OFF
W±tpiê czy wystarczy |
o u¿ywce pisa³em
co do g³o¶ników herze jak najbardziej - w³a¶nie kumpel pasioka ma ca³ego w herzach
...aha i tak jak pisa³em w sedanie bez ciêcia blachy w tylnej pó³ce siê nie obejdzie (pod 6x9).
gw21 - |27 Gru 2009|, 2009 17:47
| ford2fast napisa³/a: | | Dla jakiej d³ugo¶ci przewodu ? Dla 100 metrów te¿ ? | tak, tak samo jak dla 1km i 10 km, ba dla 100km te¿. Obci±¿alno¶æ przewodu jest warto¶ci± nie zale¿n± od d³ugo¶ci, tylko od rodzaju materia³u i powierzchni przekroju. To o czym, ty my¶lisz (tak mi siê wydaje) to spadek napiêcia i on jest jak najbardziej zale¿ny od d³ugo¶ci przewodu i od pr±du jaki przez przewód p³ynie ale jak sobie z tym radziæ pisa³em. | YGH napisa³/a: | | i ju¿ przekroczyli¶cie 1000z³ | ...eee ale jak? Zestaw I jak ja liczy³em wyniós³ 977pln, zestaw II 957 z clarionem (z Alpine rzeczywi¶cie wychodzi ponad 1000 ale to mo¿na przód daæ z zestawu I i te¿ bêdzie poni¿ej | YGH napisa³/a: | | to 1000z³ mo¿e na radyjko wystarczy | )Je¶li jest nowe to nie ma takiej mo¿liwo¶ci, najtañsze radia z wyj¶ciem na 6RCA i jako tak± regulacj± zaczynaj± siê od oko³o 1300pln. Radia nowe do Sound OFF to wydatek 2ty¶ w górê. | ford2fast napisa³/a: | Tak siê dziwnie sk³ada , ¿e znam sporo w³a¶cicieli firm montuj±cych sprzêt równie¿ w samochodach wygrywaj±cych Mistrzostwa Polski jak i Europy
Równie¿ dziwnym zbiegiem okoliczno¶ci mia³em okazjê w spokoju sprawdziæ jak graj± autka wygrywaj±ce takie zawody
| To wiesz, w takim razie ¿e ods³uch takiego sprzêtu odbywa siê w warunkach które poza konkursami sporadycznie zdarzaj± siê przeciêtnemu ich posiadaczowi. Dlatego uwa¿am, ¿e ³adowanie 10ty¶ i lepiej w sprzêt którego walory bêdê móg³ doceniæ tylko w gara¿u, trochê mija siê z celem przeciêtnego posiadacza. Ja wychodzê z za³o¿enia, ¿e przeciêtny "Kowalski" s³ucha radia w samochodzie podczas gdy siê nim porusza, czasami stoi w korku a w takich warunkach nie da siê odró¿niæ g³o¶ników/przewodów itp. takich za kilka ty¶ od tych o jedno 0 tañszych. Tylko ¿ebym nie zosta³ ¼le zrozumiany, chiñszczyznê, oraz tanie g³o¶niki nawet znanych producentów daje siê z ³atwo¶ci± odró¿niæ w ka¿dych warunkach (chyba, ¿e akurat obok skuwaj± asfalt). Hertz'a da³em dlatego, ¿e jako jedna z nielicznych firm daje du¿± jako¶æ d¼wiêku z g³o¶ników bud¿etowych (niestety sama jako¶æ tych najtañszych serii nie jest ju¿ tak idealna, na ogó³ membrany s± papierowe itd. itp. ale sam d¼wiêk jest bez zarzutu). | Anihilator napisa³/a: | to widze roboty od zaciukania hehe.. | jak z wiêkszo¶ci± modyfikacji | Jankes napisa³/a: | | moze byc to | mo¿e choæ fabryczne radio siê sporo napoci ¿eby je napêdziæ.
[ Dodano: |27 Gru 2009|, o 17:48 ]
| YGH napisa³/a: | o u¿ywce pisa³em | na u¿ywkê starczy
kondzio508 - |27 Gru 2009|, 2009 17:53
| gw21 napisa³/a: | | jakiej muzyki bêdziesz s³ucha³? |
hehe , A ja sie zawsze zastanawiam pogrzyba kto¶ zawsze zadaje te pytanie na forach .... Bo ja np. s³ucham rózne jak± mam chêæ , a nie tylko dobrac g³osniki do jednej muzyki i basta ....
[ Dodano: |27 Gru 2009|, o 17:57 ]
Jankes, szkoda hajsu na "jajka" kup lepiej okr±g³e 16 i zrób tak jak ja czyli wytnij miejsce w orginalnych plastikach i obsadz tam 16 . AAA pozatym masz habete wiêc tam w boczne pó³ki chyba idzie standartowa 16 ...
Jankes - |27 Gru 2009|, 2009 17:59
standardowo idzie 13'ka, ma isc w po³ke bo sa juz dziury
ford2fast - |27 Gru 2009|, 2009 18:18
| gw21 napisa³/a: | | a je¶li chodzi o spadki napiêæ przy max obci±¿eniu wzmacniacza w chwili uderzenia basu, to problem ten rozwi±zuje siê kondensatorem, a nie grubo¶ci± przewodu zasilaj±cego, bo id±c tym tropem to najkorzystniej by³oby po³o¿yæ w ogóle szynoprzewody |
W instalacjach samochodowych wykorzystywano wielokrotnie p³askowniki miedziane
Kondensator to dodatkowy wydatek , znacznie wiêkszy ni¿ przewód zasilaj±cy o wiêkszym przekroju
I niepotrzebnie zabiera cenne miejsce , którego w aucie zawsze ma³o
Rzeczywi¶cie jest niezbêdny dopiero wtedy gdy wzmacniacze dostarczaj± naprawdê du¿± moc do niskotonowego
To tak jakby zak³adaæ NOS do pojazdu napêdzanego LPG z instalacj± I generacji , poniewa¿ na gazie auto jest s³absze
| gw21 napisa³/a: | | To wiesz, w takim razie ¿e ods³uch takiego sprzêtu odbywa siê w warunkach które poza konkursami sporadycznie zdarzaj± siê przeciêtnemu ich posiadaczowi. |
Przewa¿nie bez problemu mo¿na sobie pos³uchaæ w trakcie corocznych spotkañ w Gliwicach
Wielu zawodników udostêpnia do ods³uchu swoje samochody po zakoñczonych konkursach w trakcie samych eliminacji oraz na Mistrzostwach Polski
| gw21 napisa³/a: | | osobne kondensatory dla ka¿dego wzmacniacza |
Epicentrum rozrzutno¶ci i bezsensu ( chyba ¿e w DB drag )
kondzio508 - |27 Gru 2009|, 2009 18:27
| ford2fast napisa³/a: | Kondensator to dodatkowy wydatek , znacznie wiêkszy ni¿ przewód zasilaj±cy o wiêkszym przekroju
I niepotrzebnie zabiera cenne miejsce , którego w aucie zawsze ma³o |
ca³kowicie sie zgadzam , kondenstor jest ca³kowicie zbêdny na tak± bud¿etow± instalke .. lepiej dolo¿yæ na wzmacniacz . Ja tam nie mam i nie bede mia³ kondzio³ka bo mi jest zbêdny , aku mam nowy pointa (podróba centry) i ma 62 AH 620 A i ca³kowice starcza , w³asnie jestm w trakcie montazu audio wiec z chci± zrobie fotki i opis mo¿e do warsztatu pójdzie jak dobrze go przygotuje bedzie na przyk³adzie scorpio ....
ford2fast - |27 Gru 2009|, 2009 18:30
| gw21 napisa³/a: | gufer-posepny napisa³/a:
ale mp3 a dobra jako¶æ to dwa koñce kija
mo¿e przy odtwarzaczach z Chin rzeczywi¶cie, ale przy sprzêcie dobrej jako¶ci dobrze nagrane mp3 jest nie do odró¿nienia chyba, ¿e na sprzêcie audiofilskim i przez osobê posiadaj±c± s³uch absolutny. (wiem co piszê, a je¶li kto¶ mówi, ¿e odró¿nia mp3 od CD na sprzêcie zamontowanym w samochodzie, to znaczy tylko, ¿e albo to mp3 ¶ci±gn±³ z sieci albo nie potrafi u¿ywaæ programów do zgrywania, innej opcji nie ma) |
Wszystko jest zale¿ne od tego co nazywasz sprzêtem dobrej jako¶ci
A co audiofilskim
Wysz³o na to , ¿e znam bardzo du¿o osób ze s³uchem absolutnym
Odno¶nie sprzêtu zamontowanego w samochodzie to chcia³bym aby w domu gra³o mi tak dobrze jak w samochodzie Paw³a z Bia³egostoku
kondzio508 - |27 Gru 2009|, 2009 18:32
| ford2fast napisa³/a: | | w samochodzie Paw³a z Bia³egostoku |
Mo¿e co¶ wiêcej ? chetnie bym poluka³
ford2fast - |27 Gru 2009|, 2009 18:33
| Cytat: |
ca³kowicie sie zgadzam , kondenstor jest ca³kowicie zbêdny na tak± bud¿etow± instalke .. lepiej dolo¿yæ na wzmacniacz . Ja tam nie mam i nie bede mia³ kondzio³ka bo mi jest zbêdny |
Znajomy jest mi winien kondensator Braxa od kilku lat i jako¶ nie mia³em potrzeby odbierania go i montowania w aucie
kondzio508 - |27 Gru 2009|, 2009 18:35
Bo grunt to dobrze wszystko popod³anczane i nie zdech³y aku , do tego prawid³owe ³adowanie i wszystko w porz±dku ....
Adam_2000 - |27 Gru 2009|, 2009 18:37
Czytam... i normalnie widzê, ¿e gupi jezdem jak cholera. Takich ciekawych rzeczy siê dowiadujê
Niektórzy to jednak powinni napisaæ w³asne podrêczniki do elektrotechniki.
ford2fast - |27 Gru 2009|, 2009 18:37
| kondzio508 napisa³/a: | | ford2fast napisa³/a: | | w samochodzie Paw³a z Bia³egostoku |
Mo¿e co¶ wiêcej ? chetnie bym poluka³ |
Nie wiem na ile w³a¶ciciel Xantii bêdzie chcia³ siê w swojej okolicy chwaliæ zabudow± audio ( z wiadomych wzglêdów )
Faktem jest , ¿e mistrzem Polski i Europy zosta³
Ciê¿ko bêdzie co¶ podpatrzeæ , to ca³kiem inne auto i inne pieni±¿ki w³o¿one w sprzêt
Instalacja by³a kiedy¶ opisywana w której¶ gazetce , poszukam to mo¿e znajdê
| Adam_2000 napisa³/a: | Czytam... i normalnie widzê, ¿e gupi jezdem jak cholera. Takich ciekawych rzeczy siê dowiadujê
Niektórzy to jednak powinni napisaæ w³asne podrêczniki do elektrotechniki. |
Cz³owiek przewa¿nie uczy siê ca³e ¿ycie
kondzio508 - |27 Gru 2009|, 2009 18:39
Adam_2000, Uwa¿asz ze do wzmacniacza 250 Wat przy dobrych wiatrach potrzeba kondzio³ka ? ja nawet nie odczuwam na obrotach silnika ¿adnych spadków napiecia itp... wiec poco mam kondzia ³adowaæ ? dla ³adnego niebieskiego podswietlenia ?
gufer-posepny - |27 Gru 2009|, 2009 19:38
na s³uchawkach podstawowej klasy ( nie pche³ki ) k±sek wzmacniacza domowego dobrze s³ychaæ co jest mp3 a co audio cd . s³uch mam uszkodzony ale zniekszta³cenia "dzwonków" i zanikanie s³abych d¼wiêków przy silniejszych ( a to podstawa kompresji mp3 ) s³yszê . w muzyce klasy "bum bam" do urywania tablic rejstracyjnych jest to ma³o istotne ( to czê¶æ mojej kolekcji ) ale s± utwory gdzie ewidentnie s³ychaæ ró¿nice . W samochodzie w czasie jazdy ju¿ niekoniecznie . Tylko czy kto¶ chodzi do auta posiedzieæ i pos³uchaæ sobie ? Mo¿e pozostaæ przy serii FORD a do domu co¶ kupiæ ?
Adam_2000 - |27 Gru 2009|, 2009 19:42
| gufer-posepny napisa³/a: | | Mo¿e pozostaæ przy serii FORD a do domu co¶ kupiæ ? |
W³a¶nie t± drog± proponujê pod±¿aæ
gufer-posepny - |27 Gru 2009|, 2009 19:47
bo je¶li auto nie jest gara¿owane albo stoi w jakim¶ ¶rednim miejscu to trzeba wkalkulowac sobie ¿e jaki¶ pacan zechce sobie urwaæ sprzêcik .
gw21 - |27 Gru 2009|, 2009 20:08
| kondzio508 napisa³/a: | | a nie tylko dobrac g³osniki do jednej muzyki i basta | Kup "buszmeny" do tego za³ó¿ jakiego¶ mediona i na ka¿dej muzyce zestaw zagra jednakowo. Nie wiem czy wiesz ale na zawody zestawy buduje siê w³a¶nie pod konkretn± muzykê (ba czêsto nawet pod konkretne utwory)!!!
| ford2fast napisa³/a: | p³askowniki miedziane | to s± w³a¶nie szynoprzewody
| ford2fast napisa³/a: | Kondensator to dodatkowy wydatek , znacznie wiêkszy ni¿ przewód zasilaj±cy o wiêkszym przekroju | Ty chyba na prawdê nie wiesz do czego s³u¿y kondensator w zestawie audio. To nie ma na celu zast±piæ aku, tylko oddaæ konkretny ³adunek na potrzebê "uderzenia" d¼wiêku. D¼wiêk jest dynamiczny i zwyk³y aku nie daje rady oddaæ tak szybko ³adunku jak jest potrzebny, do tego stosuje siê kondensator. Je¶li by¶ potrzebowa³ sta³e 100A (wzmacniacz o mocy ponad 1000W RMS i wykorzystywany na max) to w tym momencie stosuje siê drugi akumulator w baga¿niku (specjalny akumulator który mo¿na d³ugotrwale obci±¿yæ takim pr±dem podobne do aku trakcyjnych), zwyk³y akumulator przy d³ugotrwa³ym takim obci±¿eniu uleg³by momentalnie uszkodzeniu. Zapytaj tego kolegi od car-audio czy stosuje szynoprzewody, czy jednak kondensatory. I skoro tak doskonale znasz specyfikacje Sound off, to pewni te¿ wiesz czym siê ró¿ni± poszczególne kondensatory o tych samych pojemno¶ciach, gdy jeden kosztuje 200z³ a drugi 3ty¶.
| ford2fast napisa³/a: | | Wysz³o na to , ¿e znam bardzo du¿o osób ze s³uchem absolutnym | Wysz³o na to, ¿e znasz bardzo du¿o osób nie potrafi±cych ko¿ystaæ z programów do kompresji/u¿ywaj±cych s³abych kodeków lub po prostu ¶ci±gaj±cych mp3 z sieci, które bardzo czêsto s± s³abej jako¶ci. To prawda, ¿e mp3 jest stratne tylko, ¿e dobre kodeki tn± pasma poza progiem s³yszalno¶ci i wycinaj± d¼wiêki maskowane (wiesz co to jest z pewno¶ci±, a jak nie to google przyjacielem twym).
| kondzio508 napisa³/a: | | do wzmacniacza 250 Wat przy dobrych wiatrach potrzeba kondzio³ka ? | Co to za moc 250W, na kana³, ³±czna? RMS czy tak mia³ na pude³ku napisane? Je¶li RMS, to tak, powinno siê ju¿ daæ kondensator, chyba ¿e wzmacniacz i reszta zestawu jest na tyle s³aba, ¿e i tak tego nie s³ychaæ. | kondzio508 napisa³/a: | | ja nawet nie odczuwam na obrotach silnika ¿adnych spadków napiecia itp. | To znaczy, ¿e 250W, to gdzie¶ na pude³ku by³o napisane, a sam wzmacniacz jak ma 50W to dobrze. I powiedz mi jeszcze, ¿e do takiego wzmacniacza da³e¶ 30mm^2 W przypadku twojego wzmacniacza rzeczywi¶cie kondensator bêdzie tylko fajnie ¶wiec±cym gad¿etem.
| gufer-posepny napisa³/a: | | zniekszta³cenia "dzwonków" i zanikanie s³abych d¼wiêków przy silniejszych ( a to podstawa kompresji mp3 ) s³yszê | Znowu kwestia kodeków albo ich ustawieñ.
| gufer-posepny napisa³/a: | | Tylko czy kto¶ chodzi do auta posiedzieæ i pos³uchaæ sobie ? | Bardziej chyba jak czêsto. St±d moje wcze¶niejsze wypociny na temat posiadania, przez przeciêtnego ¶miertelnika, profi sprzêtu w aucie.
| gufer-posepny napisa³/a: | | Mo¿e pozostaæ przy serii FORD a do domu co¶ kupiæ ? | Jest to jedna z do¶æ rozs±dnych opcji
gufer-posepny - |27 Gru 2009|, 2009 20:17
Ja tylko dodam ¿e zestrojenie subwoofera z reszt± g³o¶ników ¿eby gra³ spójnie to sporo zabawy bêdzie . Odpu¶ci³em sobie .
ford2fast - |27 Gru 2009|, 2009 20:20
| gw21 napisa³/a: | | skoro tak doskonale znasz specyfikacje Sound off, to pewni te¿ wiesz czym siê ró¿ni± poszczególne kondensatory o tych samych pojemno¶ciach, gdy jeden kosztuje 200z³ a drugi 3ty¶. | Nigdzie nie napisa³em , ¿e znam regulamin SOUND OFF na pamiêæ
I jestem bardzo ciekaw co ma wspólnego regulamin zawodów do parametrów oraz jako¶ci kondensatorów ?
Przytoczê s³owa , które powinny Ci codziennie towarzyszyæ :
| Adam_2000 napisa³/a: | Czytam... i normalnie widzê, ¿e gupi jezdem jak cholera. Takich ciekawych rzeczy siê dowiadujê
Niektórzy to jednak powinni napisaæ w³asne podrêczniki do elektrotechniki. |
kondzio508 - |27 Gru 2009|, 2009 20:26
| gw21 napisa³/a: | | Kup "buszmeny" do tego za³ó¿ jakiego¶ mediona i na ka¿dej muzyce zestaw zagra jednakowo. Nie wiem czy wiesz ale na zawody zestawy buduje siê w³a¶nie pod konkretn± muzykê (ba czêsto nawet pod konkretne utwory)!!! |
Ale oczym Ty mówisz kolego ?? czy kto¶ mówi³ o zawodach ? ja nie mówi³em i autor tematu tez nie wiec oco sie rozchodzi ?
JA nie jestem zwolennikiem chinszczyzny Prosze czytac ze zrozumieniem... co poleca³em chinszczyzne czy dobre ,rozsadne granie do 1000 z³.
gw21 - |27 Gru 2009|, 2009 20:37
| ford2fast napisa³/a: | | regulamin zawodów do parametrów oraz jako¶ci kondensatorów ? | regulamin nic ale sprzêt tam wystêpuj±cy ju¿ ma du¿o. Nie wiem o co ci chodzi z tym cytatem Adama_2000. Ja jak czego¶ nie wiem, to siê nie odzywam, albo piszê, ¿e wydaje mi siê itp. niech inni potwierdz±, je¶li natomiast widzê ¿e inni pisz± g³upoty zw³aszcza w dziedzinach którymi siê interesujê/zajmujê/uczy³em siê o tym, to reagujê i staram siê te g³upoty prostowaæ. | gufer-posepny napisa³/a: | | Ja tylko dodam ¿e zestrojenie subwoofera z reszt± g³o¶ników ¿eby gra³ spójnie to sporo zabawy | a po co go stroiæ, to nie fortepian a tak na powa¿nie ca³a budowa i zestrojenie poszczególnych komponentów, to ogrom wiedzy, do¶wiadczenia i pracy. Dlatego w³a¶nie czasami lepiej jest upro¶ciæ zestaw (zw³aszcza jak siê nie ma do¶wiadczenia albo wiedzy), bo mo¿e siê okazaæ, ¿ê sprzêt za kilka ty¶. zagra gorzej ni¿ seryjne radio.
gufer-posepny - |27 Gru 2009|, 2009 20:43
chiñszczyzny wogóle nie bierzmy pod uwagê . a pocz±tek Hertz z osobnymi wysokotonowymi + zwrotnice . drzwi wyg³uszyæ . w drzwiach wymieniæ kable co wi±¿e siê z rozbiórk± z³±cza w s³upku . do tego radyjko . koniecznie takie z wyj¶ciem RCA na wzmacniacz . Na dobry pocz±tek . Zobaczy siê co to daje i czy chce siê dalej modyfikowaæ sprzêt . Do tego przeróbka z³±czy do radia forda czyli odciêcie ich i do kabelków dorobienie z³±czy iso . mniejsza pl±tanina kabli , mniejsza szansa ¿e co¶ siê rozepnie . przy wzmacniaczu bêdzie zabawa z pêtl± masy .
gw21 - |27 Gru 2009|, 2009 20:48
| kondzio508 napisa³/a: | | gw21 napisa³/a: | | Kup "buszmeny" do tego za³ó¿ jakiego¶ mediona i na ka¿dej muzyce zestaw zagra jednakowo. Nie wiem czy wiesz ale na zawody zestawy buduje siê w³a¶nie pod konkretn± muzykê (ba czêsto nawet pod konkretne utwory)!!! |
Ale oczym Ty mówisz kolego ?? czy kto¶ mówi³ o zawodach ? ja nie mówi³em i autor tematu tez nie wiec oco sie rozchodzi ?
JA nie jestem zwolennikiem chinszczyzny Prosze czytac ze zrozumieniem... co poleca³em chinszczyzne czy dobre ,rozsadne granie do 1000 z³. | Staram siê czytaæ, ze zrozumieniem, dlatego pierwsze pytanie, to rodzaj muzyki, zestaw który poleca³e¶ jest ok, tylko, ¿e ukierunkowany na konkretny typ muzyki. Je¶li kolega s³ucha muzyki klasycznej, albo Jazzu, albo innych utworów nie urywaj±cych tablicy rej. to szlag go trafi od przebarwieñ "Pionka" na dole. Tak samo jak zestaw II który ja poleca³em mia³by odtwarzaæ techno itp. rodzaje muzyki gdzie bas jest dynamiczny, z du¿± ilo¶ci± "kick-basu". Ten zestaw to zagra, ale pasjonat takiej muzyki bêdzie mia³ niedosyt i siê z³o¶ci³, ¿e nie tego oczekiwa³. Ka¿dy z tych zestawów (polecane przeze mnie i przez ciebie) zagra lepiej od seryjnego sprzêtu ale wydaj±c 1000pln mo¿na ju¿ siê na co¶ nastawiaæ.
A chiñszczyznê wymieni³em tylko dla tego, ¿e na niej nie ma znaczenia co s³uchasz. Tam ka¿dy rodzaj d¼wiêku brzmi zbli¿enie
[ Dodano: |27 Gru 2009|, o 20:51 ]
| gufer-posepny napisa³/a: | | chiñszczyzny wogóle nie bierzmy pod uwagê . a pocz±tek Hertz z osobnymi wysokotonowymi + zwrotnice . drzwi wyg³uszyæ . w drzwiach wymieniæ kable co wi±¿e siê z rozbiórk± z³±cza w s³upku . do tego radyjko . koniecznie takie z wyj¶ciem RCA na wzmacniacz . Na dobry pocz±tek . Zobaczy siê co to daje i czy chce siê dalej modyfikowaæ sprzêt . Do tego przeróbka z³±czy do radia forda czyli odciêcie ich i do kabelków dorobienie z³±czy iso . mniejsza pl±tanina kabli , mniejsza szansa ¿e co¶ siê rozepnie . przy wzmacniaczu bêdzie zabawa z pêtl± masy . | Dok³adnie jak piszesz, do tego jeszcze tylko nowe zasilanie do radia z aku, bo dla nowych mocnych koñcówek seryjne przewody s± za s³abe i radio mo¿e siê wy³±czaæ przy du¿ym obci±¿eniu.
gufer-posepny - |27 Gru 2009|, 2009 20:57
mo¿e nie tyle co wy³±czyæ co bêd± spadki napiêcia przy basie i radio zacznie charczeæ . Ogólnie to my¶lê ¿eby przód auta pod radio pod³±czyæ . Ty³ + subwoofer pod dodatkowy wzmacniacz . Odpada przeci±ganie kabli ze wzmacniacza do przednich g³o¶ników . A co do kondensatora to przyda siê ale bez szaleñstw . W dobrym wzmacniaczu i tak jest wbudowany pakiet kondensatorów przed wewnêtrznym zasilaczem podbijaj±cym zasilanie . W sumie to od jego jako¶ci zale¿y jak wzmacniacz zagra .
No i nale¿y pamiêtaæ o jeszcze jednym bardzo istotnym elemencie : daszki nad g³o¶nikami w drzwiach . Bo na nie kapie woda z szyby . Inaczej szybko zostan± zniszczone g³o¶niki jak i woda zacznie dostawaæ siê do auta .
gw21 - |27 Gru 2009|, 2009 21:10
Czyli zestaw I jaki poleca³em Jedynie radio w zale¿no¶ci od upodobañ gatunku muzyki to albo Pioneer, albo Clarion/Alpiene. Wzmacniacz je¶li jest "dobry" i moce jego nie przekraczaj± oko³o 80 W na kana³, to powinien siê obyæ bez kondensatora, albo mo¿na daæ jaki¶ ma³y je¶li lubi siê s³uchaæ bardzo g³o¶no muzyki. Do normalnej pracy mo¿na pomin±æ. Traxx 300/600 jest ¶wietnym wzmacniaczem, chocia¿ ju¿ do¶æ starym (szczerze to nawet nie wiem, co teraz magnat ma zamiast niego klasowo) generalnie gra bardzo czysto i co wa¿ne ma bardzo ma³e w³asne przebarwienia d¼wiêku.
[ Dodano: |27 Gru 2009|, o 21:17 ]
Rewelacyjne wzmacniacze, to równie¿ Alpina V12 (ale to ju¿ inny przedzia³ cenowy )
Zysio - |27 Gru 2009|, 2009 21:22
Z radjóf ja bym poszed³ raczej w Clarion/Alpine, jako¶ d¼wiêk mi prywatnie przypad³ lepiej do gustu ni¿ z analogicznej klasy Pioneera, ale jak wiadomo- opinia jak dupa, ka¿dy ma swoj±
ford2fast - |27 Gru 2009|, 2009 22:58
| gw21 napisa³/a: | | Ja jak czego¶ nie wiem, to siê nie odzywam, albo piszê, ¿e wydaje mi siê itp. niech inni potwierdz±, je¶li natomiast widzê ¿e inni pisz± g³upoty zw³aszcza w dziedzinach którymi siê interesujê/zajmujê/uczy³em siê o tym, to reagujê i staram siê te g³upoty prostowaæ. |
Na pocz±tek postaraj siê mo¿e sprostowaæ g³upoty napisane w³asn± rêk± w tym temacie
| gw21 napisa³/a: | kondzio508 napisa³/a:
do wzmacniacza 250 Wat przy dobrych wiatrach potrzeba kondzio³ka ?
Co to za moc 250W, na kana³, ³±czna? RMS czy tak mia³ na pude³ku napisane? Je¶li RMS, to tak, powinno siê ju¿ daæ kondensator, chyba ¿e wzmacniacz i reszta zestawu jest na tyle s³aba, ¿e i tak tego nie s³ychaæ. |
Polecam lekturê jak robi± to amatorzy pod okiem najlepszych fachowców
Pomimo mocy wzmacniaczy znacznie przekraczaj±cych 250 WRMS nie zastosowano ¿adnego kondensatora buforowego
http://www.soundoff.pl/mo...=article&sid=47
| gw21 napisa³/a: | | Je¶li by¶ potrzebowa³ sta³e 100A (wzmacniacz o mocy ponad 1000W RMS i wykorzystywany na max) |
Wypisuj±c takie bzdury naprawdê prosisz siê o cytowane powy¿ej s³owa
| Adam_2000 napisa³/a: | | Niektórzy to jednak powinni napisaæ w³asne podrêczniki do elektrotechniki. |
Skoro nie rozumiesz o czym to jest , to mo¿e ³opatologicznie
Tworzysz w³asne prawa fizyki i usi³ujesz wmawiaæ innym , ¿e to prawda
Napisz w³asny podrêcznik , wydrukuj i mo¿e wprowadz± go do szkó³
Stwierdzenie , ¿e wzmacniacz audio pobieraj±cy stale 100A przy napiêciu nominalnym w instalacji samochodu osobowego jest w stanie oddaæ ponad 1000WRMS jest wprowadzeniem do skonstruowania perpetuum mobile
Adam_2000 - |27 Gru 2009|, 2009 23:59
A ja ju¿ za Wami nie nadan¿am ;P
BTW... dla mnie ca³y temat pt. "Car Audio" jest trochê chory.
To tak jak dyskusje "audiofilów" n/t wy¿szo¶ci jednych kabli nad innymi przy cyfrowej transmisji danych.
Jak s³ucham/czytam o wzmacniaczach o mocy rzêdu 200W i wiêcej w samochodzie, to prawie zawsze wzbudza we mnie gest politowania. To chyba taki sam pêd jak w aparatach cyfrowych - im wiêcej megapikseli tym lepiej, nawet je¿eli obiektyw jest zrobiony z plastiku i ma ¶rednicê 3mm.
Nie ¿ebym nie lubi³ dobrego audio. Owszem, mam w domu nawet niez³y zestaw klocków, który napêdza amplituner 5x100W (sinus). Wszystko to w pokoju o powierzchni ok. 30m2. Nie wyobra¿am sobie jednak, ¿eby przenie¶æ do do auta o pow. 3m2. Nie widzê sensu.
Audio w aucie ma ³adnie graæ, umilaj±c podró¿. Oczywi¶cie bez jakich¶ tam zniekszta³ceñ, ¶wistów, gwizdów, czy czkania. I uwa¿am, ¿e to zadanie spe³nia ca³kowicie zestaw fabryczny. Dla w³asnej wygody mo¿na co najwy¿ej pobawiæ siê w jakie¶ rozszerzenie MP3. Wszelkie wiêksze kombinacje, uwa¿am za przerost formy nad tre¶ci±. A ju¿ na pewno pakowanie w co¶ takiego kasy stanowi±cej równowarto¶æ 1/3-1/2 samochodu.
ford2fast - |28 Gru 2009|, 2009 00:14
| Adam_2000 napisa³/a: | Jak s³ucham/czytam o wzmacniaczach o mocy rzêdu 200W i wiêcej w samochodzie, to prawie zawsze wzbudza we mnie gest politowania. To chyba taki sam pêd jak w aparatach cyfrowych - im wiêcej megapikseli tym lepiej, nawet je¿eli obiektyw jest zrobiony z plastiku i ma ¶rednicê 3mm.
Nie ¿ebym nie lubi³ dobrego audio. Owszem, mam w domu nawet niez³y zestaw klocków, który napêdza amplituner 5x100W (sinus). Wszystko to w pokoju o powierzchni ok. 30m2. Nie wyobra¿am sobie jednak, ¿eby przenie¶æ do do auta o pow. 3m2. Nie widzê sensu. |
W pewnym sensie masz racjê
Nie bierzesz pod uwagê specyficznych warunków ods³uchowych w aucie.
Spor± czê¶æ mocy wch³aniaj± tapicerki , dywaniki , podsufitka i inne taki
Do tego bardzo du¿a ilo¶æ odbiæ powoduje równie¿ wzajemn± eliminacjê fal d¼wiêkowych
To tylko akustyka
Z przytoczonych powy¿ej powodów potrzebna jest wiêksza moc wzmacniacza/y
Po ruszeniu z miejsca , a zw³aszcza podczas jazdy z wy¿szymi prêdko¶ciami dochodzi ha³as w³asny samochodu + szum powietrza i inne
Nie wzi±³e¶ równie¿ preferencji u¿ytkownika , nie ka¿dy lubi jak mu tylko co¶ brzêczy w tle
Niektórzy muzyki S£UCHAJ¡ podczas jazdy
Zdarza siê , ¿e g³o¶no
Mieszkaj±c w bloku rzadko ma siê mo¿liwo¶æ s³uchania naprawdê g³o¶no , szybko koñczy siê to interwencj± s±siadów lub policji
| Cytat: | | Audio w aucie ma ³adnie graæ, umilaj±c podró¿. Oczywi¶cie bez jakich¶ tam zniekszta³ceñ, ¶wistów, gwizdów, czy czkania. I uwa¿am, ¿e to zadanie spe³nia ca³kowicie zestaw fabryczny. |
Moim zdaniem zestaw fabryczny w Scorpio jest ca³kiem niez³y na tle innych marek samochodów
Jednak nie ka¿demu to wystarcza
MOIM zdaniem d¼wiêk z tego zestawu jest prawie ca³kowicie pozbawiony tonów niskich , obraz muzyczny s³abo czytelny i mêtny , dlatego stosujê inne rozwi±zania
gw21 - |28 Gru 2009|, 2009 00:23
| ford2fast napisa³/a: | Na pocz±tek postaraj siê mo¿e sprostowaæ g³upoty napisane w³asn± rêk± w tym temacie | Czy mo¿esz mi napisaæ gdzie napisa³em nieprawdê? Czy tylko potrafisz klepaæ ogólnikami? Jakby¶ chocia¿ przeczyta³ artyku³ który zacytowa³e¶ to by¶ wiedzia³, ¿e autor projektu skar¿y siê na jako¶æ tonów niskich i kick-basu przy g³o¶niejszym ods³uchu (chocia¿ to mo¿e byæ problem z przewodami, bo na oko da³ jakie¶ 16mm^2 zamiast "p³askowników" jak to nazwa³e¶ do tak potê¿nych mocy). Nie chce mi siê robiæ wyk³adu z elektryczno¶ci itd. wiêc zak³adam, ¿e wiesz co to jest sprawno¶æ elektryczna wzmacniacza, wzmacniacze na tranzystorach typu MOSFET (teraz praktycznie tylko takie siê stosuje) maj± sprawno¶æ od 80-90kilku procent. Czyli moc wzmacniacza (P)=U*I*ηe(jego sprawno¶æ) 14,4V*100A*80%(a co, we¼my doln± granicê)=1152W Gdzie tu jest perpetuum mobile (chyba, ¿e nie wiesz co to znaczy)?
| Adam_2000 napisa³/a: | | Oczywi¶cie bez jakich¶ tam zniekszta³ceñ, ¶wistów, gwizdów, czy czkania. I uwa¿am, ¿e to zadanie spe³nia ca³kowicie zestaw fabryczny. | Dlatego pisa³em, ¿e sugestie co poniektórych osób, to próba realizacji nie spe³nionych marzeñ lub realizacji projektów, które s³u¿± do czego¶ zupe³nie innego.
ford2fast - |28 Gru 2009|, 2009 00:24
| Adam_2000 napisa³/a: | | A ju¿ na pewno pakowanie w co¶ takiego kasy stanowi±cej równowarto¶æ 1/3-1/2 samochodu. |
Je¿eli co¶ jest pasj± , hobby , czyst± przyjemno¶ci± to ciê¿ko przeliczyæ na pieni±dze
Jedni topi± pieni±¿ki w audio inni w video , jeszcze inni w ró¿ne kolekcje , a jeszcze inni w swoje ukochane Scorpio
Czêsto s± to kwoty kilkukrotnie przewy¿szaj±ce warto¶æ samochodu
I to nie tylko Ci , którzy u¿ywaj± auta czêsto i du¿o w zwi±zku z wykonywan± prac±
gw21 - |28 Gru 2009|, 2009 00:29
| ford2fast napisa³/a: | | Je¿eli co¶ jest pasj± , hobby | czy te¿ potrzeb± zaprezentowania mo¿liwo¶ci firmy, to buduje siê zestawy do zawodów. | ford2fast napisa³/a: | Moim zdaniem zestaw fabryczny w Scorpio jest ca³kiem niez³y na tle innych marek samochodów | Z tamtych lat jak najbardziej, do wiêkszo¶æ wspó³czesnych nag³o¶nieñ samochodów niestety ale nie ma startu. W g³ównej mierze za spraw± bardzo s³abych i ma³ych g³o¶ników.
ford2fast - |28 Gru 2009|, 2009 00:36
| gw21 napisa³/a: | | Czy mo¿esz mi napisaæ gdzie napisa³em nieprawdê? Czy tylko potrafisz klepaæ ogólnikami? Jakby¶ chocia¿ przeczyta³ artyku³ który zacytowa³e¶ to by¶ wiedzia³, ¿e autor projektu skar¿y siê na jako¶æ tonów niskich i kick-basu przy g³o¶niejszym ods³uchu |
Nawet w tym miejscu piszesz nieprawdê
W zacytowanych s³owach
Masz jednak powa¿ne problemy z czytaniem ze zrozumieniem
Wska¿ proszê , w którym miejscu artyku³u autor skar¿y siê na jako¶æ tonów niskich
Napisa³ tylko wyra¼nie , ¿e samochód na pierwszym zestawie g³o¶ników zdoby³ drugie miejsce w Mistrzostwach Polski i zakwalifikowa³ siê do Mistrzostw Europy
Gdzie zreszt± uplasowa³ siê na ca³kiem dobrym pi±tym miejscu
Dopiero w nastêpnym sezonie zdecydowano o wymianie kick basów na inne aby poprawiæ d¼wiêk
Twoje dywagacje i zgadywanki na podstawie zdjêæ niestety s± ca³kowicie b³êdne
Adam_2000 - |28 Gru 2009|, 2009 00:37
| ford2fast napisa³/a: | | Jedni topi± pieni±¿ki w audio inni w video , jeszcze inni w ró¿ne kolekcje , a jeszcze inni w soje ukochane Scorpio |
Tak.
Dlatego pakuj± tysi±ce w audio, a przy okazji tankuj± najtañszy gaz, montuj± u¿ywane tarcze hamulcowe. A jak maja wydaæ 200 z³. na nowy bajpas, bo obroty lataj±, kiedy zrobi g³o¶niej ten super "mjuzik", to p³acz±, ¿e skorpjo strasznie psuj±cesiê.
A z reszt±... nie chce mi siê ju¿ na ten temat gadaæ.
gw21 - |28 Gru 2009|, 2009 00:39
| ford2fast napisa³/a: | Wska¿ proszê , w którym miejscu artyku³u autor skar¿y siê na jako¶æ tonów niskich | ...Co chcia³by zmieniæ na lepsze? Brzmienie kickbasów oraz subwoofera. Bywaj± chwile, gdy trzeba mocniej podkrêciæ g³o¶no¶æ basu ¶redniego i wówczas ma on tendencje do wypadania ze spójnego z tonami ¶rednimi przekazu....
ford2fast - |28 Gru 2009|, 2009 00:39
| gw21 napisa³/a: | ford2fast napisa³/a:
Je¿eli co¶ jest pasj± , hobby
czy te¿ potrzeb± zaprezentowania mo¿liwo¶ci firmy, to buduje siê zestawy do zawodów. |
W³a¶ciciel samochodu opisanego w artykule jest amatorem , je¿eli co¶ mówi Ci to okre¶lenie
I nie ma nic wspólnego z prezentacj± mo¿liwo¶ci firmy , pisa³em ju¿ o s³abym rozumieniu przez Ciebie tego artyku³u i zawartych w nim zdañ , byæ mo¿e wp³yw ma na to zbyt pó¼na pora lub inne czynniki
gw21 - |28 Gru 2009|, 2009 00:47
To znaczy, ¿e audio jest jego pasj± lub hobby. W tym konkretnym przypadku jest to pasja (jak siê wypowiada autor artyku³u).
ford2fast - |28 Gru 2009|, 2009 00:48
| gw21 napisa³/a: | | ford2fast napisa³/a: | Wska¿ proszê , w którym miejscu artyku³u autor skar¿y siê na jako¶æ tonów niskich | ...Co chcia³by zmieniæ na lepsze? Brzmienie kickbasów oraz subwoofera. Bywaj± chwile, gdy trzeba mocniej podkrêciæ g³o¶no¶æ basu ¶redniego i wówczas ma on tendencje do wypadania ze spójnego z tonami ¶rednimi przekazu.... |
Chyba ciê¿ko Ci zrozumieæ , ¿e niektórzy ludzie d±¿± do perfekcji i nigdy jej ( w swoim ) rozumieniu nie osi±gn±
Je¿eli dla Ciebie nie da siê odró¿niæ nawet idealnie stworzonego empeczy od p³yty cd z tym samym utworem na dobrym sprzêcie audio , to wybacz , ale tych niuansów opisywanych w artykule NIGDY nie us³yszysz
Zawsze znajd± co¶ co bêd± chcieli poprawiæ
Je¿eli kiedykolwiek zbudujesz równie przyzwoicie graj±cy system jak ten przytoczony , zrozumiesz
Albo i nie
S± kategorie ludzi bezkrytycznie podchodz±cych do w³asnej twórczo¶ci i uparcie wmawiaj±cych m, ¿e wszystko co robi± najlepiej , bezb³êdnie i lepiej ju¿ nie mo¿na
Ja najczê¶ciej spotykam tych próbuj±cych osi±gn±æ idea³ , wiecznych poszukiwaczy zaginionego Graala
gw21 - |28 Gru 2009|, 2009 00:49
| ford2fast napisa³/a: | | pisa³em ju¿ o s³abym rozumieniu przez Ciebie tego artyku³u i zawartych w nim zdañ | tylko na razie, to ty jakby nie rozumiesz s³owa pisanego albo, nie czytasz dok³adnie.
ford2fast - |28 Gru 2009|, 2009 00:52
| gw21 napisa³/a: | | ford2fast napisa³/a: | | pisa³em ju¿ o s³abym rozumieniu przez Ciebie tego artyku³u i zawartych w nim zdañ | tylko na razie, to ty jakby nie rozumiesz s³owa pisanego albo, nie czytasz dok³adnie. |
Na szczê¶cie ka¿dy ma mo¿liwo¶æ klikniêcia w link i wyrobienia sobie w³asnego pogl±du na ten temat
| Adam_2000 napisa³/a: | ford2fast napisa³/a:
Jedni topi± pieni±¿ki w audio inni w video , jeszcze inni w ró¿ne kolekcje , a jeszcze inni w soje ukochane Scorpio
Tak.
Dlatego pakuj± tysi±ce w audio, a przy okazji tankuj± najtañszy gaz, montuj± u¿ywane tarcze hamulcowe. A jak maja wydaæ 200 z³. na nowy bajpas, bo obroty lataj±, kiedy zrobi g³o¶niej ten super "mjuzik", to p³acz±, ¿e skorpjo strasznie psuj±cesiê. |
Ja takich ludzików nie znam
To nie ta kategoria ludzi , o których chyba my¶lisz
gw21 - |28 Gru 2009|, 2009 01:05
| ford2fast napisa³/a: | Chyba ciê¿ko Ci zrozumieæ , ¿e niektórzy ludzie d±¿± do perfekcji i nigdy jej ( w swoim ) rozumieniu nie osi±gn± | To, ¿e jaka¶ instalacja jest doceniana na zawodach sound off, to nie znaczy, ¿e jest idealna. Doceniam wk³ad pracy i wiedzy autora projektu. Nigdzie nie napisa³em i tym bardziej wcale nie uwa¿am abym by³ nie omylny. Po prostu potrafiê trze¼wo oceniaæ sytuacje i dostosowywaæ siê do kryteriów. Chyba, ¿e pisa³e¶ o sobie. Zada³em ci pytanie gdzie napisa³em nie prawdê, g³upotê itp.? Piszesz co¶ o artykule którego nie rozumiesz, a gdy wyja¶niam ci dok³adnie co autor ma do przekazania, ty siê jeszcze obra¿asz. Pyta³em siê ju¿ wcze¶niej zapytam jeszcze raz, czy wiesz co to jest Sound off i jak jest oceniany sprzêt na tych zawodach? To, ¿e akurat w tym zestawie autor nie da³ kondensatora, a osi±gn±³ jaki¶ sukces, to nie znaczy ¿e jest to idealny zestaw (przytoczy³em ci te¿ wypowied¼ autora). Nie wiem dlaczego nie zastosowa³ kondensatora, mo¿e dlatego, ¿e obecnie nie staæ go na taki który nie zepsuje mu d¼wiêku tylko poprawi jako¶æ, a mo¿e dla tego, ¿e jest amatorem i potrzebuje czasu na to by ten w³a¶ciwy dobraæ, a mo¿e zechce zastosowaæ jaki¶ lepszy aku. Przy budowie tego typu zestawów trzeba bardzo szczegó³owo dobieraæ komponenty. Nie mniej, nie jest zachwycony "do³em" przy g³o¶niejszym ods³uchu, a za to w³a¶nie odpowiada niedobór energii.
Adam_2000 - |28 Gru 2009|, 2009 01:14
| ford2fast napisa³/a: | | To nie ta kategoria ludzi , o których chyba my¶lisz |
Chyba mylisz siê i to bardzo. A pisze to opieraj±c siê na w³asnych obserwacjach ;P
A tak trochê poza tematem wiod±cym... wiêkszo¶æ dyskutantów przewa¿nie opiera siê o w³asn± wiedzê i do¶wiadczenia. Wiêksze, czy mniejsze, ale w³asne. Natomiast Ty Romek masz tendencjê do wystêpowania jak "adwokat". Czêsto zabierasz g³os, mocno teoretyzuj±c i podpieraj±c siê opiniami osób trzecich. Zawsze masz w zanadrzu jakiego¶ znajomego fachowca w danej dziedzinie, albo znajdujesz w necie w³a¶ciwe opracowania (wiem, to te¿ trzeba umieæ .
Absolutnie nie ujmuj±c Twojej wiedzy i do¶wiadczeniu, my¶lê ¿e gdyby¶ czê¶ciej "ugryz³ siê w palec" wysz³oby Ci to bardziej na zdrowie
A tutaj i tak popieram Grze¶ka ;P
ford2fast - |28 Gru 2009|, 2009 01:24
| Adam_2000 napisa³/a: | | A tutaj i tak popieram Grze¶ka ;P |
Masz na my¶li perpetuum mobile i elektrotechnikê ?
| Adam_2000 napisa³/a: | A tak trochê poza tematem wiod±cym... wiêkszo¶æ dyskutantów przewa¿nie opiera siê o w³asn± wiedzê i do¶wiadczenia. Wiêksze, czy mniejsze, ale w³asne. Natomiast Ty Romek masz tendencjê do wystêpowania jak "adwokat". Czêsto zabierasz g³os, mocno teoretyzuj±c i podpieraj±c siê opiniami osób trzecich. Zawsze masz w zanadrzu jakiego¶ znajomego fachowca w danej dziedzinie, albo znajdujesz w necie w³a¶ciwe opracowania (wiem, to te¿ trzeba umieæ |
W takim razie odnios³e¶ mylne wra¿enie
NIGDY nie teoretyzujê , wnioski wyci±gam na podstawie W£ASNYCH obserwacji i do¶wiadczeñ
Przytaczam opinie osób trzecich tylko dlatego aby unikn±æ uwag typu " a co ty tam wiesz "
Wypowiadam siê tylko na tematy o których mam pojêcie , tematów s³abo mi znanych raczej nie tykam
Parê lat b³±kam siê po tym ¶wiecie i pozna³em sporo wybitnych osób , z niektórymi utrzymujê sta³e kontakty
Przyk³adowo o artykule , który wy¿ej przytoczy³em dowiedzia³em siê jakie¶ dwa tygodnie temu podczas rozmowy z Józkiem Wê¿owskim , konsultantem tego projektu
Znam go od lat siedemdziesi±tych , jeszcze z czasów gdy biegali¶my co niedzielê na gie³dê p³yt w gliwickim "Gwarku"
Mi³o¶æ do muzyki niektórym przechodzi z wiekiem , a innych trzyma mocno , bez wzglêdu na stan s³uchu
| gw21 napisa³/a: | | wzmacniacze na tranzystorach typu MOSFET (teraz praktycznie tylko takie siê stosuje) maj± sprawno¶æ od 80-90kilku procent |
Tak± sprawno¶æ osi±gaj± tylko wzmacniacze cyfrowe
Jednak daleko im jako¶ci± d¼wiêku do wzmacniaczy analogowych
Ja przyjmujê sprawno¶æ DOBREJ JAKO¦CI wzmacniacza MOSFET na oko³o 50 do 70%
I z tego co wiem jest to nie tylko moja opinia , takie dane podaje wielu renomowanych producentów
| gw21 napisa³/a: | | moc wzmacniacza (P)=U*I*ηe(jego sprawno¶æ) 14,4V*100A*80%(a co, we¼my doln± granicê)=1152W |
W Twoim wyliczeniu jest jeszcze jedna ciekawostka
Poka¿ mi typowe Scorpio, w którym realne napiêcie w instalacji wynosi 14,4V
Tak wiêc opieraj±c siê na b³êdnych za³o¿eniach wyci±gn±³e¶ fa³szywe wnioski , a wyliczenie trzeba wsadziæ do pieca
S±dzê , ¿e czas ju¿ najwy¿szy zakoñczyæ te osobiste wycieczki , autora tematu daleko nie zaprowadz±
Postaram siê jutro podaæ kilka modeli wzmacniaczy w przyzwoitych cenach
gw21 - |28 Gru 2009|, 2009 02:53
| ford2fast napisa³/a: | Tak± sprawno¶æ osi±gaj± tylko wzmacniacze cyfrowe
Jednak daleko im jako¶ci± d¼wiêku do wzmacniaczy analogowych
Ja przyjmujê sprawno¶æ DOBREJ JAKO¦CI wzmacniacza MOSFET na oko³o 50 do 70% | Wzmacniacze jak to nazwa³e¶ "cyfrowe" chocia¿ bardziej ogólna nazwa to wzmacniacze impulsowe maj± sprawno¶æ powy¿ej 90% nawet dochodz±c± do 95-97%, Sprawno¶æ oko³o 60% maj± "zwyk³e" wzmacniacze tranzystorowe pracuj±ce w klasie AB
Mosfety maj± sprawno¶æ jak pisa³em i dlatego wypar³y "zwyk³e" tranzystory, bo przy bardzo du¿ej sprawno¶ci, a co za tym idzie mocy, maj± do¶æ ma³e zniekszta³cenia.
| ford2fast napisa³/a: | takie dane podaje wielu renomowanych producentów | Mo¿esz podaæ chocia¿ kilku? Ja nie znam ¿adnego producenta który chwali³by siê sprawno¶ci± swoich wzmacniaczy. To s± tylko wyliczenia teoretyczne. Sprawno¶æ podobnie jak moc wyj¶ciowa zale¿y chocia¿by od rezystancji g³o¶ników (dla 4Ω jest inna, dla 2Ω inna, a dla 1Ω jeszcze inna). I jakie i dla jakiej rezystancji masz podawane przez producenta warto¶ci?
| ford2fast napisa³/a: | | napiêcie w instalacji wynosi 14,4V | I znowu jest, to napiêcie umowne, brane do teoretycznej warto¶ci mocy wzmacniacza. Je¶li przeczytasz jak±¶ instrukcje obs³ugi, to zwróæ uwagê, ¿e moc zawsze jest podawana przy tym napiêciu. Niektóre firmy podaj± jeszcze moc przy ni¿szych napiêciach, ale wed³ug teorii i norm moc wylicza siê i podaje dla napiêcia 14,4V.
Dalsza dyskusja na ten temat jest bez sensu, dlatego, ¿e nie znasz podstaw (albo skrzêtnie to ukrywasz). Wyk³adanie teorii na ten temat, to s± godziny zajêæ z elektrotechniki. Za chwilê dojdziemy do punktu gdzie mo¿e bêdê mia³ ci wyliczaæ moc dla poszczególnych czêstotliwo¶ci i zniekszta³ceñ itd. itp ¿eby przekonaæ ciê, ¿e siê mylisz, a jak i tak nie uwierzysz, to organizowaæ sprzêt do pomiarów i robiæ laborkê z pracy wzmacniacza? Ja ju¿ mam to za sob± i nie chcê/nie czujê potrzeby do tego wracaæ.
Romek nie wiem dlaczego nie potrafisz siê wycofaæ z tematu w który zabrn±³e¶, a o którym masz takie, a nie inne pojêcie. Czy to dla ciebie jaka¶ ujma? Nikt nie jest wszechwiedz±cy i ka¿dy ma tematy bardziej lub mniej sobie znane.
Ja koñczê dyskusjê, ze swojej strony, bo jest bezcelowa i mam nadzieje, ¿e rano jaki¶ ¿yczliwy admin posprz±ta temat i zostawi tylko propozycje zestawów, o które prosi³ autor tematu.
gufer-posepny - |28 Gru 2009|, 2009 08:26
Co do napiêcia zasilaj±cego i mocy wzmacniacza to z prostego rachunku przy 14,4 V i impedancji g³o¶nika 4 omy a czasem 2 omy to .... to se neda . Wzmacniacz zewnêtrzny ma wbudowan± przetwornicê wytwarzaj±c± napiêcie symetryczne +/- 50 V przewa¿nie . To takie wstêpne informacje jak sobie grzeba³em w wzmacniaczu tonsila .
ford2fast - |28 Gru 2009|, 2009 09:21
| gw21 napisa³/a: | | I znowu jest, to napiêcie umowne, brane do teoretycznej warto¶ci mocy wzmacniacza. ........... wed³ug teorii i norm moc wylicza siê i podaje dla napiêcia 14,4V. |
Czyli zwyczajnie TEORETYZUJESZ
Maj±c na my¶li moc wzmacniacza , piszê o mocy rzeczywistej , bo na papierze to mo¿na sobie pisaæ i pisaæ
Boni - |28 Gru 2009|, 2009 09:25
| gw21 napisa³/a: |
Romek nie wiem dlaczego nie potrafisz siê wycofaæ z tematu w który zabrn±³e¶, a o którym masz takie, a nie inne pojêcie. Czy to dla ciebie jaka¶ ujma? Nikt nie jest wszechwiedz±cy i ka¿dy ma tematy bardziej lub mniej sobie znane.
|
Moim skromnym zdaniem - ³agodna forma http://pl.wikipedia.org/w...5%82_Aspergera, co¶ oko³o 1% ludzi tak ma (kto¶ pamiêta Stefana? ). Piszê nie ¿eby komukolwiek dokuczaæ, tylko ¿eby siê respondentom mniej wiêcej wyja¶ni³o dlaczego czasem jest jak jest, i dlaczego stan rzeczy nie zmienia siê. A medium typu forum intenetowe itp. komplikuje rozmowê do kwadratu...
ford2fast - |28 Gru 2009|, 2009 09:27
| gw21 napisa³/a: | Wzmacniacze jak to nazwa³e¶ "cyfrowe" chocia¿ bardziej ogólna nazwa to wzmacniacze impulsowe maj± sprawno¶æ powy¿ej 90% nawet dochodz±c± do 95-97%, Sprawno¶æ oko³o 60% maj± "zwyk³e" wzmacniacze tranzystorowe pracuj±ce w klasie AB
Mosfety maj± sprawno¶æ jak pisa³em i dlatego wypar³y "zwyk³e" tranzystory, bo przy bardzo du¿ej sprawno¶ci, a co za tym idzie mocy, maj± do¶æ ma³e zniekszta³cenia. |
Google nie zast±pi± prawdy , obojêtnie co napiszesz
Dla mnie rzeczywista moc oddawana przez wzmacniacz musi byæ zmierzona laboratoryjnie i tylko na takich pomiarach opieram moje twierdzenia
Wieczorem postaram siê przedstawiæ kilka konkretnych przyk³adów naprawdê dobrych wzmacniaczy
Wzmacniacze z tranzystorami wykonanymi w technologii MOSFET produkowane s± praktycznie od ponad dwudziestu lat i nigdy nie mia³y czego wypieraæ , stosowano je natomiast z ca³kiem innych powodów
Proponujê poczytaæ , skoro brakujê Ci informacji
Jak wcze¶niej napisa³e¶ :
| gw21 napisa³/a: | | google przyjacielem twym |
gw21 - |28 Gru 2009|, 2009 10:49
| gufer-posepny napisa³/a: | | 14,4 V i impedancji g³o¶nika 4 omy a czasem 2 omy to .... to se neda | Upro¶ci³e¶ jeszcze bardziej ni¿ ja Te 14,4V bra³em do wyznaczenia mocy pobieranej przez wzmacniacz, moc wyj¶ciow± liczy³em z teoretycznej sprawno¶ci wzmacniaczy (bo tak jak pisa³em nie znam firmy która by poda³a j± dla konkretnych obci±¿eñ), a sprawno¶æ podobnie jak i moc wyj. jest ró¿na dla ró¿nych impedancji obci±¿enia...itd.
| ford2fast napisa³/a: | | Czyli zwyczajnie TEORETYZUJESZ |
| ford2fast napisa³/a: | | Dla mnie rzeczywista moc oddawana przez wzmacniacz musi byæ zmierzona laboratoryjnie i tylko na takich pomiarach opieram moje twierdzenia | Tak, teoretyzujê, bo wyobra¼ sobie, ¿e niestety ale nigdy nie mia³em mo¿liwo¶ci laboratoryjnie przebadaæ wzmacniacza o mocy 1kW, ba nie mia³em nawet mo¿liwo¶ci pod³±czenia go przez amperomierz. Bada³em natomiast wzmacniacze mniejszych mocy i skoro tam prawa fizyki i teorie obowi±zywa³y, nie widzê powodu dla jakiego mia³oby siê to zmieniæ przy wzmacniaczach du¿ych mocy. Jest to teoria poparta wiedz± i prawami fizyki. Ty zapewne w swoim wieloletnim do¶wiadczeniu i znajomymi ¶wiatowej s³awy, przynajmniej raz pod³±cza³e¶ taki wzmacniacz i z ciekawo¶ci badali¶cie go laboratoryjnie, a tam wysz³y zupe³nie inne fakty.
| ford2fast napisa³/a: | Google nie zast±pi± prawdy , obojêtnie co napiszesz |
| ford2fast napisa³/a: | Proponujê poczytaæ , skoro brakujê Ci informacji
gw21 napisa³/a:
google przyjacielem twym | B±d¼ konsekwentny chocia¿ w postach wystêpuj±cych na jednej stronie, b±d¼ chocia¿ konsekwentny w jednym po¶cie.
Tak jak pisa³em wcze¶niej dyskusja jest bezsensowna, ja nie przekonam ciebie, ty nie przekonasz mnie. 4/5 stron w±tku s± do kosza, nie wiem czy "góra" podzieli moje zdanie i wytnie je, czy zostawi dla potomnych, ¿eby wiedzieli, ¿e je¶li nie maj± na kondensator, to spokojnie mo¿na daæ p³askowniki i te¿ bêdzie gra³o.
Dymitr88 - |28 Gru 2009|, 2009 11:15
Radyjko - my¶lê ¿e do 300z³ znajdziesz jak±¶ roczn± (max dwuletni±) alpinkê. Bierz która siê Tobie podoba i ma chocia¿ dwa wyj¶cia RCA. W bud¿etówce je¿eli chodzi o radia, to w markowych sprzêtach laik nie odczujê jakiej¶ znacz±cej ró¿nicy.
Wzmacniacz - http://allegro.pl/item866...rym_stanie.html
G³o¶niki z przodu - http://allegro.pl/item858...ica_c_hurt.html
Skrzynka - i tu mi do g³owy nic nie przychodzi. Jaki¶ czas temu dla kolegi zrobi³em skrzynkê na tanim magnacie x-press 10 czy jak to siê pisze. Sza³u nie robi³o, ale przy odpowiednim zestrojeniu ³adnie scene dope³nia³o i je¿eli nie zale¿y Ci na nag³a¶nianiu okolicy to w nic dro¿szego bym siê nie pcha³.
Tak jak kto¶ napisa³ kable 16mm powinny stykn±æ spokojnie. Bardziej wa¿ne jest to jakie bêd± sygna³ówki bo od nich te¿ du¿o zale¿y i nie pakowa³bym sie w jakie¶ badziewie, tylko poszuka³ jakiego¶ dietza na przyk³ad.
Do tego wyg³uszenie drzwi. Ja u siebie zrobilem to matami sooudala i za 100z³ oklei³em pare przednich drzwi. Je¼dzi to ju¿ drug± zimê i zagl±da³em tam ostatnio - wszystko na swoim miejscu
Wiem ¿e takie tematy rodz± zawsze dyskusjê, ale poda³em swoj± propozycjê. Jak kto¶ ma jakie¶ lepsze pomys³y to piszcie. Jestem otwarty na opinie innych, bo nikt nie wie wszystkiego przecie¿...
nk3 - |28 Gru 2009|, 2009 12:44
Id±c tym kierunkiem zamieniamy zestaw za 1000pln na taki za 100 000pln bo przecie¿ tañszego i nie zbadanego w akredytowanym laboratorium badawczym, na certyfikowanej i wzorcowanej aparaturze zwyczajnie nie op³aca siê instalowaæ w samochodzie. Gdzie i tak bêdziemy s³uchaæ muzyki w formacie mp3 o bitrate 128-kbps.
Przecie¿ w wielu przypadkach zale¿y nam w³a¶nie na tym, ¿eby radio mia³o mo¿liwo¶æ odtwarzania mp3. Nie wiem jak Wy ale ja z ca³ym baga¿nikiem p³yt nie chcê je¼dziæ i ³adowaæ co 30km inn± p³ytê. Od tak z lenistwa
Audiofilem ze s³uchem absolutnym nie jestem co nie zmienia faktu, ¿e lubiê pos³uchaæ muzyki w dobrej jako¶ci i dobrze graj±cym sprzêcie.
Czy tylko akurat samochód jest tym miejscem w którym mo¿emy wys³uchaæ ulubionej p³yty lub ulubionych kawa³ków bez docieraj±cego z zewn±trz szumu opon, pêdu powietrza i ha³asu silnika.
Ka¿dy ma swoje pasjê je¶li kto¶ chce robiæ studio ods³uchowe z samochodu jego sprawa absolutnie tego nie potêpiam, niech buduje hi-end. Bêdziemy ods³uchiwaæ na zawodach i gratulowaæ finezji w temacie jakim s± zabudowy audio do samochodu.
Wracaj±c do tematy kolega chce ulepszyæ fabryczny zestaw, a nie budowaæ audiofilskiego car audio.
Jak ju¿ kilka osób pisa³o polecam radio alpine lub clariona na tle konkurencji wed³ug mojej opinii graj± naprawdê ³adnie. Alpine ma wiêcej góry. G³o¶niki to te¿ ró¿ne gusta i preferencje, najlepiej przej¶æ siê do media i poods³uchiwaæ ró¿ne zestawy na ró¿nych radyjkach.
Z przodu w scorpio max. da siê za³o¿yæ g³o¶niki 130mm bez ciêcia i przerabiania tapicerki.
Blachê niestety trzeba poszerzaæ orygina³ jest dziwnego rozmiaru co¶ miêdzy 110-120mm.
Ja tam upcha³em 130mm. Do ty³u posz³y g³o¶niki Vibe slick 6x9" trzy dro¿ne. Z tym ¿e ja mam wagona, ale oczywi¶cie bez przeróbki równie¿ siê nie obesz³o.
Za³±cze pó¼niej zdjêcia do podgl±du.
Zastanawiam siê jeszcze nad tym czy w tylnie drzwi da siê co¶ wepchn±æ, g³o¶ników oczywi¶cie z baga¿nika za du¿o nie s³ychaæ.
No ale g³o¶niki ju¿ mia³em wiêc je zagospodarowa³em po co maj± le¿eæ na szafce
Zestaw na pewno jeszcze rozszerzê o radio, pewnie padnie na alpine i wzmacniacz do zasilenia ty³u. Fajerwerków nie oczekujê ma graæ lepiej ni¿ fabryka i to z mp3
btw: co¶ dla audiofilów.
http://www.mp3ornot.com/
Anihilator - |28 Gru 2009|, 2009 14:44
hehe liczy³em na 4 gora 5 odpowiedzi a zbilizamy sie do 100 niez³a debata sie zacze³a
ford2fast - |29 Gru 2009|, 2009 01:54
| kondzio508 napisa³/a: | | ford2fast napisa³/a: | | w samochodzie Paw³a z Bia³egostoku |
Mo¿e co¶ wiêcej ? chetnie bym poluka³ |
Pszê bardzo
Niestety skanera brak a fotki powinny byæ robione przy innym o¶wietleniu
ford2fast napisa³/a:
Google nie zast±pi± prawdy , obojêtnie co napiszesz
ford2fast napisa³/a:
Proponujê poczytaæ , skoro brakujê Ci informacji
gw21 napisa³/a:
google przyjacielem twym
B±d¼ konsekwentny chocia¿ w postach wystêpuj±cych na jednej stronie, b±d¼ chocia¿ konsekwentny w jednym po¶cie. |
Zawsze jestem konsekwentny
To co przytoczy³e¶ jest bardzo logiczne
JA specjalnie nie ufam temu co siê wygugla , a ju¿ w szczególno¶ci w ¶mieciopedii
TY natomiast internet traktujesz jak o³tarz prawdziwej wiary , wiêc wskaza³em Ci gdzie mo¿esz znale¼æ potwierdzenie równie¿ moich s³ów
Obiecane przyk³ady dopiero jutro , czas na krótk± drzemkê przed porankiem
Boni - |29 Gru 2009|, 2009 09:15
| Anihilator napisa³/a: | hehe liczy³em na 4 gora 5 odpowiedzi a zbilizamy sie do 100 niez³a debata sie zacze³a |
Tyle ¿e moim skromnym zdaniem nic ciekawego siê z niej nie dowiesz, co najwy¿ej, ¿e ka¿dy ma inny portfel i inne uszy ni¿ twoje. Inaczej mówi±c, wspomaganie siê tak± DYSKUSJ¡ przy wydawaniu TWOICH pieniedzy na TWOJE audio jest troszkê niem±dre.
Byniek - |29 Gru 2009|, 2009 10:48
Muszê ja u siebie zmienæ g³o¶niki, przede wszystkim z przodu. Mam oryginalne, ale ju¿ harcz± itp. To s± chyba 10 cm prawda? Kto¶ gdzie¶ pisa³, ¿e bez przeróbek wejd± 13 cm. I w³a¶nie ma sie obyæ bez wiêkszych przeróbek. Cena max 100 z³ za 2 sztuki.
Zastanawia³em sie nad:
Magnat Edition 132 http://www.magnat.de/index.php?id=2283&L=1
lub
Magnat Car Fit 132 http://www.magnat.de/index.php?id=2262&L=1.
Poza kilkoma parametrami nie bardzo wiem czym tak naprawde sie ró¿ni±...
http://www.audiosklep.pl/...dkat=&site_no=2
Tu s± ró¿ne w tej cenie, ale na prawde nie mam wiêkszego pojêcia co do audio. Po prostu chcia³bym co¶ mo¿liwie dobrego w tej cenie Ktos co¶ poradzi?
W sumie chcia³bym te¿ zmienic te z ty³u (kombi). Tez mo¿ecie co¶ poleciæ.
ende - |29 Gru 2009|, 2009 11:47
| Byniek napisa³/a: | Muszê ja u siebie zmienæ g³o¶niki, przede wszystkim z przodu. Mam oryginalne, ale ju¿ harcz± itp. To s± chyba 10 cm prawda? Kto¶ gdzie¶ pisa³, ¿e bez przeróbek wejd± 13 cm. I w³a¶nie ma sie obyæ bez wiêkszych przeróbek. Cena max 100 z³ za 2 sztuki.
Zastanawia³em sie nad:
Magnat Edition 132 http://www.magnat.de/index.php?id=2283&L=1
lub
Magnat Car Fit 132 http://www.magnat.de/index.php?id=2262&L=1.
Poza kilkoma parametrami nie bardzo wiem czym tak naprawde sie ró¿ni±...
http://www.audiosklep.pl/...dkat=&site_no=2
Tu s± ró¿ne w tej cenie, ale na prawde nie mam wiêkszego pojêcia co do audio. Po prostu chcia³bym co¶ mo¿liwie dobrego w tej cenie Ktos co¶ poradzi?
W sumie chcia³bym te¿ zmienic te z ty³u (kombi). Tez mo¿ecie co¶ poleciæ. |
Dozbieraj do tej stówki jakies 7dych i we¼ sobie na przyk³ad clariony 13 z separowanymi tweaterami (te z aukcji to 16, s± za duze):
- http://allegro.pl/item866...er_wroclaw.html
Te tweaterki estetycznie montuje sie w lusterku i gra.
Co do ty³u w kombi nie zmieniaj glosników tylko kup wzmacniacz i skrzynke basow±, bo glosnikami nie naglosnisz kombiaka.
Wiem ¿e kasa, ale jak dasz 200/300 za jaki¶ prawie sensowne tylne to jest to naglosnienie, ktore us³yszy i tak tylko pies na pace
wzmak blaupunkta na przyk³ad ema260:
- http://allegro.pl/item867...t_promocja.html
skrzynka - byle nie tuba, do wyboru do koloru, nowe po 250:
- http://allegro.pl/item864..._grawancja.html
Wzmak pasuje na scianke tylnej kanapki , a skrzynka go zas³oni.
Jak poszukasz z kim¶ u¿ywek taki ekono-zestaw zamkniesz sie w 2/3stówkach + przód, a niczego wiêcej nie bedziesz potrzebowaæ. Kupowania dro¿szego sprzetu nie polecam, bo dobranie czego¶ do kombiaka pod k±tem preferowanej muzy etc. to rze¼bienie w g.
ps. wiem, ze chcialbys dac pewnie max 100 + max 100, ale to i tak nie zagra, wiêc odpu¶æ i dosk³adaj.
ford2fast - |29 Gru 2009|, 2009 11:53
| Byniek napisa³/a: | | Kto¶ gdzie¶ pisa³, ¿e bez przeróbek wejd± 13 cm. I w³a¶nie ma sie obyæ bez wiêkszych przeróbek |
Da siê za³o¿yæ trzynastki bez wiêkszych przeróbek
Tapicerki nie trzeba przerabiaæ , wystarczy powiêkszyæ tylko otwór w blasze drzwi
Anihilator - |30 Gru 2009|, 2009 08:53
Rany Boskie to sie robi bardziej skaplikowane niz budowa ca³ego samochodu heh
Boni - |30 Gru 2009|, 2009 09:20
| ford2fast napisa³/a: | | Byniek napisa³/a: | | Kto¶ gdzie¶ pisa³, ¿e bez przeróbek wejd± 13 cm. I w³a¶nie ma sie obyæ bez wiêkszych przeróbek |
Tapicerki nie trzeba przerabiaæ , wystarczy powiêkszyæ tylko otwór w blasze drzwi |
Albo powiêkszyæ otwór w tapicerce nie ruszaj±c blachy. 13cm blaupunkta, nawet z tymi por±banymi maskownicami wielko¶ci 16
(co¶ jakby te http://allegro.pl/item864...power_140w.html
)
wesz³o mi do mk1, popracowac musia³em tylko kozikiem nad boczkiem i maskownic±, a nie ¶lifierkom.
pablo19 - |30 Gru 2009|, 2009 12:01
Na wstêpie chcia³bym pozdrowiæ kondzia b³êdnie u¿ywaj±cego jednostki mocy (zawsze mnie to w oczy kole) oznaczonej jako W, a oznaczaj±cej przyk³adowo 1 wat, 250 watów lub 4X40 watów, wiem, ¿e j.polski jest trudny (dla obcokrajowców).
Ja mam takie porównianie: u jednym scorpio jest 6 g³o¶ników firmowanych znaczkami "Ford", cztery dwudro¿ne (drzwi i tylne boczki) i dwa wysoko tonowe (pod desk±), do tego radio+wzmak+Eq tysz ze znaczkiem "Ford" i jak na ods³uch w aucie to muszê przyznaæ, ¿e jest bardzo przyjemnie
W drugim (prawie) bli¼niaczym aucie jest 6 g³o¶ników przytaczanego tu producenta tj. "Hertz"+ radio FORD+wzmak i to ju¿ nie wypada tak dobrze jak poprzedni zestaw, byæ mo¿e brakuje tu tamtego EQ, ale porównywa³em oba zestawy z wy³±czonym EQ i d¼wiêk wydobywaj±c siê z oryginalnego zestawu wci±¿ podoba mi siê bardziej.
Anihilator jaki masz teraz zestaw AUDIO w Scorku?
Struna - |30 Gru 2009|, 2009 13:48
pablo19, je¶li to EQ o którym wspominasz to jest to ode mnie to ono jest równie¿ wzmacniaczem - ma 4 koñcówki na pok³adzie.
pablo19 - |30 Gru 2009|, 2009 14:17
| Struna napisa³/a: | | pablo19, je¶li to EQ o którym wspominasz to jest to ode mnie to ono jest równie¿ wzmacniaczem - ma 4 koñcówki na pok³adzie. | Tamto mam w zapasie, ale faktycznie dobrze, ¿e mi o nim przypomnia³e¶ Teraz mam samego EQ z zewnêtrznym wzmakiem pod dech± EQ i wzmak z tzw. SOUND 2008 z MKI i radyjoo 2007 1DIN z MKII (jak mniemam)
kondzio508 - |30 Gru 2009|, 2009 14:37
| Boni napisa³/a: | | Albo powiêkszyæ otwór w tapicerce nie ruszaj±c blachy. |
to jest gorsze bo widaæ .... ja dzis balche reza³em i wyszlo ok , zaraz dodam fotki
[ Dodano: |30 Gru 2009|, o 14:41 ]
ford2fast - |30 Gru 2009|, 2009 22:33
| Boni napisa³/a: | | ford2fast napisa³/a: | | Byniek napisa³/a: | | Kto¶ gdzie¶ pisa³, ¿e bez przeróbek wejd± 13 cm. I w³a¶nie ma sie obyæ bez wiêkszych przeróbek |
Tapicerki nie trzeba przerabiaæ , wystarczy powiêkszyæ tylko otwór w blasze drzwi |
Albo powiêkszyæ otwór w tapicerce nie ruszaj±c blachy. 13cm blaupunkta, nawet z tymi por±banymi maskownicami wielko¶ci 16
(co¶ jakby te http://allegro.pl/item864...power_140w.html
)
wesz³o mi do mk1, popracowac musia³em tylko kozikiem nad boczkiem i maskownic±, a nie ¶lifierkom. |
¯e tak zapytam :
Do czego przymocowa³e¶ g³o¶niczki ?
Boni - |31 Gru 2009|, 2009 13:04
Do boczka przymocowa³em, rzecz jasna.
Kondzio, jak s± do rzeczy maskownice i dobrze upchniête wszystko, to nic nie widaæ, ¿e w boczku rze¼bione. Chcesz to ci zdjêcia zrobiê. A bodaj Pablo widzia³ mojego granatowego po przeróbce, niech ci powie czy widaæ.
pablo19 - |31 Gru 2009|, 2009 14:41
Widzia³, ale wiek ju¿ nie ten i nie pamiêta , ale jak Boni napisa³, ¿e ³adnie to zapewne tak jest
Boni - |31 Gru 2009|, 2009 17:37
"Panie w³adzo, ja nic nie widzia³em i nic nie pamiêtam, bo pijany by³em..."
pablo19 - |1 Sty 2010|, 2009 03:59
| Boni napisa³/a: | "Panie w³adzo, ja nic nie widzia³em i nic nie pamiêtam, bo pijany by³em..." |
Dlatego do domu nie jecha³em tylko nocowa³em
ford2fast - |1 Sty 2010|, 2009 11:26
| Boni napisa³/a: | | Do boczka przymocowa³em, rzecz jasna. |
Czyli najgorsze mo¿liwe rozwi±zanie
Anihilator - |1 Sty 2010|, 2009 13:39
Pablo mam orginalne nic nie robione wiec dlatego chce zrobic a dlatego to robie bo robie gruntowny remont tego samochodziku wszystko lakier siedzenia skora wszystko
Boni - |1 Sty 2010|, 2009 17:02
| ford2fast napisa³/a: | | Boni napisa³/a: | | Do boczka przymocowa³em, rzecz jasna. |
Czyli najgorsze mo¿liwe rozwi±zanie |
SO#1
ford2fast - |1 Sty 2010|, 2009 17:09
W jakim to jêzyku ?
Czy mo¿e jaki¶ szyfr ?
pablo19 - |1 Sty 2010|, 2009 18:27
| Anihilator napisa³/a: | | Pablo mam orginalne nic nie robione wiec dlatego chce zrobic a dlatego to robie bo robie gruntowny remont tego samochodziku wszystko lakier siedzenia skora wszystko | Jakie Radyjo Ci to napêdza?
Boni - |1 Sty 2010|, 2009 22:11
| ford2fast napisa³/a: |
W jakim to jêzyku ?
Czy mo¿e jaki¶ szyfr ? |
Standardowa Odpowied¼ Numer Jeden - "A u mnie dzia³a..."
ford2fast - |1 Sty 2010|, 2009 22:38
| Boni napisa³/a: | | ford2fast napisa³/a: |
W jakim to jêzyku ?
Czy mo¿e jaki¶ szyfr ? |
Standardowa Odpowied¼ Numer Jeden - "A u mnie dzia³a..." |
Dzia³aæ bêd± równie¿ ( przez jaki¶ czas ) je¿eli bêdziesz je ci±gn±³ na przewodzie zasilaj±cym za samochodem
Nie oznacza to jednak , ¿e zosta³y zamontowane prawid³owo
Wrêcz przeciwnie , zamontowa³e¶ je troszkê niefortunnie
Boni - |2 Sty 2010|, 2009 00:37
Nadal dzia³aj±.
ford2fast - |2 Sty 2010|, 2009 00:46
| Boni napisa³/a: | | Nadal dzia³aj±. | Jak wlejesz olej rzepakowy do smarowania silnika te¿ bêdzie pracowa³
Boni - |2 Sty 2010|, 2009 01:22
Sugerujesz, ¿e podpowiada³em komu¶ wlewanie oleju rzepakowego zamiast silnikowego? Jako¶ nie przypominam sobie.
Anihilator - |2 Sty 2010|, 2009 18:11
Pablo mam alpine tylko nie wiem jaki model to radio co dosta³em z samochodem to by³ pionier na kasety ;p teraz mam jakies alpina od civic kumpla ;p
pablo19 - |3 Sty 2010|, 2009 12:29
Ciekawe co by¶ powiedzia³ jakby¶ us³ysza³ np. MKtrójkowego SOUNDa 2007
kondzio508 - |3 Sty 2010|, 2009 12:31
Ja mia³em okazje pos³uchaæ 2007 u Zysia i pobawi³em sie pilotem przy kierownicy fajna sprawa , i ³adnie gra wiec poma³u sie zastanawiam coby teraz skompletowaæ
pablo19 - |3 Sty 2010|, 2009 12:33
| kondzio508 napisa³/a: | | ... u Zysia i pobawi³em sie pilotem ... | No nie wiem czy to dobre miejsce na takie wynurzenia.
Takiego SOUNDA na chwilê pod³±czy³em u siebie i trochê siê zdziwi³em jak to dmucha z g³o¶ników.
ford2fast - |3 Sty 2010|, 2009 13:13
| Anihilator napisa³/a: | | alpine tylko nie wiem jaki model to radio |
Je¿eli jest na p³yty to nazwa modelu bêdzie siê zaczyna³a na CDA...
Powinna byæ umieszczona na panelu lub obudowie
Je¿eli nie uda Ci siê nic odczytaæ , zrób zdjêcia
Slyu - |11 Sty 2010|, 2010 22:59
up
ford2fast - |28 Mar 2010|, 2010 00:04
Romek nie wiem dlaczego nie potrafisz siê wycofaæ z tematu w który zabrn±³e¶, a o którym masz takie, a nie inne pojêcie.
Czy to dla ciebie jaka¶ ujma? Nikt nie jest wszechwiedz±cy i ka¿dy ma tematy bardziej lub mniej sobie znane. |
Ostatnio spotka³em siê z opini± , ¿e koñczê dyskusjê na forum wtedy kiedy jest to dla mnie wygodne
W pewnym sensie jest to prawda
Gdy dyskusja przeradza siê w nieprzyjemny a czasami nawet chamski spór , wolê odpu¶ciæ
Przygotowa³em sporo materia³u w odpowiedzi na Twoje przeinaczania rzeczywisto¶ci i powtarzanie marketingowej brei
Jednak gdy jeszcze raz przeczyta³em wpis
| gw21 napisa³/a: | | ford2fast napisa³/a: | Wska¿ proszê , w którym miejscu artyku³u autor skar¿y siê na jako¶æ tonów niskich |
...Co chcia³by zmieniæ na lepsze? Brzmienie kickbasów oraz subwoofera. Bywaj± chwile, gdy trzeba mocniej podkrêciæ g³o¶no¶æ
basu ¶redniego i wówczas ma on tendencje do wypadania ze spójnego z tonami ¶rednimi przekazu.... |
zrozumia³em ,¿e nie potrafisz odró¿niæ co oznacza spójno¶æ d¼wiêku , tym samym dalsza dyskusja z mojej strony sta³a siê bezcelowa
To tak jakbym dyskutowa³ ze ¶lepym o kolorach
Mo¿esz byæ sobie guru od car audio na Dzia³kowej jednak nie zmieni to faktu , ¿e o pewnych aspektach d¼wiêku pojêcia nie masz i nawet nie chcesz siê dowiedzieæ
Równie¿ "wiedza" , któr± dysponujesz na temat budowy wzmacniaczy samochodowych jest bardzo niepe³na
Najprostsze dzia³ania arytmetyczne typu mno¿enie jasno wskazuj± , ¿e piszesz zwyk³e bzdury
gw21 - |28 Mar 2010|, 2010 03:04
| ford2fast napisa³/a: | | Przygotowa³em sporo materia³u w odpowiedzi na Twoje przeinaczania rzeczywisto¶ci i powtarzanie marketingowej brei | Rozumiem, ¿e google ci przymuli³o i 3 miesi±ce zajê³o ci wyszukiwanie argumentów. I gdzie jest ten materia³, podasz linki czy pofatygowa³e¶ siê i zeskanowa³e¶ jakie¶ kolorowe pisemka? Zamiast wierzyæ wszystkim sponsorowanym artyku³om, we¼ sobie jak±¶ ksi±¿kê z podstaw elektrotechniki.
| ford2fast napisa³/a: | Ostatnio spotka³em siê z opini± , ¿e koñczê dyskusjê na forum wtedy kiedy jest to dla mnie wygodne
W pewnym sensie jest to prawda
Gdy dyskusja przeradza siê w nieprzyjemny a czasami nawet chamski spór , wolê odpu¶ciæ |
Po trzech miesi±cach wszczynasz ponownie pyskówkê i uwa¿asz siê za kogo¶ kto odpuszcza? Cz³owieku, ty jaki¶ niedowarto¶ciowany jeste¶ czy jak? Nie odró¿niasz podstawowych pojêæ fizycznych, brak ci argumentów, podpierasz siê Wikipedi± i s³awnymi znajomymi. Znowu zaczynasz sypaæ ogólnikami i jeszcze mnie obra¿asz, a za chwilê pewnie na poparcie dodasz opinie "znanych" przyjació³. Je¶li masz co¶ do mnie to pisz na pw, bo od teraz twoje wypowiedzi odznaczam jako "ignorowane". | ford2fast napisa³/a: | Mo¿esz byæ sobie guru od car audio na Dzia³kowej jednak nie zmieni to faktu , ¿e o pewnych aspektach d¼wiêku pojêcia nie masz i nawet nie chcesz siê dowiedzieæ
Równie¿ "wiedza" , któr± dysponujesz na temat budowy wzmacniaczy samochodowych jest bardzo niepe³na | Nigdy nie uwa¿a³em siê za "guru" w dziedzinie car audio, bo traktujê to jako hobby, ale z pewno¶ci± moja wiedza w zakresie zarówno teorii jak i praktyki wystarcza by samodzielnie, bez podpierania siê s³awami zbudowaæ nawet do¶æ zaawansowane systemy. Równie¿ na podstawie w³asnej praktyki jestem w stanie samodzielnie oceniæ podstawowe systemy oraz zasadno¶æ u¿ycia poszczególnych komponentów.
Jeszcze raz ci napiszê:
Nie ¶mieæ w temacie. Masz co¶ do mnie pisz pw, a nie robisz personalne wycieczki w temacie.
ford2fast - |28 Mar 2010|, 2010 10:29
| gw21 napisa³/a: | | z pewno¶ci± moja wiedza w zakresie zarówno teorii jak i praktyki wystarcza by samodzielnie, bez podpierania siê s³awami zbudowaæ nawet do¶æ zaawansowane systemy. |
Do zbudowania mo¿e i wystarcza , jednak brednie o efektywno¶ci wzmacniaczy i ocena d¼wiêku s± Twoj± s³ab± stron±
pablo19 - |1 Kwi 2010|, 2010 10:03
Jedni gadajom ble ble ble, a inni robiom oooooooooo
wieloryb - |2 Kwi 2010|, 2010 20:45
ale nie s³ychaæ ooooooooo
Domyn0 - |2 Kwi 2010|, 2010 22:14
jakis niemy ten film
gstarr - |13 Cze 2012|, 2012 16:06
| ford2fast napisa³/a: | | Boni napisa³/a: | | Do boczka przymocowa³em, rzecz jasna. |
Hmmm to moze moglbys mi podpowiedziec gdzie je przykecic jesli do boczka to zly i nie trafny pomysl???:)z gory dziêki.
gufer-posepny - |13 Cze 2012|, 2012 17:30
pod boczkiem s± mocowania g³o¶ników .
ford2fast - |13 Cze 2012|, 2012 18:08
| gstarr napisa³/a: | | ford2fast napisa³/a: | | Boni napisa³/a: | | Do boczka przymocowa³em, rzecz jasna. |
Hmmm to moze moglbys mi podpowiedziec gdzie je przykecic jesli do boczka to zly i nie trafny pomysl???:)z gory dziêki. |
Przykrêca siê ZAWSZE do blachy
gstarr - |13 Cze 2012|, 2012 18:24
dzieki jutro sie zabieram za lepsze nag³o¶nienie ....nie mam wielkich aambicji aby byl czysty ladny dzwiêk lubiê muzyke!
gufer-posepny - |13 Cze 2012|, 2012 18:33
To dwudro¿ne na przód i ty³ oryginalne wystarcz± .
gstarr - |13 Cze 2012|, 2012 18:55
widzisz ja mialem w domu 3-drozne DLS i a tylne seryjne konczyly swoj zywot wiec wsadzilem je na tyl jutro podepne je pod wzmacniacz a do przodu hertze 13 mi wystarczy moze drzwi sobie z czasem wyglusze!
A odnosnie wzmacniacza mialem go za darmo kolega elektryk naprawil wiec czemu mialby nie chulac SIGNAT stary ale jary!
Pozdrawiam!
pablo19 - |13 Cze 2012|, 2012 19:11
| gufer-posepny napisa³/a: | | To dwudro¿ne na przód i ty³ oryginalne wystarcz± . | Nie ma to jak wysoko tonowe przy przedniej szybie, normalnie inny ¶wiat.
gufer-posepny - |14 Cze 2012|, 2012 17:12
nie zd±¿y³em w mk1 tego pod³±czyæ .
Kevin Xy - |14 Cze 2012|, 2012 17:13
ja zdarzylem i jet naprawde oki
znaczy pablo zdarzyl
Boni - |14 Cze 2012|, 2012 19:37
Mia³em siê przekomarzaæ, ¿e eee tam i przesadzacie - ale jak siê zastanowi³em, to przecie¿ ju¿ nie pamiêtam, jak jest bez podszybowych
PiotrekGran - |14 Cze 2012|, 2012 19:56
To ja chêtnie zobaczê jakie¶ fotki tego wynalazku, bo powoli siê zbieram do modernizacji nag³o¶nienia w Scorupie
ford2fast - |14 Cze 2012|, 2012 21:32
| PiotrekGran napisa³/a: | To ja chêtnie zobaczê jakie¶ fotki tego wynalazku, bo powoli siê zbieram do modernizacji nag³o¶nienia w Scorupie |
Ten wynalazek tylko w MkI
PiotrekGran - |14 Cze 2012|, 2012 21:40
| ford2fast napisa³/a: | | Ten wynalazek tylko w MkI |
No chyba, ¿e tak...
Mimo wszystko jak±¶ koncepcjê ju¿ mam i jak co¶ siê bêdzie dzia³o to na pewno siê pochwalê
|
|