Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Inne - Foczka

pepi - |31 Paź 2015|, 2015 20:17
Temat postu: Foczka
Witam zakupiłem foczkę z motorem 2,0 tdci :P
a co pierwszy traktorek w życiu .
Co do auta dość fajne auto jutro umyję to dam fotki tej foki koloru srebrzystego .
Z wypasu to takie minimum climatronik 4 szyby jakieś tam radio esp i 6 biegów
Nalotu niby 180 tys ale czy na oś czy na koło kto to wie .
Co do zrobienia to potrzeba podłubać przy motorze bo nie domaga .

gufer-posepny - |31 Paź 2015|, 2015 21:33

fajny motor . będzie dobrze pomykać .
aviator - |31 Paź 2015|, 2015 22:50

Hehe, beton się kruszy :-D
Kamil_Scorpio_ - |1 Lis 2015|, 2015 07:00

Pepi co z a8? Przecież mówiłeś że przedni napęd dla "dziewczynek" :P
konrad85 - |1 Lis 2015|, 2015 07:38

Kamil_Scorpio_ napisał/a:
Pepi co z a8? Przecież mówiłeś że przedni napęd dla "dziewczynek"

Bo to auto dla żony więc poglądów Pepi nie zmienił,A8 śmiga tylko że szewc w dziurawych butach chodzi :P

gufer-posepny - |1 Lis 2015|, 2015 11:31

po prostu tir z cysterną ropy do rowu wpadł i się nadarzyła okazja na jazdę za free :D
pepi - |1 Lis 2015|, 2015 12:37

przepraszam a gdzie to tanio jest ?
daj przykład bo ja czym bardziej się zagłębiam w temat to doznaje szoku posiadanie takiego traktorka to raczej dla bogatych ludzi
pod żadnym względem to nie jest ekonomiczne .

Kamil_Scorpio_ - |1 Lis 2015|, 2015 12:58

konrad85 napisał/a:
Pepi co z a8? Przecież mówiłeś że przedni napęd dla "dziewczynek"

Bo to auto dla żony

To wróciła??

pepi - |1 Lis 2015|, 2015 18:52

bo to mało żon jest na świecie :)
to się chyba Konkubinat nazywa

gufer-posepny - |1 Lis 2015|, 2015 20:25

e tam drogi , dobrze że nie wtryski Siemensa :D
pepi - |1 Lis 2015|, 2015 20:45

a czyje ?
aleś przywalił swoją wiedzą

gufer-posepny - |1 Lis 2015|, 2015 20:52

Delphi ? Używek od groma w sumie .
pepi - |1 Lis 2015|, 2015 21:19

to nie ten motor ten ma 136 km nie 130 z mondeo chyba
964724728 0 SIEMENS

gufer-posepny - |1 Lis 2015|, 2015 21:24

lipa trochę . ale w pracy mamy 2,2 tdci i mucha nie siada . za to 2 sprzęgło już tak :D . ale zrobione na nim ze 70 tyś . to i tak dobry wynik jak na zamiennik .
pepi - |1 Lis 2015|, 2015 21:37

to akurat jest nowe ;)
gufer-posepny - |1 Lis 2015|, 2015 21:46

pompa wtryskowa może z serii łuszczących się ...
pepi - |2 Lis 2015|, 2015 07:22

to normalka na naszym paliwie dobrze że filtr wyłapuje i bak ;)
gt500 - |2 Lis 2015|, 2015 12:56

pepi napisał/a:
przepraszam a gdzie to tanio jest ?
daj przykład bo ja czym bardziej się zagłębiam w temat to doznaje szoku posiadanie takiego traktorka to raczej dla bogatych ludzi

Amen, chociaż ten 2.0 136 nie jest taki zły, dużo problemów go omija.

Jak jak już pepi nie będziesz miał co robić w życiu i nuda będzie Ci doskwierać kup focusa mk2 z 1.6 tdci 109. :-d :-d :-d

A najlepiej za wiele nie czytaj, dopiero jak coś zacznie się dziać :D te silniki mają jakiś dodatkowy czujnik który wykrywa potencjalne obawy właściciela i je pokazuje :)

sobolaqe - |2 Lis 2015|, 2015 13:18

pepi napisał/a:

z ciekawosci co tam tyle kosztuje i przy jakim przebiegu ? :)

aviator - |2 Lis 2015|, 2015 13:52

Jeszcze się głupio pytasz... Ropa kosztuje i to dużo więcej niż gaz :-D
sobolaqe - |2 Lis 2015|, 2015 14:25

aviator napisał/a:
Jeszcze się głupio pytasz... Ropa kosztuje i to dużo więcej niż gaz :-D

hahaha o ja glupi, nie pomyslalem o takich podstawach :-d

moje mysli juz bladzily przy wtryskach, turbinach, pompach :P

WieSiu - |2 Lis 2015|, 2015 14:29

Gaz do diesla? I będzie się czuć swojsko :D
pepi - |2 Lis 2015|, 2015 15:40

sobolaqe napisał/a:
wtryskach,
-to chyba najbardziej boli
sobolaqe - |2 Lis 2015|, 2015 16:53

pepi napisał/a:
sobolaqe napisał/a:
wtryskach,
-to chyba najbardziej boli

pytanie tylko jak czesto i przy jakim przebiegu to umiera.
Cos Ci sie juz podzialo z wtryskami ?

pepi - |2 Lis 2015|, 2015 17:22

I niech mi ktos odpowie jaki jest sens kupowania nowego diesla jesli jak nie wtryski to pompa, jak nie pompa to dwumasa a jak nie to to DPF. I nagle sie okazuje, ze to przeciez producent przewidzial ze kosztuje w tysiacach i starcza do 150 tys km. Wisienka na torcie jest swiadomosc, ze jesli paliwo jest kombinowane to moze to byc ustatnie tankowanie...
Wychodzi na to, ze do 300 tys km trzeba wlozyc druga wartosc auta a po przekroczeniu zezlomowac.
Diesel staje sie coraz drozszym w utrzymaniu luksusem.

z jednego forum

sobolaqe - |2 Lis 2015|, 2015 17:57

pepi napisał/a:
I niech mi ktos odpowie jaki jest sens kupowania nowego diesla jesli jak nie wtryski to pompa, jak nie pompa to dwumasa a jak nie to to DPF. I nagle sie okazuje, ze to przeciez producent przewidzial ze kosztuje w tysiacach i starcza do 150 tys km.

Ale jesli ktos kupuje nowego diesla to ma wlasnie 150-200 tys spokoju a pozniej kupuje nastepnego. Sporo znajomych tak kupuje, leasing i z glowy na 3 lata a pozniej zmiana.

obecnie kazdy nowszy samochod z przebiegiem pod 300 tys to raczej juz mina bez wzgledu czy to benzyna czy diesel
w benzynie tez masz dwumase i turbo obecnie.

Moj poprzedni diesel mial 210 tys przejechane i jedyne co robilem to czyscilem FAPa i dolewalem plynu(koszt ze wszystkim to jakies 700-800 zl)
Sprzeglo z dwumasa wymienione po 168 tys km

Obecny ma 161 tys km i poki co nic nie ruszane.
FAP twierdzi ze jeszcze na jakies 100kkm ma sile, reszta nie wiem.
Nie odzywa sie to nie drapie jak nie swedzi :)
Mysle ze dobije gdzies do 200kkm i bede szukac nastepnego

pepi - |2 Lis 2015|, 2015 18:07

no ja muszę go podrapać bo mi fochy strzela z rana pali za 2-3 ram i przerywa
dlatego był taki tani

aviator - |2 Lis 2015|, 2015 18:15

No jak sie tanio kupuje, to nie ma co marudzic o drogich naprawach ;-p
Ja mam po dlugiej przerwue 2 diesla w zyciu i ma on swoje wady i zalety wzgledem benzyny i fakt albo sie kupuje nowe czy w miare nowe tudziez zadbane albo trzeba byc... bogatym lub po prostu glupim :-D

sobolaqe - |2 Lis 2015|, 2015 18:44

aviator napisał/a:
No jak sie tanio kupuje, to nie ma co marudzic o drogich naprawach ;-p

to juz zalezy od podejscia :)
jeden woli kupic taniej i pozniej marnowac czas i pieniadze na naprawy a inny woli kupic drozej cos sprawdzonego i miec spokoj :-d

pepi - |2 Lis 2015|, 2015 19:30

aviator napisał/a:
prostu glupim :-D

-to ty raczej jesteś bo jakby nie liczyć to ja mam jeszcze spory zapas abym to auto naprawił i miał zrobione i wiedział że jest zrobione .
A może się okazać że nic za naprawę nie zapłacę ;)
Ty kupujesz drogo i co masz pewność że na drugi dzień coś nie padnie i nie poleci z kieszeni ?
I KTO TU NA PRAWDĘ JEST NAIWNY I GŁUPI ??????

gufer-posepny - |2 Lis 2015|, 2015 19:47

tam się pompa sypie nie od paliwa tylko były .. gufniane . potem to poprawili . 1,6 tdci to udana jednostka ale nie 109 koni z dwumasem i fapem , 90 kuca jest ok .

było se 330d brać , to do 500 tyś jest bezobsługowe .

pepi - |2 Lis 2015|, 2015 20:42

wiesz ford to ford a nie bolid młodzieży w....... ;)
a pompy się sypią od paliwa tak pisał nasz Rafał ,,, na innym forum

pepi - |2 Lis 2015|, 2015 20:43

zacytować ? :-D
aviator - |2 Lis 2015|, 2015 21:17

Akurat to ostatnie nie było do Ciebie ani też do mnie, tylko do tych co slepo liczą na ogromne oszczędności z samego faktu posiadania diesla.
Ty kupujesz okazje a ja auta dla przyjemności i spokoju a jak coś się sypnie, to Ty masz wiedzę i umiejętności a ja się z tym po prostu licze, tak jak i na odrobine wlasnych umiejętności...

sobolaqe - |2 Lis 2015|, 2015 21:34

aviator napisał/a:
Akurat to ostatnie nie było do Ciebie ani też do mnie, tylko do tych co slepo liczą na ogromne oszczędności z samego faktu posiadania diesla.
Ty kupujesz okazje a ja auta dla przyjemności i spokoju a jak coś się sypnie, to Ty masz wiedzę i umiejętności a ja się z tym po prostu licze, tak jak i na odrobine wlasnych umiejętności...

Podpisuje sie pod tym dwoma rekami :)
Jest dokladnie tak jak Aviator napisal jeden kupi samochod taniej i bedzie sobie chcial przy nim dlubac inny nie ma na to albo ochoty albo czasu i woli wydac wiecej i miec spokoj.
Co sie bardziej oplaca juz ciezko oceniac bo to roznie bywa a przedewszystkim kazdy inaczej wycenia swoj wolny czas i swoje nerwy.

A zeby sie diesel oplacal to trzeba robic naprawde duzo km, a jak sie robi duzo km to sie nie kupuje zloma co ma ponad 200-300kkm tylko cos nowego/nowszego.
Wystarczy zobaczyc co stoi na zachodzie, 2-3 letnie diesle z przebiegami ponad 150kkm.
Troche widzialem histori serwisowych, przeglad co 30kkm, w miedzy czasie jakies pierdoly jak jakis plastik czy wycieraczki do wymiany i to wszystko.
Sprzedaja i kupuja kolejnego.

A u nas ktos kupi diesla co ma 150kkm na liczniku a naprawde kolo 300kkm zeby robic 10kkm rocznie i mysli ze oszczedzi kupe kasy.
Bzdura, tylko sie w koszty laduje.

gufer-posepny - |2 Lis 2015|, 2015 21:56

są lepiej wyposażone , przynajmniej tak w rejonie 2000-2010 było .
pepi - |3 Lis 2015|, 2015 06:46

oj tam panowie im dalej w las tym więcej drzew ;)
Ja nie spotkałem się jeszcze z autem w którym po zakupie nie ma pakietu startowego ?
Bo w każdym jest .
W tym aucie mam nowe sprzęgło z kołem egr żarowe wtryski sprawdzone a to tanie nie jest :-D
dpf też wymienione .
Ogólnie auto bardzo zadbane i malowane tylko dwa segmenty i to dość ładnie .
Przebieg też niski auto nie powycierane jak było przy niektórych silnik się zrobi

Reader - |3 Lis 2015|, 2015 09:03

pepi napisał/a:
Ja nie spotkałem się jeszcze z autem w którym po zakupie nie ma pakietu startowego ?
Bo w każdym jest .
W nowym niema. :D
sobolaqe - |3 Lis 2015|, 2015 10:49

pepi napisał/a:
Bo w każdym jest .

Co rozumiesz przez pakiet startowy i po jakim czasie ?

Ja jak kupilem 407 to pierwszy raz u mechanika bylem po 11 mies od zakupu na wymiane klockow z tylu(jakies 9 tys km od zakupu) a tak to nie robilem przy nim nic
Obecna 508 jezdzi u mnie 7 miesiac i mechanika jeszcze nie widziala(zrobilem poki co 11 tys km) ale mi sie przeglad zbliza wiec musze jechac na wymiane oleju i filtrow i to wszystko(I tak chce jechac do gwarancja tylko do grudnia to niech przegladna :)

Kwestia tego co i za ile sie kupuje.
Jak kupujesz tanio z nastawieniem ze na dzien dobry cos trzeba bedzie robic to OK, musisz zakladac jakis pakiet startowy.
Ja wychodze z zalozenia ze wole kupic samochod sprawny takim ktorym wyjade i nie bede musial myslec co tu musze zrobic :-d

Struna - |3 Lis 2015|, 2015 11:58

pepi napisał/a:
a pompy się sypią od paliwa tak pisał nasz Rafał ,,, na innym forum
pompy się sypią do któregoś roku, potem zmienili dostawcę i problem zniknął.
pepi - |3 Lis 2015|, 2015 17:25

tia teraz nocami sobie czytam do poduszki o w spaniałych tdci :)
ja np w aucie za 900 pln nic nie robiłem bez rok ale to nie znaczy że nie dasz 90 tys i nic nie zrobisz
Nowe auta i firmowe się nie psują a po za tym wszystkie wymagają pakietu startowego

sobolaqe - |3 Lis 2015|, 2015 18:18

pepi napisał/a:
Nowe auta i firmowe się nie psują a po za tym wszystkie wymagają pakietu startowego

Nadal nie wyjasniles co rozumiesz przez pakiet startowy i po jakim czasie nalezy go zastosowac :)
Ja juz mam drugi samochod gdzie od zakupu robilem kilka czy kilkanascie tys km zanim pierwszy raz odwiedzilem mechanika wiec jak dla mnie sa samochody uzywane ktore nie wymagaja pakietu startowego.

Tylko
a) trzeba takiego szukac
b) trzeba za to zaplacic troche wiecej niz za okazje ktorym i 3 pakiety startowe nie pomoga :)

Adam_2000 - |3 Lis 2015|, 2015 18:25

Ponad 2 lata temu kupiłem swoje S80.
Pakiet startowy :
- nowe opony - 1200,-
- nowy akumulator - 350,-
- regeneracja alternatora - 300,-
- klocki przód - 190,-
- olej silnika - 250,-

... paliwa nie liczę ;) .
Pewnie o taki "pakiet startowy" chodziło pepiemu.

pepi - |3 Lis 2015|, 2015 18:42

tak o taki też
są jeszcze paski amory łożyska tłumiki i blacha bo zderzaki rzecz nabyta
;)
Ja wiem że wasze auta się nie psują no chyba zwłaszcza jak stoją ;)

pepi - |3 Lis 2015|, 2015 18:43

Adam_2000 napisał/a:
olej silnika - 250,-
-to ty bez dwa lata raz olej zmieniłeś ? i bez filtra powietrza i bez pyłkowego ?
Adam_2000 - |3 Lis 2015|, 2015 19:29

pepi napisał/a:
-to ty bez dwa lata raz olej zmieniłeś ? i bez filtra powietrza i bez pyłkowego ?

No nie... tera własnie czeka mnie kolejna wymiana oleum.
A o filtrach, to fakt - zapomniałem, ale to jakieś grosze kosztowało, więc chyba można staremu sklerotykowi wybaczyć ;)

pepi - |3 Lis 2015|, 2015 19:45

to twoje auto stoi moje już po dwóch latach 2,5 zmiany olejum miało :-d
Adam_2000 - |3 Lis 2015|, 2015 19:48

Pepi, ja rocznie nie wykręcam wiecej niż 10 tys. - 90% miasto.
Więc wymiany robię co roku, a nie nie ze względu na przebieg.

pepi - |3 Lis 2015|, 2015 19:59

no wiem bo mało tego oleju lejesz mi jakoś bardziej 15 tys wychodzi
pepi - |3 Lis 2015|, 2015 20:00

ostatnio coś koło 19 było bo się zapomniałem
sobolaqe - |3 Lis 2015|, 2015 20:59

Adam_2000 napisał/a:

Ale to bylo cos co zrobiles od razy po zakupie czy w trakcie tych dwoch lat bo to spora roznica :)

Adam_2000 - |3 Lis 2015|, 2015 21:02

W zasadzie masz rację, najpierw kupiłem opony i baterię, resztę rok później.
sobolaqe - |3 Lis 2015|, 2015 21:02

pepi napisał/a:
no wiem bo mało tego oleju lejesz mi jakoś bardziej 15 tys wychodzi

generalnie jest ze albo raz w roku albo co jakis przebieg :)
Obecna 508 miala przeglady co 30 tys km tak jak producent mowi ale tylko dlatego ze te 30 tys wychodzilo co pare miesiecy :)
Odkad ja ja kupilem to takich przebiegow nie robie i teraz ma przejechane 15 tys od ostatniego przebiegu i ladnie codziennie do mnie pisze
Przeglad za 15600 km lub za 2 tygodnie :)

Czyli u mnie jak u Adama raczej przeglad z olejem raz na rok bedzie

sobolaqe - |3 Lis 2015|, 2015 21:06

Adam_2000 napisał/a:
W zasadzie masz rację, najpierw kupiłem opony i baterię, resztę rok później.

No to nie wiem jak reszta ale dla mnie rok pozniej to juz nie pakiet startowy chyba ze stal ten rok w garazu :)
Ale jak przez rok jezdzil i po roku cos tam trzeba bylo zrobic to juz nie pakiet startowy wg mnie.

Dla mnie pakiet startowy to np nie znana historia samochodu czyli kupujemy i na dzien dobry lecimy z wymiana oleju, filtrow, rozrzadu i/oraz wszelkie konieczne naprawy bo tu stuka, tam stuka, cos zle pali itd itp

Natomiast jesli kupujemy samochod i przez rok otwieramy maske tylo zeby dolac plyn do spryskiwaczy to samochod ktory nie wymagal pakieru startowego(pod warunkien patrz punkt wyzej nie stal w garazu przez ten rok :P

pepi - |4 Lis 2015|, 2015 07:15

sobolaqe napisał/a:
Ale to bylo cos co zrobiles od razy po zakupie czy w trakcie tych dwoch lat bo to spora roznica :)
- no nie bardzo bo nie każdy kupi auto tuż po wymianie oleju filtrów świec np mogą mi się nie podobać felgi i mam kaprys sobie zmienić
czy jak w moim przypadku zawsze zmieniam lpg :P
Chyba że nabywamy pojazd i mamy go mieć tylko rok i mamy go w czterech literach to wtedy pakietu brak -no chyba że coś padnie .
Ty chyba za bardzo nie podchodzisz do aut z sercem kupisz i traktujesz jak środek lokomocji ja mam raczej inne podejście .

Jakiś cwel porysował mi focusa :evil: od klamki przedniej prawej do tylnej lampy
to znaczy fordów nie lubią bo audi buraki nie rysowali
i scorpio też tylko że w przypadku scorpio i tak by nie zobaczył ;)

PIERWSZY LINK z google http://autokult.pl/3204,p...szy-niz-myslisz

sobolaqe - |4 Lis 2015|, 2015 09:34

pepi napisał/a:
no nie bardzo bo nie każdy kupi auto tuż po wymianie oleju filtrów świec np mogą mi się nie podobać felgi i mam kaprys sobie zmienić

aaa no to widzisz, inaczej rozumiemy pakiet startowy :)
Dla mnie pakiet startowy to taki w ktory musimy zainwestowac zeby jezdzic normalnei i bez obaw ze cos padnie albo dlubac w niem co weekend :)

A zakup innych felg czy choinki zapachowej to juz sa fanaberie uzytkownika i pewnie ze moze w to inwestowac ale to juz dla mnie nie jest niezbedny pakiet startowy :)

pepi napisał/a:

Ty chyba za bardzo nie podchodzisz do aut z sercem kupisz i traktujesz jak środek lokomocji ja mam raczej inne podejście .

glownie jako srodek lokomocji bo hobby mam inne niz samochody :-d
dla mnie samochod ma byc przede wszystkim sprawny i odpowiadac moim wymagania(komfort czy wyposazenie)
I wlasciwie tyle, ma mnie wozic z punktu A do punktu B i mam sie nie przejmowac ze co chwile cos przy nim musze robic :)

WieSiu - |4 Lis 2015|, 2015 09:44

wg mnie każdy tu zarejestrowany z racji choćby podtytułu :"Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio" powinien lubić grzebać przy autach chociaż od czasu do czasu. Zwlaszcza ze każdy kto mial/ma scorpio na pewno przy nim coś sam robił/robi. A takie posiadanie auta,zęby tylko było i spełniało swoją funkcje,to na tym forum nigdy nie zyska popularności. Oczywiście jest to zdrowe i mocno zachodnio europejskie podejście,ale jest to w mojej opinii NUDNE. Dlatego mam stare sztrucle i bardzo je lubie :)
sobolaqe - |4 Lis 2015|, 2015 10:31

Wiesiu kiedys grzebalem bo mialem wiecej czasu i checi :)
Dlatego tez sie tu zarejestrowalem bo sporo robilem sam przy mk1 i tez troche przy mk3
Ale z czasem podejscie i mozliwosci sie zmienily a na forum zostalem bo lubie to forum i wiekszosc ludzi tutaj :)

Obecnie samochod ktory mam na codzien ma jezdzic i nie chce przy nim nic dlubac.
Nie chce sie zastanawiac czy jak bede zawozic mloda do przedszkola to mi sie samochod rozkraczy czy nie :-d albo planowac ze nastepny weekend spedze w kanale zebym na poniedzialek mial sprawny samochod bo musze do pracy dojechac :)
Jak trzeba to zawioze na przeglad, jak cos sie zepsuje to do mechanika i tyle mnie obchodzi.
Nie mam miejsca ani czasu zeby sobie trzymac inny samochod do zabawy i do dlubania przy nim.

Z mila checia ogladam jak sobie ludzie restauruja stare samochody(nie mylic z reanimacja zlomow jak np u 3p :)
I sam jak bym mial mozliwosci lokalowe to bym sie tak pobawil(chociaz tu czasu malo, bo w tygodniu praca, w weekend czas z rodzina plus hobby)
Kolega np ma 3 samochody w domu(jeden zony, jeden jego na codzien a trzeci sobie kupil wlasnie do zabawy :)
I takie podejscie w pelni rozumiem i popieram :)

WieSiu - |4 Lis 2015|, 2015 10:32

I wzystko jasne, życzę abyś miał możliwość kupienia sobie staruszka ładnego do pielęgnowania :D
sobolaqe - |4 Lis 2015|, 2015 11:22

WieSiu napisał/a:
I wzystko jasne, życzę abyś miał możliwość kupienia sobie staruszka ładnego do pielęgnowania :D

To juz wiesz, dom by sie przydal ze spooorym garazem 2 stanowiskowym conajmniej.
Kanal bo o podnosniku nie ma co myslec ze wzgledu na wysokosc i sie mozna bawic na spokojnie w wolnych chwilach :)

Ale dziekuje za zyczenia, moze sie kiedys spelnia :-d

pepi - |11 Lis 2015|, 2015 20:35

chyba mi się nudzi myślę o lpg di tdci :)
jutro dopytam się co i jak i ile kosztuje

konrad85 - |11 Lis 2015|, 2015 22:27

Ale żeby dizel na elpegieee chodził to i tak musi ropkę sobie pobierać więc czy to warto...
maly - |12 Lis 2015|, 2015 17:04

Ale za to podobno lepsze osiągi :-d
pepi - |12 Lis 2015|, 2015 21:52

oj nie warto le będzie ;)
Struna - |13 Lis 2015|, 2015 11:13

lepsze osiągi i spaliny z deka czyściejsze
gufer-posepny - |14 Lis 2015|, 2015 11:53

można by blosa przed turbo wstawić :D .
ford2fast - |14 Lis 2015|, 2015 12:02

konrad85 napisał/a:
Ale żeby dizel na elpegieee chodził to i tak musi ropkę sobie pobierać więc czy to warto...

Wystarczy 20% gnojówki :)

jaroz - |14 Lis 2015|, 2015 16:19

pepi napisał/a:
Bo w każdym jest
Nie, ja w DS3 nic nie robiłem bo ani t czas na rozrząd ani na olej. Tylko leję paliwo i jeżdżę :D I co Ty na to, hm? :P
Jacek12 - |14 Lis 2015|, 2015 19:25

Adam_2000 napisał/a:
Ponad 2 lata temu kupiłem swoje S80.
Pakiet startowy :
- nowe opony - 1200,-
- nowy akumulator - 350,-
- regeneracja alternatora - 300,-
- klocki przód - 190,-
- olej silnika - 250,-

... paliwa nie liczę ;) .

o ślizgach szyb zapomniałeś

Adam_2000 - |14 Lis 2015|, 2015 19:53

Jacek12 napisał/a:
o ślizgach szyb zapomniałeś

A wiesz, że mam kpl. czekający na wymianę :)
A to całe 16 zł chyba kosztowało.

pepi - |14 Lis 2015|, 2015 21:39

gufer-posepny napisał/a:
można by blosa przed turbo wstawić
- no tak i spali plus lpg
Panowie jestem akurat w temacie i troskę cena boli ale głupoty piszecie
nie 20 % ale 40/50 % gnojówki trzeba i nie jest to aż takie proste bo trzeba emulować czujniki aby gnojówkę zastąpić lpg
ale łatwo jest uzyskać przyrost mocy do 40 %

jaroz - |14 Lis 2015|, 2015 21:53

sobolaqe napisał/a:
w benzynie tez masz dwumase i turbo obecnie.
potwierdzam :) na razie spokój i cisza. Na razie... (odpukać w niemalowane)
jaroz - |14 Lis 2015|, 2015 21:55

pepi napisał/a:
Ty kupujesz drogo i co masz pewność że na drugi dzień coś nie padnie i nie poleci z kieszeni ?
w dzisiejszych czasach nie ma żadnej pewności. Ruletka.
jaroz - |14 Lis 2015|, 2015 21:59

pepi napisał/a:
ale łatwo jest uzyskać przyrost mocy do 40 %
aż tyle?! To w końcu zakłada się LPG czy NOS? :P Taki przyrost...
pepi - |15 Lis 2015|, 2015 08:35

na razie muszę doprowadzić ładu auto ale jak dostanę fajny upust to na wiosnę coś wymodzimy
jaroz - |15 Lis 2015|, 2015 15:52

Speedo napisał/a:
no to enter
zapytuję więc - gdzie zaśmieciłem temat administratorze Speedo? To że odpowiedziałem na zagadnienia rozciągnięte w czasie, gdy nikt nic nie napisał, to nie jest zaśmiecanie. Było na temat.
zibi8556 - |15 Lis 2015|, 2015 16:11

jaroz napisał/a:
Speedo napisał/a:
no to enter
zapytuję więc - gdzie zaśmieciłem temat administratorze Speedo? To że odpowiedziałem na zagadnienia rozciągnięte w czasie, gdy nikt nic nie napisał, to nie jest zaśmiecanie. Było na temat.

Jarozwkęcaja Cię, FST jest tolerancyjne :P

jaroz - |15 Lis 2015|, 2015 17:47

Speedo napisał/a:
nie dało się tego zawrzeć w 1 poście używając opcji "edytuj"?
pewnie by się dało, ale to że posty się nie łączą, to nie moja wina. Po prostu czytam i odpowiadam na posty z różnych stron, nie z jednej. A po drugie DOPIERO się dowiedziałem, że AKURAT tu się nie łączą posty :) I za to kara?
zibi8556 napisał/a:
FST jest tolerancyjne
no widzę właśnie :) Ale już nie kontynuuję, bo zaraz dostanę następne punkty, bo Pablo podkabluje :P
pepi - |15 Lis 2015|, 2015 21:17

oj tam nie przesadzaj przyjmij na klatę ;)
nie pękaj
W tropie focusa chyba wiem co jest jutro będzie już wiadomo co go boli

jaroz - |15 Lis 2015|, 2015 21:35

pepi napisał/a:
przyjmij na klatę
nie mam wyjścia :D Klatę mam mocną, to wytrzymam :)
Jacek12 - |15 Lis 2015|, 2015 23:19

Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.
jaroz - |16 Lis 2015|, 2015 06:39

pablo19, - z kablami nie dyskutuję :)
Cytat:

Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.
otóż to Jacku :D
konrad85 - |16 Lis 2015|, 2015 23:35

pepi napisał/a:
W tropie focusa chyba wiem co jest jutro będzie już wiadomo co go boli

Rozebrałeś na części pierwsze jak kiedyś w testach Auto Świat?? :P

pepi - |17 Lis 2015|, 2015 17:25

no wiem co jest i nie jest dobrze :/
jaroz - |17 Lis 2015|, 2015 18:15

Czyli co jest? Pisz, skoro to poważne...
pepi - |17 Lis 2015|, 2015 19:12

motor ma takie ciśnienie jak dobra benzyna :P
podobno granica zapalności ropy to 19 a jest od 20 /22

Struna - |18 Lis 2015|, 2015 12:07

pepi napisał/a:
motor ma takie ciśnienie jak dobra benzyna
czyli tak jak podejrzewałem...
pepi - |18 Lis 2015|, 2015 12:16

no zgadłeś :-d
Kupiłem na allegro zestaw do pomiaru bo do traktorów nie miałem i pomiar był kiepski więc pojechałem pożyczyć niemiecki sprzęt pomiarowy
który pokazał to samo .
Poprzedni właściciel sprawdził wszystko wtryski dwa razy wymieniał pompę
Prawdopodobnie jak mu się zapchał dpf to motor się ugotował dziwi mnie jedno że na to nie wpadli jego mechanicy
widać woleli zarabiać na naprawach

Struna - |18 Lis 2015|, 2015 13:04

a wiesz, bo w dieslu jak pali to zazwyczaj komprecha dobra :)
jaroz - |18 Lis 2015|, 2015 13:10

pepi napisał/a:
widać woleli zarabiać na naprawach
a to jeszcze dziwne w Polsce? :)
pepi - |18 Lis 2015|, 2015 20:27

no nie ale bym im jajka pourywał za to serwisowanie ;)
zibi8556 - |19 Lis 2015|, 2015 11:30

pepi, I co? wleci ,,nowy motorek" czy remoncik starego?
pepi - |19 Lis 2015|, 2015 12:04

trupów się nie robi mam na oku 120 tys przebiegu i 30 dni rozruchu :P
dobrze że się kupiło tanio to jest pułap do dokładania

gufer-posepny - |19 Lis 2015|, 2015 13:38

kompresja jak benzin to jeszcze tylko gaz zapodać i jest ok :D
zibi8556 - |19 Lis 2015|, 2015 16:23

gufer, nie kuś pepiego :P
pepi - |19 Lis 2015|, 2015 17:11

gaz będzie na wiosnę i mocy więcej :P
pepi - |26 Lis 2015|, 2015 22:00

Wyrywam motor
jakby to napisać ten model forda był projektowany bez dobrze napalonego gościa !
Najlepszy chyba jest sterownik motoru niech ktoś zgadnie gdzie jest ?
pomijam już dolot razem z deklem zaworowym
rurę dolotu powietrza do turbo jest w takim miejscu że ledwo co ją odkręciłem ale raczej jej nie wydłubie z auta

:-d
porażka na całego kiedyś psioczyłem na bob potem audi ale jest może mało miejsca ale tam wszystko daje się odkręcić a tu jak nawet wykręcisz to i tak nie wyrwiesz :P
jeszcze mnie rozbawiło aby dolać oleju do wspomagania to się wyciąga lampę

jaroz - |26 Lis 2015|, 2015 22:06

pepi napisał/a:
aby dolać oleju do wspomagania to się wyciąga lampę
no tu już Cię fantazja poniosła :D Aż tak nieergonomicznych rzeczy się nie robi, zwłaszcza że jak do spryskiwaczy , musi być dostęp.
pepi - |26 Lis 2015|, 2015 22:36

nie żartuję aby zmienić żarówkę też tak trzeba
WieSiu - |27 Lis 2015|, 2015 09:36

pepi napisał/a:
Najlepszy chyba jest sterownik motoru niech ktoś zgadnie gdzie jest ?

w nadkolu ? :D

pablo19 - |27 Lis 2015|, 2015 10:37

Przed podłużnicą pod zderzakiem przednim, tak jak w którymś Folfo :P
pepi - |27 Lis 2015|, 2015 17:10

no niestety :sad:
gufer-posepny - |27 Lis 2015|, 2015 22:01

w fiestolocie trza pół dolotu wyjąć żeby żarówkę wymienić ... także coś tam mi świta :D
konrad85 - |27 Lis 2015|, 2015 22:47

gufer-posepny napisał/a:
w fiestolocie trza pół dolotu wyjąć żeby żarówkę wymienić ... także coś tam mi świta

Dokładnie,i jak na złość najczęściej przepala się właśnie żarówka z lewej strony :P

Kamil_Scorpio_ - |28 Lis 2015|, 2015 00:53

Ładnie pepi, działaj :P

Co do tematu to powiem wam że w którymś krowim łancuchu, audi a2 może? To maska sie nie otwiera, zdejmujesz atrape i uzupełniasz płyny eksploracyjne. Widziałem na własne oczy :D

pepi - |28 Lis 2015|, 2015 07:47

a2 ale po zerwaniu maski dość łatwy dostęp jest tylko on aluminiummmmmmmmmm trza uważać aby wiatr nie porwał
ale patent dość dziwny.
Co do foki dzisiaj jadę po motor :)

Kamil_Scorpio_ - |28 Lis 2015|, 2015 09:22

pepi napisał/a:
a2 ale po zerwaniu maski dość łatwy dostęp jest tylko on aluminiummmmmmmmmm trza uważać aby wiatr nie porwał
ale patent dość dziwny.
Co do foki dzisiaj jadę po motor :)

Panie to "amelinium" tego nie pomalujesz...

Pepi, działaj działaj, tylko fotki rób :)

pablo19 - |28 Lis 2015|, 2015 10:31

pepi napisał/a:
no niestety :sad:
Czyli tam gdzie ja napisałem, czy WieSiu?
pepi - |28 Lis 2015|, 2015 16:03

ty ;)
motor zmieścił się do bagażnika a8 :-d

Kamil_Scorpio_ - |28 Lis 2015|, 2015 17:40

pepi napisał/a:
ty ;)
motor zmieścił się do bagażnika a8 :-d

Co amory na to? :P

pepi - |28 Lis 2015|, 2015 20:35

oj tam :-D
tylko troszkę dziwnie się prowadził

jaroz - |28 Lis 2015|, 2015 20:45

zdejmujesz atrape
mało tego, ona się uchyla, a wlewy są "na zawiasie" i ładnie się dolewa. A maska jest odkręcana tylko w serwisie :)
Kamil_Scorpio_ - |28 Lis 2015|, 2015 20:47

pepi napisał/a:
oj tam :-D
tylko troszkę dziwnie się prowadził

Tak trochę jak czołg? :):

pablo19 - |30 Lis 2015|, 2015 08:01

pepi napisał/a:
ty ;)
...
Co wygrałem? ;)
Maross - |30 Lis 2015|, 2015 12:59

pablo19 napisał/a:
pepi napisał/a:
ty ;)
...
Co wygrałem? ;)

uścisk dłoni Prezesa :d

pepi - |30 Lis 2015|, 2015 14:23

mam dość tego auta :565:
wynalazek na miarę światową sprzęgło też dziwne z dociskiem typu sac
niby fajne i proste tylko jak się ma przyrząd do montażu i demontażu :/

YaKuZ - |30 Lis 2015|, 2015 15:00

Uuuu jak pepi wątpi to grubo :P
Jacek12 - |30 Lis 2015|, 2015 15:39

Fordy w dieslu należą do jednych z najdroższych w naprawach :P
pepi - |2 Gru 2015|, 2015 14:48

No więc tak żyje :)
Ale tyle nerwów i sił co mi poszło na to auto
śrubę do koła pasowego wału jakiś debil wkleił na klej do śrub czerwony
kręciłem godzinę w prawo i w lewo :sad:
Jeszcze tylko chłodnice i pół dnia i po robocie .
Wspaniale jest odpowietrzyć to auto ;)

Maross - |2 Gru 2015|, 2015 14:53

Nie miał pepi kłopotu - kupił se fokusa :P
gufer-posepny - |2 Gru 2015|, 2015 16:46

fajnie się po debilach poprawia nie ?
sobolaqe - |2 Gru 2015|, 2015 17:07

gufer-posepny napisał/a:
fajnie się po debilach poprawia nie ?

przeciez mialo byc tanio :-d
Tanio kupisz to pozniej sie bawisz, proste :-d

pepi - |3 Gru 2015|, 2015 15:53

nadal jest tanio ;)
jakby co i teraz chodzi idealnie
lepiej raczej jest tanio kupić i się bawić niż drogo i naprawiać :)
Tylko teraz to esp jakoś dziwnie mruga

gufer-posepny - |3 Gru 2015|, 2015 19:03

czyli moja szkoła , kupić zrobić , sprzedać .
sobolaqe - |3 Gru 2015|, 2015 20:28

pepi napisał/a:
lepiej raczej jest tanio kupić i się bawić niż drogo i naprawiać :)

Ja tam wole drozej(nie znaczy ze drogo) kupic i nie naprawiac bo moj czas tez nie jest darmowy :)
Ale ja truskawki cukrem... :P

pepi - |3 Gru 2015|, 2015 20:35

nie chodzi o to ty nadal jednego nie możesz zrozumieć jak byś auta naprawiał to byś wiedział jak to jest
auta dzielimy na przed i po
:P
Mój motor obecny ma 90 tys
i chodzi jak marzenie na razie dobiłem do 11 tys
bo stary motor już poszedł w świat ;)

sobolaqe - |3 Gru 2015|, 2015 21:56

pepi napisał/a:
nie chodzi o to ty nadal jednego nie możesz zrozumieć jak byś auta naprawiał

Faktycznie ja patrze na samochod z punktu widzenia uzytkownika a nie mechanika :-d

pepi - |3 Gru 2015|, 2015 22:01

i w tym jest problem
wiesz ja wiem kto kupił i dał sporo i robił i dał mi zarobić :)
samo życie

Altek z rana zapiszczał i się zesrał i szukamy jego .
ach ten ford tdci

pepi - |15 Gru 2015|, 2015 18:44

czyli moja morda nie do forda traktora mam już dość tego auta :P
Maross - |15 Gru 2015|, 2015 18:52

to fokusa kle kle nie pasujesz to fakt :)
pablo19 - |15 Gru 2015|, 2015 18:53

Kup forda pięć hundretów :)
pepi - |15 Gru 2015|, 2015 21:50

grat dobrze że nie mój
:-D
ani to nie ekonomiczne sypie się wszystko to gorsze niż kos :P
taki sam dreszczyk czy dojedziem do celu i do domu ....
Siedzę i czytam po forach o tym cudzie techniki i aż mnie skręca a trza było sobie kupić a8 4,2 następne było by taniej i przyjemniej lub przynajmniej mondeo w benzynie

pablo19 - |16 Gru 2015|, 2015 07:47

Nie bądź łosiem kup 4x4 http://allegro.pl/ford-mo...5863268583.html ;)
konrad85 - |16 Gru 2015|, 2015 23:20

pablo19 napisał/a:
Nie bądź łosiem kup 4x4 http://allegro.pl/ford-mo...5863268583.html

Kolega miał takie tylko w kombi,sprzedał tylko dlatego bo zarżnął silnik w terenie,poza tym nie miał żadnych zastrzerzeń

pepi - |17 Gru 2015|, 2015 07:15

stare fordy to ok nowe to już przerost formy nad treścią
WieSiu - |17 Gru 2015|, 2015 11:40

Niedługo będą tabletami na kółkach z tuningowanymi silnikami chińskich kosiarek :p ciekawe kiedy w skrzyniach biegów będą plastikowe trybiki :p
pepi - |17 Gru 2015|, 2015 18:41

już są :)
gufer-posepny - |17 Gru 2015|, 2015 20:21

mondek byłby ok gdyby nie z Będzina .
pepi - |17 Gru 2015|, 2015 20:48

mondek się nie podobał
focus dzisiaj znowu ....
ech luzik