| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - Podłączenie samochodzika na tablicy
Damian_Lisu - |30 Cze 2006|, 2006 12:56 Temat postu: Podłączenie samochodzika na tablicy Nie dawało mi spokoju to że mam to podłączone jako czujnik otwartych drzwi a nie czujnik niedomkniętych drzwi.
Wczoraj zabrałem się za zminę tego podłączenia. Jak kiedyś pisałem w innym poście tropem było to że po odłączeniu krańcówki i otwarciu drzwi lampka w środku zaświeca się na 20 sek i gaśnie (gdyby krańcówka była podłączona świeciłaby dalej). Wniosek jest tylko jeden, musi być mikrostyk z zamku który podaje sygnał otwarcia drzwi a raczej negację masy, czyli tak samo jak przy zegarach w wersji H.
Wydawało mi się że jako po otwarciu drzwi lampka się zapala podłączony zamek musi być z modułem oświetlenia i tutaj zacząłem tego szukać. Niestety pudło, następny na celownik poszedł moduł centralnego z alarmem i tutaj bingo.
U mnie kabelki jakie odpowiadają za doprowadzenie masy z zamka są następujące:
Kierowca - czarny z niebieskim paskiem wraz z zielonym kwadratem
Pasażer tył (za kierowcą) - czarny z niebieskim paskiem wraz z zielonym prostokątem
Pasażer przód - czarny z żółtym
Pasażer tył - czarny z niebieskim paskiem wraz z białym prostokątem
Tym samym zlikwidowałem przekaźniki które dawały negację masy z krańcówek.
Bagażnik jest wpięty pod moduł oświetlenia bo daje negację masy.
Reasumując, podpinając licznik w wersji H zamiast licznika L, drzwi podpinamy pod moduł z centralnego który jest za schowkiem (jedna ważna rzecz, tam są 2 wtyczki, kabelków szukamy na tej wtyczce gdzie są one bardziej upakowane).
Ciągniemy 4 kabelki z modułu pod licznik lutujemy a następnie cieszymy się z czujnika niedomkniętych drzwi.
Rafał A.(antek) - |30 Cze 2006|, 2006 13:17
no jak masz alarm to dokladnie tam sie schodza
Damian_Lisu - |30 Cze 2006|, 2006 13:30
a możesz mi jeszcze powiedzieć jak sprawa wygląda w wersji z zegarami L i bez alarmu ? Gdzie te kable lądują ?
Rafał A.(antek) - |1 Lip 2006|, 2006 14:40
poprostu ich nie ma bo po co maja byc?
irek - |2 Lip 2006|, 2006 21:57
Damian_Lisu ?? czy Ty to przerobiłeś ?? bo powiem szczerze po ostatniej walce z tymi kablmi nic nie dało, jedynie po podpięciu do centrala kabelków od samochodzika z zegara , efekt jest taki, że jedynie nie będzie już świecić otwarcie drzwi. Po otwarciu drzwi nic się nie dzieje
Damian_Lisu - |4 Lip 2006|, 2006 09:59
irek, tak sam to robiłem
Aby znaleźć odpowiednie kable przy module centralnego zaopatrz się w voltomierz.
Tą wczyczkę w upakowanymi do niej kablami rozbierz, delikatnie, wtyczka ta rozbiera się podobnie jak wtyczka z kabla lpt z drukarki. Delikatnie podważ zaczepy plastikowe po 2 stronach i jedna strona wtyczki powinna odejść.
Następnie voltomierz podepnij pod kabel gdzie jest + (radio, światła ...) i na wtyczce szukasz pinu gdzie jest masa.
Teraz trochę czeba się nabiegać dookoła samochodu bo gdy znajdziesz jakąś masę otwórz wszystkie drzwi wtedy przerywasz masę i voltomierz nic nie powinien wskazywać, wystrarczy tylko ustalić które to drzwi i zlutować z wtyczką z licznika
Wtyczki z centralnego nie muszisz rozbierać, mnie męczyło to że gdy znalazłem pin na wtyczce z któryś drzwi nie wiedziałem jaki jest kolor kabla a nie chciałem każdego kabla z osobna rozbierać z izolacji i skończyło się na rozebraniu wtyczki.
Generalnie zasada jest taka, drzwi są zamknięte jest masa na module centralnego, drzwi otwarte brak masy.
W razie problemów/pytań słuze pomocą.
irek - |4 Lip 2006|, 2006 11:06
hmm czekaj tzn CI działa ?? no to znaczy się że opis w TIS-ie jest do kitu ??? bo robione było zgodnie z opisem i schematem elektrycznym
Damian_Lisu - |4 Lip 2006|, 2006 11:27
oczywiście że działa , inaczej nie zaczynałbym nowego wątku z opisem jak to zrobić.
| Damian_Lisu napisał/a: | | Ciągniemy 4 kabelki z modułu pod licznik lutujemy a następnie cieszymy się z czujnika niedomkniętych drzwi. |
ten fragment chyba jest oczywisty że wszystko działa jak należy :707:
irek - |4 Lip 2006|, 2006 11:39
no to jak znajdę chwilę czasu to zrzucam schowek i do dzieła, kabelki są poprowadzone ino czekają co by je pożenić z wtyczką od centralnego
[ Dodano: 2006-07-04, 11:40 ]
a kurde mogłeś spisać które to kable nie musiałbym teraz z miernikiem szaleć
Damian_Lisu - |4 Lip 2006|, 2006 11:43
a przeczytałeś pierwszy mój post ??
| Damian_Lisu napisał/a: | U mnie kabelki jakie odpowiadają za doprowadzenie masy z zamka są następujące:
Kierowca - czarny z niebieskim paskiem wraz z zielonym kwadratem
Pasażer tył (za kierowcą) - czarny z niebieskim paskiem wraz z zielonym prostokątem
Pasażer przód - czarny z żółtym
Pasażer tył - czarny z niebieskim paskiem wraz z zielonym prostokątem |
Tylko sprawdz czy kolory u ciebie odpowiadają tym co u mnie.
irek - |4 Lip 2006|, 2006 11:48
czekaj czekaj a kabelek dla pasażerów ten sam ? bo oba napisałeś takie same
Damian_Lisu - |4 Lip 2006|, 2006 11:50
hmmm mój błąd dzisiaj sprawdę dokładnie i napiszę jakie kolorki idą dla pasażerów.
Wytropić te kabelki to jest 10-15 min roboty
irek - |4 Lip 2006|, 2006 11:54
o i najlepiej podaj numerek kabelka licząc od prawej strony tak jak się na niego patrzy
Struna - |4 Lip 2006|, 2006 11:55
| irek napisał/a: | o i najlepiej podaj numerek kabelka licząc od prawej strony tak jak się na niego patrzy | to może jeszcze kawę i ciasteczko
irek - |4 Lip 2006|, 2006 11:59
no ba będzie dla potomności
aczkolwiek coś czuję, że u mnie będą inne kolory kabli bo niby działało i kontrolka drzwi gasła ale po otwrciu juz się nie zapalała - dlatego jeszcze trza pomęczyc chba, że w moim aucie czegoś brakuje o czym ja nie wiem
Damian_Lisu - |4 Lip 2006|, 2006 12:00
| irek napisał/a: | o i najlepiej podaj numerek kabelka licząc od prawej strony tak jak się na niego patrzy |
Musiałbym rozbebeszyć na nowo wtyczkę czego szczerze nie chce mi się robić. Prościej jest mi podać kolorystykę kabelków.
[ Dodano: 2006-07-04, 12:56 ]
| irek napisał/a: | aczkolwiek coś czuję, że u mnie będą inne kolory kabli bo niby działało i kontrolka drzwi gasła ale po otwrciu juz się nie zapalała - dlatego jeszcze trza pomęczyc chba, że w moim aucie czegoś brakuje o czym ja nie wiem |
To wytłumacz mi w jaki sposób ona się najpierw zapalała że gasła ?
Jak powinienieś zauważyć działa to na zasadzie negacji, czyli brak masy dzwi otwarte kontrolka świeci, drzwi zamknięte jest masa i kontrolka gaśnie.
Od razu małe sprostowanie co do kolorystyki kabelków, to jest czarny z niebieskim wraz z białym prostokątem
Julek - |13 Cze 2008|, 2008 15:54
Szkoda, że ten opis w Warsztacie nie leży, w okolicach opisu Adama_2000 nt. trip komputera.
Pytania dwa:
- jakiego koloru są w końcu te przewody wiadomo? bo teraz mi wyszło, że pasażer przedni i pasażer tylni prawy mają taki sam...
- jak podłączyć bagażnik bo chyba nie zrozumiałem:)
Mysza - |15 Cze 2008|, 2008 08:32
| Julek napisał/a: | | jakiego koloru są w końcu te przewody wiadomo? bo teraz mi wyszło, że pasażer przedni i pasażer tylni prawy mają taki sam... | podłącz i dotykaj do masy, zobaczysz co gaśnie
|
|