| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - Przekaznik od klimy rozlacza ja na zbyt niskich obrotach
IBOL - |29 Cze 2006|, 2006 13:52 Temat postu: Przekaznik od klimy rozlacza ja na zbyt niskich obrotach Jak w temacie - czy tak powinno byc?
Na gazie mam troche za niskie obroty (narazie nie moge tego zmienic) i efekt jest taki, ze klima zalacza sie ale obciazenie podowuje, ze obroty spadaja o 100 i w tym momencie slysze jak przekaznik pod deska rozdzielcza ja rozlacza, po czym jak obroty dojda do 1000 to znowu zalacza itak w kolo. Jak jade i obroty sa wyzsze to nie ma problemu.
Na benzynie problem nie wystepuje.
Czy tak ma byc?
Czy moze cos jest nie tak i powinienem np wymienic ten przekaznik?
Struna - |29 Cze 2006|, 2006 13:58
| IBOL napisał/a: | | Czy moze cos jest nie tak i powinienem np wymienic ten przekaznik? | ten przekaźnik sam się nie steruje - steruje nim czujnik ciśnienia na osuszaczu - jak masz niskie ciśnienie w układzie to się wyłącza - pewnie na tak niskich obrotach ciśnienie maleje i się rozłącza - podkręć obroty do takich jak mają być i po sprawie.
Kevin Xy - |29 Cze 2006|, 2006 14:48
ile masz na D na gazie ??
pewnie z obrotami masz to co mnie gnebilo
Struna - |29 Cze 2006|, 2006 16:13
| Cytat: | pewnie z obrotami masz to co mnie gnebilo
| ach te automaty kochane
IBOL - |29 Cze 2006|, 2006 17:45
wlasnie roznica na N jest prawie niedostrzegalna, bo moze 50-100obr nizej ale na D okolo 800
Dzisiaj pokrecilem troche srubkami i jest lepiej, niemniej klima i tak sie czasem rozlacza jak obroty przypadkowo spadna za nisko.
Niki - |1 Lip 2006|, 2006 14:04
Zapytaj kolege Speedo on ma tak samo i ja tez na D zalacza sie i rozlacza jak jade to dziala kolega Speedo mowi ze w tych modelach tak jest.Moze miec racje bo u mnie nic nie bylo z elektryka robione a fakt ten potwierdza to ze takowe zjawisko jest u niego u mnie i u Ciebie
bigdaaddy - |1 Lip 2006|, 2006 23:14
Za niskie obroty, za niskie napiecie i przekaznik nie trzyma.
fiebik - |2 Lip 2006|, 2006 01:26
| IBOL napisał/a: | | obroty spadaja o 100 i w tym momencie slysze jak przekaznik pod deska rozdzielcza ja rozlacza, po czym jak obroty dojda do 1000 to znowu zalacza itak w kolo. | Hmmm, zawsze wydawało mi sie, że to normalne i tak ma być. Sprężarka klimy utrzymuje jakies tam potrzebne cisnienie czynnika w układzie i po uzyskaniu tego cisnienia się wyłącza i włącza w zależności od potrzeb, czyli im jest cieplej na dworze i mamy niższą temperature zadaną to spręzarka włącza sie częsciej.
| IBOL napisał/a: | | Jak jade i obroty sa wyzsze to nie ma problemu. | Moze poprostu na wyższtch obrotach silnikanie słyszysz tego, że spręzarka się załącza i wyłącza.
|
|