Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - Automatyczna Skrzynia biegow cieknie

IBOL - |29 Cze 2006|, 2006 13:35
Temat postu: Automatyczna Skrzynia biegow cieknie
Niestety, mimo iz dziala bez najmniejszych problemow skrzynia biegow cieknie gdy auto jezdzi. Kiedy stoi nie cieknie. Jak sadze ma to zwiazek z cisnieniem. Im bardziej sie przyspiesza tym bardziej cieknie, do tego stopnia, ze gdy jechalem 200km/.h na autostradzie, to po pol godziny pojawila sie za nami chmura dymu (olej kapie prosto na rure wydechowa i rozchodzi sie po calym ukladzie).

Sadze, ze moze to byc jakis siemering ale nie mam zielonego pojecia od ASB i nie bardzo wiem od czego zaczac i ile moze mnie to kosztowac.

Wyciek jednoznacznie jest w miejscu laczenia skrzyni z miska olejowa (mam nadzieje, ze nic nie pokrecilem) ale nie widac czarno na bialym miejsca wycieku.

Na trasie dolewalem ATF IID i wszystko poki co jest OK (dolane juz 3 litry).

Wiem jak sprawdzac olej i na pewno nie przelalem - dbam by poziom nie spadl ponizej minimum.

Struna - |29 Cze 2006|, 2006 13:38

IBOL napisał/a:
Wyciek jednoznacznie jest w miejscu laczenia skrzyni z miska olejowa (mam nadzieje, ze nic nie pokrecilem) ale nie widac czarno na bialym miejsca wycieku.
to może masz poprostu uszczelkę pod misą uszkodzoną i leje. Speedo na trasie na zlot miał ten sam przypadek ( chmura dymu za autem ) więc może dopytaj go co podejrzewa.
Adam_2000 - |29 Cze 2006|, 2006 13:39

Trzeba wjechać na jakiś kanał i dokładnie zlokalizować miejsce.
Jeżeli to uszczelka, czy któryś z przewodów olejowych, to żaden problem... gorzej, jeżeli wyciek jest z głównego uszczelniacza na konwerterze.

IBOL - |29 Cze 2006|, 2006 13:42

W poniedzialek bede na kanale, to sie przyjze i jakbym nadal nie wiedzial, to zrobie dokladne zdjecia.
Mam wrazenie, ze jak oleju jest na pol stanu (jak teraz), to mniej cieknie.

Adam_2000 - |29 Cze 2006|, 2006 13:44

Aaa... Igor, pomyśl też od razu nad dodatkową chłodnicą oleju (taką jaka jest w starszych kosłortach i wszystkich oczatych) !
megalith - |29 Cze 2006|, 2006 13:47

IBOL napisał/a:
Mam wrazenie, ze jak oleju jest na pol stanu (jak teraz), to mniej cieknie

Pilnuj tylko żebyś za mało go nie miał!

IBOL - |29 Cze 2006|, 2006 13:56

Znaczy sie, jak zejdzie ponizej minimum, to bye bye? :)

Tak zle to chyba nie jest, bo juz tak mialem ale teraz co drugi dzien sprawdzam.

[ Dodano: 2006-06-29, 13:57 ]
Acha, jeszcze jedno - olej dolewa sie przez bagnet? (Sorry, bo na pewno bylo ale nie mam czasu szukac)

Oli - |29 Cze 2006|, 2006 13:57

przez bagnet
Kevin Xy - |29 Cze 2006|, 2006 14:15

IBOL napisał/a:
Znaczy sie, jak zejdzie ponizej minimum, to bye bye

niekoniecznie- na poczatku zaczniesz gubic biegi