| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Ogólne - Walka z bypass-em i wolnymi obrotami zakończona !
Adam_2000 - |28 Cze 2006|, 2006 19:14 Temat postu: Walka z bypass-em i wolnymi obrotami zakończona ! Ogłaszam, że po kilkumiesięcznych bojach, dzisiątkach litrów spalonego paliwa podczas testów, stosowania różnych wynalazków, poparzonych ręcach...
działania zostały zakończone pełnym sukcesem !!
... kupiłem nowego zawora, zamontowałem i... wszystko działa jak należy
Ów został zakupiony tutaj za kwotę 162.50 z przesyłką. Jest to oryginał Forda, nie używany, jedynie trzeba zmienić wtyczkę, bo jest inna
Przy okazji dziękuję kol. Gibciowy, za info
Reasumijąc - nie ma sensu kombinować z bypass-em, tylko trza zmienić na nowy. Kropka.
mmmk - |28 Cze 2006|, 2006 19:20
CBDP
pozdrawiam
maciek
Adam_2000 - |28 Cze 2006|, 2006 19:21
| mmmk napisał/a: | CBDP
pozdrawiam
maciek |
Dokładnie ! :694:
Struna - |29 Cze 2006|, 2006 10:42
| Adam_2000 napisał/a: | | Reasumijąc - nie ma sensu kombinować z bypass-em, tylko trza zmienić na nowy. Kropka. | a co w kwestii tego układu co to ma niby stabilizować pracę EBJ ?
Adam_2000 - |29 Cze 2006|, 2006 10:47
| Struna napisał/a: | | a co w kwestii tego układu co to ma niby stabilizować pracę EBJ ? |
Układ jest i działa, ale... ponieważ jest to układ niezależny od ECU, ma pewne ograniczenia, np. nie steruje zaworem w funkcji obciążenia silnika (klima, serwo, światła... )
Struna - |29 Cze 2006|, 2006 10:51
| Adam_2000 napisał/a: | | ale... ponieważ jest to układ niezależny od ECU | to nie możesz go uzależnić ?
Adam_2000 - |29 Cze 2006|, 2006 10:52
| Struna napisał/a: | | to nie możesz go uzależnić ? |
Mogę... tylko teraz nie widzę sensu
Struna - |29 Cze 2006|, 2006 11:15
| Adam_2000 napisał/a: | Mogę... tylko teraz nie widzę sensu | no ale dla potomności Adamie
GIBCIO - |30 Cze 2006|, 2006 14:46
Witam
A ja jestem nie pocieszony :709: dzisiaj poleciałem na poczte odebrałem bypas i lambde,macha w góre i heya wymieniam i.... DUPA!!!!
faluje tak samo na wolnych ja pierd..le mówie niech to szlag,najdziwniejsze jest to że po odpięciu regla auto pracuje!!!!!!! i to mniej nim rzuca jak z reglem szok.Pomyslałem ze jedyne co to moze być to lewe obroty wężyki sa ok wiec pozostał EGR szybko rozkręciłem wsagziłem grosza i jest lepiej a napewno jest zauwazalna różnica,ale po odpięciu bypasa i tak auto nie gaśnie
Co to może byc???
P.S
Ciesze sie ze Adamowi wymiana pomogła
Adam_2000 - |30 Cze 2006|, 2006 14:58
GIBCIO, sprawdź dokładnie TPS-a !
U mnie było kiedyś tak, że na zamkniętej przepustnicy, raz było 0.7K, a za chwilę 1.2K.
Lekka korekta TPS-a (na śrubkach) wystarczyła, aby teraz zawsze dawał 0.75K i jest spokój
GIBCIO - |30 Cze 2006|, 2006 15:01
hmm... TPS tez trzeba sprawdic masz racje ale gdzie go wyregulowałeś tzn sam potencjometr ma śróbki ,czy chodzi Ci o sróbki przy przepustnicy???
[ Dodano: 2006-06-30, 15:03 ]
aha i czy po odpięciu zaworu powinien zgasnąć na bank??
Adam_2000 - |30 Cze 2006|, 2006 15:10
| GIBCIO napisał/a: | | czy po odpięciu zaworu powinien zgasnąć na bank?? |
To jest jak widze bardzo różnie... Rafała 2.3 gaśnie, a mój 2.0 nie gaśnie
Do śrubek od TPS-a chyba nie dojdziesz, jeżeli nie odkręcisz przepistnic... ale powiem szczerze, ze nie wiem jak to jest w 2.3
1Bodzio - |30 Cze 2006|, 2006 18:56
Mój 2.3 gaśnie od razu po odpięciu Bypasa. TPS możesz sprawdzić wkłuwając się woltomierzem w przewody. Na wolnych ma 0.6 V i przy dodawaniu gazu napięcie ma rosnąc liniowo bez żadnych przerw do 4.5 - 4.6 V przy max. otwarciu.
Ja stawiam na lewe powietrze lub MAF. Pooglądaj dobrze kolektor ssący. Lubi pęknąć.
GIBCIO - |30 Cze 2006|, 2006 19:55
| 1Bodzio napisał/a: | | Pooglądaj dobrze kolektor ssący. Lubi pęknąć. |
łoj Boże aby nie to :686:
a apropos TPS przed chwilą podpinałem sie z kumplem ale wychodziły jakieś głupoty naet na minusie i jak dodałem gazu to Volty spadały
ale chyba nie zrobilismy tego dobrze po miedzieli zrobie to na spokojnie,albo pojade do jakiegoś szpeca co sie zna
[ Dodano: 2006-06-30, 20:02 ]
a MAF jest chiba oki bo po odpięciu silnik chodzi fatalnie i strasznie chu...wo sie wkreca
acha,po odpieciu bypasa silnik na wolnych sie uspokaja ma 900obr/min i nie trzęsie,ale ale nie wkręca sie na obroty ładnie tylko móli więc jak on trzyma te 900obr??? no bo jakby brał lewe powietrze to chyba były by inne a nie książkowe podkreślam mam nowy bypass dziś założony
[ Dodano: 2006-06-30, 20:05 ]
jeszcze dodam ze wczesniej tez mi gasł po odpięciu regla
1Bodzio - |30 Cze 2006|, 2006 20:56
A co się stało ze starym bypasem? Masz go jeszcze ? Nowy bypas może być nie od tego silnika, np. od 2.0 . Możliwe że są inaczej regulowane. Ale to że nie gaśnie po odpięciu bypasa wyrażnie świadczy o tym że ciągnie gdzieś lewe powietrze. Do kolektora dochodzi rura EGR, rura odmy dolnej, rurki podciśnień. Zdejm rurę gumową z przepustnicy, uruchom silnik i potem kawałkiem tektury albo czymś podobnym przytkaj wlot. Jeśli nie zgaśnie to na 100% lewe powietrze.
Adam_2000 - |30 Cze 2006|, 2006 20:58
| GIBCIO napisał/a: | | jeszcze dodam ze wczesniej tez mi gasł po odpięciu regla |
GIBCIO, sprawdź odmę skrzyni korbowej
1Bodzio - |30 Cze 2006|, 2006 20:59
A co się działo na starym bypasie?
Adam_2000 - |30 Cze 2006|, 2006 21:00
| 1Bodzio napisał/a: | | Zdejm rurę gumową z przepustnicy, uruchom silnik i potem kawałkiem tektury albo czymś podobnym przytkaj wlot. Jeśli nie zgaśnie to na 100% lewe powietrze. |
Tak się raczej nie da w tym silniku... będzie głupiał jak powietrze nie przejdzie przez MAF-a.
1Bodzio - |30 Cze 2006|, 2006 21:01
Da się . Sam to przetestowałem.
fiebik - |1 Lip 2006|, 2006 01:07
| GIBCIO napisał/a: | | macha w góre i heya wymieniam i.... DUPA!!!! | Hmm, po takich wymianach może restarcik kompa by się przydał.
Niki - |1 Lip 2006|, 2006 01:22
Z tego co tu wyczytalem to obstawiam czujnik cisnienia w kolektorze ssacym czyli MAF sensor lub potencjometr aczkolwiek na odpietym potencjometrze bieg jalowy powinien byc stabilny a wrecz przy zwiekszaniu otwarcia przepustnicy powinien sie nie wkrecac tak jak powinien.Od stabilnych obrotow jest MAF , Silnik krokowy i raczej bym tutaj szukal przyczyny.Zacznij od MAF sensora.Lewe powietrze spowoduje raczej prace na wysokim biegu jalowym niz na niskim.Nie zaszkodzi wymienic lub sprawdzic tekturowej uszczelki na laczeniu silniczka biegu jalowego z kolektorem ssacym.
Adam_2000 - |1 Lip 2006|, 2006 01:50
| Niki napisał/a: | | czujnik cisnienia w kolektorze ssacym czyli MAF sensor |
Niki, MAF - to nie jest czujnik ciśnienia, tylko Mass Air Flow - czyli czujnik masy przepływającego powietrza !
| Niki napisał/a: | | Lewe powietrze spowoduje raczej prace na wysokim biegu jalowym niz na niskim |
W układzie wtrysku EEC-V, z MAF-em i TPS-em, lewe powietrze za przepustnicami, będzie powodowało niestabilną pracę na biegu jałowym.
GIBCIO - |1 Lip 2006|, 2006 09:00
| 1Bodzio napisał/a: | | A co się działo na starym bypasie? |
na starym działo sie podobnie,reset robiłem,i jak wspomniałem zauwazalny efekt nastąpił dopiero po zaślepieniu EGRa,bo trzeba wspomnieć ze z tydzień temy odkręciłem go i uszczelka między nim a rurka do kolektora dolotowego praktycZnie rozpadła sie więc połączenie nie było zbyt szczelne.Dzis rano przed praca założyłem rurke na EGR pociągnąłem i silnik zaczął lekko falować więc nadal połączenie nie jest szczelne,po robocie wsadzę tam folie aluminiową złożoną powiedzmu na cztery co mysle uszczelni ten element.No i zbadam dokładnie odmę.
Moim zdaniem lewe powietrze ma b.duzy wpływ na prace ,bo komp miezy powietrze z MAFa i tak dozuje paliwo ,regulator zaś prubuje korygować to wszystko(lewuche) i silnik faluje ,bo po odpięciu regla chodzi równo ,tylko okropnie się wkręca
[ Dodano: 2006-07-01, 09:04 ]
aaa.i jeszcze jedno podłączyłem drugi regel jak silnik chodził bez podpietego bypasa i nic widocznego z tym przesuwnym dekielkiem w środku sie nie działo bez względu który podłączałem :692: :692: :692:
Rafał A.(antek) - |1 Lip 2006|, 2006 10:07
jak chodzi bez bauypasa to ssa lewe powietrze, nic nie swiszcze ci?
1Bodzio - |1 Lip 2006|, 2006 18:19
Sprawdź jeszcze samo wejście rurki EGR do kolektora ta część która siedzi w kolektorze jest tam uszczelniona oringiem, może ten oring ci puścił. Otwarcie zaworu EGR ustami , na wolnych obrotach silnika powinno spowodować zgaśnięcie silnika a nie falowanie. Skoro jak piszesz na odkręconym i podłączonym bypasie nie widać żadnych objawów jego pracy, to może wiązka silnika coś nie OK, i bypas nie ma zasilania z kompa. MAF jest wsadzony do puszki filtra powietrza na gumowym oringu uszczelmiającym. Nieszczelność w tym miejscu r€wnież możę powodować niestabilne wolne obroty.
GIBCIO - |2 Lip 2006|, 2006 09:04
Kochani
Mam go!!!!!!!!!!!!!!!! Pełna Viktoria,silniczek chodzi równiutko jak zegareczek,ciesze sie jak dziecko,8.06 minie rok jak posiadam wieloryba i tyle trwała moja walka.
Przyczyną okazał sie pierdolony dwu centymetrowy kawałek węża od odmy pod kolektorem,był pęknięty i silnik brał lewuche.Kto to robił wie jak przejebane to wymienić kto nie,oby nie miał takich problemów,najgorsza to blaszka z tyły silnika trzymająca metalową rurke odmy,ja ją musiałem urwać bo nie szło odkręcić :688:
ale to już za mną,i teraz cieszę sie z idealnej pracy silniczka.
Kończac pragnę podziękować wszystkin ,którzy starali się mi pomóc i podpowiadać,dzięki Wam posprawdzałem wszystkie czujniki MAFY,TPSy itp wszystko działa
Moze któryś kolega zamieści jakiś schemacik gdzie sie znajduje ta rurka od odmy,bo muśle ze u paru osób będzie to samo :686:
Dodam że mój regel działa teraz jak ksiązka pisze,a wiec został mi nowy zakupioni trzy dni temu,jeśli ktoś potrzebuje chętnie odstapie.
Adam_2000 - |2 Lip 2006|, 2006 09:59
| Cytat: | | GIBCIO, sprawdź odmę skrzyni korbowej |
| GIBCIO napisał/a: | | Przyczyną okazał sie pierdolony dwu centymetrowy kawałek węża od odmy pod kolektorem,był pęknięty i silnik brał lewuche |
C.B.D.P.
Gratulacje
A zawór sobie zostaw... co będzesz potem szukał
GIBCIO - |2 Lip 2006|, 2006 10:07
| Adam_2000 napisał/a: | | C.B.D.P. | hmm co to znaczy | Adam_2000 napisał/a: | | A zawór sobie zostaw... co będzesz potem szukał | niby tak tylko że jednak jest różnica między moim stary otóż mój ma większą średnice tego dekielka w środku i ten nowy na klimie(pod obciążeniem) na wolnych jakby troszke za mało powietrza dawał,myśle że w 2,3 dali poprostu nieco innu zawór,więc jak ktoś by poszukiwał do powiedzmy 2,0 to chętnie odsprzedam
Marcin - |2 Lip 2006|, 2006 10:11
Co Było Do Przewidzenia
GIBCIO - |2 Lip 2006|, 2006 10:14
| marcin napisał/a: | | Co Było Do Przewidzenia | hehehhhheeh b.dobre :688: :689:
Niki - |2 Lip 2006|, 2006 22:19
Pelne gratulacje i tak trzymac a jednak udalo sie
Mattai - |27 Lip 2006|, 2006 23:27
Panowie walcze z tym problemem od dawna ..spece tez rece rozlozyli...mowia tylko nowy
Czy to mozliwe ze od tego jakby chcial jechac dalej po wylaczeniu ?
Wiec? Czy to pasuje do scorupy OHC 86 2.0?
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=111891350
Adam_2000 - |27 Lip 2006|, 2006 23:33
Do Twojego nie pasi !
Musisz szukać do OHC-a.
Mattai - |27 Lip 2006|, 2006 23:36
Czyli tylko sierra z tego wynika, bo tu prawie wymarlo
Struna - |28 Lip 2006|, 2006 10:20
| Adam_2000 napisał/a: | Do Twojego nie pasi !
Musisz szukać do OHC-a. | od V6 podchodzi do OHC EFI, sprawdzone własnymi łapkami na którymś zlocie. Co prawda wtyczka nieco inaczej wystaje ale to nie stanowi problemu.
marcin_o1 - |28 Lip 2006|, 2006 14:26
Jak w temacie to i ja się spytam - jak na benzynce odepne MAF-a to wzrastają obroty jak zapne to wracają do normy a pzry odłączonym MAF-ie po przygazowaniu silnik gaśnie, jak odepne wtyczke od silniczka wolnych obrotów to nic się nie dzieje. Jak poruszam wtyczką przy przepustnicy i odepne MAF-a to obroty spadają i przy przygazowaniu silnik gasnie. Gdzie tu jest jakaś logika i co napierw sprawdzać?
Adam_2000 - |28 Lip 2006|, 2006 14:30
| marcin_o1 napisał/a: | | Gdzie tu jest jakaś logika i co napierw sprawdzać? |
No jest trochę... wiązki elektryczne, wtyczki, potem TPS.
Struna - |28 Lip 2006|, 2006 15:10
marcin_o1, skoro odpiąłeś MAF to sterownik nie wie, że dostarczasz więcej powietrza a wie, że otwierasz przepustnicę więc nie bardzo jest w stanie dobrać odpowiednią dawkę paliwa - dopiero po odczycie z lambdy coś się może kapnąć że za biednie czy za bogato ale zanim to nastąpi to silnik zgaśnie - gdybyś dodał dużo gazu to powinien zatrybić i jako tako chodzić.
|
|