| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - Szklanka popychacz - diagnoza
Drmax - |28 Paź 2004|, 2004 16:13 Temat postu: Szklanka popychacz - diagnoza Hej! Coś długo stukają mi zawory przy rannym odpalaniu (2,0 DOHC). Orientujecie się, czy jest możliwość zdiagnozowania, która(e) szklanka się zawiesza? Bo wymiana całego kompletu raczej mi się nie uśmiecha.
Struna - |28 Paź 2004|, 2004 16:53
Wiesz co - jest tego tylko 8 to i tak masz lepiej bo u mnie 12. No i teraz zastanów sie - wymienisz jedna lub dwie a za tydzień czy miesiąc sypnie się następna i dodatkowe koszty bo trzeba znowu w silniku grzebać, uszczelki itp. Szklanki nie sa drogi 30-40 zeta w podróbie. Zainwestuj i będziesz miał święty spokój na dłuuugi dłuuugi czas - pewnie wcześniej się silnik sypnie niż nowe szklanki padną.
VIK - |28 Paź 2004|, 2004 19:24
osłuchaj dobrze silnik, a podróbek za 40zł szt. nie kupuj, bo dopiero bedziesz miał 2x robotę
wegus - |29 Paź 2004|, 2004 10:00
Cięzko znaleźc jedną, moj dosyc dobry mechanik chcial mi pomoc i twierdzil, ze znajdzie. Rozlozyl, wymienil jedna, i dzwoni do mnie ze mialem racje - nie jest wstanie jej znalezc, za montaz demiontaz opłaciłem oczywiscie tylko raz .
irek - |29 Paź 2004|, 2004 14:58
Hej
a jesli chodzi o ceny to ostatnio pytałem się w sklepie Forda w Opolu i tak za mechniczną szklankę trzeba zapłacić 89 zł a za hydrauliczną 116 zł.
Irek
VIK - |31 Paź 2004|, 2004 08:00
Gdzie tam Wegus, ciężko wszystko się da
Struna - |6 Lis 2004|, 2004 17:24
Niech mnie ktoś oświeci - co to kurna jest mechaniczna szklanka - bo ja żyje w błogiej nieświadomości, że szklanka to z założenia jest hydrauliczna.
VIK - |6 Lis 2004|, 2004 17:59
szklanka=pot. nazwa popychacza zaworowego, bez znaczenia z jaką regulacją, płytkową, śrubową, hydrauliczną a że zwykle tluką się hydropopychacze, to owa potoczność z nimi najbardziej sie kojarzy
Remik_WROCŁAW - |16 Wrz 2005|, 2005 02:00
Mój SCORPIO też klepie jak zimny przez około 1 minute i przestaje klepać. potem jak się rozgrzeje to klepie albo nie -jak mu pasuje czy to są te tak zwane "szklanki" mam ich 8 szt w głowicy jak wymienie to przestanie tak klepać ??? a czytałem tu jeszcze o jakimś zaworku na pompie - moje pytanie gdzie on jest i czy warto go wogóle dotykać (miałby on jakiś pomocny przeciwdziałający przyczynie klepania związek) zastanawiam się czy może nic nie robić trzeba niech sobie poklepuje jak chce , czy raczej trzeba to naprawić ???. Powiem szczerze że jak nie klepie to chodzi jak pszczółka cichutko i miło aż chce się jechać. Proszę pomużcie mi podpowiedzią i odpowiedzią na moje pytania.
irek - |16 Wrz 2005|, 2005 08:19
zaworek w pompie jak najbardziej pomocny, na stronie SierraFan w dziale FAQ jest całośc opisana włącznie ze zdjęciami
Lisu - |16 Wrz 2005|, 2005 09:41
W DOHC z tego co wiem na podstawie własnego doświadczenia sa szklanki hydrauliczne z samoregulacją. Póltora roku temu zmieniał mi meches taką bo mi dzwoniło i jest spokój do teraz. Nie pamiętam ile płaciłem.
To wygląda jak taka duża pastylka z małym otworkiem na środku, i ten otworek to ta cała magiczna samoregulacja, o co i po co chodzi nie mam pojęcia, tak poinstruował mnie tylko mechanik.
Tak czy inaczej tak mi dzwoniło że wstyd na skrzyżowaniu było stać.
Lisu
Struna - |16 Wrz 2005|, 2005 11:07
no mój to juz klepie i na zimno i na gorąco pomimo podciągnięcia na śrubach - znazcy sie popychacze już na maksa do bani.
|
|