| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Ogólne - fotoradary!!!!
WTOM - |23 Cze 2006|, 2006 20:36 Temat postu: fotoradary!!!! ostanio nieźle się wku...m jak dostałem zdjątko+200zł+4pkt za przekroczenie o 21km od peprzonej straży miejsckiej wrocławia :699: . kupili sobie pacany skodzinę kombi zamontowali kamerkę i radar ...i łapią (chociaż jest to bezprawie). złapali mnie 13-go o 8:00 rano (jakieś padalce :693: ... co by tak rano śpiących ludzi się czepiać) jechałem 71km/h dwupasmówką (bardzo szybko no nie).
Uwaga we Wrocku na bordo octawię kombi z dużym kwadratowym gównem w tylnym zderzaku podobym do lampy.
Wieloryb - |23 Cze 2006|, 2006 20:38
| WTOM napisał/a: | | złapali mnie 13-go o 8:00 rano (jakieś padalce ... co by tak rano śpiących ludzi się czepiać) jechałem 71km/h dwupasmówką (bardzo szybko no nie). |
o tej godzinie najłatwiej :702:
Asia - |23 Cze 2006|, 2006 21:05
Dzięki WTOM za info.
WTOM - |23 Cze 2006|, 2006 21:09
mam fajny artykulik jak legalnie wymigać się od mandatu
Asia - |23 Cze 2006|, 2006 21:10
Był już na forum
monter - |23 Cze 2006|, 2006 21:47
No ja czekam na 2 foty z Legnicy i z gierkowki Czestochowa-Warszawa.
olcha20 - |23 Cze 2006|, 2006 22:02
| WTOM napisał/a: | | ostanio nieźle się wku...m jak dostałem zdjątko+200zł+4pkt |
| WTOM napisał/a: | | mam fajny artykulik jak legalnie wymigać się od mandatu |
?? To wkurwiłęs sie czy wymigałes... bo nie kumam...
Pershing - |23 Cze 2006|, 2006 23:52
Najpierw sie wqrwil a teraz sie bedzie migal
Niki - |23 Cze 2006|, 2006 23:55
chyba juz po fakcie zeby sie migac.. :706:fotka zrobiona mandacik nalozony i punkciki jednym slowem pozamiatene co nie? :692:
Kevin Xy - |24 Cze 2006|, 2006 10:47
| monter napisał/a: | | gierkowki Czestochowa-Warszawa |
tutaj masz pewniaka !! mnie tam zaliczyli
mmmk - |24 Cze 2006|, 2006 10:52
moze juz bylo a moze nie nie pamietam ale wszystkie tutaj zaznaczone kolo mnie sa napewno... dobrze,ze sa zdjecia bo zdarzalo sie,ze widzialem tablice informacyjna a urzadzenia nie. no ale to i tak malo daje bo teraz sa te przenosne i w samochodach itp wiec lipa na maxa. trzeba jezdzic zgodnie z przepisami i sie nie zapominac. wczoraj w trojmiescie szalal focus sedan z fotoradem po obwodnicy. widzialem go jak zatrzymal taka gruba bmw serii 5 .... ciekawe jak on go wogole dogonil
www.antyradary.phi.pl/mapa_fotoradarow
pozdrawiam
maciek
tereszcz - |24 Cze 2006|, 2006 11:02
O w mordę nie wiedziałem, że aż tyle tego gówna jest.
Sam już nie wiem co jest lepsze fotoradar czy policja zamaskowana głęboko w krzakach. Jak już się wie gdzie są te fotoradary to spoko (nie licząc tych przenośnych i w samochodach) a z drugiej strony z policjantem to można się zawsze dogadać i się jakoś wymigać albo utargować trochę. Najlepiej jak by w ogóle tego nie było.
Pershing - |24 Cze 2006|, 2006 11:09
Ciekaw jestem jaka jest tolerancja (o ile wogole jest) na tych fotoradarach. Przeciez jadac 50 km/h to rownie dobrze mozna stac w miejscu
Wieloryb - |24 Cze 2006|, 2006 11:17
| Pershing napisał/a: | | Ciekaw jestem jaka jest tolerancja (o ile wogole jest) na tych fotoradarach |
Rożnie stosują widziałem takie nawet z tolerancją +20 km/h
tereszcz - |24 Cze 2006|, 2006 11:29
Kiedyś słyszałem ( nie wiem czy to jest prawda tak słyszałem i tak powtarzam), że mieli wprowadzić jaką tolerancje tak aby nie robiły zdjęć jak ktoś przekroczy np. o 2 czy 5 km. bo robiły tyle fotek, że nie wyrabiali się z wysyłaniem. Może ktoś się orientuje ile można przekroczyć, żeby nie zrobił foty? O te parę km to chyba każdy licznik może przekłamać chociażby jak ktoś ma inny rozmiar felg czy opon nie taki jak jest zalecany.
mmmk - |24 Cze 2006|, 2006 11:46
no odnosnie przenosnych te informacje pochodza od kierowcow mojego szefa to w rumi zawsze sa ustawione na wiecej niz 60 ale oni stoja zawsze w takich miejscach jak kolo szkol itp. nawet Naimad ma fotke z jednej rumskej ulicy gdzie bylo 40 a mial sporo wiecej ( oczywiscie samochod bo to nie on go wtedy prowadzil) no ale z fotoraderm jest takie cos smiesznego,ze jak sie jedzie 19 km/h za szybko to jeszcze ok ale jak juz 21 km/h to fotka zrobiona bo to przeciez urzadzenie. no i tu rzeczywiscie jest niewesolo bo takie dokladne to nawet liczniki z elektroniczym wyswietlaczem nie sa. ja kolo swojego domu kiedys ich nie widzialem i jechalem cos kolo 60 na drodze gdzie jest ograniczenie do 40 no i jak do dzisiaj fotki nie ma ale to bylo kolo miesiaca temu. a podobno jedyna rada na fotorady to CB radio. znajomy mi mowil,ze jak raz jechal w trase to tirowcy podaja sobie gdzie sa przenosne z dokladnym numerem slupka po boku drogi a zapytac jak tam droga na jakies miasto zawsze mozna. ja niby w trasy nie jezdze ale taki zestaw CB sie zwraca bardzo szybko... tylko ja jeszcze nie mam na to funduszy bo z 500 pewnie trzeba na calosc liczyc a moze i wiecej... no i jak to ladnie upchac w scorpio??
pozdrawiam
maciek
olcha20 - |24 Cze 2006|, 2006 11:46
| tereszcz napisał/a: | | Może ktoś się orientuje ile można przekroczyć, żeby nie zrobił foty? |
Na 99,99% fotaradary były ustawione od zawsze na przekroczenie pow 20km/h
I do tej prdkosci jest bezpiecznie ( sprawdzałem jadąc 85 na 90) specjalnie po zapewnieniach znajomego z pewnego źródła. ( Fotoradar w Piasku - niedaleko Pszczyny)
Mnie chwcyili w Czeladzi na przenośnym (przekroczenie o 23Km/h - jak gadałem potem z tym ziomem co mi wypisywał mandat i próbowałem negocjowac - ze moze ciut zawyzyl ten fotoradar i przekroczyłem o 19km/h tylko (zeby nizsza stawka mandatu była) - To on mi tez powiedział ze jakbym przekroczył o 19 to bym teraz z nim nie gadał - bo zawsze jest ustawienie ze łapie pow 20km/h.
I to jest pewna informacja.
Słyszałem iż zaczeli to przestawiac na 30km/h ale boje sie sprawdzic
Gdyz za szybko sie zapychały... (Wolą zby dłużej troche postał - ale większe wysokości mandatów - oraz tych co szybciej jezdzą łapac.)
Ale tego niestety nie jestem pewny. ( z tym 30km/h)
tereszcz - |24 Cze 2006|, 2006 12:05
| mmmk napisał/a: | podobno jedyna rada na fotorady to CB radio. znajomy mi mowil,ze jak raz jechal w trase to tirowcy podaja sobie gdzie sa przenosne z dokladnym numerem slupka po boku drogi a zapytac jak tam droga na jakies miasto zawsze mozna. ja niby w trasy nie jezdze ale taki zestaw CB sie zwraca bardzo szybko... tylko ja jeszcze nie mam na to funduszy bo z 500 pewnie trzeba na calosc liczyc a moze i wiecej... no i jak to ladnie upchac w scorpio??
pozdrawiam
maciek |
Dobrze wiedzieć, że foto radary mają aż tak dużą tolerancje.
Ja mam CB radio i jest to super sprawa jezdzi się bez obaw o radary wszelkiego typu i nawet o samochodach z kamerkami ostrzegaja jak są na trasie. Koszt takiego CB to czasami jeden mandat. Ja mam je w swoim mk2 w tej wnece pod radiem wyciągnąłem ten plastikowy schowek i włożyłem tak luzem. Jak zrobie w tym plastikowym schowku dziurki na kable to moje radio pasuje idealnie i nie lata.
Ja musiałem kupić tylko antene bo radio już miałem tzn. mój brat miał ale go nie uzywał. Antene kupiłem za 120 zł i mi wystarcza. antene mam przy tylnej klapie i kabel wchodzi tylna klapa a dalej pod kanapa i przy progu tak że go nie widać i nie przeszjadza.
WTOM - |24 Cze 2006|, 2006 14:03
ja przekroczyłem o 1km/h zakres tolerancji, tak mi powiedzieli. skończyło się 100-ką i bez punktów (chociaż i tak jest to nielegalny proceder uprawiany przez straż miejską)
Niki - |24 Cze 2006|, 2006 17:51
Tez to potwierdzam ze moze byc taka tolerancja sam testowalem jeden na Katowice jak sie od nas leci jest w gadkach i skubany nie zrobi foty jak o 10-20 nie zrobi sie ale nie daje glowy sciac czy ma troche wieksza tolerancje bo na taki mandat w drodze ryzyka moglbym sobie ew. pozwolic ale na wiecej...Ale jak tu kolega mowi chyba lepiej jak jest policjant bo jeszcze sie mozna potargowac ja na Katowickiej u nas mialem cos kolo 200km/h a tam bylo ograniczenie do 70km/h widzialem ich ale myslalem ze jak kogos zlapali to przelece i mnie nie zauwaza a jedna wylecial mi tu jeden z latarka i haltuje...no coz na poczatek zaoferowal 800stowek i 10pkt ale jakos go uprosilem i skonczylo sie bez punktow i mniej kasy.A co ciekawe ze na radarze u niego wyszlo o ze przekroczylem o 40km/h :692: I tu tez z pewnych zrodel wiem ze te ich radary o kant d...y rozwalic trzeba czasem nimi potrzasnac aby zadzialaly.Takze fotoradary ich nadzieja na poprawe budzetu.W anglii juz sa bramki mierzace czas w jakim czasie auto przebywa dany odcinek drogi i tu dopiero przegibane jak by u nas to wprowadzili :694: ale na szczescie Polska to biedny kraj ma uboga Policje jeszcze i dlugo nie kupia :705:
Kevin Xy - |24 Cze 2006|, 2006 18:55
| Niki napisał/a: | | mialem cos kolo 200km/h a tam bylo ograniczenie do 70km/h |
hehe, generalnie niezle
keller - |24 Cze 2006|, 2006 22:20
Kiedys w niemieckiej telewizji ogladalem artykul o fotoradarach i przeklamaniach. Radar zle ustawiony pod zlym katem moze dodac nam 10 - 15 km/h. Niemcy poczatkowo oszukiwali fotoradary montujac plyty CD na grillu zamiast znaczka, skutecznie to uniemozliwialo odczyt nr rej. Pozniej zastosowano inny kolor blysku i dodatkowo zdjecie tylu pojazdu.
Jesli chodzi o testowanie to najprosciej zakleic nr rej. kominiara na twarz i zrobic test po czym bedzie wiadomo jaka jest tolerancja.
Wiem ze w Niemczech na bank jest tolerancja 10% widzialem pare razy pisemko jakie przysylaja dozwolone 50km/h tolerancja 10% na zdjeciu 70km/h przekroczono o 15 km/h mozna dodatkowo za sumke bodazje 20EUR otrzymac fotke.
Dodatkowo w Niemczech, mozna samemu kupic sobie fotoradar zamontowac do auta zrobic odpowiednia licencje i lapac piratow, poznij wyplacaja jakis tam procent od mandatow, jednak koszt takiej inwestycji to okolo 150 000EUR
tereszcz - |24 Cze 2006|, 2006 22:39
| keller napisał/a: |
Dodatkowo w Niemczech, mozna samemu kupic sobie fotoradar zamontowac do auta zrobic odpowiednia licencje i lapac piratow, poznij wyplacaja jakis tam procent od mandatow, jednak koszt takiej inwestycji to okolo 150 000EUR |
No ale po co komuś robić takie świństwo? Trzeba miec jeszcze mocna furke cosworth by sie nadawał idealnie.
Niki - |25 Cze 2006|, 2006 00:13
To ciekawe nigdy nie slyszalem ze nasi sasiedzi az tacy pomyslowi sa..hehe z radarem cywil??lapac cywili? to dobre no chyba ze ma jeszcze jakies z tego tytulu korzysci oprocz kasy np. dobre stosunki z policja i moznosc ew. naginania prawa w granicach rozsadku??Moja kumpela ze strazy miejskiej gadala mi ze jest u nas tak ze jak ona przekroczy predkosc i fotoradar ja zlapie to nie moga jej ukarac tylko ew. do przelozonego dac informacje a ten odbywa rozmowe czy tez cholera wie co tam robi,bo radary sa wlasnoscia miasta a policja korzysta z uprzejmosci strazy miejskiej czy cos takiego nie wiem na ile to prawda i czy tak faktycznie jest co prawda ona jest pracownikiem ale skoro nigdy nie miala takiej sytuacji to nie wiadomo jak to w praktyce wygladc by mialo... :702:
Wieloryb - |25 Cze 2006|, 2006 19:42
| Niki napisał/a: | | A co ciekawe ze na radarze u niego wyszlo o ze przekroczylem o 40km/h I tu tez z pewnych zrodel wiem ze te ich radary o kant d...y rozwalic trzeba czasem nimi potrzasnac aby zadzialaly |
Wystarczy że jechał za tobą Bus, Tir lub cokolwiek i po sprawie. Łapie zawsze to co większe.....
| Niki napisał/a: | | Moja kumpela ze strazy miejskiej gadala mi ze jest u nas tak ze jak ona przekroczy predkosc i fotoradar ja zlapie to nie moga jej ukarac tylko ew. do przelozonego dac informacje a ten odbywa rozmowe czy tez cholera wie co tam robi,bo radary sa wlasnoscia miasta a policja korzysta z uprzejmosci strazy miejskiej czy cos takiego nie wiem na ile to prawda i czy tak faktycznie jest co prawda ona jest pracownikiem ale skoro nigdy nie miala takiej sytuacji to nie wiadomo jak to w praktyce wygladc by mialo... |
Bzdety opowiada, automatycznie dostaje mandat i go przyjmuje. W przypadku kiedy się stawia i niechce przyjąć robi się specjalny raport i wysyła Komendantowi SM w Poznaniu a ten już na szczeblu Komendantów Placówek SM w mieście ją sobie znajdzie i wtedy wezwie na pogawędke z wpisaniem w akta personalne. Miałem to samo przy stłuczce fakt za "mundur i ten sam resort" dostałem 50 PLN ale musiałe jeszcze napisać na siebie paszkwila i pójść na rozmowę z Komendantem Oddziału. Sprawa obligatoryjna w mundurowcach, a to że to się wykorzystuje w innych sytuacjacj to inna bajka
eLLo
zancom - |25 Cze 2006|, 2006 21:26
Faktycznie jednym ze skuteczniejszych sposobow jest CB. Robie w miesiacu jakies 8 tysiecy km i zanim kupilem CB polowe kasy wydawalem na mandaty. Pozniej przez rok nic. Dowiesz sie wszystkiego. Na ktorym slupku stoi policja, gdzie sa korki i jak znalezc jakas ulice. Fakt faktem, ze jak juz Cie trafia bo ledwo sie ustawili i jeszcze nikt nie powiedzial gdzie stoja to z wynikiem idziesz na rekord. hehehehehehe Ja mialem niedawno pechowy tydzien i w pare dni 12 pkt a wynik zawsze powyzej 50 km od ograniczenia.
Niki - |26 Cze 2006|, 2006 10:45
| Wieloryb napisał/a: | Bzdety opowiada, automatycznie dostaje mandat i go przyjmuje. W przypadku kiedy się stawia i niechce przyjąć robi się specjalny raport i wysyła Komendantowi SM w Poznaniu a ten już na szczeblu Komendantów Placówek SM w mieście ją sobie znajdzie i wtedy wezwie na pogawędke z wpisaniem w akta personalne. Miałem to samo przy stłuczce fakt za "mundur i ten sam resort" dostałem 50 PLN ale musiałe jeszcze napisać na siebie paszkwila i pójść na rozmowę z Komendantem Oddziału. Sprawa obligatoryjna w mundurowcach, a to że to się wykorzystuje w innych sytuacjacj to inna bajka
eLLo |
To tez dlatego mowilem bo troche to dziwne ze Straz byc moze jest wlascicielem fotoradarow a policja jest policja wykroczenie wykroczeniem wiec czemu z tego powodu by taki funkcjonariusz mialby miec lepiej?Jednym slowem wspolczuje funkconariuszom po trochu bo maja przekichane nie dosc ze ludzie ich wyzywaja i nienawidza to jeszcze kumple chca ich podpier...alac i szkolenia maja co chwile na ktorych musza caly czas osiagac dobre wyniki...Tez potem stoja i lapia aby sie wykazac.
Wieloryb - |26 Cze 2006|, 2006 17:02
Wyścig szczurów, lub jak kto woli metoda Kija i Marchewki. Ktoś u góry siedziący od 8:00 do 15:00 za biureczkiem niemający wogóle zielonego pojecia o pracy zwykłego Policjanta na drodze wymyślił cos takiego jak dodatek motywujący i potem się zaczyna jazda i sypanie druczkami na lewo na prawo za 200 PLN do wypłaty. To jest w Policji, u mnie w Straży Granicznej i w każdej słuzbie mundurowej. Rządzą ci co nie widzieli granicy wogóle na oczy, a paszport lub wizę to widzieli w telewizji, ale cóż taka rzeczywistość i jak ktoś u mnie powiedział..."nająłeś się na psa to szczekaj"
Szkoda gadać bo mógłbym o tym tu esej na 20 stron napisac i padlibyście ze śmiechu jaka panuje abstrakcja w tych formacjach podlegających pod MSWiA. Niedziwię się że Policja chce się odczepić i podpiąć pod zasady MON'owskie....
eLLo
Niki - |26 Cze 2006|, 2006 23:17
No wspolczuje Ci ale z bolem potwierdzam ze masz racje moj kolega awansowal i siedzi teraz w Policji za biureczkiem ale byl na ulicy ja ci inni teraz szkoli policjantow na okreg ale to nie o tym chcialem tu pisac otoz on mi powiedzial ze tam u nich oni bardziej boja sie swoich kumpli niz pracy swojej ,poniewaz jest dokladnie jak napisales w przypadku gdy kierowca np wrecza lapowke a ten np wezmie to raban na maxa i wylot jak kumpel lub kierowca doniesie a sa powolane grupy ktore kontroluja i policjantow i kierowcow czyli np zatrzymuja kierowce i jezeli ten jest namolny i chce sie dogadywac wreczajac lapowke to zabieraja banknocik to zeszycika jako dowod kierowce w kajdanki i zaczyna sie postepowanie gliniarz za to ponoc dostaje owe wspomniane 200zl premii komendant wysyla do naczelnego czy gdzies tam info i jest to traktowane jako "wydarzenie nadzwyczajne" i oczywiscie premiowane.Przeciez w sumie mundurowcy maja gorzej jak w wiezieniu a nie daj Boze jak kupi lepsza bryczke.... :694:
Kevin Xy - |26 Cze 2006|, 2006 23:27
hmmm, celnicy z okecia- ale sektor celny stracil praktycznie wszystko jak weszlismy do unii
Niki - |26 Cze 2006|, 2006 23:44
No jakby nie bylo mamy unie i jej wymogi i przepisy gorzej tylko z dostosowaniem tego do naszego ustroju....
Kevin Xy - |26 Cze 2006|, 2006 23:47
dokladnie w zaleznosci od sluzby
Wieloryb - |26 Cze 2006|, 2006 23:58
| Niki napisał/a: | | Przeciez w sumie mundurowcy maja gorzej jak w wiezieniu a nie daj Boze jak kupi lepsza bryczke.... |
Hah uderzyłeś w samo sedno. U mnie na Strażnicy pracuje 16 osób i jest Golf IV, mój Scorpio, dwa Vento, dwie Cordoby, jedna BM'ka z 2000 r. i jakieś tam inne troszkę starsze. Ogólnie wszyscy się znamy bo jak tam robię już 6 lat to nikt nowy nie przyszedł i znamy się jak w rodzinie. Każdy każdego zna na wylot i wie że ten i tamten to to i siamto. Jeden wziął kredyt bo wkurzał juz go 20-to letni maluch a musi dojeżdząc 30 km inny znów odkładał i kupił. Przejście to inna sprawa, tam się dzieją cyrki, nikomu nie wytłumaczysz nic każdy patrzy jak na złodzieja. Do tego góra jeszcze potrafi wpaść na kontrolę, niby tu się szwęda po kuchni a w rzeczywistości gapi się na auta za strażnicą i później pytanko...."a ten Golf IV to czyj??.....chyba z przejscia do was go przenieśli" ręce opadają i nóż w kieszeni się otwiera. Człowiek tyra jak wół i wszystko mu wytkna a sami siedzą na stołkach i siorbia kasę po 3000 PLN min. Kurestwo jebane!!!!!! jak mam jechać i załatwić coś do Oddziału to nastawiam się już na 3 dni przed wyjazdem, bo wiem że jakiś "Gwiazdor" za biurkiem zjebie mi humor
Niki - |27 Cze 2006|, 2006 00:14
No tak dokladnie to sa pozostalosci po starym ustroju nie wychylaj sie bo lep starcisz...cos w tym stylu niby budzetowka pewna praca zarobki w miare stabilne ale te patrzenie na lapy i na kazdego jak na chodzacy przekret to juz przeginka wiadomo kazdy cos tam troche na gnie ale zeby to po ilus tam latach pracy czlowiek nie mogl jezdzic lepszym autkiem??Ja mialem taki przypadek zanim przesiadlem sie na wlasna firme pracowalem w banku placili jak placili kolo 15tys miesiecznie z premiami i dodatkami od obrotu mojego dzialu nie bylo zle nie mielismy dzieci z zona jeszcze i bylo calkiem dobrze ale zapier...nieraz po 18 godzin bo od 7mej przychodzila sekretarka o 8mej moi pracownicy a ja o 10tej i tak do 16tej w biurze co chwile spotkania dziesiatki kaw wypitych i potem dopiero w auto i na kontrole nieruchomosci bankowych (tych co byly wybudowane pod wynajem) a tu nieraz do 2-4godz. i od nowa wiec kupilem sobie nowe auto takie samo jak prezes ale nikt nie wyliczal za co bo kazdy wiedzial ze to za moja ciezka prace i wyrzeczenia bo moja wowczas dziewczyna zamiast do kina siedziala dniami w chacie a ja jak dobrze poszlo to w sobote znalazlem czas dla niej.I to jest ta roznica miedzy budzetowka a praca nie podlegajaca pod budzet... Moze to sie zmieni...
Struna - |27 Cze 2006|, 2006 10:10
| WTOM napisał/a: | | kupili sobie pacany skodzinę kombi zamontowali kamerkę i radar ...i łapią | a było na forum już kiedyś nawet z fotką pokazane.
olcha20 - |27 Cze 2006|, 2006 11:33
| Niki napisał/a: | | banku placili jak placili kolo 15tys miesiecznie z premiami i dodatkami od obrotu mojego dzialu nie bylo zle |
15.000 pln..... Co miesiąc Wieloryb w bardzo dobrym stanie.... ?
Ja chce kur.. do takiego banku...
Kurde kumpel zadupia w ING skończyl AE i dostaje jedno "0" mniej.....
Niki - |28 Cze 2006|, 2006 02:43
| olcha20 napisał/a: | Ja chce kur.. do takiego banku...
Kurde kumpel zadupia w ING skończyl AE i dostaje jedno "0" mniej..... |
Wierz mi nie ma czego zazdroscic bo teraz to jestem jedna chodzaca nerwownia.Tam to nie zycie to katorga za wszystko jestes odpowiedzialny nawet za to ze ktos kibel zle zamocowal a Ty nie wyegzekwowales zmiany montazu od kierownika budowy....i wiele takich ale nie bede tu o tym sie rozpisywal bo to przeciez forum forda .....naprawde za taka kase bylo co dzwigac... :694:Pozdrawiam.
Tritan - |28 Cze 2006|, 2006 13:15
Po śląskim widiziałem dwie nowe VECTRY 2.0 turbo jedna jest srebrna druga cimnego koloru srebrnej zaczynają sie numery na sk 34.... tamtej ciemnej już nie pamiętam ale mają przy lusterka kamerki które w miare widać jak na razie to tylko je widziałem trasa katowice siewierz i katowice mikołów
olcha20 - |28 Cze 2006|, 2006 13:23
| Tritan napisał/a: | | jak na razie to tylko je widziałem trasa katowice siewierz i katowice mikołów |
Ta ciemna jezdzi tez na Dk-79 -
Tritan, w kierunku Jaworzna akurat.. Kumpel miał z nią spotkanie.... zaraz po wyjezdzie z Sosnowca... Jednośladem jechal - ale dali rade go dogonic... pokazali filmik... dali bodajże 500 pln i 12 pkt. ( wyprzedzanie na podójnej ciąglej przez przejście dla piwszych z V=okolo 100km/h gdzie ograniczenie było 40km/h..
Brzmi kurde powaznie a cała sytuacjai wyglądał następująco...
Kumpel jechal grzecznie za autobusem - jak ten dał migacz i zjezdzał na przystanek - zrobila sie widocznośc - przekrecił manetke i gładko go ominął.. pech ze zawsze za zatoką przejscie jest, i 40 przed przejsciem tez... no i pech iz mial czarna Viki na ogonie...
[ Dodano: 2006-06-28, 13:25 ]
A w okolicy to widzialem tez srebrne Polo - buja się w okolicach 3 stawów, Bordowe Mondeo - Trasa Tychy- Katowice. I ciemno granatowe Mondeo tez okolice Tychy-Katowice
marcys - |28 Cze 2006|, 2006 13:26
po bielsku smiga nowka sb 13328 vectra a kamerke to sobie mozecie szukac pod szyba do woli bo jest zabudowana w grillu. Pare numerow wstecz pokazywali ja w "motorze" i nawet numerów nie zmienili;)
Niki - |28 Cze 2006|, 2006 21:17
| marcys napisał/a: | | a kamerke to sobie mozecie szukac pod szyba do woli bo jest zabudowana w grillu. |
Hahahaha do czasu jak sie owadami zalepi ta kamerka hehehe
marcys - |29 Cze 2006|, 2006 08:35
no znaczy sie mialem na mysli to urzadzenie radarowe. ale kamerki za szyba jakos tez srednio widac.
stempel1984 - |6 Lip 2006|, 2006 00:44
Przylacze sie do tematu, bo to bardzo pilne. Dzis zamontowali fotoradar na ul. Pilsudskiego w Lodzi. Jest on zaraz przy wiadukcie na przeciwko Tesco, jadac w strone miasta. Jakby to kogo interesowalo
MIREK_ŁÓDŹ - |6 Lip 2006|, 2006 22:55
| stempel1984 napisał/a: | | Jakby to kogo interesowalo |
Dzięki bo tam chyba każdy jedzie "ciut" powyżej ograniczenia
stempel1984 - |7 Lip 2006|, 2006 01:20
Nie ma problemu, choc nie wiem, czy juz dziala. Jest srednio widoczny bo ma szary kolor - komponuje sie z kolorem wiaduktu. Ma ok. 2 metrow wysokosci, dluga "noge" - statyw i jest ok. 50 metrow za filarami. Co do ograniczenia - ehhh, jest niby 70 km/h, ale zawsze tam przytne ze 110 :707:
MIREK_ŁÓDŹ - |7 Lip 2006|, 2006 16:35
| stempel1984 napisał/a: | | jest niby 70 km/h, ale zawsze tam przytne ze 110 |
Standard
Jason - |7 Lip 2006|, 2006 16:38
| stempel1984 napisał/a: | | choc nie wiem, czy juz dziala | podobno raz dziala, raz nie, a zwiazane to jest z tym ze opakowan na fotoradary w Łodzi maja wiecej niz tych aparatow z srodka co te zdjecia robia i dlatego co jakis czas przenosza te aparaty. Dlatego raz dziala, raz nie. Nie wiem czy to prawda na 100%, ale tak słyszałem.
Pozdrawiam
MIREK_ŁÓDŹ - |7 Lip 2006|, 2006 16:40
| Jason napisał/a: | | dlatego co jakis czas przenosza te aparaty |
I dlatego niektóre są przenośne ????
Struna - |10 Lip 2006|, 2006 10:25
| Jason napisał/a: | | Nie wiem czy to prawda na 100%, ale tak słyszałem. | prawda.
stempel1984 - |11 Lip 2006|, 2006 13:59
Ostatnio gadalem ze znajomym, ze kamerka monitorujaca ruch ( nie jestem pewien czy fotoradar ) jest zainstalowana w instalacji swietlnej na skrzyzowaniu Pilsudskiego i Sienkiewicza. Podobno jest nastawiona na przejezdzanie na czerwonym. Nie wiem czy to prawda do konca, wiec moze ktos potwierdzi/zaprzeczy
olcha20 - |11 Lip 2006|, 2006 14:23
| stempel1984 napisał/a: | | Nie wiem czy to prawda do konca, wiec moze ktos potwierdzi/zaprzeczy |
Potwierdzam, ze sa tego typu urzędzenia..
Struna - |11 Lip 2006|, 2006 16:15
ostatnio coś przebąkiwali, że mają zakładać właśnie n aświatłach jakieś fotomaty które mają foty strzelać jak się na pomarańczowm jeździ.
stempel1984 - |11 Lip 2006|, 2006 17:53
| Struna napisał/a: | | jak się na pomarańczowm jeździ. |
Na czerwonym to rzeczywiscie nie powinno byc duzego poblazania ( zwlaszcza na tym konkretnym skrzyzowaniu ), ale na pomaranczowym Czasami ostre hamowanie na pomaranczowym jest o wiele bardziej niebezpieczne niz przelecenie skrzyzowania...
Struna - |13 Lip 2006|, 2006 11:16
| stempel1984 napisał/a: | | Czasami ostre hamowanie na pomaranczowym jest o wiele bardziej niebezpieczne niz przelecenie skrzyzowania... | zazwyczaj tak jest - ale cóż, takie przepisy.
stempel1984 - |23 Lip 2006|, 2006 02:34
Co do wiaduktu na Pilsudskiego, to sie skapnalem, ze tam jest chyba ograniczenie do 50 km/h. Wczesniej jest znak do 70 km/h, ale przed wiaduktem jest zjazd do drogi do Tesco nad rzeczonym wiaduktem. Wiec...
sierars1 - |23 Lip 2006|, 2006 03:40
A ja właśnie czekam na zdjęcie które zostało (chyba) zrobione przed Kostrzyniem w kierunku Poznania przekroczyłem tylko o 100km/h mam nadzieje że prawka nie zabiorą
Wieloryb - |23 Lip 2006|, 2006 14:02
500 :703:
artek027 - |23 Lip 2006|, 2006 17:16
CB - dobra rzecz. Nowy zestaw Alan 100 plus + antena PC 45 + mocowanie anteny na klapie to koszt około 400 zł ( czyli jedno spotkanie z Miśkami ) przy dobrym zestrojeniu na jakieś 6-8 kilometrów można się jeszcze dogadać. Info w sumie o wszystkim : suszarki ; fotoradary itd. Polecam szczególnie jak się dużo jeździ poza miastem.
sierars1 - |23 Lip 2006|, 2006 20:40
| Wieloryb napisał/a: | | 500 :703: |
To jeszcze przeboleję :702:
COSSY - |24 Lip 2006|, 2006 04:24
[ Dodano: 2006-07-24, 04:26 ]
| artek027 napisał/a: | | CB - dobra rzecz. Nowy zestaw Alan 100 plus + antena PC 45 + mocowanie anteny na klapie to koszt około 400 zł |
Ja taki miałem zestaw Alan 100 plus nowy za 278 zł. z anteną magnesówką Midland
Na fotoradary to CB dużo nie pomoże, trzeba samemu je wyczaić, w 90% ostrzegają stosowne znaki o nich.
Srebrny - |24 Lip 2006|, 2006 09:37
W Opolu jest pięć skrzynek na fotoradar(jeden fizyczny) , klient zrobił mi wywód : że biorąc pod uwagę ilość kilometrów które robi, trasę którą się porusza się po Opolu i fakt że urządzenie w miesiącu pracuje przez tydzień na autostradzie tudzież inne krzaki, to prawdopodobieństwo trafienia go jest znikome i nie zwalnia na budkach.
Ostatnio dokupili jednak drugi , najgorsze jednak są kamery na kołach, dobrze jak zareaguje policjant odrazu bo jak się puści kilka kilometrów za człowiekiem to , suma sumarum......
Szwedzik - |24 Lip 2006|, 2006 10:37
Mając GPS i zainstalowaną mapę, można sobie zaznaczać miejsca w których robią fotki.
Niestety to nie załatwi całego kraju :714: Mapa graficzna, którą można gdzieś znaleść jest dobra o ile pamiętasz co gdzie postawili.
Więc może ktoś gdzieś wrzuci na serwer punkty dla Auto mapy, czy Tom Tom, lub same współrzędne GPS. Niestety na przenośne trzeba uważać.
Mi już kilka razy urządzenie uratowało kilka złotych.
Struna - |24 Lip 2006|, 2006 13:33
| COSSY napisał/a: | | Na fotoradary to CB dużo nie pomoże | na żory jak jeżdżę to tam się kierowcy informują w którą stronę dzisiaj jest obrócony fotograf ( bo tam często zmieniają kierunek )
Jedrek - |24 Lip 2006|, 2006 13:33
Najświeższe możnma ściągnąć z tego adresu.
http://poi.mobilne.net/
Tam są też informacje gdzie najczęściej się ustawiają z suszarkami. :702:
artek027 - |24 Lip 2006|, 2006 20:59
| COSSY napisał/a: | | Na fotoradary to CB dużo nie pomoże, trzeba samemu je wyczaić, w 90% ostrzegają stosowne znaki o nich |
Teoretycznie nie , ale w praktyce kierowcy się informują o tego typu niespodziankach - no chyba że są tak ukryte że ich poprostu nie widać
mmmk - |24 Lip 2006|, 2006 21:06
ja tam zwalniam przed kazda pucha ale jak nie jestem u siebie to zdaza sie,ze w gaszczu reklam i znakow drogowych cos mozna przegapic... a w tym cb troche pomoze
pozdrawiam
maciek
pablo19 - |24 Lip 2006|, 2006 23:04
zawsze można podsłuchiwać kolegów z 12 i więcej kołowców.
sierars1 - |24 Lip 2006|, 2006 23:23
| Jedrek napisał/a: | Najświeższe możnma ściągnąć z tego adresu.
http://poi.mobilne.net/
Tam są też informacje gdzie najczęściej się ustawiają z suszarkami. :702: |
Właśnie z tamtąd ściągałem i okazało się że paru nie było, a czasu brak żeby zaznaczać na PDA w trakcier jazdy który gdzie stoi bo w rowie łatwo wylądować
Jedrek - |25 Lip 2006|, 2006 11:06
| mmmk napisał/a: | ja tam zwalniam przed kazda pucha ale jak nie jestem u siebie to zdaza sie,ze w gaszczu reklam i znakow drogowych cos mozna przegapic... a w tym cb troche pomoze
pozdrawiam
maciek |
praktycznie wszystkie są oznakowane, jak dziś pamiętam jak jechałem na mazurki, to choćby nie wiem co po każdej tablicy informacyjnej stał radar, czasami tak schowany, że widać go dopiero jak się go mija, to za przystankiem, albo drzewem, tak więc popieram kolegę i lepiej zwolnić w takich miejscach, bo w końcu na całej drodze to może stari się jakieś 5 min. :707:
COSSY - |25 Lip 2006|, 2006 12:21
| Jedrek napisał/a: | | mmmk napisał/a: | ja tam zwalniam przed kazda pucha ale jak nie jestem u siebie to zdaza sie,ze w gaszczu reklam i znakow drogowych cos mozna przegapic... a w tym cb troche pomoze
pozdrawiam
maciek |
praktycznie wszystkie są oznakowane |
Praktycznie nie wszystkie są oznakowane. Ja bardzo dużo jeżdżę po całej Polsce i mogę ocenić, że około 5-10% radarów jest nie oznakowanych, chyba, że złomiarze oznakowania wykradli
Struna - |26 Lip 2006|, 2006 13:02
| COSSY napisał/a: | | Praktycznie nie wszystkie są oznakowane. Ja bardzo dużo jeżdżę po całej Polsce i mogę ocenić, że około 5-10% radarów jest nie oznakowanych | potwierdzam, też sporo jeżdżę ostatnimi czasy i również takei zjawisko zaobserwowałem a na dodatek co mnie z deka wkurza jest niekonsekwencja a raczej niejednolitość znaków o fotoradarach - w krakowie i okolicach są duże niebiesko białe ze znakiem drogówki - widać z daleka, a w stronę tarnowa i rzeszowa stawiają jakieś takie niewyraziste małe mętne znaki i bardzo łatwo ich nie zauważyć.
|
|