Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - Termowłącznik(i) wentylatorow chlodnicy w oczatych

marcys - |22 Cze 2006|, 2006 12:46
Temat postu: Termowłącznik(i) wentylatorow chlodnicy w oczatych
witajcie, ja caly czas sie zmagam z montazem wentylarow w moim 2,9. Pytanie nastepujacej tresci - jak wygladają termowlaczniki w oczatych? bo w mojej chlodnicy sa takie smieszne dwa wejscia na takie malutkie czujniki - bolce. czy w oczatych sie takie stosuje, jesli tak to dwa czy jeden? steruja bezposrednio wentlatorami czy jest jeszcze po drodze jakis uklad ktory nimi steruje?

Probowalem te gniazda wykrecic, zakretka ktora je trzyma puszcza natomiast same mosiezne gniazda zostaja.Moze da sie je jednak wykrecic? Chcialem w to miejsce normalny termowlacznik zamontowac ale nie chcialem ryzykowac uszkodzenia tego plastikowego boczku chlodnicy. noi oczywiscie zamiana czujnika klimy nie whcodzi w gre.

Adam_2000 - |22 Cze 2006|, 2006 13:06

Marcys, to może już nie kombinuj, bo jeszcze coś zbrzydzisz :)
Chyba najprostszym wyjściem jest zastosowanie czegoś takiego : TERMOSTAT.
Mocujesz w jakimś dobrym miejscu i po herbacie :)

irek - |22 Cze 2006|, 2006 13:22

Słuchaj się kolegi Adama :)

bo w oczatym jest zupełnie inaczej

marcys - |22 Cze 2006|, 2006 13:27

irek napisał/a:
bo w oczatym jest zupełnie inaczej

domyslam sie, ale jak jest w oczatym naprawde? jezeli to nie tajemnica;)

irek - |22 Cze 2006|, 2006 13:29

steruje nimi czujnik temp ten od kompa
marcys - |22 Cze 2006|, 2006 13:35

irek napisał/a:
steruje nimi czujnik temp ten od kompa

czyli wielka kupa. Dzieki za info. pozostaje aktualna czesc druga pytania:

Probowalem te gniazda wykrecic, zakretka ktora je trzyma puszcza natomiast same mosiezne gniazda zostaja.Moze da sie je jednak wykrecic? Chcialem w to miejsce normalny termowlacznik zamontowac ale nie chcialem ryzykowac uszkodzenia tego plastikowego boczku chlodnicy

1Bodzio - |22 Cze 2006|, 2006 21:40

Wentylatorami steruje nie tyle czujnik temp cieczy (ten od kompa) co sam komputer na podstawie odczytu tego czujnika. Dlatego tak ważne jest aby ten czujnik był sprawny.
marcin_o1 - |27 Cze 2006|, 2006 10:19

Gdzie jesli można sie wtrącic ten czyjnik znajduje sie w cossim??
COSSY - |27 Cze 2006|, 2006 11:19

Na osuszaczu
Adam_2000 - |27 Cze 2006|, 2006 11:37

COSSY napisał/a:
Na osuszaczu

Jak na osuszaczu ?? ... ECT ??
Musi być przecież w głowicę wkręcony !

COSSY - |27 Cze 2006|, 2006 11:47

To nie wiem o co chodzi i jakie pytanie jest. Myślałem, że chodzi mu o włącznik ciśnieniowy co załącza wentylatory
Adam_2000 - |27 Cze 2006|, 2006 11:53

COSSY napisał/a:
To nie wiem o co chodzi i jakie pytanie jest. Myślałem, że chodzi mu o włącznik ciśnieniowy co załącza wentylatory

Ja wiem, że ta temperatura i w ogóle... :))
Ale my tutaj (chyba) mówimy o chłodzeniu silnika, nie o klimie :)

COSSY - |27 Cze 2006|, 2006 15:56

Adam_2000 napisał/a:

Ale my tutaj (chyba) mówimy o chłodzeniu silnika, nie o klimie :)

:oops: :oops: :oops:

marcys - |28 Cze 2006|, 2006 09:26

a ja dalej swoje:( poratujcie mnie bo w tej chwili moje wentylatory wlaczam wsuwając bezpiecznik w instalacje wlasnej roboty:( cale szczescie ze przy 35 stopniach na zewnatrz mam dobre chlodzenie teraz.

pytanie: czy w jakimkolwiek modelu scorpio diesel czy benzyna jest stosowany klasyczny termowlacznik przy chlodnicy sterujacy bezposrednio wentylatorami chlodnicy? np DOCH albo VM? jestli tak to gdzie on jest mocowany!?? podpadam w stan lekkiej desperacji bo otwieram maske klika razy dziennie co prowadzi do nieuchronnej katastrofy (w wiadomy sposob, patrz powod zmiany auta prze Leo)
Panowie i Panie pomozcie!

Struna - |28 Cze 2006|, 2006 12:30

marcys, normalnie ale Ty problemy generujesz - weź sobie jakiś czujnik dwutemperaturowy, dowal dwa przekaźniki i po herbacie. Ja w niedzielę w pół godziny dorobiłem dodatkowe sterowanie wiatrakiem klimy - ot tak, podszedłęm do auta, kilka przewodów, jakiś pomiar dla pewności i działa.
marcys - |28 Cze 2006|, 2006 12:36

Struna, normalnie wez ty mi powiedz gdzie ja to mam wkrecic, zasadniczo tyle to ja dawno wiem co trzeba. Pytanie jest: gdzie to wkrecic? obstawiam te dwa gniazda w chlodnicy w platikowym boczku od strony wyjscia ale wszyscy podchodza do tego jak do zbuka i boja sie ruszyc. A ja sie pytam da sie w to miejsce taki klasyczny dwupozycyjny czujnik (termowłącznik) wkrecic?tu jest pies pogrzebany. normalnie zaraz pojde fotki zrobic zebysmy wiedzieli o jakich gniazdach/wejsciach pisze.
Struna - |28 Cze 2006|, 2006 14:52

a w chłodnicę nie możesz ?
marcys - |28 Cze 2006|, 2006 14:55

Struna napisał/a:
a w chłodnicę nie możesz ?

a probowales tam cos kiedys wkrecac?
a wiatraka od klimy od dawna mialem na krotko spietego - tzn pracowal po uruchomieniu silnika. przy sile jego pracy taki tryb sie sprawdzal najlepiej.

Struna - |28 Cze 2006|, 2006 15:40

marcys napisał/a:
a wiatraka od klimy od dawna mialem na krotko spietego
ja mam zrobione tak, że jak włączam klimę to wiatrak od klimy się załącza - bo zanim ciśnieniówka odpaliła wiatrak to już sprzęgło sprężarki coś zaczynało ślizgać i klimiarz mi kazał tak zrobić - to zrobiłem i działa miodzio
marcys - |29 Cze 2006|, 2006 08:41

pomysl dobry, pewnie to samo mnie czeka jak wreszcie nabije ta klime.

A co do chlodnicy to poluzowalem ten korek(gorny) , plynu troche wycieklo ten element ze srodka stawial jakis opor wiec wkrecilem z powrotem korek, na szczescie jest szczelne. Fotke dizsiaj pykne to pokaze moze mi ktos cos doradzi.

Struna - |29 Cze 2006|, 2006 10:11

marcys napisał/a:
Fotke dizsiaj pykne to pokaze moze mi ktos cos doradzi.
no daj fotkę to coś się może wyduma.
marekgt3 - |29 Cze 2006|, 2006 14:19

pytanko: cvzy cosi 2.9 24V z 95 roku mat tez takie cos. bo mi wiatraki dzialaja tylko jak silnik dziala jak wylaczam to nic (nawet jak wiatraki dzialaja i gasze silnik to wiatraki tez gasna)??
Struna - |29 Cze 2006|, 2006 14:22

Cytat:
pytanko: cvzy cosi 2.9 24V z 95 roku mat tez takie cos. bo mi wiatraki dzialaja tylko jak silnik dziala jak wylaczam to nic (nawet jak wiatraki dzialaja i gasze silnik to wiatraki tez gasna)??
a spodziewałeś sięże będą nadal szumieć jak w poldolocie ? tak ma być jak masz.
fiebik - |29 Cze 2006|, 2006 14:54

Struna napisał/a:
tak ma być jak masz.
No to OK, bo ja też tak mam i właśnie się zastanawiałem czy to jest dobrze. :D
marcys - |29 Cze 2006|, 2006 14:56

bo jak dwa wentylatorki pojda nma maxa bez ladowania to aku dlugo nie pociagnie
Rafał A.(antek) - |29 Cze 2006|, 2006 15:20

w Tico potrafia sie zalaczyc nawet w pol h po zgaszeniu auta, :) ost z Adamem_2000 wlasnieocenialismy taki efekt, stoi obok nas tico na loncu i nagle mu sie wentylator odpala.

Ale scorpio nie Tico

marcys - |29 Cze 2006|, 2006 15:32

znajomemu w mazdzie 626 to pracuje jeszcze 30 min po zgaszeniu auta. Jakby mi tak mialo chodzic to by mnie szlag trafil. a wczroaj zostawilem wlaczone wentylatory po 10 minutach juz nie odpalilem. Lepiej ze wam nie chodza po zgaszeniu silnika.
Struna - |29 Cze 2006|, 2006 16:30

marcys napisał/a:
a wczroaj zostawilem wlaczone wentylatory po 10 minutach juz nie odpalilem. Lepiej ze wam nie chodza po zgaszeniu silnika.
znaczy jak by sobie śmigało z 30 sekund to nawet by nie było źle ale nie kilkanaście munut :)
marekgt3 - |29 Cze 2006|, 2006 22:29

Struna napisał/a:
Cytat:
a spodziewałeś sięże będą nadal szumieć jak w poldolocie ? tak ma być jak masz.

pytam bo w probe 2.2 GT nawet po wygaszeniu silnika wiatrak mi sie zalaczal a tu nic

marcys - |29 Cze 2006|, 2006 22:41

Struna napisał/a:
znaczy jak by sobie śmigało z 30 sekund to nawet by nie było źle ale nie kilkanaście munut :)

zgadzam sie calkowicie. mi sie po prostu nie chcialo maski otwierac i ich wyłączać:))

tu jest fotka korka w chlodnicy:

http://img235.imageshack....korekchl3cs.jpg

element 1 wkrecony w plastik wykreca sie swietnie natomiast nr 2 luzuje sie ale jakby troche zostaje niechce sie z nim silować bo nie chce rozszczelnic na amen chlodnicy. Czy on jest jakos przymocowany w srodku?

Przy okazji ma ktos moze jakis schemacik jak sie podlacza przekazniki (takie typowe polonezowskie) gdzies mialem schemat ale posialem.

Adam_2000 - |29 Cze 2006|, 2006 23:55

marcys napisał/a:
Przy okazji ma ktos moze jakis schemacik jak sie podlacza przekazniki (takie typowe polonezowskie) gdzies mialem schemat ale posialem.

Eh, Marcyś...

Rafał A.(antek) - |30 Cze 2006|, 2006 00:14

na kazdym przekażniku polonezowskim jest (powinien byc) schemat! eh jak napisał adam!
Adam_2000 - |30 Cze 2006|, 2006 00:19

No właśnie, to "eh"... nie wiem, czy dobrze robię(my), że udzielamy Ci takich rad, Marcyś, bo zaczynam się bać, abyś nie puścił nie daj Panie Boże czegoś z duuużym dymem. Chodzi mi o Twoją wiedzę w temacie elektryki ;))
Bez urazy, oczywiście... to tylko z troski o Ciebie i o Twoje autko.

Rafał A.(antek) - |30 Cze 2006|, 2006 00:44

no jak czytam marcysia, to tak jak bym widzial prace reczne Ibola (bez urazykolego) ale pod maska u kol IBOL-a przydal by soi eporzadek w elektryce :)
marcys - |30 Cze 2006|, 2006 08:15

dzieki adam mnie elektryka kompletnie nie bawi i nie mam w tym kierunku zadnych ciągot ani nadmiernej wiedzy. raz juz kiedys podpinalem ale wyszlo mi z glowy. a kto pyta nie blądzi... a ten przekaznik co mam ma ten schemat ale cholera wyjatkowo szpetnie narysowany. Ja nie jestem specjalnie obrazalski ale nie rozumiem waszych obaw o "spalenie" mojego auta skoro sie pytam jak to zrobic;)przeciez własnie pytam sie po to zeby nie sfajczyć skorka:D

Dobra panowie a czy ktos rozumie sens tego korka co fotke rzucilem powyzej?

Raf7 - |4 Lip 2006|, 2006 19:27

No i wszystko jasne! (chyba :690: )
Już dawno podejrzewałem, że mam padnięty czujnik temperatury cieczy (lub coś z przewodami od niego) - miałem i mam koszmarne problemy z odpaleniem zimnego silnika - im zimniej tym gorzej. Poza tym czasem mi szarpie podczas normalnej jazdy i w ogóle jest jakiś taki zmulony. A teraz jeszcze poczytałem ten temat i to chyba rozwiało moje wątpliwości, ponieważ "zagotowałem się" niedawno i to z powodu niewłączających się wentylatorów. Czy może ktoś potwierdzić moją diagnozę i ewentualnie pomóc w tej sprawie na zlocie w Sułowie ?

Pozdrawiam

Raf7

1Bodzio - |5 Lip 2006|, 2006 00:59

Najprawdopodobniej Twoja diagnoza jest słuszna. Postaraj się o inny czujnik ECT. Sadzę że w Sułowie bez kłopotu Twój problem się rozwiąże.

[ Dodano: 2006-07-05, 01:02 ]
Jak będziesz się wybierał na zlot to weż ze sobą trochę przewodów , bo problem może też leżeć w sparciałej wiązce silnika.

Raf7 - |5 Lip 2006|, 2006 07:59

Dzięki bardzo - postaram się coś do Sułowa załatwić.

Raf7

marcin_o1 - |10 Lip 2006|, 2006 17:19

witam

w temacie wentylatorów chciałem spytać przy jakiej temperaturze - chodzi mi o wskazanie na wskaźniku - załącza się drugi wentylator.
Ostatnoi dopadły mnie kłopoty z wysoką temperaturą a mianowicie przez jakieś 30 minut od uruchomienia silnika temteratura zachowuje się normalnie czyli po nagrzaniu wskazuwka zatrzymuje się w troszkę poniżej połowy a potem zaczyna rosnąć temperatura - na postoju jest do opanowania przez jeden włączający się wentylator ale w czasie jazdy jest kiepsko - zwłaszcza w mieście - wskazówka wendruje w okolice biełej kreski przed czerwonym polem i jak się jedzie to wentylator jakoś sobie z tym radzi ale jak stanę pod światłami to wskazka zatrzymuje się pomiędzy białą kreską a czerwonym polem - wentylator pracuje oczywiście ale tylko jeden - ten z lewej strony patrząc od przodu auta - no i oczywiście są problemy ze zbiciem temperatury - drugi się nie włącza. Oczywiście nie zuważyłem jakis objawów wskazujących na uszczelke głowicy - nie ubywa płynu, nie kopci z rury wydechowej. Proszę o jakieś porady.

Struna - |10 Lip 2006|, 2006 17:22

marcin_o1, a sprawdzałeś czy ten drugi wentyl da się chociaż ręką obrócić - one generalnie się mało kiedy załączają i dlatego często są zatarte, jeśli się da obrócić lekko to spróbuj podać na chwilę 12v na niego czy wogóle zastartuje, jeśli tak to albo jest coś źle podpięte albo samo sterowanie się poszło bzykać ( czujnik temperatury ) a jeśli wogóle przy 12v nie zacznie kręcić to znaczy że się skończył jego żywot.
marcin_o1 - |10 Lip 2006|, 2006 17:26

sprawdzałem obraca się bo tez byłem ciekawy czy nie stanął - to do czego on słuzy jeśli czasami się tylko załącza - co może być powodem takiej temperatury.
Struna - |10 Lip 2006|, 2006 17:29

marcin_o1 napisał/a:
to do czego on słuzy jeśli czasami się tylko załącza
no właśnie do wychłodzenia autka jak się bardzo zagrzeje - powinien się załączać właśnie w pobliżu tej białej kreski, o której piszesz. w sumie to ona pracują czasem parami na średnim biegu, czasem tylko jeden a czasem obydwa na max-a.
marcin_o1 - |10 Lip 2006|, 2006 17:39

niestety obserwowałem i nie załącza się wcale nawet jak wskazówka wchodzi poniedzy białą kreskę a czerwone pole - cały czas działa tylko jeden wentylator. Zauważyłem tez że jak włącze klime nawet zanim skazówka dojdzie do połowy to nie ma reakcji na wentylatorach - nie załączają się - a przecież chyba powinny się załączać.

[ Dodano: 2006-07-10, 17:59 ]
sprawdziłem w trasie temperatura też rośnie nawet przy spokojnej jeździe z tym że wentylator szybciej sobie radzi z doprowadzeniem temperatury do normalnej czyli do połowy wskaźnika. Jeszcze jedno nie wiem czy to prawidłowe ale wentylator załącza się dopiero jak wskazówka znajduje się poniędzy połową a białą kreską - tą przed czerwonym polem

WTOM - |10 Lip 2006|, 2006 18:07

w wielorybie oba wentyle są załączane jednocześnie (razem) nigdy osobno nie chodzą. komp steruje jedynie wydajnością (tj. obrotami). jeśli chodzi jeden to przekaźnik-padaczka (ma w sobie 3 cewki i 3 obwody)

[ Dodano: 2006-07-10, 18:12 ]
sterowanie wychodzi z pinu 17 i 68 PCM-a

[ Dodano: 2006-07-10, 18:21 ]
co do wskaźnika to nim się nie sugeruj bo jego działanie jest jakby "ze zwłoką". normalnie komp załącza wentyle jak taką potrzebę stwierdzi a wskazóka i tak pokazuje np. połowę skali. wskaźnik w wielorybie nie działa tak samo jak w wersjach wcześniejszych.

marcin_o1 - |10 Lip 2006|, 2006 18:44

uswiadom mnie jeszcze gzie znajduje się ten przekaźnik - skrzynka bezpieczników? czy gdzie indziej? - czy to może być przyczyna tego że dzisiaj zagotowałem się na mieście - no może prawie ale wskazówka poszła pod czerwone pole i zjechałem na chodnik i troche to potrwało za nim zbił temperatutę - jak wskazówka poszła pod czerwone pole i stanołem na chodniku podniosłem maske to normalnie aż coś sie dymiło i kapało pod silnikiem ale jak postałem trochę i temperatura troche opadłą o przestało.
WTOM - |10 Lip 2006|, 2006 19:10

prawdopodobnie jest to ten duży zielony przekaźnik za przednią lampą prawa, sprawdź jeszcze bezpieczniki 39 i 44 w podłużnej skrzynce. a czy do sprawności termostatu to jesteś przekonany na 100%!!!!!

[ Dodano: 2006-07-10, 19:14 ]
i na twoim miejscu dopóki nie zwalczysz problemu ja bym nie próbował wycieczek szczególnie przy takich temperaturach. do czasu rozwiązania problemu zewrzyj na krótko wentylatory co by pracowały non-stop. schemat mam jak coś

[ Dodano: 2006-07-10, 19:19 ]
http://img473.imageshack....=wentyle2ht.jpg

[ Dodano: 2006-07-10, 19:19 ]
http://img473.imageshack....=wentyle2ht.jpg

marcin_o1 - |10 Lip 2006|, 2006 19:49

wiesz ja jetem nie najleprzy z elektryki i nie bardzo wiem jak czytać taki schemat - więc do mnie w takich sprawach trzeba łopatologicznie tzn. który kabelek z którym zewrzeć żeby działało, ale czy jak będzie zwora na krótko to nir popali bezpiecznikó?, a co do termostatu to nie wiem prawdopodobnie od nowości nie był wymieniany. :692:
WTOM - |10 Lip 2006|, 2006 20:01

na początek sprawdź termostat :702: może jest uszkodzony w zacięty pozycji zamknij.

co do podłączenia wentylów na krótko to :
1. czarno/żółty kabel zapinasz na masę ->uruchamiasz wentyl nr 1
2. zwierasz ze sobą kable pomarńczowo/zielony z pomarańczowo/niebieskim -> uruchamiasz wentyl nr 2

kolory kabli to te przy wtyczce zielonego przekaźnika

[ Dodano: 2006-07-10, 20:09 ]
aha przed kombinacją z kablami wyjmij przekaźnik :690:

marcin_o1 - |10 Lip 2006|, 2006 20:46

dzięki za info - a w kwesti termostatu to w 2,9 v6 24v z 96 znajduje się gdzie? - w takim metalowym kolanku pzrykręconym do głowicy od czola a pod nim znajduje się czujnik temperatuty płynu chłodzącego?
WTOM - |10 Lip 2006|, 2006 20:50

w cossim dokładnie nie wiem ale chyba tam.
marcin_o1 - |10 Lip 2006|, 2006 20:53

czyli jak zewre te przewody zgodnie z tym co mi podałeś to jak włącze prąd kluczykiem to będą działały cały czas - a komp nie bedzie się buntował?
WTOM - |10 Lip 2006|, 2006 21:06

komp nie będzie się buntowąl bo tego nie zobaczy (sterowanie jest jak pisałem z klucza tranzystorowego przez zwarcie na masę). co do pracy wentyli to po przekręceniu klucza będą działały i po wyłączeniu też mogą bo zapinasz bezpośrednio z bezpiecznika z ominięciem przekaźnika (w sumie zapomniałem :688: ) zamiast zwierać w/w kable pomiędzy nie, wsadź podwójny wyłączniczek -> będziesz mógł sobie pstrykać kiedy będziesz chciał. ale może na początek podaj masy na kabel : czarno/biały i czarno/ niebieski -> zasymulujesz sobie pracę kompa i sprawdzisz działanie przekaźnika. jeśli się boisz o kompa to zrób to bezpośrednio na nogi przekaźnika po wyjęciu tych 2 kabli z wtyczki (da się to zrobić)[/fade]
TOMMY2006 - |10 Lip 2006|, 2006 21:15

Witam,
mam podobny problem Kiedy samochod pracuje na postoju włączaja sie najpierw dwa wiatraki na wolnych obrotach pozniej gdy temperatura urosnie wlacza sie na chwile jeden na szybkich obrotach. Problem zaczyna kiedy wlacze klime. Pracuje tylko jeden na szybkich obrotach a drugi stoi i po pewnym czasie mimo pracy tego jednego zaczyna rosnac temperatura do czerwonego pola. Co to moze byc?

Adam_2000 - |10 Lip 2006|, 2006 21:19

Panowie !
W 12V wentyle nie są sterowane przez ECU, tylko samym wyłącznikiem termicznym, i sygnałem z klimy, które załączają odpowiedni przekaźnik ( w tym zielonym pudełku).
Pierwszy wentyl dostaje na stałe +12V z bezpiecznika F39, a drugi stałą masę (czarny gruby drut).
Przekaźniki tak nimi sterują, że albo spinają je szeregowo (np. po włączeniu klimy), albo podają masę na 1-wszy, lub +12V na drugi, albo i to i to.
Opisywałem już to w temacie Marcysia - i tam są też schematy.

WTOM - |10 Lip 2006|, 2006 21:23

ogólnie moim zdaniem nie jest to wina pracy 1 czy 2 wiatraków. raczej problemy z termostatem lub zamulona chłodnica.

u mnie: przy klimie właczonej chodzą 2 wentyle na pól gwizdka, gdy trochę czynnik się zagrzeje to kręci 2-ma na maxa.
przy normalnej jeździe bez klimy załącza wentyle podobnie.

TOMMY2006 - |10 Lip 2006|, 2006 21:23

Przepraszam ale jestem tu pierwszy raz Moglbyc mnie jakos skierowac do tych schematow.
marcin_o1 - |10 Lip 2006|, 2006 21:23

zobacze może mi się uda i niczego nie popale
A czy można tak zrobić że podłączyć ten nie uruchamiający się wentylator ( o ile jest sprawny a problem wynika z tego przekaźnika ) bezpośrednio pod ten uruchamiający się - że jak ten jeden się załączy ( po lewj stronie patrząć od przodu auta) to i ten drugi też będzie dział - czy wtedy przekaźnik nie padnie do reszty i czy nie będzie paliło bezpieczników.

WTOM - |10 Lip 2006|, 2006 21:27

o właśnie Adam dokładnie to opisał. :690:

a o 12V?????

grzechu913 - |10 Lip 2006|, 2006 21:29

zalezy jaki przekaznik i bespiecznik ale mysle ze jak 40 to powinna dac rade
WTOM - |10 Lip 2006|, 2006 21:30

nie w ten sposób nie możesz. na krótko to musisz wyjąc przekaźnik i zrobic tak jak ci mówiłem. tak jak opisał Adam na jeden jest podawana masa na drugi +(robione jest to właśnie w układzie tych przekaźników. ale kurcze :692: fakt przecież ty masz V-kę a ja walę o układzie DOHC-a

[ Dodano: 2006-07-10, 21:31 ]
kurczę czas spadać z roboty i iść spać.

marcin_o1 - |10 Lip 2006|, 2006 21:33

Adamie ale w 24v tak jak u mnie wentylatory sterowane sa przez ECU ponoć. U mnie niestety chodzi tylko jeden wiatrak nie zależnie czy włącze klime czy nie , nawet jak temperatura idzie mocno do góry to nie załącza się wiatrak po prawej stronie patrząc od przodu auta. Co do termostatu to pewnie macie racje że może byc zacięty w pozycji prawie zamkniętej co powoduje że płyn chłodzący mocno się zagrzewa i jeden wentylator nie daje sobie rady i musi upłynąć troche czasu zanim zbije temperature. Ponieważ u was przy klimie załączają się dwa wentylatory i bez klimy w zasadzie też to przypuszczam żę u mnie coś jest nie tak że ten jeden wentylator wcale się nie zalącza.

[ Dodano: 2006-07-10, 21:38 ]
Jesli kolega pisał mi o DOHC a nie o V-ce to gdzie jest ten przekaźnik od wiatraków albo gdzie sprawdzić co się stało że ten wiatrak nie pracuje.

Adam_2000 - |10 Lip 2006|, 2006 21:41

Słusznie... Ty masz przecie kosłorta :)
Zasugerowałem się czym innym :)
Ale zasada pracy jest prawie taka sama.

marcin_o1 - |10 Lip 2006|, 2006 21:58

zastanawia mnie jedno - jeden wentylator załącza się no trudno będę walczył ale dla czego po odpaleniu klimy nawet ten jeden się nie włącza?
WTOM - |11 Lip 2006|, 2006 05:53

sprawdź ten przekaźnik (on ma 3 w sobie) jak któryś jest walnięty to nie będzie hulało ci wszystko prawidłowo. jeżeli w cossim jest sterowanie z PCM-a to dokładnie tak samo jak w dohc-u. komp ma dwa wyjścia sterujące i wzależniści gdzie wystawi sygnał to powoduje odpowiednią konfigurację stanów tychże przekaźników.

[ Dodano: 2006-07-11, 05:56 ]
po załączeniu klimy wentyle są połączone w szeregu więc jak któraś sekcja przekaźnika nie zadziała może nie pracować żaden

marcin_o1 - |11 Lip 2006|, 2006 09:20

dzięki za porady jutro jade do mecanika zobaczy co dzieje się z układem chłodznia - po rozmowie powiedział że w pierwszej kolejności stawia na termostat bo to najłatwiej sprawdzić - może na razie żeby sprawdzić przepustowość wogule wyjmie termostat i pchulam troche aby sprawdzić czy drożność układu jest ok. a później jak nic się nie poprawi to będie szukał dalej może gdzieś cię rurka przytkała jakimś syfkiem to trzeba układ przepłukać ale podobno nigdy nie stosowało się wody to w zasadzie nie powinny być układ zasyfiony. A co do przekaźnika to najlepiej będzie kupić nowy chociaż nie wiem ile to kosztuje. Czy taki przekaźnik pasuje np. od 2.0 czy 2.3 do mojego 2.9 , czy też musi być to konkretnie od tego modelu ?
WTOM - |11 Lip 2006|, 2006 10:06

przekaźnik kup używkę (pewnie grosze) co do syfu to możesz się zdziwić nawet z płynu jest czasami niezły muł i syf.
marcin_o1 - |11 Lip 2006|, 2006 21:57

Witam

Właśnie rozwiązał się problem z wentylatorami a mianowicie faktycznie to przekaźnik - jest on przykrecony do karoserii w takim miejscu gdzie łatwo o wilgoć - w moim przypadku miał kiepską masę bo wkręt zardzewiał i troszke syfku się nazbierało. Rano sprawdziłem czy działa ten wentylator który do tej pory nie startował - podałem zasilanie i mase z aku i zaczął działać, więc odkręciłem ten przakaźnik ale wcześniej zagrzałęm auto żeby sprawdzić co będzie się działo - jak temperatura zaczęła rosnąć to z przerażeniem stwierdziłem że nawet ten jeden się nie urychamia - wtedy rzyciłem ten przekaźnik aby szybko wyłączyć silnik i wtedy usłyszałem szilny szum dochodzący z okolic chłodnicy - to dwa wentylatory pracowały na wysokich obrotach - oczywiście nie gasiłem silnika bo wskazówka zaczęło bardzo szybko opadać i zatrzymała się na połowie, więc jak wentylatory załączyły się ponownie to odsunąłem przekaźnik od karoserii i wtedy wentylatory stanęły. przykręciłem go na swoje miejsce i dodatkowo pod wkręt mocujący dałom przewód z oczkiem a drugi jego koniec przykręciłem do kielicha amortyzatora. Wiatraki jak na razie działaja bez zarzutu - sprawdziłęm na mieście , nawet jak włącze teraz klimę to startują obydwa jednocześnie. Nie wiem czy to zgodnie z zasadami ( nie jestem elektrykiem ) ale tak u mnie było.

Jaca - |4 Wrz 2006|, 2006 17:49

Witam :)

Mam nieco inne auto i nieco inny problem. Silnik 2,9 EFI '86. Wiatrak pracuje non-stop - piękny gwizd i ziarenka piasku w powietrzu, niedogrzany silnik i większe spalanie - co za tym idzie. Kilka tgodni temu wyrzuciłem termostat - bo się zaciął na zamkniętym obiegu i do tej pory nie zdążyłem wstawić nowego. Pytanie:
od czego zacząć z tym wiatyraczkiem - termostat juz teraz zmienie przy okazji...
Pozdrawiam

Kevin Xy - |4 Wrz 2006|, 2006 22:51

a jaki Ty masz tam wiatraczek ? elektryczny ?
robin34 - |5 Wrz 2006|, 2006 00:07

Czesc Mam podobny problem w cosworcie MK2. do czujnika termowentylatora w chłodnicy i czujnika klimy nie dochodzi prąd /one mają wspólne zasilanie ?/,gdzie szukać usterki. W MK2 jest jeden wentylator /jest jeszcze wisko na pompie/i mam dodatkowe pytanko czy on ma chodzić na jednej predkosci czy dwóch,bo mechesi od klimy sami nie wiedzą /kazdy mówi co innego/ Jesli ktoś ma wiedze na ten temat byłbym dżwięczny
robin34 - |5 Wrz 2006|, 2006 01:41

dzieki za info Speedo ,klime mam pełną bo działa tylko boje sie właśnie tego ze brakuje prądu na wejsciu do czujnika.mam nadzieje ze upały nam już nie grożą . Z moich wcześniejszych obserwacji wiem ,ze po włączniu klimy i przy jeżdzie w korkach wentylator brzęczał dosyć często i to nawet bez afrykańskiej aury,a teraz milczy od miesiąca dlatego ograniczyłem używnie klimy do jazdy na trasie.Termowyłącznik ma pomóc natomiast w momencie gdyby nie radził sobie z temp silnika /z czym nigdy nie miałem problemu po wym termostatu. pozdawiam Robin34
robin34 - |5 Wrz 2006|, 2006 11:22

Tak sprawdzałem,jak dostał zasilanie bezpośrednio to zadziałał.Bezpieczniki i przekażnik też ok.pozdrawiam Robin
Struna - |5 Wrz 2006|, 2006 11:32

to może presostat zwalony.
robin34 - |5 Wrz 2006|, 2006 11:47

myśle że raczej nie.do niego dochodzą cztery kable i na jednym z nich powinien być prąd ,a nie ma na żadnym wiec prawdopodobnie nie może dac sygnału do przekażnika o włączeniu wentylatora i taki sam motyw jest na termowyłączniku /pozdrawiam Robin
Struna - |5 Wrz 2006|, 2006 11:48

ale prąd na nim to masz dopiero po włączeniu klimy.
robin34 - |5 Wrz 2006|, 2006 11:51

ok to sprawdze jeszcze raz bo nie pamiętam czy sprawdzałem przy włączonej dzięki za info /pozdrawiam Robin

[ Dodano: 2006-09-05, 18:33 ]
a wiec miałeś racje kolego Struna klima sobie była okazuje sie ze nie włącza sie wcale spreżarka, panowie orientujecie się może gdzie można ewentualnie podjechać na kontrole klimy w Krakowie /oczywiście w rozsądnych granicach cenowych / i ewentualnie dobić czynnika/ pozdrawiam Robin

flopciu - |26 Maj 2007|, 2007 14:55

W temacie była mowa o przekaźniku od wentylatorów (tym zielonym). Czy jest różnica, jeśli tak to jaka, w zastosowaniu przekaźników o innym oznaczeniu. Dla przykładu link z Allegro KLIK . U mnie jest zastosowany taki z oznaczeniem 5BC. Aha i czy ważne jest, aby przekaźnik był na stałe przymocowany do karoserii za pomocą tego wkrętu i wsuwki, u mnie jest złamane mocowanie na przekaźniku i leży on sobie swobodnie. Proszę o odpowiedź w wolnej chwili.
mnet - |26 Lip 2008|, 2008 20:29

marcin_o1 napisał/a:
Witam

Właśnie rozwiązał się problem z wentylatorami a mianowicie faktycznie to przekaźnik - jest on przykrecony do karoserii w takim miejscu gdzie łatwo o wilgoć - w moim przypadku miał kiepską masę bo wkręt zardzewiał i troszke syfku się nazbierało. Rano sprawdziłem czy działa ten wentylator który do tej pory nie startował - podałem zasilanie i mase z aku i zaczął działać, więc odkręciłem ten przakaźnik ale wcześniej zagrzałęm auto żeby sprawdzić co będzie się działo - jak temperatura zaczęła rosnąć to z przerażeniem stwierdziłem że nawet ten jeden się nie urychamia - wtedy rzyciłem ten przekaźnik aby szybko wyłączyć silnik i wtedy usłyszałem szilny szum dochodzący z okolic chłodnicy - to dwa wentylatory pracowały na wysokich obrotach - oczywiście nie gasiłem silnika bo wskazówka zaczęło bardzo szybko opadać i zatrzymała się na połowie, więc jak wentylatory załączyły się ponownie to odsunąłem przekaźnik od karoserii i wtedy wentylatory stanęły. przykręciłem go na swoje miejsce i dodatkowo pod wkręt mocujący dałom przewód z oczkiem a drugi jego koniec przykręciłem do kielicha amortyzatora. Wiatraki jak na razie działaja bez zarzutu - sprawdziłęm na mieście , nawet jak włącze teraz klimę to startują obydwa jednocześnie. Nie wiem czy to zgodnie z zasadami ( nie jestem elektrykiem ) ale tak u mnie było.

Ten przekaźnik NIE MA MASY w miejscu mocowania ta blaszka jest tylko do mocowania.
Prawdopodobnie kolega miał słaby kontakt w gnieździe zielonego przekaźnika albo uszkodzony nadłamany przewód. Zasugerowałem się tym postem, odkręciłem przekaźnik i sprawdziłem blaszka w żaden sposób nie ma przejścia do przekaźnika ( obudowa plastikowa nie ma żadnych nóżek łączących blaszkę z przekaźnikiem.

saper01 - |28 Lis 2008|, 2008 19:43

Witam.
Mam mały (lub duzy) problem dot załaczania sie wentylatorów chłodnicy w oczatym 96.
Po właczeniu klimy w celu osuszenia wnetrza (temp. zewnetrzna -5) załaczaja mi sie wentylatory. Przez to chłodzenie silnik jest mocno niedogrzany. Nawet po wyłaczeniu klimy i nawiewu do wnetrza wentylatory nadal pracuja przez okolo 5 min. Czy jest to normalne zjawisko czy moze pada mi moduł sterowania klima (HBC). Dodam ze wyswietlany jest bład 57.
Pzdr.

Mysza - |29 Lis 2008|, 2008 15:44

saper01 napisał/a:
Przez to chłodzenie silnik jest mocno niedogrzany
sprawdz termostat, po to jest chlodnica zeby chlodzila. To nie ona ustala temp silnika.

saper01 napisał/a:
Nawet po wyłaczeniu klimy i nawiewu do wnetrza wentylatory nadal pracuja przez okolo 5 min.
to juz pachnie uwaloną wiązką podluznicy :D

saper01 napisał/a:
moze pada mi moduł sterowania klima (HBC).
hbc to uklad wykonawczy sterowania prędkością wiatraka nadmuchu. Jak pada, to nie działa dmuchawa, radz dziala raz nie dziala lub dziala caly czas na max.
bingo - |29 Lis 2008|, 2008 16:50

hbc nie ma tu nic do rzeczy, prawdopodobnie mysza ma rację, ewentualnie pres i czujnik temp. wody w chłodnicy.