| |
Ford Scorpio Team Forum miło¶ników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - Komputer kontroli przepalenia żarówek
GoLo - |21 Cze 2006|, 2006 23:34 Temat postu: Komputer kontroli przepalenia żarówek Witam,
Zawsze gdy odpalam samochod, zapalaja mi sie kontrolki przepalenia tylnich ¶wiatel (oczywi¶cie żarówki sa OK), dodatkowo nie sa diagnozowane żarówki przednich ¶wiateł. Kiedy je wykręce lub wkręce jak±¶ przepaln± żarówk nie jest to sygnalizowane pod czas testu.
Sygnalizacja otwarcia drzwi zawsze działa prawidłowo....
Gdzie znajduje sie komputer kontroli żarówek, ewentualnie jak jest jego symbo/nazwa, jak go rozpoznać, chciałbym go podmienić lub naprawić jezeli to możliwe.
Patrzyłem, odpinałem wszystkie "skrzyneczki" które napotkałem, a bylo ich sopro lecz, żadna nie dała przewidzianego rezultatu np nie sygnalizowanie otwarcia drzwi....
Czy to jest ten sam komputer który zajmuje sie sterowaniem pozycji ¶wiateł góra dół? A może to jeszcze ten który steruje prac± tempomatu (pewnie tym to się zajmuje sterownik silnika)?
Rafał A.(antek) - |21 Cze 2006|, 2006 23:59
| GoLo napisał/a: | | apalaja mi sie kontrolki przepalenia tylnich ¶wiatel |
to jest test stopow gasna po wcisnieciu hamulca | GoLo napisał/a: | | iedy je wykręce lub wkręce jak±¶ przepaln± żarówk nie jest to sygnalizowane pod czas testu. |
sygnalizacja przepalenia nastepuje poprzez swoiecenie kontrolki danej zarowki po przejsciu testu nie podaczas.
si - |22 Cze 2006|, 2006 00:37
Golo zobacz zdjęcie, pokazuje ono kontrolki chwile po przekreceniu kluczyka (pal± się), chwile potem gasna prawie wszystkie, pala sie jedynie te z tylu auta az do momentu wcisniecia STOP, jak zgasna po wcisnieciu hamulca to swiatla stop sa ok. Te kontrolki przednich swiatel gasn± po chwili od przekrecenia kluczyka, gdy jakas sie wciaz pali albo zapali sie po wlaczeniu swiatel jest zle
Kevin Xy - |22 Cze 2006|, 2006 00:42
| si napisał/a: | | to swiatla stop sa ok |
to rowniez swiatla stop sa ok
si - |22 Cze 2006|, 2006 00:43 Temat postu: Re: Komputer kontroli przepalenia żarówek
| GoLo napisał/a: | Witam,
Zawsze gdy odpalam samochod, zapalaja mi sie kontrolki przepalenia tylnich ¶wiatel (oczywi¶cie żarówki sa OK), dodatkowo nie sa diagnozowane żarówki przednich ¶wiateł. Kiedy je wykręce lub wkręce jak±¶ przepaln± żarówk nie jest to sygnalizowane pod czas testu.
|
jak wyciagniesz zarowke przednich swiatel to nie pali sie kontrolka ? sprawdzales po wlaczeniu swiatel czy nadal kontrolka nie pali pomimo braku zarowki ?
te od tylnych swiatel to STOP, powinny zgasnac po wcisnieciu hamulca
Kevin Xy - |22 Cze 2006|, 2006 00:47
| si napisał/a: | | te od tylnych swiatel to STOP, powinny zgasnac po wcisnieciu hamulca |
swiatla stopu sa na koncu testu bo jak niby je sprawdzic bez wcisniecia pedalu ??
testowane sa wszystkie tylne i stopu
zrob test z wcisnietym hamulcem to tylne zgasna razem z przednimi
si - |22 Cze 2006|, 2006 00:57
faktycznie na zdjeciu widac, ze z tylu auta po lewej i prawej stronie sa po 2 swiatla, chcesz powiedziec, ze lampka 1 to od tylnych swiatel a druga 2 od stop ? Je¶li tak to sam o tym nie wiedziałem , jak odbiore auto przetestuje to
ponizej nowe zdjecie z zaznaczonymi lampkami
http://www.taiyo.nazwa.pl.../kontrolka1.JPG
Kevin Xy - |22 Cze 2006|, 2006 01:06
fotka mi sie nie laduje
nie ma znaczenia ile jet lampek lampeczek- zasilane i tak z jednej zarowki
jak bedziesz mial pozycje spalona z tylu a stop bedzie oki to bedzie sie palilo po tescie ??
si - |22 Cze 2006|, 2006 01:07
Golo jakie kompy tym steruj± znajdziesz w tym temacie:
http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=9707
jak odbiore auto jestem w stanie wrzucic ich zdjecia zrobione w aucie
[ Dodano: 2006-06-22, 01:10 ]
@Kevin Xy sprawdz jeszcze raz bo u mnie sie laduje
[ Dodano: 2006-06-22, 01:13 ]
| Kevin Xy napisał/a: |
jak bedziesz mial pozycje spalona z tylu a stop bedzie oki to bedzie sie palilo po tescie ?? |
tego nie wiem, jak sprawdze dam znac
GoLo - |22 Cze 2006|, 2006 18:38
| Speedo napisał/a: | | Mam nadzieje ze kol. GoLo wie że spalone żarówki będzie pokazywało tylko przy zapalonych ¶wiatłach, bo jak zgaszone s± to za cholere nie bedzie |
Hmm, nie wiedzialem tego.... Sprawdze....
[ Dodano: 2006-06-24, 10:23 ]
Jak zawsze speedo okazał sie niezawodny
Zostałem blednie zasugerowany przez jednego mechanika ze mam problem...
si - |25 Cze 2006|, 2006 15:19
te podwojne swiatelko z tylu samochodu podswietlane jest jedna zarowka i sygnalizuje przepalone zarowki stopu i swiatla tylnego, jak wyciagne zarowke od swiatla tylnego to po wlaczeniu swiatel zapala sie ta ikonka sygnalizujaca przepalona zarowke
|
|