Ford Scorpio Team
Forum mi³o¶ników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i uk³ad jezdny, hamulce - P³yn hamulcowy podnosi sie do góry(w zbiorniczku)

pablo - |19 Cze 2006|, 2006 19:39
Temat postu: P³yn hamulcowy podnosi sie do góry(w zbiorniczku)
Witam.
Mam dziwne zjawisko z p³ynem hamulcowym.!!!
Chcia³em sobie pospawaæ t³umnik wiêc pojecha³em do warsztatu gdzie robi± t³umniki i gdy spawa³ mi nie od³±czy³em minusa (nigdy nie od³añca³em w innych samochodach).
Gdy pospawa³ by³o OK przejecha³em 1 KM za¶wieæi³a mi sie czerwona lampka chamulca rêcznego ( na rêcznym nie jecha³em) zatrzyna³em siê p³ynu by³o powy¿ej MAX wiêc ¶ci±gno³em szczykawk± do poziomu miêdzy MIN. a MAX .
w³aczy³em zap³on i nic dalej ¶wieci .
>>>KONTROLKA ABS SWIECI£A CIÊ OD KIEDY GO MAM<<<<
Przejecha³em pare metrów i znów poziom p³ynu powy¿ej MAX. To znowu ¶ci±gno³em i zrobi³em mu reset kompa.
I znowu lampka siê ¶wieci³a . Za³±czy³em zap³on i sobie chodzi³ na wolnych obrotach i znowu poziom wzrasta³. Czujnik p³ynu jest OK przemierza³em go.
Teraz mu wyci±gne akumulator i przeczyszcze wtyczki Na uk³adzie hamulcowym i zobaczymy.
Ale co zauwarzy³em to Lampka ¿ó³ta kontrolki ABS jagby mruga³a szybkim impulsem
Dla mnie to jest bardzo dziwne to co wyczyta³em to nic nie pisz± o wzrastaniu p³ynu
Mo¿e kto¶ ma jak±¶ rade co by tu jeszcze posprawdzaæ
Pozdrawiam

Adam_2000 - |19 Cze 2006|, 2006 20:50

A sprawdza³e¶ wy³acznik kontrolki od rêcznego ??
maup - |19 Cze 2006|, 2006 20:57

Kontrolka kontrolk± ale ³onemu p³ynu ubywa.
To jest MkI jeszcze z elektryczn± pomp± do hamulcowania. Jest tam jaki¶ zaworek do spsucia co by cofa³ p³yn do zbiornika??
Przecie¿ nie zagotowa³o go jak sta³?

megalith - |19 Cze 2006|, 2006 21:11

maup napisa³/a:
Kontrolka kontrolk± ale ³onemu p³ynu ubywa.

P³ynu PRZYBYWA. Ale sk±d on siê bierze, przecie nie z kosmosu.

U mnie po jednoczesnej wymianie wszystkich tarcz i klocków p³ynu wzros³o z po³owy do ciut ponad max, ale tyle ¿eby dwa razy wybi³o to nie widzê mo¿liwo¶ci.

Co¶ tu nie teges mi siê wydaje w tym co kolega pisze...

Poza tym, czujnik nie zapala siê po przelaniu ponad max, a po ubytku poni¿ej min.

fiebik - |19 Cze 2006|, 2006 21:19

megalith napisa³/a:
P³ynu PRZYBYWA. Ale sk±d on siê bierze, przecie nie z kosmosu.
maup napisa³/a:
Przecie¿ nie zagotowa³o go jak sta³?
No w³a¶nie. Tak na logikê, to mo¿e w³a¶nie podczas spawania gdzie¶ blisko przewodu hamulcowego, p³yn zosta³ zagotowany no i go "przyby³o" zapowietrzaj±c coraz bardziej uk³ad.
pablo, a czy czasem nie "puchnie" ci peda³ hamulca podczas kolejnych hamowañ?

pablo - |19 Cze 2006|, 2006 21:30

:706: >>>>>MAM<<< :706:
Ju¿ wiem co go gryzie skubanego
Za³o¿y³em akum poczy¶ci³ep wej¶cia i nic nadal to samo.
Wiêc Zrobi³em test "SPRAWDZENIE ZAWORU WSPOMAGAJ¡CEGO URUCHANIANIA HAMULCA"z str.185 "Sam naprawiam Ford Scorpio"
Gdy uruchomi³em silnik i wcisno³em peda³ hamulca wy³±czy³em zap³on trzymaj±c nadal na hamulec zapali³em samochód ,peda³ hamulca nie zmieni³ siê (to jest OK)I wtedy nagle obni¿y³ siê p³yn do MIN a gdy dola³em p³ynu kontrolka zgas³a i nagle inny problem siê pokaza³ Kontrolka ABS ¿ó³ta zgas³a Te¿ (zdziwienie) wiêc siê przejecha³em i co ,przy w³o¿eniu 2-go biegu za¶wieci³a siê kontrlka ABS a gdy siê zatrzyna³em i da³em na "luz" kontrolka ABS zgas³a a ptrzy drugim biegu znowu siê za¶wieci³a .
Wiêc czytam dalej "wciskaj±c 5-ciokrotnie peda³ hamulca przy wy³aczonym silniku... " poczy³em przeskakiwanie( jagby zêbatka przeskoczy³a) "...a przy uruchomieniu silnik trzumaj±c peda³ hamulec powinien zostaæ wyczuwalnie wci±gniêty" .
A u mnie nic .
To pisz± ¿e jaki¶ przewód podci¶nienia powinienem sprawdziæ- jest tam co¶ takiego bo jako¶ go nie mogo zauwa¿yc.
Jedn± pro¶bê man czy u was przy zgaszonum silniku jak wci¶niesz peda³ hamulca ( ale trzeba troche mocniej wciszn±æ) jest jakie¶ skok na pedale ????
:716:

[ Dodano: 2006-06-19, 21:34 ]
nic nie puchnie

[ Dodano: 2006-06-19, 21:37 ]
jedno mnie zdziwi³o ten test jest do" TEVEN MK IV"

fiebik - |19 Cze 2006|, 2006 21:38

pablo napisa³/a:
>>>>>MAM<<<
Ju¿ wiem co go gryzie skubanego

Hmm... tak naprawde, po przeczytaniu tego posta, to teraz juz siê pogubi³em, "co gryzie skubanego".
W moich wielorybach nie wyczuwam ¿adnych skoków na pedale hamulca - poprostu wciskam, ±¿ czujê narastaj±cy opór.

megalith - |19 Cze 2006|, 2006 22:25

Przy wy³±czonej stacyjce skoku nie ma, ale je¶li trzymasz peda³ i za³±czysz stacyjkê to peda³ Ci powinien "wskoczyæ".
fiebik - |19 Cze 2006|, 2006 22:28

megalith napisa³/a:
to peda³ Ci powinien "wskoczyæ".
Ale bez przesady z tym "wskokiem" raczej nazwa³ bym to "zej¶ciem g³êbiej".
megalith - |19 Cze 2006|, 2006 22:33

fiebik napisa³/a:
Ale bez przesady z tym "wskokiem" raczej nazwa³ bym to "zej¶ciem g³êbiej".

Elektryczna pompa. On "wpada" :) tyle ¿e o centymetr, mo¿e dwa.

Adam_2000 - |19 Cze 2006|, 2006 22:34

Panowie !... mówicie o dwóch ró¿nych uk³adach :)
Megalith o Mk-II a fiebik o Mk-IV ;)

fiebik - |19 Cze 2006|, 2006 22:44

Adam_2000 napisa³/a:
Panowie !... mówicie o dwóch ró¿nych uk³adach

OK. Mój brat ma MK I i tam ¿adnych wskoków hamulca nie zauwazy³em, poprostu leniwie wchodzi g³ebiej.

Struna - |20 Cze 2006|, 2006 09:49

fiebik napisa³/a:
Mój brat ma MK I i tam ¿adnych wskoków hamulca nie zauwazy³em, poprostu leniwie wchodzi g³ebiej.
no i prawid³owo, chocia¿ to wej¶cie to byuwa czasem niezauwa¿alne wrêcz.
VIK - |20 Cze 2006|, 2006 14:21

no a hamulec dzia³± normalnie?? mo¿e gdzie d¼wigna rêcznego nie odbija i nie ga¶nie czerwona lampka, a wahania p³ynu w zbiorniku w uk³ ABS teves2 czyli w MK1 i MK2 24V sa normalne, w zal. od zgromadzonego ci¶nienia w uk³adzie
pablo - |20 Cze 2006|, 2006 18:35

Ale przy wy³±czonym zap³onie czy macie skok (¿ej¶cie g³êbiej ) hamulca ????
A lampka kontrolna czerwona ju¿ mi nie ¶wieci ( zrobi³em test tak jak opisa³em w drugim ) opisie )

Struna - |21 Cze 2006|, 2006 12:52

pablo napisa³/a:
Ale przy wy³±czonym zap³onie czy macie skok (¿ej¶cie g³êbiej ) hamulca ????
dopóki nie zejdzie ci¶nienie z gruszki to jest - potem siê robi twardy na maxa