Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - klimatronik

pomdro - |8 Cze 2006|, 2006 18:24
Temat postu: klimatronik
mam nadzieje ze nie powielam juz jakiegos tematu, ale powiedzcie mi moi drodzy jak to jest z tym klimatronikiem tzn na ile regulacja na wyswietlaczach odpowieda faktycznej temperaturze jaka ma byc w samochodzie bo u mnie jest jakos dziwnie jak jest cieplo na zewnatrz i ustawie na np 22C to zdaje mi sie ze jest o wiele cieplej zas jak na zewnatrz jest zimno to na poczatku troche pogrzeje i powiedzmy jest 22C ale po dluzszej jezdzie jakos nie utrzymuje tej temperatury i musze ja zwiekszac, mysle ze nie sa to moje subiektywne odczzucia tym bardziej ze czasami jak jest goraco to musze ustawiac na wyswietlaczach nawt 18 czy 17C czy u was tez sie tak dzieje? teoretyzujac mysle jak ustawie 22C to ma byc 22C no powiedzmy z lekka tolerancja w koncu to ma byc klimatronik
pozdrawiam wszystkich

Rafał A.(antek) - |8 Cze 2006|, 2006 18:38

no niestety tak jest acz niemam termometru wewnatrz zeby sprawdzic.
pomdro - |8 Cze 2006|, 2006 18:47

czyli mozna przyjac ze mam wszystko sprawne, tylko dlaczego to sie nazywa klimatronik ???
Rafał A.(antek) - |8 Cze 2006|, 2006 20:12

to niejest pełen klimatronik, tylko klimatyzacja połautomatyczna
fiebik - |9 Cze 2006|, 2006 10:58

pomdro, U mnie też było podobnie. Trzeba zwrócić baczną uwagę czy:
wszystkie czujniki temperatury nie dotykają czegoś materialnego (poza uchwytami jeżeli są) np: czujniki w nogach u kierowcy i pasażera często na skutek różnych grzebań są walnięte byle gdzie i dotykają blach lub ocieplenia, wygłuszenia itd.
Jeżeli miałeś grzebane coś w panelu z wyświatlaczami klimy to tam w środku też jest czujnik, ciekawe czy nie wyskoczył z uchwytu, i czy działa zasysanie powietrza. Zaczął bym też od delikatnego przeczyszczenia tej małej okrągłej siateczki w panelu, którym jest zasysane powietrze do czujnika.
Po otwarciu klapy (pokrywy) silnika, po środku na podszybiu też jest czujnik, który często jest wyjmowany przy wymianie filtrów (niby nie przeszkadza ale wyjmują, żeby nie uszkodzić) i często nie jest osadzony w uchwycie tylko leży sobie (i wtedy kłamie) o jego czystości nie wspomnę.
Ważna jest też czystość czujnika nasłonecznienia (najczęściej na desce po lewej stronie) w takim okrągłym niebieskim lub fioletowym szkiełku.
Jeżeli wszystko jest OK, to różnice temperatur zadanych a tych jaka faktycznie jest utrzymywana są minimalne i nie zauważalne. Pomijając już, że podczas długiej jazdy klimie uruchamiają się funkcje czasowego przewietrzania itp. :)

Rafał A.(antek) - |9 Cze 2006|, 2006 11:08

nooi bajer wylaczania klimu przy duzym obciazeniu mi sie podoba :) coby mocy nie zabierała :) i samocczynne zmykanie obiegu :)
Struna - |9 Cze 2006|, 2006 11:09

Rafał A.(antek) napisał/a:
samocczynne zmykanie obiegu
a to od czego jest zależne ?
Rafał A.(antek) - |9 Cze 2006|, 2006 11:25

od np duzego ciepła, jak klima stwierdzi ze jest b goraco na dworzu to zamyka oboieg by szybciej schlodzic wnetrze
Struna - |9 Cze 2006|, 2006 11:32

łeeeee - to takie sobie - myślałem ,że taka mądra, że jak wali na zewnątrz z ikarusa jakiegoś to się zamyka obieg :)
Jason - |9 Cze 2006|, 2006 11:34

Tyz tak ma ale jak pisał kidys COSSY to byla opcja na zamowienia :)
Rafał A.(antek) - |9 Cze 2006|, 2006 11:44

Jason napisał/a:
Tyz tak ma ale jak pisał kidys COSSY to byla opcja na zamowienia
Cytat:
że jak wali na zewnątrz z ikarusa jakiegoś to się zamyka obieg

tego jakos nie zbadalem i jakos nie za bardzo jest mozliwosc podlaczenia tego :(

Rafał A.(antek) - |9 Cze 2006|, 2006 11:46

tzn zadna dokumentacja nie wspomina o tym :(
tomicobra - |28 Cze 2006|, 2006 13:54

ILEEE?? 18 stopni to albo cos macie walniete albo ja mam wyjatkowa klime.
Jadac na trasie jak jest bd cieplo ustawiam na auto 22c to maksimum i mam przyjemnie w samochodzie caly czas , zacznie dmuchac mocno a pozniej juz leciutko utrzymuje temperature. Nigdy nie sprawdzalem dokladnosci ale nigdy nie dawal 18 a nawet 20 bo wtedy to bym musial chyba siedziec w kurtce i za duza roznica temperatur zaraz chorym sie bedzie/
Prawie caly czas jest ustawione 21-22 wtedy tylko na auto i wszystko gra.
I jak niektore osoby radza od czasu do czasu i tak trzeba przewietrzyc bo powietrze staje sie suche.

COSSY - |28 Cze 2006|, 2006 21:24

Rafał A.(antek) napisał/a:
Jason napisał/a:
Tyz tak ma ale jak pisał kidys COSSY to byla opcja na zamowienia
Cytat:
że jak wali na zewnątrz z ikarusa jakiegoś to się zamyka obieg

tego jakos nie zbadalem i jakos nie za bardzo jest mozliwosc podlaczenia tego :(

No bo to już tylko z fabryki wychodziło

Szuler - |6 Lip 2006|, 2006 18:00

To moja klima mimo dobicia na zlocie jakoś do bani chodzi... Dzisiaj na trasie miałem ciągle ustawione na LO (koło 14-stej) i po pół godzinie wciąż nie było chłodno... Jak dojechałem do miasta i stałem w korku to zrobiło mi się wręcz gorąco, do dupy z taką klimą... Stara skorupa chłodziła o niebo lepiej, tam powietrze było wręcz mroźne, a tu jest ledwo zimnawe... Jak ustawie w taką temperature na powiedzmy 19 stopni to nigdy nie przestanie dmuchać na pełną parę... Zresztą tak zauważyłem, że jak mam klimę na manualu puszczoną na 1/3 mocy to wali zimniejszym powietrzem niż na pełen full. W efekcie lepiej puścić mniejszy nadmuch bo się szybciej ochłodzi niż na full. I takim sposobem klimatronik próbując zmiejszyć temperaturę dając pełen nadmuch wcale nie zmiejsza temperatury poniżej pewnego (zadużego jak na takie upały) poziomu... Tego lata nie mam już kasy by coś z tym robić ale w przyszłym roku jadę na usunięcie całego czynnika, odgrzybianie, wymianę filtrów, nabicie i ma być kurde lepiej :/

PS. Mam też porównanie na bieżąco u Cosmy, ma klimę manualną i daje ona tak jak w moim starym Scorpio, szybko trzeba zmniejszać nadmuch bo się robi cholernie zimno... Ja też tak chce!! :(

Pozdrawiam
Szuler

Struna - |6 Lip 2006|, 2006 18:12

no u mnie też jak się przywali to zaraz albo trzeba klimę wyłączyć albo dopuścić ciepłego bo się z deka zimno robi.
Szuler - |6 Lip 2006|, 2006 18:23

Zazdroszcze...

Pozdrawiam
Szuler

Struna - |6 Lip 2006|, 2006 18:25

Cytat:
Zazdroszcze...
nie ma czego bo spierdziela mi pomalutku czynnik i za niedługo będę miał jak Ty ;)
Szuler - |6 Lip 2006|, 2006 19:15

Sęk w tym, że mi nie spierdziela chyba... Bo od pół roku chodzi tak samo, jak Oli dobiła na zlocie to też nie zrobiło to na klimie wrażenia...

Pozdrawiam
Szuler

Struna - |6 Lip 2006|, 2006 19:38

a resecik robiłeś ?
Szuler - |6 Lip 2006|, 2006 22:45

Na zlocie mario zrobił mi reseta, żadnych błedów nie było ... Najwyżej jutro zrobię jeszcze raz ale wątpie czy to coś da... Może mam coś zapchane albo co... Już sam nie wiem, w tym roku kasy brak, w przyszłym roku pojadę na kompleksowy przegląd..

Pozdrawiam
Szuler

Adam_2000 - |6 Lip 2006|, 2006 22:49

Szuler, umyj dokładnie chłodnicę... u mnie to sprawiło, że z 10-ciu temperatura spadła do 8-9 st. :)
A restet to i tak nic pewnie nie da, to musi być cóś innego - ja szukam :))

Stefan - |6 Lip 2006|, 2006 23:04

Witam!
Cytat:
To moja klima mimo dobicia na zlocie jakoś do bani chodz
Nastepny w "klubie".Pozdrawiam.Stefan.

[ Dodano: 2006-07-06, 23:07 ]
Witam!
Adam_2000 napisał/a:
Szuler, umyj dokładnie chłodnicę... u mnie to sprawiło, że z 10-ciu temperatura spadła do 8-9 st.
Rewelacja!!!!!!!!! Ide myc chlodnice. A moze lepiej sie napic?! Pozdrawiam.Stefan.
fiebik - |7 Lip 2006|, 2006 00:26

Szuler napisał/a:
jak Oli dobiła na zlocie to też nie zrobiło to na klimie wrażenia...
No Szuler, wyrazy współczucia, i to jeszcze w "naszym" kolorku auta kiepskosprawna klima w taką pogodę to nieszczęście.
Szuler napisał/a:
w tym roku kasy brak,

Tak doraźnie mogę ci jedynie doradzić na początku jazdy uchyl ciutkę szyberdach w pionowym ruchu, a jak nie masz to szpareczka w tylnim okienku. Wtedy klima (nawet gdy nie za zimna to jednak chłodniejsza) szybciej "wydmucha" pierwszą gorącz z autka. I zamknąc szczelnie wszystko jak już zrobi się troszkę chłodniej.
Szpareczka musi być na tyle maleńka aby nadcisnienie jakie wytwarza nadmuch jedynie wypychał tą szpareczką powietrze. Scorpio ma standardowe ujście dla nadciśnienia, ale jak masz nie w pełni sprawną klimę to ww manewr pomaga. :D

Stefan - |7 Lip 2006|, 2006 00:29

Witam! A przy zamknietym obiegu? Pozdrawiam.Stefan.
fiebik - |7 Lip 2006|, 2006 00:37

Stefan napisał/a:
A przy zamknietym obiegu?
Praktycznie go nie stosuje wogóle - nie mam takiej potrzeby :)
Ale jak kiedyś tam, w moim 12v tez kiepsko działała klima, to magiczna "szpareczka" była zbawienna i też w sumie skuteczniejsza od zamknietego obiegu. :)

Stefan - |7 Lip 2006|, 2006 00:41

Witam! W poczatkowej fazie tak.Pozdrawiam.Stefan.
Struna - |7 Lip 2006|, 2006 09:44

ja zazwyczaj jak do nagrzanego auta mam wejść to szubko odpalam, włączam klimę i na zamknięty obieg coby szybciej schłodzić wnętrze. w trasie też, jeśli jest na zewnątrz upałto na zamkniętym jadę, tylko co jakiś czas włączam otwarty żeby się coś przewentylowało ;)
Adam_2000 - |7 Lip 2006|, 2006 09:50

Struna napisał/a:
ja zazwyczaj jak do nagrzanego auta mam wejść to szubko odpalam, włączam klimę i na zamknięty obieg coby szybciej schłodzić wnętrze.

Bo tak się powinno robić :)

Struna napisał/a:
... w trasie też, jeśli jest na zewnątrz upałto na zamkniętym jadę, tylko co jakiś czas włączam otwarty żeby się coś przewentylowało

Teoretycznie na zamkniętym obiegu 20% powietrza jest pobierane z zewnątrz.

Struna - |7 Lip 2006|, 2006 09:54

Adam_2000 napisał/a:
Teoretycznie na zamkniętym obiegu 20% powietrza jest pobierane z zewnątrz.
mówisz ? a w jaki sposób ? bo tam chyba jakaś klapa się zamyka - a swoją drogą to jak się zamknie obiego to te 80% skąd dokładnie ciągnie ?
Szuler - |7 Lip 2006|, 2006 13:37

No teraz już tylko włączam tylko na obieg zamknięty i faktycznie jest lepiej. Daję nadmuch na połowę i wtedy leci najzimniejsze..
Najgorzej jest jedynie jak robie którkie odcinki i często otwieram samochód to się nie zdąży schłodzić...

Pozdrawiam
Szuler

Struna - |7 Lip 2006|, 2006 13:48

Szuler napisał/a:
Najgorzej jest jedynie jak robie którkie odcinki
na krótkie odcinki kup sobie malucha :) Scorpio to pożeracz szos ;)
Szuler - |7 Lip 2006|, 2006 14:07

Wczoraj widziałem ulicę koło mnie Golfa I 1.6 w wizualnie bardzo ładnym stanie (bez korozji i ładny lakier, środek zadbany), rocznik 79 za 600zł :) . Wolałbym to od malucha :) . A w przyszłym tygodniu będę codziennie dojeżdżał do pracy 35km i problem w tym, że jak wracając wsiadam do rozgrzanego samochodu to na końcu tej 35km trasy w środku nie jest specjalnie zimno... :/

PS. Reset klimy zrobiłem choć wiem, że to nic nie da. Błędów zero. Jak dotykam tą rurkę przy podszybiu co ma być zimna to jak mocno zimna powinna być ona? Palce mi w każdym razie do niej nie przymarzły... :) .

Pozdrawiam
Szuler

Stefan - |7 Lip 2006|, 2006 14:07

Witam!
Struna napisał/a:
Najgorzej jest jedynie jak robie którkie odcinki
I wtedy klima daje najwieksza radosc-ktorej niestety na chwile obecna nie mamy.Pozdrawiam.Stefan.
Struna - |7 Lip 2006|, 2006 14:16

Szuler napisał/a:
Jak dotykam tą rurkę przy podszybiu co ma być zimna to jak mocno zimna powinna być ona?
no mniej więcej tyle ile masz na parowniku - przymarznąć nie przymarznie :) ale ma być fest zimna - dobrz byłoby sprawdzić na chodzie ciśnienie jakie panuje w układzie - być może sprężarka już jest średnia i za małe ciśnienie wytwarza.
Stefan - |7 Lip 2006|, 2006 14:27

Witam! O ile sprezarka sie wylacza to cisnienie powinno byc dobre.Pozdrawiam.Stefan.
Struna - |7 Lip 2006|, 2006 14:46

no właśnie nie - sprężarka się nie włączy jak za mało gazu jest - ergo za niskie ciśnienie, ale przecież sprężarka potem wytwarza z czynnika dodatkowe ciśnienie żeby przy rozprężaniu oddać zimno , potem się schładza i znowu spręża - więc jeśli ciśnienie wytwarzane przez sprężarkę będzie średnie to i chłodzenie będzie takie sobie - tak mnie się wydaje.
Stefan - |7 Lip 2006|, 2006 14:50

Witam! Blad.O ile nie bedzie mogla wytworzyc cisnienia "zadanego" to caly czas bedzie sie krecila.Nie wiem jak przy braku cisnienia w ukladzie(byc moze ze jest cisnienie kontrolne).Pozdrawiam.Stefan,
Struna - |7 Lip 2006|, 2006 14:58

załączenie klimy wogóle jest uzależnione od stanu w jakim się znajduje presostat - jeśli ciśnienie czynnika w stanie spoczynku jest za niskie to presostat nie zamknie obwodu załączenia sprężarki - i klima wogóle się nie włączy, natomiast jeśli ciśnienie wzrośnie coś około 18 atm to presostat załączy wiatrak.
Adam_2000 - |7 Lip 2006|, 2006 15:05

Kurde... te typy chyba tak jednak mają :)
Poniżej wykres temperaty powietrza schłodzonego na max (A) w stosunku do temperatury otoczenia (B) :

Jak wynika z powyższego, przy temp. powietrza ok. 35C - z nawiewów powinno wiać chłodem o temp. 6-9C.
Czyli u mnie niby jest O'K... co nie znaczy, że nie można tego jeszcze obniżyć :)

Stefan - |7 Lip 2006|, 2006 15:46

Witam! No i coraz mniej watpliwosci.Bardzo przydatny wykres.Mysle ze jak uda nam sie takonczyc ten temat warto bedzie zrobic szczegolowy opis.Zblizamy sie jednak ku koncowi.Pozdrawiam.Stefan.

[ Dodano: 2006-07-07, 16:27 ]
Witam! Gdyby jeszcze miec tabele pokazujaca zaleznosc miedzy temperatura czynnika a cisnieniem..............Pozdrawiam.Stefan.

Aneta - |7 Lip 2006|, 2006 20:58

Adam_2000 napisał/a:
co nie znaczy, że nie można tego jeszcze obniżyć

Można. Albo robisz "aircon mod" z angielskiej strony, albo możesz sobie wymienić czujnik oblodzenia z elektronicznego na mechaniczny z regulacją.

Stefan - |7 Lip 2006|, 2006 21:09

Witam!
Cytat:
Można. Albo robisz "aircon mod"
Jak to pieknie brzmi! Ale co to znaczy i jak to zrobic to nie wiem.Pozdrawiam.Stefan.
Adam_2000 - |7 Lip 2006|, 2006 21:13

Aneta napisał/a:
Można. Albo robisz "aircon mod" z angielskiej strony, albo możesz sobie wymienić czujnik oblodzenia z elektronicznego na mechaniczny z regulacją.

Taaa... właśnie dzisiaj robiłem pewnie eksperymenty i chyba zapowiada się obiecująco :)
Chociaż niebardzo rozumiem dlaczego koledzy zza kanału tak to pokombinowali :)
Zreszą - nie byłbym sobą, gdybym nie zrobił tego po swojemu :706:

Aneta - |7 Lip 2006|, 2006 21:25

Stefan tu sobie możesz zajrzeć http://www.fordscorpio.co.uk/acmod.htm

Adam_2000 napisał/a:
Zreszą - nie byłbym sobą, gdybym nie zrobił tego po swojemu
Ależ oczywiście, jakże mogłoby być inaczej :690: I brawo Ci za to, bo wieeele mądrych rzeczy już wymyśliłes :706:
Stefan - |7 Lip 2006|, 2006 23:14

Witam!Pewnie to kolegow nie interesuje ale widzialem termometry Wielkosci "paluszka" jakies takie "Infrarot" czy cos takiego po okolo 25€.Podobno dobre do badania temperatury ukladow elektronicznycz itd.Pozdrawiam.Stefan Ps.Ale to na niemieckiej stronie........

[ Dodano: 2006-07-08, 02:46 ]
Witam!Na Tyrystorze czy na tranzystorz uklad?Pozdrawiam.Stefan. :688:

fiebik - |8 Lip 2006|, 2006 13:40

Zapytam troszke z innej beczki.
Gdzie sie zbiera woda, która wykrapla sie podczas pracy klimy. Przy obeznych temperaturach pewnie zbiera sie jej gdzieś nie malo. A pod samochodem ciagle sucho, czyzby nadążała gdzieś odparowywać?

Stefan - |8 Lip 2006|, 2006 13:44

Witam! Pod parownikiem sie zbiera.Zalezy to jednak od temperatury pracy ukladu."Nie ma obowiazku gromadzenia sie wody" ! Pozdrawiam.Stefan.
Jason - |8 Lip 2006|, 2006 21:54

fiebik napisał/a:
Gdzie sie zbiera woda, która wykrapla sie podczas pracy klimy. Przy obeznych temperaturach pewnie zbiera sie jej gdzieś nie malo. A pod samochodem ciagle sucho, czyzby nadążała gdzieś odparowywać?

Po obu stronach silnika na scianie grodziowej sa 2 wezyki srednici ok 2cm z zaworkami na koncu. Wezyki te zwisaja do dołu i sa dłu gosci ok 7cm. Potrafia sie zapchac i woda nie kapie (tak bylo u mnie i woda lała sie do srodka auta i czasami chlupalo w czasie jazdy). Dzieki Anecie (cudowna kobieta) odetkałem je u siebie i woda przestala sie przedostawac do srodka. Proponuje tam zajrzec.
Pozdraiam

Oli - |8 Lip 2006|, 2006 23:24

Stefan napisał/a:
Witam! Gdyby jeszcze miec tabele pokazujaca zaleznosc miedzy temperatura czynnika a cisnieniem..............Pozdrawiam.Stefan.

hmmm, takiej tabeli to na oczy nie widziałem. ale pokazujacą zależność miedzy temperaturą otoczenia a ciśnieniem czynnika to i owszem , no moze nie tabela a taka "linijka suwadło..." :706:

Stefan - |8 Lip 2006|, 2006 23:28

Witam! O no no! Pozdrawiam.Stefan.
Oli - |8 Lip 2006|, 2006 23:32

To sie pstryknie fotepowiększy i zamieści...Howgh :706:
Rafał A.(antek) - |9 Lip 2006|, 2006 04:41

ja powiem tyle ze dzis jeździlem scorkiem i klima działała dobrze a nie tylk schładzała, wiec moze działąc ok, trza szukac co jest u nas nie tak!
bigdaaddy - |9 Lip 2006|, 2006 12:18

Przed chwila bylem pojezdzic, po zaparkowaniu slysze ze cos kapie na wydech.
Otworzylem maske i widze ze przewod od klimatyzacji jest oszroniony i sie woda z niecho skrapla i kapie sobie ;) . To byl ten aluminiowy przewod z takim jakby zaworkiem na samej gorze. Tez tak macie, czy moze jest cos nie tak.
Klima dziala wzorowo.

Stefan - |9 Lip 2006|, 2006 12:31

Witam! Dlatego ze klima dziala wzorowo to jest "toto" oszronione!Pozdrawiam.Stefan.

[ Dodano: 2006-07-09, 12:33 ]
Witam! Napisz jak u Ciebie wlaczaja sie wentylatory.Pozdrawiam.Stefan.

Marcin - |9 Lip 2006|, 2006 12:46

u mnie zapieprza prawie caly czas.. ale ja miałem robione obejście bo w skrzynce przegnite ściezki były [tak powiedział elektryk]
bigdaaddy - |9 Lip 2006|, 2006 13:06

Stefan napisał/a:
Napisz jak u Ciebie wlaczaja sie wentylatory

Chyba sterownik jakis je zalacza. Jak jest chlodno to nie sa wlaczone a jak goracy silnik to chodza jak odrzutowce.

zztop2 - |9 Lip 2006|, 2006 13:09

Stefan napisał/a:
Witam! Napisz jak u Ciebie wlaczaja sie wentylatory.Pozdrawiam.Stefan.

u mnie wentylatorki zaczynaja chulać wraz z załączeniem klimy

WTOM - |9 Lip 2006|, 2006 13:12

przy załączeniu klimy chodzą zawsze... na półgwizdka, jak się zagrzeje to zapieprzają zdrowo.
bigdaaddy - |9 Lip 2006|, 2006 13:14

zztop2 napisał/a:
u mnie wentylatorki zaczynaja chulać wraz z załączeniem klimy

To pewnie u mnie tez tak jest, nigdy nie zwacalem uwagi jak to dziala, bo dziala ;)
A jak dziala to sie nie grzebie :)

Stefan - |9 Lip 2006|, 2006 13:48

Witam! Mojej walki z klimatronikiem ciag dalszy: Dzisiaj w godzinach przedpoludniowych postanowilem przeprowadzic dalsza czesc testow.Narzedzia: 1.Szuszarka do wlosow damska(Jaka GLOSNA byla moja kobieta!)2.Termometr elektroniczny (ponadsiedmiomarkowy wysokodokladny).3.Wentylator pokojowy (trzybiegowy trzynastomarkowyrozmiar sredni). 4.Przedluzacz ogrodowy (15 metrowy). Na poczatek podnioslem maske i uruchomilem silnik na minut 5.w miedzyczasie obserwowalem termometr ktorego koncowke wlozylem do srodkowego wlotu powietrza.Ustawienia manual max obroty dmuchawy obieg zamkniety.Temperatura zaczela powoli schodzic.Na zewnatrz po lewej stronie jest silownik do sterowania klapka od zamknietego obiegu.Zdjolem wezyk i nic.Syczenie tylko slychac.Po kilkunastokrotnym zdjeciu-zalozeniu klapka sie uruchomila! Temperatura w nawiewach w tym czasie ustabilizowala sie na poziomie 12-14C w zaleznosci od tego czy sprezarka byla wlaczona.Nastepnie suszarka damska do wlosow zaszolem ogrzewac "glowke" zaworu rozpreznego znajdujacego sie miedzy grodzia silnika a podszybiem po prawej stronie patrzac z przodu. TEMPERATURA zaczela spadac! Po okolo minucie we wlocie bylo 7.4C. Zawor ten jest zaworem roznicowym regulujacym wyplyw czynnika w zaleznosci od TEMPERATURY CZYNNIKA NA POWROCIE. Po odblokowaniu (mysle ze sie udalo) nieszczesnego zaworu dalej bylem nienasycony(7,4Ca podaja ze 3,6C ?).Umiescilem wentylator pokojowy(wlaczony na I biegu) naprzeciw skraplacza(potocznie chlodnica).Po krutkim czasie temperatura spadla o KOLEJNY STOPIEN! Przy maksymalnym III stopniu uzyskalem 4,1C! No i BABA dze sie przez okno "SZUSZARKE ODDAWAJ!" WNOOSKI: W MOIM przypadku nieprawidlowe dzialanie klimatyzacji bylo(jest) spowodowane: 1. zacieciem klapy od obiegu wewnetrznego.2.Nieprawidlowym dzialaniem zaworu rozpreznego(albo wymienie albo ogrzewanie mu zrobie.3.Zbyt maly przeplyw powietrza przez skraplacz(kto to wymyslil!)-moim zdaniem treba to wymyc jakims srodkiem do mycia silnikow(byly kiedys gasnice halonowe!) i moze dolozyc z przodu jakis wentylator.Pozdrawiam.Stefan. CDN.
Rafał A.(antek) - |9 Lip 2006|, 2006 15:10

wnooski poprawne ale czemu ci co niemaja wentylatora z przodu i tak maja 4 stopnie?
Stefan - |9 Lip 2006|, 2006 15:16

Witam! 1.Prawdopodobnie inaczej zalaczaja sie wentylatory.2.Skraplacz nie pokryty zadnym nalotem.3.Sprawny zawor rozprezny. Pozdrawiam.Stefan.

[ Dodano: 2006-07-09, 15:55 ]
Witam! Zeby bylo chlodno w aucie trzeba sie ciepla pozbyc.Pozbywa sie przez skraplacz(chlodnica).Za kilka dni dostane termometr ktorym dokladnie wszystko zmierze potem to narysuje i przesle na Forum.Licze przy tym na pomoc kolegow(Oli obiecal podeslac tabele).To czesc "mechaniczna" klimatronika.W postach czytalem ze niektorzy koledzy probowali "ujarzmic" HBC i komputer.Nie znalazlem jednak zadnej wzmianki ani shematu potwierdzajacego sukces.Dobrze byloby zrobic z tego jakas calosciowa prace.Wymaga to jednak wspoldzialania kilku kolegow.O to jednak coraz trudniej.Ja ze swojej strony co moge to zrobie.Pozdrawiam.Stefan.

Szuler - |10 Lip 2006|, 2006 15:07

Stefan napisał/a:
Temperatura w nawiewach w tym czasie ustabilizowala sie na poziomie 12-14C w zaleznosci od tego czy sprezarka byla wlaczona.Nastepnie suszarka damska do wlosow zaszolem ogrzewac "glowke" zaworu rozpreznego znajdujacego sie miedzy grodzia silnika a podszybiem po prawej stronie patrzac z przodu. TEMPERATURA zaczela spadac! Po okolo minucie we wlocie bylo 7.4C. Zawor ten jest zaworem roznicowym regulujacym wyplyw czynnika w zaleznosci od TEMPERATURY CZYNNIKA NA POWROCIE. Po odblokowaniu (mysle ze sie udalo)...

No właśnie udało się czy nie. Zakładam, że nie musisz za każdym razem wkraczać z suszarką? :) . Zawór odblokował się na dobre? Coś widzę, że i ja spróbuję zaszaleć z suszarką, może i mnie pomoże...

Pozdrawiam
Szuler

Stefan - |10 Lip 2006|, 2006 19:20

Witam! Jak na razie dziala.Pozdrawiam.Stefan.
Szuler - |10 Lip 2006|, 2006 20:39

Zmierzyłem u siebie temperature na wywiewach - obieg zamknięty i nawiew bardzo mały (im mniejszy tym mniejsza temperatura). Minimum osiągnąłem 16.4... Dzis nie miałem warunków na patent z suszarką, może jutro... Powiedzcie tylko czy powinno być tak, że gruby wąż (wylot) do zaworu jest zimny, od zaworu w kierunku kratek wywiewu gorący, a ten cienki (wlot) jest pod maską gorący, a od zaworu w kierunku kratek wywiewu zimny?
Co do temperatury to 16.4 osiągnąłem jadąc o godzinie 20-stej (ale na dworze i tak powyżej 30 stopni), jak się zatrzymałem to wzrosła do ponad 18-stu... Ogólnie tragedia...

Pozdrawiam
Szuler

Stefan - |10 Lip 2006|, 2006 21:01

Witam! ja wszystkich "pomiarow" dokonywalem przy dmuchawie na max.
Szuler napisał/a:
Co do temperatury to 16.4 osiągnąłem jadąc o godzinie 20-stej (ale na dworze i tak powyżej 30 stopni), jak się zatrzymałem to wzrosła do ponad 18-stu
Potwierdza sie ze przydalby sie dodatkowy wentylator do skraplacza.Gdy auto stoi nie ma wystarczajacego przeplywu powiertrza przez skraplacz i co za tym idzie czynnik slabo sie schladza.
Szuler napisał/a:
Powiedzcie tylko czy powinno być tak, że gruby wąż (wylot) do zaworu jest zimny, od zaworu w kierunku kratek wywiewu gorący, a ten cienki (wlot) jest pod maską gorący, a od zaworu w kierunku kratek wywiewu zimny?
Troche tu pomieszales.Ciepla moze byc cienka rurka(Im cieplejsza tym gorzej) od skraplacza do zaworu. Gruba,ktora jest naprzeciw-najzimniejsza.Pozostale dwie to powrot czynnika. O ile sa wyraznie cieple znaczy to ze zbyt malo czynnika wyplywa przez dysze.Pozdrawiam.Stefan.
Szuler - |11 Lip 2006|, 2006 12:55

Dzisiaj robiłem dalszą część testów... Więc rano wyjechałem w półgodzinną trasę koło godziny 8.30. Było wtedy na zewnątrze koło 25-26 stopni. Nawiew na 1/3 mocy, obieg zamknięty i po kwadransie jazdy temperatura na wywiewach spadła do 8-9 stopni! Minimum jakie osiągnąłem w trasie to 6.9! I niby wszystko pięknie ale jak wracałem koło godziny 12-stej to na dworze było już 33 stopnie. Samochód w środku nie był nagrzany bo stał w cieniu. I w drodze powrotnej dupa, na wywiewach nie spadło poniżej 18-stu stopni, jak dojechałem do miasta wzrosło do 20, potem 22. W pewnym momencie na światłach zrobiło się 24 stopnie i w samochodzie zrobiło się nieprzyjemnie... A 4 godziny wcześniej miałem zimno jak w lodówce prawie... No to o co tu chodzi?

Pozdrawiam
Szuler

Stefan - |11 Lip 2006|, 2006 13:34

Witam! Prawdopodobnie o TEN zawor.Pozdrawiam.Stefan.
Struna - |11 Lip 2006|, 2006 13:35

ale wiesz - klimę się powinno ustawiać na różnicę od temp. otoczenie nie więcej niż 6 stopni - więc jakby jest OK :)
Rafał A.(antek) - |11 Lip 2006|, 2006 21:56

Szuler napisał/a:
o wzrosła do ponad 18-stu... Ogólnie tragedia...

no tragedia, a jak z czynnikiem prawidlowa ilosc 1kg?

Szuler - |11 Lip 2006|, 2006 22:16

Myślę, że prawidłowa bo Oli na zlocie mi dobijał do pełnego...

Pozdrawiam
Szuler

Stefan - |14 Lip 2006|, 2006 22:12

Witam!
Szuler napisał/a:
na zewnątrze koło 25-26 stopni.
-
Cytat:
temperatura na wywiewach spadła do 8-9
i
Szuler napisał/a:
dworze było już 33 stopnie.
-
Szuler napisał/a:
na wywiewach nie spadło poniżej 18-stu stopni
-Prawidlowo.Temperatura w nawiewach zwiekszyla sie o tyle ile wzrosla na zewnatrz.Pozdrawiam.Stefan.
Marcin - |14 Lip 2006|, 2006 22:15

właśnie niezbyt prawidłowo:
http://www.fordscorpio.co.uk/images/chartvent.jpg taka powinna być temp w nawiewach przy danej temp zew. czyli i tak o jakieś 9st za wysoko

Stefan - |14 Lip 2006|, 2006 22:21

Witam! Z postu kolegi wynikalo ze byl zaskoczony przyrostem temperatury i ta kwestie wyjasnilem. Wykres znam. Pozdrawiam.Stefan.
pomdro - |30 Lip 2006|, 2006 11:55

witam wszystkich
ja z tym moim klimatrinikiem tez mam jakos ciagle problem bo czasem to dziala przyzwoicie ale przewaznie podluzszej jezdzie to jakby mu sie nie chcialo chodzic dalej poprostu nie dmucha, moze to te czujniki temperatury o ktorych wspominaliscie tylko ze nie bardzo wiem gdzie sie one znajduja prosze powiedzcie mi gdzie je znajde ?
jescze jedno w moim autku jeste webasto i jak je zakladali specjalisci niemieccy to wpieli sie przewodami pod to ustrojstwo na podszybiu i tam mi sie troche grzeja przewody , moze oni cos zchrzaniki chociaz raczej mysle ze wiedzieli co robia
pozdrawiam wszystkich

Seba - |24 Wrz 2006|, 2006 14:29

Nie wlacza mi sie klima - tzn nie chlodzi,sprzegielko nie zalacza,wentylatory nie chodza. Sprawdzilem w prosty sposob czy mam czynnik - wcisnalem wentylek i cisnienie takie jakby wcale go nie bylo - czy to przezto nic sie nie wlacza -nawet wentylatory?? Kontorlka sie swieci ale nic po za tym
pomdro - |24 Wrz 2006|, 2006 15:56

jak nie ma czynnika to sie klima nie właczy, tzn sprzegielko nie zaskoczy
Seba - |24 Wrz 2006|, 2006 21:47

Wentylatory rowniez?? Moje pytania moga byc smieszne ale lubie wszystko wiedziec i byc pewnym,po za tym to pierwsze auto z tym wynalazkiem :)
pomdro - |24 Wrz 2006|, 2006 22:51

wentylatory rownierz

[ Dodano: 2006-09-24, 22:52 ]
a poza tym to nie wynalazek tak jest w kazdym aucie z klima

Struna - |25 Wrz 2006|, 2006 17:20

wentylem i spzręgiełkiem steruje ten sam presostat - nie ma ciśnienia = nic związane z klimą nie działa.
Seba - |12 Gru 2006|, 2006 15:23

Ile czynnika do cossiego 95 rok?? Jak na naklejce czyli te 740 czy 1000 ?? Chce dzis jechac napelnic.
Adam_2000 - |12 Gru 2006|, 2006 15:26

Seba350 napisał/a:
740 czy 1000

Każ nabijać 1000. Tak każą w TIS-ie.

Seba - |12 Gru 2006|, 2006 15:32

OK,to dzieki - mam nadzieje ,ze jak nabije to bedzie chodzila :)

[ Dodano: 2006-12-12, 18:45 ]
Nie zdarzylem dzis pojechac ,ale w tym tygodniu to zrobie chyba