| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - ASB i rozłanczanie napędu (wysprzęglanie?)
wroona - |1 Cze 2006|, 2006 23:11 Temat postu: ASB i rozłanczanie napędu (wysprzęglanie?) Witam Przepraszam ża taki udziwniony tytuł ale niewiem jak to lepiej opisać.
Mam skorupe na atomacie od ok 2 lat. Rok temu zaczeły sie problemy.
Przy przełaczaniu z P albo N na D lub R (najczęściej przy zimnym silniku) nie zaskakiwał napęd. Pomagało ponowne przełaczenie albo lekkie dodanie gazu. Jako że olej w skrzyni nie był wymieniany pojechałem do zakładu, koleś zrobił dnamiczną wymiane oleju i wymienił filtr. Zalany został DEXTRON 3 Mobila i problem sie skończył aż do teraz.
Teraz są te same objawy z tym że wystepuje też rozłanczanie napędu w czasie jazdy. Np jade sobie pięknie, dojeżdzam do skrzyżowania, chamuje chce ruszyć i dupa. Musze podnieść obroty żeby skrzynia zaskoczyła. Objaw ten występuje częściej niż problemy z załaczeniem biegu (załaczenie raz na kilka dni. Wysprzęglenie w czasie jazdy codziennie). Wydaje mi sie że sie poprawia po rozgrzaniu silnika i dłuższej jeździe.
Poźiom oleju jet chyba ok
Czy to może być znowu filtr czy coś grubszego.????
Marcin - |1 Cze 2006|, 2006 23:14
| wroona napisał/a: | | Poźiom oleju jet chyba ok |
chyba??
to jak sprawdzaleś poziom oleju?
Kevin Xy - |2 Cze 2006|, 2006 10:32
mam podobnie- po prostu nie lapie na zimnym motorze- na cieplym jet oki- podniesienie obrotow u mnie nie pomaga !! zalacza po jakims czasie- jak cos wymyslisz to pisz
Adam_2000 - |2 Cze 2006|, 2006 10:51
Proponuję sprawdzić :
1. ciśnienie oleju
2. cięgna od lewarka do skrzyni (czy prawidłowo przełącza i nie ma luzów)
3. regulację taśm
4. stan tłoków 1/2 i 3/4
5. zawór odśrodkowy na governorze.
wroona - |2 Cze 2006|, 2006 12:43
Poziom chyba ok to znaczy że sprawdzał koleś u ktorego go wymieniałem i twierdził że jest taki jak powinien być ale sprawdze jeszcze samemu. W poprzednim poście pomyliła mi sie firma oleju nie Mobil tylko Elf ale to chyba nie ma znaczenia. Oprócz tych objawów nic więcej sie nie dzieje biegi wchodzą i schodzą gładko żadnych dodatkowych efektów.
megalith - |8 Cze 2006|, 2006 09:48
| wroona napisał/a: | | Jako że olej w skrzyni nie był wymieniany pojechałem do zakładu, koleś zrobił dnamiczną wymiane oleju i wymienił filtr. |
Jakbyś dla powiedział ile Cię ta przyjemność kosztowala, bo zastanawiają mnie ceny...
| Adam_2000 napisał/a: | | 4. stan tłoków 1/2 i 3/4 |
A tu o co chodzi?
wroona - |17 Cze 2006|, 2006 10:33
Witam ponownie. No i okazało sie że koleś od oleju jest głupi. Sprawdziłem sam (na właczączonym silniku i tak dalej) i okazało sie że stan oleju jest poniżej minimalnego. Dolałem litre oleju i wszystkie problemy ustapiły. Skrzynia działa bez problemów. Pojechałem znowu do kolesia opierdzieliłem a on mi sie tłumaczy że on tego osobiście nie sprawdzał tylko pracownik czy praktykant i niewiedział że trzeba robić to na właczonym silniku ( to znaczy praktykant nie wiedział). Jaka prawda niewiem ale coś to niebardzo.
I teraz kilka pytań :
1. Gdzie sie podziała litra oleju wciągu roku ?
2. Czy w czasie normalnego użytkowania ubywa oleju i ile ?
3. Ile oleju jest między stanem minimalnym a maksymalnym ?
Czo do pytania ile wzieli za wymiane to było 300 zł wymiana, filtr 80 i koszt oleju 7 - 8 litrów 22 - 24 złote litra. Olej sam kupowałem ale nie pamietam dokładnie.
Dziwi mnie ten ubytek oleju bo niewidać żadnych wycieków, w silniku stan normalny więc gdzie sie podział?? Chyba że koleś przy wymianie wlał za mało.
bigdaaddy - |17 Cze 2006|, 2006 10:39
| wroona napisał/a: | | niewiedział że trzeba robić to na właczonym silniku |
Takich fachmanów to sie powinno na sybir wypędzić.!!!
| wroona napisał/a: | | w silniku stan normalny więc gdzie sie podział?? Chyba że koleś przy wymianie wlał za mało. |
To pewnie to! Pojeździj troche i kontroluj.
1Bodzio - |18 Cze 2006|, 2006 13:36
Jeśli masz uszkodzoną membrame w modulatorze podciśnieniowym to olej ze skrzyni mógł zostać spalony w silniku. Sprawdź wężyk podciśnienia między kolektorem ssącym a modulatorem w skrzyni. Jeśli jest tam mokro od oleju to masz przyczynę zniknięcia oleju ze skrzyni.
megalith - |18 Cze 2006|, 2006 20:32
| wroona napisał/a: | | 1. Gdzie sie podziała litra oleju wciągu roku ? |
Z tego co rozumiem to mechesy nie dolali do końca...?
| wroona napisał/a: | | 2. Czy w czasie normalnego użytkowania ubywa oleju i ile ? |
Nie ubywa i nie ma prawa.
| 1Bodzio napisał/a: | | Jeśli masz uszkodzoną membrame w modulatorze podciśnieniowym to olej ze skrzyni mógł zostać spalony w silniku. |
Dymienie jest wtedy bardzo obfite, i na pewno zauważyłby zupę w oleju.
1Bodzio - |18 Cze 2006|, 2006 22:08
Zupy w oleju może nie zobaczyć , o ile cały olej wessany ze skrzyni zostanie spalony w cylindrach. Jeśli uszkodzenie modulatora nie jes duże to też może nie zauważyć obfitszego dymienia z rury gdyż kierowca z reguły patrzy się do przodu a nie do tyłu.
wroona - |18 Sie 2006|, 2006 10:18
Witam ponownie. Problem znikającego oleju został wykryty dzięki waszym postom . Faktycznie ucieka przez modulator (odłaczyłem rurke i jest w niej czerwony olej). Z tym dymieniem to zauważyłem kilka razy głównie w momencie odpalenia silnika siwy kopeć z rury ale nie zawsze dymi albo ja nie zawsze widze. I teraz tak
Gdzie to kupić? Szukać nowego w skepach czy jakiejś używki
Ile może kosztować ?
Czy jest on tylko w skrzyniach od scorpio czy od innych też by pasował?
I jak toto sie dokładnie nazywa wy piszecie modulator a w książce o sierry jest nazwany: Podciśnieniowy siłownik wspomagania zmiany biegów.
Adam_2000 - |18 Sie 2006|, 2006 10:46
Nie kupuj używanego, bo szkoda roboty i kasy.
Nowy, oryginalny kosztuje ok 80-90 zł.
Kevin Xy - |18 Sie 2006|, 2006 13:43
kurde- wszystkie objawy jak u mnie, ale wezyk z przepustnicy do modulatora bez oleju :696:
wroona - |20 Sie 2006|, 2006 10:41
Zamówiłem w sklepie nowy za 100zł. Wymienie i zobaczymy.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2006-08-20, 10:42 ]
Zamówiłem w sklepie nowy za 100zł. Wymienie i zobaczymy.
|
|