Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Ogólne - Złomowanie auta... czy prawo może działać wstecz ?

Struna - |25 Maj 2006|, 2006 10:19

Speedo napisał/a:
mamy unie a nie komune, za 1200 to ja kupuje cale skorpio mk1 2.9 12V z taka skrzynia i wieloma innymi przydatnymi gadzetami
no i to jest chyba odpowiedź na wszystkie pytanka i niejasności w cenie - ja bym za 600 zeta nie kupił skrzyni, no może automata.
VIK - |25 Maj 2006|, 2006 11:29

Speedo napisał/a:
Panowie, wroccie na ziemie, mamy unie a nie komune, za 1200 to ja kupuje cale skorpio mk1 2.9 12V z taka skrzynia i wieloma innymi przydatnymi gadzetami

A któż komu broni :692: i co z nim potem robisz, jak np. mieszkasz w bloku?? :707:

olcha20 - |25 Maj 2006|, 2006 11:45

VIK napisał/a:
A któż komu broni i co z nim potem robisz, jak np. mieszkasz w bloku??

Jak to co - wyjmiesz skrzynie, silnik sprzedasz, sprzedasz kilka innych gratów i odcholujesz na cmentarz.. :706:

fiebik - |25 Maj 2006|, 2006 13:14

Speedo napisał/a:
na cmentarzu jeszcze kopsna z 200zl
No i zabiorą 500 środowiskowego jak nie było przy pierwszej rejestracji opłacone. :690:
olcha20 - |25 Maj 2006|, 2006 13:17

fiebik napisał/a:
No i zabiorą 500 środowiskowego jak nie było przy pierwszej rejestracji opłacone.

a to Prawo dziąła WSTECZ? :694:

Struna - |25 Maj 2006|, 2006 13:22

Cytat:
a to Prawo dziąła WSTECZ? :694:
wiesz - w tym kraju bywały takie przypadki.
fiebik - |25 Maj 2006|, 2006 13:40

olcha20 napisał/a:
a to Prawo dziąła WSTECZ?
Ale tu niema działania wstecz. Jest poprostu ustawa, która mówi, że od dnia takiego, a takiego każdy złomowany samochód musi zostać opłacony Państwu na rzecz pokrycia strat środowiska naturalnego i finito.
olcha20 - |25 Maj 2006|, 2006 14:10

fiebik napisał/a:
Ale tu niema działania wstecz

Ja uważam iż jest - to tak jakby np kazali ci zapąłcić cło od samochodu który sprowadzilęs 10 lat temu - bo teraz weszła podwyżka i jest juz inna stawka.

Albo cokolwiek wymagac od pojazdów które były rejestrowane na starych zasadach...

Ja bym to rozumial:
fiebik napisał/a:
Jest poprostu ustawa, która mówi, że od dnia takiego, a takiego każdy złomowany samochód musi zostać opłacony Państwu na rzecz pokrycia strat środowiska naturalnego i finito.

Każdy NOWY lub SPROWADZONY nabyty od dnia wejścia ustawy

[ Dodano: 2006-05-25, 14:10 ]
Jakos tak oczywiste się mi wręcz to wydaje....

Struna - |25 Maj 2006|, 2006 14:14

olcha20 napisał/a:
się mi wręcz to wydaje....
no właśnie dobrze napisałeś - wydaje Ci się ;)
Mariusz123 - |25 Maj 2006|, 2006 14:21

Ogłoszenie już nieaktualne.

Pzdr, M

fiebik - |25 Maj 2006|, 2006 14:22

olcha20 napisał/a:
Jakos tak oczywiste się mi wręcz to wydaje....
Jakoś tak oczywisty jest teraz fakt, że oficjalnie złomować samochody mogą jedynie certyfikowane do tego celu podmioty. I tylko na podstawie kwitka z takiego zakładu możesz oficjalnie wyrejestrować samochód na stałe (o ile nie masz umowy sprzedaży z nikim innym). Jak myślisz dlaczego to wprowadzili? Bo dzięki certyfikowanym (ewidencjonowanym zakładom) Państwo może zapanować nad skutecznością zdzierania opłaty środowiskowej za wszystko co miało dowód rejestracyjny i chociażby śmierdziało samochodem.
Struna - |25 Maj 2006|, 2006 14:24

fiebik napisał/a:
I tylko na podstawie kwitka z takiego zakładu możesz oficjalnie wyrejestrować samochód na stałe
no właśnie borykam się z tym problemem - ale jako, że to Polska to można nieco to "obejść" zdecydowanie mniejszym kosztem :)
olcha20 - |25 Maj 2006|, 2006 14:28

fiebik napisał/a:
Bo dzięki certyfikowanym (ewidencjonowanym zakładom)

Hej przeca wszycy wiedzieli że to był akurat bubel - bo przez jakis tam okres nie było ANI JEDNEGO "licencjonowanego" zakładu jak weszła w życie ustawa...

Po prostu wszytkei szroty wystąpia o zezwlenia i tyle - no może 99% bo pewno jakeis tam standardy trza bedzie spelniać - podobnie jak AKREDYTACJA w laboratoriach itd itp....

Ale Prawo nie działa wstecz - to tak jakby ktos teraz wymyslił Scorpio jest duże - o za jego złomowanie bedzie doliczana oplata przy REJESTRACJI 2500 pln

A jak ktoś tego nei zapłącił - to zaplaci przy złomowaniu????

nie możę to działac wstecz - gdyż miło by to wpływ na Twoją decyzjie przy ZAKUPIE tego auta w PRZESZŁOŚCI - a prawo nie dziala wstecz?

P.s. zawsze jest 1% żę w Polsce się wszytko może zdażyć.... ale często krótko - do czasu wprowadzenia jakiejś poprawki...

[ Dodano: 2006-05-25, 14:30 ]
Struna napisał/a:
ale jako, że to Polska to można nieco to "obejść" zdecydowanie mniejszym kosztem

at albo :706: Wkońcu każdy wie że u nas to troche dziki zachód jeszcze :)

Struna - |25 Maj 2006|, 2006 14:41

olcha20 napisał/a:
a prawo nie dziala wstecz?
kiedys weszła ustawa coś z pit-ami po tym jak wielu podatników już pit-y złożyło a ustawa zadziałała wstecz i musieli potem poprawki robić :D
Adam_2000 - |25 Maj 2006|, 2006 14:59

Temat podzielony :)
fiebik - |25 Maj 2006|, 2006 15:08

Struna napisał/a:
jak wielu podatników już pit-y złożyło a ustawa zadziałała wstecz i musieli potem poprawki robić
Taak, no i nadal płacimy w kilku przypadkach podatki od podatków, i musimy płacić za leczenie, którego nie ma itd itd :690:
olcha20 - |25 Maj 2006|, 2006 16:52

fiebik napisał/a:
Struna napisał/a:
jak wielu podatników już pit-y złożyło a ustawa zadziałała wstecz i musieli potem poprawki robić
Taak, no i nadal płacimy w kilku przypadkach podatki od podatków, i musimy płacić za leczenie, którego nie ma itd itd

Nie zapominajmy iz do standardów zachodnih to jesteśmy z głebokiej dupie w tych sprawach jeszcze -

Nie od razu Rzym zbudowano :D :D ;-)

Owszem Polak potrafi - my to nawet w przepisach które wiele lat z powodzeniem w Państwach Europejskich i na świecei funkcjonowały potrafilmy znaleśc obejscie i w tak kretyński sposób do tego podejs że i tak to przestanie działac tak jak powinno....

Przyklad - Procedury przetargowe.... na całym świecie się sprawdza - a u nas cyrki nad cyrkami - wiem gdyz właśnie się zajmuje w branży budowlanej :D

PPablo - |25 Maj 2006|, 2006 21:54

Panowie a jak to bedzie w takim przypadku:
sprowadziłem auto np z niemiec zapłaciłem 500zł podatku na przyszłe złomowanie a po jakim czasie np roku sprzedałem auto np... niemcowi (przecież nie jest powiedziane że nie mogę) zwrócą mi te 500zł z odsetkami bo auto nie bedzie juz złomowane na terenie RP??

Chory przepis żeby brać kaske za jeszcze niewykonaną usługę :704:

olcha20 - |25 Maj 2006|, 2006 22:59

PPablo napisał/a:
Panowie a jak to bedzie w takim przypadku:

Pytanie owszem ciekawe :D

http://forumprawne.org/ - bardziej sie chyba tu nadaje - gdyz teorie - to mam - jak pewnie każdy :D
Można sie tam nieraz dowiedziec czegos ciekawego...

( gdzie 3 Polaków tam 5 różnych opini czy jakoś tak :D )

NIe bede sie wiec wypowiadał gdyz nie wim :)

Niki - |27 Maj 2006|, 2006 15:16

Ta a najciekawsze jest ze aby zlomowac auto celem wyrejestrowania musi byc kompletne bo za kazdy brakujacy kilogram doliczaja nie pamietam ile 10zl czy cos takiego.Ja tak mialem z poprzednia skorupa ulegla wypadkowi to ja rozebralem na czesci gdyz za glupi papierek nie oddam im auta ze sprawnym silnikiem i automatem i wogole wiec go sobie rozebralem a oni mi z regulka aha i za przyjazd po auto tez sobie liczyli owszem mozna bylo cos dogadac sie ale i tak trzeba im bylo zaplacic.Na to ja ze auto normalnie chce zlomowac przez zaklad wskazany przez Wojewode aby legalnie sprawe zalatwic a oni jeszcze kaza placic.Wkurzylem sie i po prostu sprzedalem sama karoserie z zastrzezeniem ze bez silnika itd.i wyrejestrowalem go. :702:Powiem ze w tej kwestii maja byc zmiany ,poniewaz to rodzi rozne chore sytuacje np. babcia z dziadkiem nie wiem skad oddali auto na zlom aby nie placic oc za stojacego grata (to chyba nawet w gazecie bylo)skad mieli wiedziec ze to musi byc wskazany zaklad przez Wojewode i honorowany przez Urzad no wiec oddali i zadowoleni chca wyrejestrowac pokazujac kwitek a tu dupa nie moga wyrejestrowac bo zaklad nie uprawniony..... :694: no wiec probowali roznych sztuczek ale nic auto juz stracone no wiec pozostala sprawa trwalej utraty mienia czyli nowy dowod wyrobic zaplacic za zgubienie bodajze i wyrobienie nowego plus kara plus jakies tam koszty i wyszlo wlasnie chyba cos kolo 1200zl.A do czasu zalatwienia sprawy oczywiscie oc musza placic bo auto figuruje w Funduszu Gwarancyjnym i jeszcze gdzies tam jako pojazd jezdzacy itd..Przeciez to chore! :693:
monter - |27 Maj 2006|, 2006 16:11

No niestety kraj mamy jaki mami no i takie samo prawo.
U gebelsow mozna auto wyrejestrowac sobie po prostu i zrobic z niego kwietnik w ogrodzie. Panstwo nie inetresuje co sie z nim zrobi. U nas niestety tylko w/w 2 formy daja mozliwosc wyrejestrowania. Co do firm zlomujacych to trzeba dobrze poszukac. Moj koles mial poldera do zlomowania - objechalismy kilku zlomownikow w okoliczy i kazdy kazal placic jakas tam kwote od 100 do 500 pln - o zadnych brakujacych kg nie bylo mowy. Jednego trafilismy takiego co sam laweta spod chaty zabral i dal na 200 pln i kwitek ze zezlomowano :)

Niki - |27 Maj 2006|, 2006 17:46

Ta tylko ze te kwoty o ktorych mowisz co wolali to pewnie zawieraly sie te tzw.brakujace kilogramy... :690:
olcha20 - |28 Maj 2006|, 2006 21:53

Niki napisał/a:
jako pojazd jezdzacy itd..Przeciez to chore!

KLurde ala jaja - tego nie słyuszałem :D

A to weszło jakos łacznie z tymi zakładami oc mają miec certyfikat - czy jak to tam zwą?
Jak złomowałem pare lat temu malacza od zony to na złomie był tak że jak bedzie kompletny to 0zł za złomowanie a jak niekompletny to 150pln ( czy jakos tak nie pamietam mega dokładnie - no to znajomi rozszabrowali - i na lawete wtoczyliśmy karoserie (niekompletną) :D :D

Struna - |29 Maj 2006|, 2006 09:57

ja kilka dni temu byłem na jakimś autozłomie - celem rychłego zezłomowania jednego z moich skorpiaków i otóż co się dowiedziałem - jeśli przycholuję go ma kołach - zero opłaty za papier o złomowaniu, a jeśli go rozszabruję i np. samą kastę przywiozę to dopłacę max. 200 PLN
Niki - |29 Maj 2006|, 2006 10:09

No tak tez moze byc bo to pewnie od nich zalezy jaka kwote zawolaja za rozszabrowana karoserie mimo ze pewnie stawka za kazdy brakujacy kilogram jest gdzies w ustawie zapisana ale nie wiem czy przypadkiem to sie nie tyczy kazdego regionu z osobna inaczej czyli samorzady ustalaja oplate i tak wolaja zlomiarze.Kwestia tego czy ten zlom byl akceptowany jeszcze przez Urzad? :702:
Struna - |29 Maj 2006|, 2006 10:35

Speedo napisał/a:
to 50zl za wystawienie swistka
kurcze - to fajnie, szkoda, że mam tak daleko :D
Struna - |29 Maj 2006|, 2006 10:40

no ale papier potrzebuję do wyrejestrowania.
Struna - |29 Maj 2006|, 2006 10:42

Speedo napisał/a:
jak "sprzedasz" zlomiarzowi
:706: musze pogadać z jakimś żulem od złomu :)
Struna - |29 Maj 2006|, 2006 10:52

osza kurna - no to nieźli są, może uda mi się takich podobnych gdzieś znaleźć :)