Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - WSPOMAGANIE???

MarcinK - |21 Paź 2004|, 2004 23:19
Temat postu: WSPOMAGANIE???
Mam cos dziwnego: czasem, a wlasciwie najczesciej na luku, przy predkosci 80-90 nastepuje jakby gwaltowne przejscie od pod, do nadsterownosci. Jest jakby taki punkt krytyczny, przy ktorym kola jak by umykaja do wnetrza luku i mam poczucie ze jest malutki krok do poslizgu. Dzis to juz mnie troszke przestraszylo, bo bylo mokro i ten efekt jakby sie powiekszyl. Jednoczesnie mam pewne problemy ze wspomaganiem: po starcie jest OK, a po przejechaniu jakiegos odcinka wspomaganie potrafi zaniknac. Ale czasami cala droge jest OK. Nie wiem czy te dwie rzeczy moga byc powiazane, ale wydaje mi sie ze moga. To tak jak by cos trzymalo w ryzach uklad kierowniczy, a czasem puszczalo i pozwalalo mu przy przeciazeniach dzialac niezaleznie od kierownicy. Dla wyjasnienia dodam ze w warsztacie nie stwierdzono jakis znacznych luzow (bo myslalem ze to te slawne tuleki gumowo metalowe przy wachaczach), a opony kupilem nowe na wiosne, i wygladaja OK.

I co moze byc przyczyna takiego zachowania wspomagania? (ale mi sie zrymowalo...)

Struna - |21 Paź 2004|, 2004 23:57

Sprawdź ilość płynu we wspomie oraz odpowietrz układ wspomagania. Sprawdź też naciąg pasków od pompy wspomagania.
creeping - |12 Sie 2006|, 2006 13:12

Ostatnio zauwazylem ze w zbiorniczku wyrownawczym wspomagania kierownicy przy zapalonym silniku olej zachowuje sie podobnie jak wrzaca woda, stan oleju jest na dobrym poziomie, czy to normalny objaw? a moze jakas usterka?
Adam_2000 - |12 Sie 2006|, 2006 13:16

creeping napisał/a:
czy to normalny objaw?

Tak.

mmmk - |12 Sie 2006|, 2006 14:14

tez tak mam i temu zmienialem wiele razy plyn zeby bulgotalo na czerwono a nie czarne i geste jak smola bo uklad wspomagania wtedy pieklo przezywa ;)
pozdrawiam
maciek

George - |20 Sie 2006|, 2006 23:21

Struna napisał/a:
odpowietrz układ wspomagania. Sprawdź też naciąg pasków od pompy wspomagania

a czy te rzeczy mogą wpłynąć na miękość wspomaganie? bo wczoraj sprawdziłem cosworth z 94ego i miał takie miękkie wspomaganie że aż mi się zrobiło przykro :(

Stefan - |20 Sie 2006|, 2006 23:58

Witam! owa "miekkosc" wspomagania moze wynikac z ustawien zaworu przelewowego.Pozdrawiam.Stefan.
Rafał A.(antek) - |21 Sie 2006|, 2006 13:27

Owa miekkosc wynika z tego ze modele COSWORTH mialy progresywne wspomaganie i na postoju ono chodzi bardzo lekko (duzo lzej niz w zwyklych)
Wodzu! - |20 Wrz 2006|, 2006 22:23

Mam DOKŁADNIE taki sam objaw jak w temacie. Jak odpowietrza się układ wspomagania?