Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Radio mi pierdzi

_Mu. - |20 Paź 2004|, 2004 11:45
Temat postu: Radio mi pierdzi
Heja.
Dwa, może 3 tygodnie temu zamontowałem sobie Soniaka.
Nie mam żadnego fordowskiego wzmacniacza w swoim wozie, mam za to głośniki tonsilu, :mrgreen: antenę zewnętrzną, dokręcaną z tyłu.
I od paru dni, zauważyłem, że radio zaczęło mi pierdzieć - szczególnie w trasie i w niepogodę, ale także gdy dodaję gazu. Co ciekawe nie pierdzi mi przy każdej prędkości i nie pierdzi mi na wolnych obrotach jak stoję. Kasety odtwarzają się normalnie niezależnie od prędkości, pogodyi obrotów. Pamiętam, jak je montowaliśmy to "elektro-majster" zastanawiał się czy piąć je bez zapalniczkę czy jakoś inaczej. Czy może mieć to jakiś wpływ? No i jedna zrecz, która mi się zmieniła (wraz z wymianą radia - wcześniej była jakas unitra - to radio przygasa w trakcie odpalania silnika - wcześniej tego nie było. Ma ktoś jakiś pomysł zaradzeniu tej sytuacji?

Struna - |20 Paź 2004|, 2004 12:42

Wstaw filtr przeciwszumowy ( prosty układ LC )
Arvin - |20 Paź 2004|, 2004 13:11

Struna ma rację... filtr przeciwzakłóceniowy rozwiąże problem :lol:
Pershing - |20 Paź 2004|, 2004 15:09

Jesli chodzi o przygasanie radia podczas odpalania to jest jak najbardziej normalna sprawa
_Mu. - |21 Paź 2004|, 2004 10:20

Dzięki za wskazówki - zastosuję. (:
Natomiast co do przygasania - to wcześniej myślałem, że to normalne, bo pzreciez przygasają reflektory, jeśli się odpala na światłach, i we wszystkich wcześniejszych radiach miałem ten sam efekt. Ale poprzednie radio w Scorpiaku to była jakaś unitra, która nie przygasała - i stąd zacząłem kobminować czy aby nie da się tu zrobić działania bez przygasania (:

Struna - |21 Paź 2004|, 2004 10:27

pewnie pobór prądu tej unitry był tak znikomy że nie wzruszało jej odpalanie auta :)
_Mu. - |21 Paź 2004|, 2004 11:59

No tak - pewnie właśnie tak było... 8)
Edek - |22 Paź 2004|, 2004 00:47

Co do likwidacji szumu to watpie, ze filtr cos tu zmieni. Skoro pojawilo sie to niedawno to byc moze masz jakies przebicie na kablach. Co do przygasania radia to jest to ewidentna wina cienkich przewodow. Pociagnij pzrewody zasilajace 2,5 mm bezposrednio z akumulatora to nie bedzie przygasac, a i szumy byc moze zlikwidujesz. Mozna zastosowac tez maly kondensatorek i diode zenera, zeby w momencie odpalania nie bylo zaniku pradu.
will - |27 Cze 2005|, 2005 16:52

ja mam takie pytanko mam oryginalne radyjko po podlaczeniu caly czas swieci sie podswietlenie klawiszy co podlaczylem zle?podlaczalem zgodnie z kolorami.ford 2014.ponoc podswietlenie klawiszy ma dzialac jak sie swiatla zapali ale jak to podlaczyc?
maup - |27 Cze 2005|, 2005 21:14

...a jeszcze na dodatek dokładnie posprawdzaj masy z uwzględnienim anteny.
monter - |27 Cze 2005|, 2005 22:04

Moje tez zaczelo pierdziec zarz po tym jak zdemontowalem te smieszne przedluzki kabli WN na kopolce.

P.S. Abaster ozyles !! Jak milo :) Moze sie na zlocie pojawisz ??

Marcin - |28 Cze 2005|, 2005 09:13

<rotfl>

tak to niekiedy bywa jak się posty odświerza :mrgreen:

monter - |28 Cze 2005|, 2005 23:42

No patrzcie ale jaja :) Sam z siebie ubawilem sie po pachy :) Will jest winien !! Do kata za odswiezenie tematu :)
Szczerze to niegdy nie patrze na daty. Jest temat to odpowiadam bezmyslnie.

will - |29 Cze 2005|, 2005 11:34

monter napisał/a:
Will jest winien !! Do kata za odswiezenie tematu :)
Szczerze to niegdy nie patrze na daty. Jest temat to odpowiadam bezmyslnie.

hehe tak to ja jestem winien, ale zgodnie z regulaminem wolalem sie podczepic do starszego tematu niz tworzyc nowy.pozdroo.

Księgowy - |29 Cze 2005|, 2005 11:45

monter napisał/a:
Jest temat to odpowiadam bezmyslnie.

Takie odpowiadanie to niestety czasem widać. :mrgreen:
Popraw się na przyszłośc (znaczy używaj tego co masz w głowie) :mrgreen: