Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - problem z odpaleniem....2.9 V6 MK1

grugby - |29 Kwi 2006|, 2006 21:56
Temat postu: problem z odpaleniem....2.9 V6 MK1
Witam. Proszę o pomoc bo ciężko w okolicy znaleźć speca od mojego MK1. Otóż problem pojawił sie tydzien temu kiedy odpadł tłumik końcowy podczas jazdy. Włożyłem go do bagażnika i jechałem dalej. Rozpędzam auto i przy prędkości około 100 km/h autko zgasło... Ponownie próbowałem uruchomić i nic. dopiero po około 15 min odpalił. Przejechałem ok. 15 km i nic sie nie działo. Potem przez pare dni wszystko było ok. Ale ostatnio znowu nie chciał odpalić. Auto stało pod chmurką ok 5 h. Odpalił po kilku próbach i zgasł. Potem znowu zapalił. Myślałem że to może paliwo. Zatankowałem do pełna i znowu jazda i wszystko okej. Aż do dzisiaj. Znowu nie chce zapalić. Czy to wina tego że jeżdże bez tłumika koncowego???. Nowy będzie założony dopiero po weekendzie. A autko potrzebne.
megalith - |29 Kwi 2006|, 2006 22:43

No motorek bez wydecha będzie mulaty i miałby cały czas kłopoty jeśli już, tak że nie wiązałbym tego z wydziorem. A takie nagłe padaki to pewnikiem cuś nie teges z prądem.
grugby - |29 Kwi 2006|, 2006 23:07

może to wina silniczka krokowego....wystarczy go wyczyscic. Wyczytałem w postach z podobnym problemem. Tylko gdzie znajde info na temat w którym miejscu sie on znajduje. Może jest gdzieś stronka na której jest napisane co i jak w silniku V6
_Mu. - |29 Kwi 2006|, 2006 23:54

Zgroza mnie ogarnia podczas czytania takich postów.
Wyobrażam sobie taką sytuację, gdy koleś przede mną gubi rurę przy 120 na pace...

sobolaqe - |29 Kwi 2006|, 2006 23:55

stajesz przed silnikiem i praktycznie przed toba:)
dokladnie na lini przepustnic, blizej ciebie.
masz taki cylinder(w lewo konczy sie "normalnie" po prawej jest od polowy wezszy i wchodzi wtyczka z kabelkiem(zatrzask na gorze), przykrecony do korpusu przepustnic dwoma srubami (10 w pionie, jedna widac z gory druga pod spodem).

ogolnie nie stawial bym na problem z regulatorem wolnych obrotow. jak by byl z nim problem to by gasl na wolnych obrotach, ale jak go na gazie przytrzymasz to regulator juz ma nie wiele do roboty wiec nie powinien gasnac...

moze cos z elektryka, ale niewiem co. zczytaj bledy z kompa, moze cos to powie.

Pershing - |29 Kwi 2006|, 2006 23:58

Tu masz "krokówke"

Kevin Xy - |30 Kwi 2006|, 2006 02:55

jakos ebj mi nie pasuje- bez koncowego jezdzilem z miesiac, Marcin maca_maca chyba do dzis jezdzi i nic sie nie dzieje- nawet glosniej nie jet, mimo iz srodkowy do wymiany
grugby - |30 Kwi 2006|, 2006 19:41

Dzieki wszystkim za pomoc... Dziś normalnie odpalił.....Wstawiłem go do garażu i tak jak piszecie zajme sie elektryką. Jutro pojade załozyć tłumik a potem wezme sie za przewody, świece i filtr paliwa. Błędy niedawno zczytałem i na przekręconym zapłonie było ok. A na zapalonym silniku wskazało na sonde lambda lub jej obw. oraz na silnik krokowy lub obw. Oczywiście najpierw go rozgrzałem do odpowiedniej temp. A tłumik to straciłem podczas powolnej jazdy......nie przy 120km/h. Został na gumowym wieszaku i nikomu krzywdy nie wyrządził. Ale jak porobie to wszystko to potem jeszcze raz zczytam błędy i napisze co i jak. Myślałem że ktoś miał podobny problem jak jeździł bez tłumika więc chciałem sie upewnić.

[ Dodano: 2006-05-01, 21:40 ]
Teraz to już wszystko wiem.......Problem tkwił w braku podawania paliwa a dokładniej coś blokowało pompe. Okazało sie że to taki dziwny wyłącznik z tyłu auta, chyba to jest wyłącznik stłuczkowy. Raz działał a jak sie lekko " klupło" to po zgaszeniu auta nie szło go zapalić. Chyba sie popsół i nie działał tak jak powinien. Troszke nim potrząsłem i juz okej. Mam nadzieje że nie będe go musiał całkiem wywalic i zrobić tam na krótko. Dziwna przyczyna ale cóż... Nigdy bym nie pomyślał że takie coś mam w aucie.<No chyba że to sie inaczej nazywa i do czego innego służy>.

megalith - |2 Maj 2006|, 2006 19:33

grugby napisał/a:
chyba to jest wyłącznik stłuczkowy

A to ty bez LPG?! On na gazie odpala bez pompy paliwa :)

Struna - |4 Maj 2006|, 2006 11:33

grugby napisał/a:
Nigdy bym nie pomyślał że takie coś mam w aucie.<No chyba że to sie inaczej nazywa i do czego innego służy>.
ano masz i własnie do tego służy.