Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Ogólne - prośba o radę

jbielak - |26 Kwi 2006|, 2006 20:48
Temat postu: prośba o radę
Witam wszystkich,
wiem że podobnych tematów było już sporo, ale proszę o wyrozumiałość;

mam możliwość kupienia za 8.000 zł Forda Scorpio '97 kombi, Gia, silnik 2.3 benzyna, od pierwszego właściciela (kupiony w salonie w Niemczech przez polaka z Niemieckim obywatelstwem), auto sprawdzone przez mechanika i blacharza. Zawieszenie raczej OK, zderzaki przedni i tylny w słabym stanie (do wymiany albo do prowizorycznego odratowania), rdza nad nadkolem, poza tym małe wady - trochę rys, małe pęknięcie przedniej szyby. Auto generalnie w dobrym stanie, wszystko w nim póki co działa. Sprzedający to znajomy (raczej to nie będzie mina). Tylko 1 komplet opon (zimowe).

I teraz mój dylemat: normalnie nie było by mnie stać na tak wypasiony samochód, atrakcyjna (?) cena + możliwość kupna auta na raty skłaniają mnie do zakupu.
Boje się tylko czy nie zjedzą mnie drogie koszty eksploatacji. Napiszcie proszę jakie jest rzeczywiste zużycie paliwa w tym modelu na trasie i w mieście? Jak bardzo prawdopodobna jest poważniejsza usterka? podobno silniki 2.3 L mają problem z głowicą?
Auto potrzebuje na długie trasy pomiędzy Krakowem a Amsterdamem i boje się ew. kosztów w przypadku awarii za granicą. Bardzo liczę na Wasze opinie. Decyzje musze podjąć do jutra (27.IV) do 15:00

aaa jeszcze jedno czy macie może jakieś doświadczenie z ubezpieczeniem Assistance? ktoś miał może okazje przetestować to na własnej skórze?

z góry dzięki za pomoc,
Jan Bielak

GIBCIO - |26 Kwi 2006|, 2006 20:55

cześc.mam takowego silnik ogólnie zyleta choć ma220000,problem z falującymi obrotam ale to standard.w typowo miejskiej jeżdzie krótkie przebiegi spala około 16-17 litrów,ale na trasie zato 8,5-9 max,jest zrywny i ogólnie ja jestem zakochany
Pozdro

[ Dodano: 2006-04-26, 20:59 ]
jutro napisze wiecej o swoich doznaniach z rana bo musze spadać

irek - |26 Kwi 2006|, 2006 21:17

bierz i już generalnie polecam silnik jest super jak trafisz na dobry egzemplarz to i Ci zaskoczy małym spalaniem :) ja nie piszę ile mi pali bo mnie pozabijają :)
jbielak - |26 Kwi 2006|, 2006 21:19

@ GIBCIO - dzięki za odpowiedź, zapomniałem podać, ten który ja mam na celowniku ma przebieg 208.000 więc też sporo, to że zrywny jest to wiem bo miałem okazje go już testować. Napisz prosze jak długo już go używasz i czy miałeś jakieś złe przygody? musiałeś robić jakieś drogie naprawy? stanął kiedyś na trasie?
mmmk - |26 Kwi 2006|, 2006 21:22

no irkowi to prawie produkuje paliwo. taki to pozyje a glowica?? no pewnie jak w kazdym dohc jak nie przegrzejesz itp to nic jej nie bedzie.
pozdrawiam
maciek

Marcin - |26 Kwi 2006|, 2006 21:24

mój w mieście pali (na automacie) zimą 15.5, a latem potrafi zejść do 12, z zaznaczeniem, że ja za mocno nei daptam po gazie.
irek - |26 Kwi 2006|, 2006 21:26

mi nigdy nie odmówił posłuszeństwa :) jak na razie największe wydatki to na nówki opony zimowe i na jakieś cudaczne środki antykorozyjne bo mimo, że nie ma i nie maił ani grama rdzy to i tak zabezpieczyłem całego :)
na razie tylko leję paliwo i jeźdzę

wegus - |26 Kwi 2006|, 2006 21:34

1. jak go nie chcesz za te 8.000 zl to ja wezme :-)

2. asisstance..... znajomy jechal do Chorwacji cienkim, na SŁowacji silnik wystawił kopyto, telefon do PZU i dalej laweta dla auta, dla nich hotel w Pradze i przelot samolotem do Splitu, w miedzyczasie sami /PZU/sprowadzili auto do Polski i naprawili w Bielsku, w drodze powrotnej odebrali auto w Bielsku z nowym silnikiem

Aneta - |26 Kwi 2006|, 2006 21:34

Jeżdżę 2.3 ponad 5 lat, nigdy mnie jeszcze nie zawiódł (tfu tfu tfu). Poczytaj na forum o standardowych usterkach w wielorybach zanim podejmiesz decyzję.
Adam_2000 - |26 Kwi 2006|, 2006 21:38

Aneta napisał/a:
Poczytaj na forum o standardowych usterkach w wielorybach...

Eee... a one łapią jakieś usterki ? :695:

jbielak - |26 Kwi 2006|, 2006 21:42

:) dzięki za szybkie podpowiedzi, możliwe że jutro zapostuje na tym forum już jako właściciel...
z tego co piszecie wychodzi, że spalanie w najgorszym wypadku to ok. 15L , pytanie teraz czy to prawda, że można zejść do 8L na trasie? jeżeli tak to przy jakiej średniej prędkości uzyskujecie takie spalanie?
@ Aneta - tak tak, właśnie przeglądam wnikliwie całe forum...

maup - |26 Kwi 2006|, 2006 21:45

Adam_2000 napisał/a:
Eee... a one łapią jakieś usterki ? :695:

Tiaaa - łapią, zawijają w cynfolię a potem jest na świstaka :[

irek - |26 Kwi 2006|, 2006 21:52

wiec do 8 litrów zejdziesz jak bedziesz cały czas jechać 100na /h ja jak wracałem z Niemiec to były wszystkie prędkości od stania w korku po 180 km/h i na całej trasie spalił tylko 8,5 litra teraz też mi tak pali :)no może 8,8 na setkę ale ja raczej mam same takie półtrasy a nie zatłoczone miasta
1Bodzio - |26 Kwi 2006|, 2006 22:07

No ale ty masz manuała. Przy odpowiedniej technice jazdy taki wynik jest możliwy do osiągnięcia. Ja mam automat i w trasie przy prędkości 150-160 km/h nieprzekroczył mi 12,5 LPG. W normalnej jeździe miasto-60% pali 12-13 l LPG . Instalacja Dreem XXIN
Jason - |26 Kwi 2006|, 2006 22:09

No więc mój lewy wieloryb pali w mieście ok 13/100 (tylko i wyłącznie miasto), natomiast na trasie (ponad 400km, 85% autostrada i pół godziny w korkach na niej, przy predkości caly czas 130km/h, czasem więcej, z wyjatkami kiedy stałem w korku i te 15% po za autostradą) to 8,5/100. W jeżdzie mieszanej ok 10/100. Jeszcze się nic nie popsuło (po za wypadniętą żarówką w popielniczce co robiła małe zwarcie) i oby tak dalej. Auto i silnik godna polecenia. Tylko uważaj na automaty (nie napisałeś jaka skrzynia) bo to pięta Achillesowa wielorybów.
Pozdrawiam

1Bodzio - |26 Kwi 2006|, 2006 22:09

Ile benzyny to nie wiem, ale myślę że tak samo
jbielak - |26 Kwi 2006|, 2006 22:35

@ Jason, na szczęście ten który mam na oku ma manualną skrzynie.

Z Waszych wypowiedzi wnoskuje, że jak trafie na w miare dobry egzemplarz to jakoś koszty mnie nie zniszczą...

jeszcze raz dzięki za wszystkie posty, miło mnie zaskoczyliście Waszym zainteresowaniem...

michalkrak - |26 Kwi 2006|, 2006 22:46
Temat postu: kupie
witam , a moze ochłon troszke czy nie za duzo takic drobnych niedociagniec ...2 zderzaki, szyba jakies ryski, rdza... do tego rejestracja z blach niemieckich... ja bym sie zastanowił I do tego chcesz jeszcze brac to na raty........ zastanow sie i popatrz na allegro gratka trader autogielda itp... porownaj...... i nie napalaj sie jest tego troche
jbielak - |26 Kwi 2006|, 2006 22:58

@michalkrak - to nie jest dokońca tak;
- samochód owszem kupiony w Niemczech ale nie jest teraz na niemieckich blachach, jest gotowe do jazdy, zarejestrowane w Polsce. Był kupiony przez Polaka z Niemiecki obywatelstwem, od kilku lat auto jest w Polsce. Ponieważ auto jest kupowane "w rodzinie" raty mają polegać na umowie ustnej, będą bez dodatkowych opłat. Napaliłem się to prawda (tutaj Twoja rada żeby ochłonąć jest słuszna), ale z drugiej strony mająć 4000 gotówki i zerową zdolność kredytową nie mógł bym kupić nic atrakcyjniejszego, a tutaj okazuje się, że z dnia na dzień mógłbym mieć wypasioną limuzynę ;) jeżeli tylko przetrwa przez 1 rok i dojadę 2 razy tam i z powrotem do Amsterdamu to będę bardzo zadowolony...
tak czy inaczej dzięki za głos rozsądku... decyzje podejmuje do jutra więc dam znać jeszcze na forum jak się to skończy...

Vaux - |26 Kwi 2006|, 2006 23:28

GIBCIO napisał/a:
cześc.mam takowego silnik ogólnie zyleta choć ma220000,problem z falującymi obrotam ale to standard.w typowo miejskiej jeżdzie krótkie przebiegi spala około 16-17 litrów,ale na trasie zato 8,5-9 max,jest zrywny i ogólnie ja jestem zakochany
Pozdro

sorry za offtopic - Gibcio, 01JS to Twój?
Pozdro
Sebastian

BC_Leszcz - |26 Kwi 2006|, 2006 23:51

Bierz go - Wieloryb w manualu to w miarę bezpieczny wybór.

Co do usterek - KAŻDE auto może się zepsuc - jeśli Cię nie stac na ten to na jaki będzie Cię stac ??????

Rafał A.(antek) - |27 Kwi 2006|, 2006 00:48

cena 8000 za rok 97 zarejestrowane jest cena ATRAKCYJNA jak auto nie jest zlomem kompletnym po dachowniau klepaniu i palacym wiecej oleju niz benzyny.
fiebik - |27 Kwi 2006|, 2006 01:17

jbielak,
Trzeba pamietać, że każdy samochód to skarbonka bez dna.
Jeżeli myślisz, że kupisz samochód i tylko paliwo i jazda, to niestety grubo sie mylisz.
Jeżeli pomimo tego planujesz kupno samochodu to po poczytaniu tego tematu:
http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=212
należy brać pod uwagę jeszcze dwa czynniki nie do końca sprawdzalne ale przy scorpiach bardzo znaczące:
1. Kto i jak eksploatował samochód dotychczas;
2. Na jaki egzemplarz trafiłes;
Jeżeli obydwa czynniki są pozytywne - bajka.
Jeżeli jeden z czynników jest negatywny - to pojawiają się jakieś tam koszty nieprzewidywalne.
Jeżeli obydwa czynniki trafisz negatywne - ten samochód pożre cię z butami włącznie w postaci kosztów.
Poza tym biorąc jeszcze pod uwagę wypowiedź powyrzej napisaną przez Rafał A.(antek), faktycznie nie ma sie co zabardzo zastanawiać - też bym kupił to auto na twoim miejscu.

jbielak - |27 Kwi 2006|, 2006 01:30

Dzięki za wszystkie posty,

no więc zorbie tak, jutro jadę oglądnąć jeszcze ten samochód, mam nadzieje że w towarzystwie Rafała A. (to ja dzwoniłem dzisiaj i tak jak się umówiliśmy zadzwonię jeszcze jutro), no i jak fachowe oko pozytywnie oceni samochód to go kupię…

Rafał A.(antek) - |27 Kwi 2006|, 2006 01:34

a ile let w kraju ? ;) bo to ma znaczenie :)
fiebik - |27 Kwi 2006|, 2006 01:36

jbielak napisał/a:
mam nadzieje że w towarzystwie Rafała A.
A tak, gorąco polecam, Rafał jest wart poświęcenia każdych pieniedzybo jeszcze więcej może ci uratować. :706:
jbielak - |27 Kwi 2006|, 2006 01:43

@ Rafał A. nie wiem ile lat w kraju, ale mam nadzieje że jutro razem do tego dojdziemy :) Rano zadzwonię do Ciebie z informacją czy spotkanie dojdzie do skutku, ale jeżeli możesz to zarezerwuj sobie czas jutro przed 15:00.
fiebik - |27 Kwi 2006|, 2006 01:56

jbielak napisał/a:
zarezerwuj sobie czas jutro przed 15:00.

Ale czytałeś cennik Rafała? :690: :690: :690:
http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=8043

jbielak - |29 Kwi 2006|, 2006 01:22

No i po krzyku, kupiłem wczoraj ten samochód - z dużą pomocą Rafała, bardzo mi pomógł, zna się na sprawie na prawdę dobrze, polecam go innym niezdecydowanym. Teraz pozostaje mi tylko przerzucić się na inne wątki tego forum.
... no i dzięki wszystkim za rady i miłe przyjęcie.

mmmk - |29 Kwi 2006|, 2006 12:51

jbielak to uzpelnij profil bo masz scorpio i w polu Auto - :P a tak powaznie gratulacje z powodu zakupu
pozdrawiam
maciek