Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Kombi w skorpiaku

Pinio - |25 Kwi 2006|, 2006 23:46
Temat postu: Kombi w skorpiaku
Jak w temacie pytanie kture mnie irytuje to czy w kombikach tylnie kola powinny stac po koncie,na jesieni wymienilem sprerzyny,teraz wymienilem amorki (uzywane) i kola mniej ale delikatnie odchylaja sie do srodka.niewiem juz czy to standard czy wada.
Struna - |26 Kwi 2006|, 2006 09:52

Pinio napisał/a:
kola mniej ale delikatnie odchylaja sie do srodka
jak do środka ???
zawcze się na zewnątrz rozchodzą. Generalnie konstrukcja tylnego zawieszenie w Scorpio jest właśnie take, że im niżej auto siedzi tym szerzej się kołą na boki rozłażą, więc jeśli masz jakieś kiepskie sprężyny i nie założyłeś amortyzatorów NIVO ( a jak sądze cena Cię przeraziła i założyłęś jakieś olejaki ) no to wtedy masz rozejdzione koła. Inna opcja to wahacze tylne skrzywione lub pęknięte.

milem - |26 Kwi 2006|, 2006 12:36
Temat postu: Re: Kombi w skorpiaku
Pinio napisał/a:
Jak w temacie pytanie kture mnie irytuje to czy w kombikach tylnie kola powinny stac po koncie,na jesieni wymienilem sprerzyny,teraz wymienilem amorki (uzywane) i kola mniej ale delikatnie odchylaja sie do srodka.niewiem juz czy to standard czy wada.

w przypadku mojego scorpio, powodem rozejdzionych tylnych kół były wahacze.
Po wymianie wszystko OK

milem - |26 Kwi 2006|, 2006 13:31

w moim rozjechały się tak / \
olcha20 - |26 Kwi 2006|, 2006 13:32

Speedo napisał/a:
to jest dopiero dziwne zjawisko

Bardzo dziwne :D
u mnie pionowo jest..

milem - |26 Kwi 2006|, 2006 13:34

:DDDD D
Pinio - |26 Kwi 2006|, 2006 19:38

[quote="Struna"]więc jeśli masz jakieś kiepskie sprężyny i nie założyłeś amortyzatorów NIVO ( a jak sądze cena Cię przeraziła i założyłęś jakieś olejaki ) no to wtedy masz rozejdzione koła. Inna opcja to wahacze tylne skrzywione lub pęknięte.
milem napisał/a:
rginaly tylko uzywki,kture niedawno przyjechaly z niemcowni.[quote="milem"]w moim rozjechały się tak / \

mi sie rozjechaly w podobny sposob przed wymiana,ale amory byly padniete,teraz jest znacznie lepiej ale nie do konca.pod sprezyne podlorzylem jeszcze gume z jakies 3-4cm,moze to jest przyczyna ale niejestem pewien.
Speedo napisał/a:
no moim i pewnie innych tez zdaniem to akurat jest na zewnatrz a nie do srodka, ale niewazne, wazne ze wiadomo o co chodzi

w zaleznosci sdkad bierzesz kat odniesienia gore czy dul kola.